Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz gootibi #7248 üzenetére

    Hali,
    mint ahogy azt a kivitelező is mondta, és itt is többen írták, az 5 paneles sztring nagyon kevés, hiába a 2x1m-es panel (ami egyébként erőművekhez lett kitalálva, ezt mutatja az 1500V) viszonylag magas Voc és Vmpp paraméterei.
    Ha 13 panelből 5-re rakatsz Tigo-t, akkor már megkérdezném a kivitelezőtől, hogy mennyibe jönne ki ugyan ez SolarEdge rendszerrel? Onnantól minden paneled optimalizálva lesz, az optimalizálás ráadásul egyel jobb is, mint Tigo esetén, minden napelemed monitorozva lesz, és a garanciád is 12 évről indul! Ilyen esetekben még kis felár mellett is megérheti! Én ahol tudom kerültem a SolarEdge alkalmazását az extra felár miatt, de van, amikor egyszerűen jobb, érdemes átgondolni, és utána dönteni!

    (#7256) dfeco
    Nálad hasonló a helyzet, csak itt a 3 tájolás miatt lesz az SE rendszer - már ha egyáltalán szükséged van ennyi felületre! Ha jól emlékszem, viszonylag alacsony (3-4000kWh) fogyasztásod van, így bőven elég lehet 1 vagy 2 tetősík kiaknázása.
    A déli tetőd ha 4,5m széles, és 5,6m magas tetősíkot nyújt, akkor oda egymás mellé el tudsz rakni 4 napelemet, egymás felé (60/120 cellás esetén) 3 sorban, az 12 napelem, ami még 330Wp teljesítmény esetén is 3960Wp, amit egy 1 fázisú, akár 1 munkapontos inverterre kötve is simán jó, és még a betápodat sem kell abajgatni a szolgáltatónál.
    Más kérdés viszont, hogy a kinyúlások mennyire árnyékolnak? Szerencsére remek helyismerettel rendelkezel, és simán meg tudod nézni, hogy reggel/este hogy alakul az árnyék! ;)

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák