- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- DIGI kábel TV
- Router gondok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- PR-Telecom
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook profil letiltás kapcsolt ismeretlen Instagram fiók miatt
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- OpenWRT topic
-
IT café
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Adott egy ilyen jelenség. Nem tudom ez mennyire normális? 16 GB RAM van a gépben, virtuális memória be van állítva egy ssd-re 4-10 GB-ig. Viszont nem igazán értem ezt, olyan mintha inkább virtuális memóriát használná elsődlegesen a gép? Látszik, hogy még bőven volt 1,8 GB ram, de ő már 95%-on lezabált bő 9 GB virtuális ramot, csak hát mégis mire? Ezt mind egy bő 2 óra BF5 után mértem. Kell egyáltalán nekem ez a virtuális memória, vagy nyugodtan kikapcsolhatom?
-
PROTRON
addikt
A memória időzítések közül a legkönnyebben beállíthatóakat a CPU-Z (CPUID) program, memory és spd fülein tudod elolvasni. A Memory fülön látod a jelenegi értékeket, a mhz-nél ne zavarjon meg hogy feleannyit ír, a dual channel így működik, azt szorozza kettővel.
Az spd fülön 4 standard szerinti mhz értéknél letesztelt időzítéseket mutatja, amikkel biztosan működik. Persze ezek alapvetően nem túl acélos értékek, de legalább stabilak.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
koko52
nagyúr
válasz Ochocinco46 #58247 üzenetére
Először kezd azzal, hogy a RAM-okat alapra teszed (2133 Mhz) és teszteld! Ha nem jó akkor egy kölcsön tápegység. Ha RAM vagy VGA, CPU hiba lenne akkor hibaüzenet is járna hozzá.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
-
törölt tag
-
fahrii
őstag
Sziasztok, vásároltam egy ilyen rám kitet:
F4-3600C18D-32GTZNTrident Z Neo
DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
32GB (2x16GB)Sajnos a memtest hibát dob, warzone crashelt, illetve Windows is újra indult játék közben.
Számomra gyanús, hogy az alaplapom a ludas, nem egy mai darab. Egy ASRock AB350 Pro 4-ről van szó. A kérdés, hogy van e értelme alap beállításokon is tesztelni a ramot? Esetleg küldjem vissza garanciára? Meg lehet állapítani, hogy a ram a hibás vagy az alaplap nem támogatja?
Természetesen a qvl-ben nyoma sincs.Előre is köszönöm.
-
konci79
őstag
Sziasztok. Bár az előző kérdésemre se jött válasz, van egy újabb:
Bővítettem HyperX Predator 2x8 GB, 3200-as ramra. Dram calc.- ban nincs J die, hogyan tudnám kicsit emelni, finomítani az időzítéseket?
3400 felé nem hiszem hogy megyek 3200G nem biztos hogy bírná, de az előzővel is ment ennyit.Eladó DDR4 GSkill 2x8 GB 4000 MHz CL16
-
4264adam
veterán
Sziasztok!
Vásároltam az ajánlott Aegis DDR4 DDR4-3200MHz CL16-18-18-38 1.35V16GB (2x8GB) memóriát. Alaplap: MSI B450M Mortal Titanium, Proci: AMD Ryzen 5 3600. Biosban az XMP profile 1-2re ajánlja a 3200Mhz-es beállítást viszont mindig két memtest indítást követően közli az alaplap, hogy nem sikerült a tuning, lépjek BIOS-ba és visszaállítja az eredeti 2133Mhz-et. Manuális beállítással 2933Mhz-ig enged elmenni, 3000Mhz-re állítva már ismét hibára fut az indulás.
A kérdésem csak annyi lenne, hogy elképzelhető én fogtam ki egy gyengébb példányt vagy keressek tovább mert én rontok el valamit a beállítással?
Csupán csak furcsállom, hogy ezzel a setuppal 2133Mhz eleve az induló frekvencia.
Alaplap BIOS Ryzen 3000 támogatott 7B89vAD verzió. És ugye az XMP profilt is automatikusan ajánlja. -
koko52
nagyúr
válasz konci79 #58261 üzenetére
Az időzítést csökkenteni kell nem emelni. Belépsz a BIOS-ba és ott kísérletezel. Erre nincsenek fix értékek adott RAM függvénye.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
koko52
nagyúr
válasz 4264adam #58262 üzenetére
Alapból JEDEC szabvány szerint 2133 MHz ez normális.
Próbáld ki 1,4V-al hátha segít. Illetve Vsoc -on is emelhetsz egy lépcsőt. Ha nem jó akkor kifogtál egy gyengébb darabot amivel még nem találkoztam (kb 60-80 pár volt nálam). Elállhatsz a vásárlástól ha megéri a 200+ Mhz. Ha VGA limited van akkor kb semmit nem nyersz vagy veszítesz 2933 vs 3200 esetén."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
-
koko52
nagyúr
válasz konci79 #58265 üzenetére
Irányadónak próbálhatod azt is, ha nem megy akkor visszább veszel, ez türelem játék és sok sok reset
-
koko52
nagyúr
-
PROTRON
addikt
válasz koko52 #58268 üzenetére
Vagy ahogy a BME metchatronikai intézet egyik ajtaján szerepelt:
Tudomány az amikor nem működik valami, de legalább tudjuk hogy miért. Gyakorlat amikor működik valami, de nem tudjuk hogy miért. Na nálunk semmi sem működik és asse' tudjuk miért.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
koko52
nagyúr
válasz PROTRON #58269 üzenetére
Hát igen. Most volt egy szoftveres problémám amivel 2 napig küzdöttem. Ma úgy gondoltam, hogy uninstall és mi történt? Tökéletesen fut úgy hogy hozzá sem nyúltam.
-
PROTRON
addikt
válasz Weaver #58271 üzenetére
Processzortól függ hogy hány mhz-nél van az igazi forduló pont ahonnan már főként a megfelelő időzítés beállításból profitálsz, alapvetően valahol 2400 és 3400 között van ez a határ, de tényleg processzor függő.
Aztán a jobb időzítésű memóriák nagyságrendileg drágulnak is.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Weaver
senior tag
-
koko52
nagyúr
válasz Weaver #58274 üzenetére
3600 CL16 az elég optimális. Ezt simán kihozod egy 3200 cl16 Ballistix-ből.
-
koko52
nagyúr
válasz fahrii #58273 üzenetére
Írd meg a boltnak a hibát. Szerintem gari lesz.
-
PROTRON
addikt
válasz Weaver #58274 üzenetére
Ez általánosságban még mindig nem minden, mert az egyes amd generációk között is van különbség, de már közelítünk. Mindenesetre a fenti mondat jó közelítést ad, a többi már kísérletezgetés.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Zin
őstag
ddr5 az mikor jön?ddr-4es alaplap kezelni fogja vagy sem?
░▒▓█.:Itt a tél! Lassan lehet Core i-zni:.█▓▒░
-
PROTRON
addikt
Nem akarlak megbántani, de eddig egyetlen korábbi DDR generáció váltás sem volt visszafelé kompatibilis....persze 1-2 kínai csodától eltekintve, de nem hiszem hogy odáig utaznál.
Amúgy most októberben jelentek meg server piacon az első változatok, szal fél 3/4-ed év mire megjelennek a boltokban, majd onnan még legalább fél év mire megfizethetőek lesznek.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Zin
őstag
Akkor mikor erdemes platformot váltani?
░▒▓█.:Itt a tél! Lassan lehet Core i-zni:.█▓▒░
-
PROTRON
addikt
Ha úgy érzed hogy kevés a kakaó és leellenőrizted a neten elérhető tesztek segítségével hogy a kinézett platform váltás ár-érték arányban megtérül-e.
Mivel semmi konkrétumot nem írsz így még ha akarnánk se tudnánk neked egy ilyen kérdést megválaszolni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
d34f
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni RAM bővítéssel kapcsolatban, elolvastam az összefoglalót és a “Milyen RAM-ot vegyek?” topic összefoglalóját is, részben kaptam is választ a kérdésemre, de laptopban szeretnék memóriát bővíteni, így speciális a helyzet.
Adott egy Asus G752VM laptop 8GB single channel Micron 8ATF1G64HZ-2G3B1 2400MHz 17-17-17 memóriával, ezt szeretném bővíteni 2x8GB vagy 2x16GB 2400MHz memóriával. Az alaplapon 4 RAM foglalat van, 2 slot (#3-4) a laptop alja felől könnyen hozzáférhető egy szerelőablakon keresztül, a másik 2 slot (#1-2) viszont az alaplap klaviatúra felőli oldalán van, itt helyezkedik el az eredeti RAM modul is a #1 foglalatban, ennek kiszereléséhez az egész gépet szét kellene borítani.
Amennyiben bővítem a memóriát a #3-4 foglalatokba szerelt 2400MHz 15-15-15 RAM modulokkal, akkor vajon tudom használni azokat tényleges dual channelben módban és a kedvezőbb időzítéssel?
Nyilván a biztos az lenne, ha az eredeti RAM-ot kicserélném, és csak azonos típusú modulok kerülnének beszerelésre, de nem szívesen állnék neki magam a laptop szétszerelésének és szervizbe sem szívesen vinném (korábbi negatív tapasztalatok miatt). -
starsmash29
újonc
Sziasztok! Adott egy aorus b450 elite alaplap. T-force 3000mhz cl16 2x8gb kit.
R5 3600as procit akartam bele venni de annak elszállt az ára. R7 2700x el 3000mhz tudnának menni a ramok? Előre is köszönöm. Üdvözlettel -
PROTRON
addikt
Alapvetően ha páratlan számú modulod van akkor elvileg nem fog teljesen dual channelben menni, hanem hibrid módban, vagyis amíg csak tudja a dual channel memóriákat használja azok dual órajelén, de amint kifogy belőlük, akkor elkezdi használni a maradék 1 memóriát és visszaesik a sávszélesség.
Első körben érdemes kipróbálnod hogy az általad könnyen hozzáférhető slotok közül melyikkel működik dual channelben a már bent lévő memória.
Aztán ha tényleg nem elég a 16 Gb akkor marad a billentyűzet leszerelése, vannak egész jó szájbarágós videók.
A te gépedet nem olcsó kategóriába szánták, nem szerelhetetlen, szóval a fedlapok szétpattintásán és a szalagkábelekre odafigyelésen kívül nincsenek kritikus részek közted és a maradék 1 db memória foglalat között.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
A teljes konfiguráció kiválasztása inkább már másik topichoz tartozik, ahol azaz érdekes hogy mi a jelenlegi konfig-platform ami az összehasonlítás alapját jelenti, aztán hogy miben látod jelenleg a hátrányát a géped használatának, tehát milyen szempontok a fontosak amikor cserére gondolsz...
De ez tényleg másik topic itt a forumon.[ Szerkesztve ]
-
Beelzee
tag
Sziasztok!
Adott egy Patriot Viper Steel 2x8gb 3000Mhz-s kit.
Ryzen 2600x procival,MSI b450 tomahawk lapon.
Szerintetek érdemes lenne kicsit húzni a ramon?(Már ha lehetséges)Üdv,Gyula
-
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
Zen3 tulajként gondoltam belepróbálok a tutiba és a meglévő Corsair Vegnance LPX 3200 @ 3600 helyére kiváncsiságból rendeltem egy szett Cruicial Ballistix 2x16GB 3200MHz-t, mert az a hír járta, hogy ezek vígan futnak 4000-et.
Nos a helyzet az, hogy 3600MHz felett olyan szinten széthal a rnedszer, hogy csak többszöri elemkivét és teljes gép áramtalanítás (kábelek kihúzása) után képes újraéledni.
Eleinte naívan CL16-tal próbálkoztam (mert 3600 megy CL16ban), de se úgy, se CL18-cal nem megy, 1.4V-on is próbáltam (Beállítottam a Memory Try it! értékeket biosban a leglassabb 3800-as időzítésre).Alaplap egy MSI B550 Gaming Edge WIFI a legfrissebb BIOS verzióval
Proci egy Ryzen 9 5900X.Lehet, hogy a proci nem bírja az 1900-as FCLK-t?
Vagy az alaplap biosa bugos még?
Esetleg kifogtam egy gyengébb chipet és nem bírja ez a ram a 3600+-t?Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
PROTRON
addikt
válasz Mosqu!to #58290 üzenetére
Majd jönnek guruk is, de szerintem túl bátor voltál azzal hogy megjelenés után rögtön belepróbáltál, hisz az lehet hogy általánosságban bírja, de ez egy friss proci évjárat, nem hiszem hogy sokan próbálkoztak még vele. Szerintem még várj egy kicsit ezekkel az állítgatásokkal, egyszerűen túl friss a proci.
De azért az alaplap gyártójának küldhetnél ticketet hogy hátha náluk van a palacsintába rejtett kaki.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
koko52
nagyúr
válasz Mosqu!to #58290 üzenetére
Volt egy hír, hogy az Infinity Fabric nem változott, tehát azok az értékek jók amik a Zen2-nél.
-
jeni
félisten
Hello!
Valaki tudja -e hogy az alább Crucial az Micron E-die chppel van szerelve?32GB 3200MHz DDR4 RAM Crucial Ballistix RGB Red (2x16GB)
BL2K16G32C16U4RLAmúgy ez Micron E-die chippel szerelt memóriák jobbak-e a Ryzen lapokban használva a Hynix C-Die lapkákkal szereltekhez képest?
-
jeni
félisten
válasz RECSKA #58296 üzenetére
és mi az első?
sejtem...
Samsung B-dievagyis inkább erre gondoltál inkább?
j-die, ami megjobbezek szerint ez a Corsair
Ami a AQUAcomp boltban szólóként vehető
CMW16GX4M1Z3600C18
Az gondolom egybe csomagolva azonos lehet a lentivel
CMW32GX4M2Z3600C18
Micron E-die cippel készült?
innen ollóztam[ Szerkesztve ]
-
Geri12345
tag
Sziasztok!
A gépemben van egy AsRock H97M Pro4 alaplap Intel i5 4460 proecesszorral. Most egy 2*4 GB-os RAM kit van benne (KVR16N11S8K2/8), és szeretném 16 GB-ra bővíteni.
A kérdésem az lenne, hogy ha most vennék újonnan ugyanilyen modell azonosítóval ellátott kitet, akkor működne-e a két kit egymás mellett? Vagy ilyenkor 2*8 GB-os vagy 4*4 GB-os kitet kell vennem, hogy minden jól működjön?Azt tudom, hogy ez a kit szerepel az alaplap QVL listájában.
-
Geri12345
tag
válasz Geri12345 #58299 üzenetére
Az lemaradt, hogy a gépet (és a benne lévő RAM-ot is) kb. 5 éve vettem.
Valahol azt olvastam, hogy teljesen ugyanolyan RAM modulok kellenek, hogy biztosan jól működjenek együtt, és hogy a gyártók is szoktak változtatni az idő során a modelleken.
Máshol meg azt, hogy akár teljesen más márka is lehet, csak a paraméterek egyezzenek meg, de ha nem egyeznek meg, akkor is működik csak a gyengébbhez lesz leszabályozva az órajel, és gondolom a többi paraméter is.
Most akkor mi az igazság?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Bundle topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Home server / házi szerver építése
- Milyen monitort vegyek?
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- Patriot Viper Steel 16GB DDR4 3600MHz PVS416G360C4K (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8GB 3600MHz
- G.SKILL FlareX 16GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest