Új hozzászólás Aktív témák

  • EQMontoya

    veterán

    válasz concret_hp #38644 üzenetére

    De a fizetősséget is úgy kellene megoldani, hogy azt ki is lehessen fizetni, és meg is érje. Most a legtöbb MSc elvégzése fizetősen 1.5-2M között van. (2 évről beszélünk) A magyar bérrendszer mellett számolt megtérülési ideje (különösen, ha hitelből került finanszírozásra) igencsak nagy, ez pedig erősen kontraproduktív.

    A másik oldalról is be kellene látni, hogy ez egy befektetés. Az a paraszt, aki évi pár száz rongy állami pénzért tanul, később havi pár száz adót csenget be. A teljesen önköltséges rendszer véleményem szerint nagyon rövidlátó.

    Már többször leírtam, hogy olyan tandíj kellene, ami már érezhető, de hitelből fizethető, és jó tanulmányi eredmények mellett ösztöndíjból megtérül. 120-150e/félév. Ez esetben mégsem 5 milliós adóssággal kezd, aki csak hitelből tudott tanulni, de lustálkodni ennyiért már éppen fáj.

    Mert ugye ha az egyetemi tanulmányaimat önköltséggel finanszírozom, akkor senki nem várja el, hogy annak a megtérülésénél (magasabb jövedelem) nagyobb arányban járuljak hozzá az állami bevételekhez? Ugye? :)

    Vagy egyik, vagy másik, de a továbbra is közel 50%-os adóteher mellett a fél éves szinten 300e és fölötti tandíjak szerintem nonszenszek.

    Same rules apply!

Új hozzászólás Aktív témák