Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Puma K #63548 üzenetére

    A nyomtatott CanardPC-ből, ők az Intellel kapcsolatban nagyon sokszor írnak teljesen jó infókat, nagyon jók a forrásaik. Az elmúlt év vége felé ott kapott egy nagyobb figyelmet az Intel, hogy mennyi hibás döntést hoztak az elmúlt években. [link] - egy francia ismerősöm írta le nekem angolul.

    Röviden az van benne, hogy Otellinit a sorozatos hibák miatt 2013-ban ejtette ki a BoD. Otellinit vonták felelősségre azért, mert az Intel nem tudott az ultramobil szinten megkapaszkodni. Nem tudta felvásárolni korábban a Broadcomot és a Qualcommot, amelyek mindketten a nyakukra nőttek számos piacon, sőt le is körözték az Intelt, de eközben 8 milliárdot szórt el a McAfee-ra, amelyet el is adtak később, és csak veszteség maradt utána. Eközben olyan embereket vesztett az Intel, mint Patrick Gelsinger vagy Anand Chandrasekher.

    Otellini után két jelölt volt: Brian Krzanich vagy David Perlmutter. Előbbi nyert, mert utóbbi nem amerikai. Az első intézkedése Krzanichnak az volt, hogy a Perlmuttert kirúgta. Ezzel szimbolizálta, hogy aki nem ért vele egyet, az ki lesz rúgva. Ez nem csak fenyegetés volt, hanem valóban így is történt. Sokan kritizálták ezt az első lépést és Krzanich mindenkit elküldött. Többen inkább ezt meg sem várták és kiléptek, mert nem akartak ilyen CEO-nak dolgozni. Renee James, Joel Emer, Belli Kuttana, Rani Borkar, Kirk Skaugen, Keshavan Tiruvallur, Doug Davis. Mindegyikük magas beosztású szakember volt, egy részüket Krzanich rúgta ki, egy részük kilépett. És így volt ez ezernyi dolgozóval. Emiatt az Intel azzal is küzd, hogy Krzanich nagyon sok komoly szakembert vagy kirúgott, vagy előzött, és az újakat elképesztően nehéz betanítani erre a munkára. (Bár a cikk nem tér ki rá, de az Intelnek az egyik legnagyobb sikereket elért divíziója a grafikus részleg fejlesztői támogatásáért felelős csoportja volt, amit még Otellini hozott létre, azzal a céllal, hogy az Intel IGP-k ne csak az asztal megjelenítésére legyenek jók. És tényleg láthatóan fejlődtek, senki se mondhatja azt, hogy a Haswell-Broadwell IGP-knél rossz volt a támogatás, de ahogy jött Krzanich mindenkit kirúgott, és megszüntette a részleget. Richard Huddy maradhatott volna, de ő inkább kilépett, azóta a driveres oldalról is rengetegen elmentek, köztük Andrew Lauritzen, aki a szoftveres részleg legnagyobb szakembere volt. Szóval a cikk is csak a Krzanich számára ellenséges személyek eltakarításának egy kis területére tér ki.)

    Krzanich ott lett a mérnököknél eléggé impotens személyiség, hogy projekteket állított le a start előtt pár héttel, vagy bizonyos projekteket lelőtt, átcsoportosította az embereket, majd pár hónappal később újraindította az egészet, az emberek mehettek vissza. Majd végül végleg le lett lőve minden újra. Ezt Krzanich a saját kezébe vette, miután Justin Rattnert elintézte, így teljhatalommal dönt mindenről, ami a futó projekteket illeti. Aki szerint ez nem jó, az ki lesz rúgva, tehát effektíve senki sem meri megmondani neki, hogy egy csomó hülyeséget csinál. Ékes példája volt ennek a mobil projekt. Bár a mobil irányt Otellini sarának tekintjük, Krzanich elsődleges teljhatalmú döntése az volt, hogy újra a mobil legyen az Intel fókusza. De aztán kiderült, hogy pár hónap alatt nem lehet csodát tenni, így végül 2015 közepén végleg lelőtte. Ezzel kivégezte az új reménységnek Broxtont a prototípus elkészülte előtt három hónappal.

    A gyártástechnológia szempontjából az Intel valami hatalmas hullámvölgybe került. A 14 nm-t hatalmas nehézségek árán tudták hozni, és bár azt mondták, hogy a 10 nm könnyebb lesz, egyelőre legalább annyi problémával szenved, mint a 14 nm. Tehát az egy éves gyártástechnológia előnyt elkótyavetyélték. Amikor még Otellini volt az elnök az volt a terv, hogy 2016 végén lesz 10 nm-es EUV. Na most ettől az Intel nagyon messze van. Mind a három nagy bérgyártó közelebb áll ehhez, mint az Intel, ami jelzi, hogy azért nagyon nem a terv szerint ment minden.

    Krzanich már látta, hogy itt ez nem megy jól, és 2015-ben egy rakás pénzt (25 millió dollárt) ajánlott Dr. Venkata (Murthy) Renduchintalának, ha átjön az Intelhez dolgozni. Igent is mondott és az említett év novembere óta az Intelnél ügyködik. Az ő első lépése volt, hogy kialakítson az Intelnél valamiféle hierarchiát, és az egyes részlegek fejei stabil irányelveket szabjanak meg a mérnököknek. Renduchintala egyébként szintén nem egyszerű figura. Legalább annyira különc, mint Krzanich, többen úgy írják le, hogy a másik épületben lehet hallani az ordítását. Viszont Renduchintalának technikai képzettsége is van, továbbá a kritikákat meghallgatja és a forrást nem rúgja ki érte. Emiatt sokkal nagyobb tiszteletnek örvend annak ellenére, hogy ordítani szokott, mint a sakál. Ugyanakkor Renduchintala még csak újraindította a kereket, tehát a munkájának nem lesz egyhamar eredménye. Pár rövidebb távon elhozható projektet is bedobott, de az első eredményeket majd valamikor 2020-ban láthatjuk. Ugyanakkor a cikk végén írják, hogy a források azt remélik, hogy Renduchintala lesz hamarosan a CEO.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák