Új hozzászólás Aktív témák

  • crey

    MODERÁTOR

    válasz #31733248 #80791 üzenetére

    Amikor az érdekvédelmi harcod vívod, azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a cégeknek (főleg a sok országban, kevés, de kvalifikált munkatársakkal dolgozóknak) különösen fontos az állandó, kiszámítható működés.

    Pontosan ezt csinálom, és hajtom el a HR-t a hülyeségével. Nem azonnal lesz gyümölcse, de hisztikézem majd még egy kicsit, vagy lehet hogy jövőre át tudom már verni azt amit akarok.

    Szerencsére abban a helyzetben vagyok, hogy elég egyedi a szaktudásom, a cégnek sokkal többet ér, viszont tudom adaptálni bármikor, és solutions architect / sales hibrid, akinek van IT, ProAV és broadcast háttere, plusz van pár év tapasztalata channel managment / business developmentben. Ilyen parasztból nem sok rohangál a piacon (pláne hogy demozni és tréninget is tudok nyomni bármikor). Szóval ha nagyon akarnék a jövő héten már másik cégnél kezdhetnék.

    #80790 Mercutio_

    "Nyilván ott a bérleti díj, a rezsi, a munkavállalók bére, és a többi költség..."

    Sokminden rárakódik még erre, mert irdatlan mennyiségű selejttel dolgoznak (normálisabb helyen). Tehát pont úgy belőni, hogy elfogyjon minden a nap végére, és másnap friss áruból kezded előről... ennek van művészete. Persze, tudom, ezt étele és vendéglátóhelye válogatja, de jó esetben a tegnapi kaját már nem szolgálják fel. Nézd egy pékség vagy egy cukrászat esetét. Legyártasz egy nagy adag Franciakrémest, vagy Croissant, azt már harmadik naposan nem szokás kiadni egy normális helyen.

    És nem tudod belőni, hogy épp aznap a vásárló milyen lábbal kel fel, és mi fog kevésbé, és mi fog jobban fogyni.

    A rengeteg ÁNTSZ-es szabálynak megfelelni meg csak hab a tortán. Ilyen hűtő, olyan hűtő, fekete és fehér mosó kialakítása, és akkor még nem beszéltünk a gluténmentes meg hasonló cuccokat kínáló helyekről, ahol keresztszennyezésekre kell figyelni, etc.

    "...de covid előtt amilyen árak voltak pl. a balcsin, az szerintem már mindenkinél kezdte kiverni a biztosítékot (nem is annyira az ár, inkább az ár-érték arány)"

    Mert hagyjuk nekik, hogy a szezonalitás hívószava mögé bújva, négy hónap alatt keressék meg az egy évre tervezett bevételt, kizsigerelve közben amúgy a dolgozókat.

    Tök jó példa volt a tavalyi évben. Fonyódon találtam egy rohadt jó kis éttermet (Padlás bisztró), és le voltam döbbenve, hogy a hely délután 1-kor majdnem pang az ürességtől, míg a büféknél álltak sorban (pont rá lehetett látni). Oké, szezon végén voltunk már (Augusztus vége), de bakker... Inkább a parton zabálta mindneki az olajos lángost, meg az ujjnyi vastag palacsintát, minthogy tisztességes kaját ett volna, nem sokkal drágábban 300 méterre a parttól.

    És itt már tényleg nem arról van szó, hogy a vásárló nem engedheti meg, hanem talán arról is hogy nincs rá igénye, mert ha Balaton, akkor "hekk, lángos, főtt kukorica", meg kint vagyunk a parton, a franc akar mozdulni... Már csak Kádár elvtárs krumplilevese hiányzik, oszt' jók is vagyunk. Ha ez az igény, akkor ezt fogjuk kapni. Csapnivaló a gasztrokultúra.

    Értelmiségi polgári család gyermekétől (volt szaktársam, és anyagiakban sose álltak rosszul) kaptam meg azt a mondatot, hogy a Palatinusra nyitott Bíró Lajos féle büfében meg vannak bolondulva, hogy 1300 Ft-ot kértek egy párizsis szendvicsért (2-3 éve beszélgettünk erről). Mondom neki: Peti baszki, egy ezresért veszed a lángost, mellé a kóla, és egy ötnapos égett olajban sült szart kapsz. Ezt meg házi majonézzel készül, ők töltik a párizsit, rendes húsból van, és eszméletlenül finom.
    "Jó akkor egyed te a túlárazott párizsis szenyót".

    Mellékvágányon jegyezném meg: akármennyire vért hányok attól ami a Balaton körül zajlik, de azt el kell ismerni, hogy koncepciója ott sincs a Turizmusnak, és ezen változtatni kell. Ha ki lehetne tolni a szezont Márciustól akár Novemberig, mert van minőségi Bortorizmus a tó körül, minőségi és vállalható áru gasztronómia, konferencia turizmus és üdülés / üdültetés - akkor talán le lehetne számolni ezekkel a szabadrabló bandákkal, akik 2-3 ezer forintot kérnek egy lángosért, meg 7-800 Ft-ot egy palacsintáért. Mert ezek éttermi árak.

    Abba most bele se menjünk, hogy a fejekben mennyit kellene változtatni, hogy az emberek felfogják hogy egy jó étterem nem attól jó, mert két rántotthúst basz oda a szakács a pupos tál milánói tésztára.

    [ Szerkesztve ]

    Sarcasm: just one of the many services I offer.

Új hozzászólás Aktív témák