Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz zolka78 #12998 üzenetére
Hát, a dzsoni valkert nem nevezném whisky-nek... Sem a belöntájnsz-t, de még a csivaszt sem... Az igazi skót whisky-k a single malt-oknál kezdődnek, ott is 12 év felett. Simán van olyan nemes ital, mint egy jó konyak (ami persze szintén nem a napoleon-nal egyenlő), sőt.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Freddy76
addikt
válasz philoxenia #13002 üzenetére
Tegnap pont ilyet ittunk . Nekem a Lagavulin a kedvencem, olyan pöpec füstös bukéja van, hogy ihajj.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Real_Necro
veterán
válasz philoxenia #13005 üzenetére
Ezért jó a hp... jó minőséghez viszonylag olcsón hozzá lehet jutni.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Freddy76
addikt
Asserossz. Még az Arran a nagy kedvenc. Amúgy skótok szokták speckó hordóban érlelni a whisky-ket. Jellemző a Sherry meg a Burgundi, vagyis megveszik a termelőktől a hordót, amelyben különleges sherry-t vagy bort érleltek, és abban a hordóban érlelik a whisky-t. Az edradour-nak és talán az arran-nak van olyan whisky-je, amely tokaji aszús hordóban érlelődik...
Philoxenia: tény. Én akkor tároltam be whisky-ből, amikor még sokat kellett repülnöm, reptéri boltokban ezekből spejzoltam be...
[ Szerkesztve ]
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Real_Necro #13006 üzenetére
Szeretem a jó whisky-t, nemcsak a jó páleszt, persze a jó pálinka se lenne olcsó, jó minőségű gyümölcsből. A mai gyümölcsárak mellett...
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
zolka78
senior tag
válasz Freddy76 #13001 üzenetére
Se whisky se konyak . Egyszerű gyerek vagyok én. Csak sör, bor, pálinka, tequila és rum. Ezeket járatom rendszeresen, a többi nem igazán fekszik az én ízlésemnek. Engem még arra tanítottak, hogy csak azt érdemes inni amit olyan anyagból főznek ami ténylegesen cukor tartalmú(ugye a cukor bomlik le alkoholra). Jó, a kedvenceim alól a sör azért kivétel.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
-
Freddy76
addikt
válasz Real_Necro #13012 üzenetére
Vidéki gyereket felveszik egyetemre, két hét kolesz után megy haza, nagy az öröm a faluban, anyuka mondja:
- Kisfiam, levágtam egy tyúkot, mit főzzek belőle?
- Pálinkát, Édesanyám!"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
j.bravo
addikt
válasz zolka78 #13011 üzenetére
Gondoltam Azt próbáltam kiprovokálni - no de akkor rákérdezek így kerek perec - hogy mivel indokolták, miért jobb olyat inni, ami eleve egyszerű cukrot tartalmazó terményből készült?
Ízbéli megfontolások csak, avagy más is?Real_Necro: természetesen ismerem a mondást No de, egyesek főznek lekvárt már hagymából, vagy paprikából is. Azokból is lehet pálinkát főzni?
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
Real_Necro
veterán
válasz j.bravo #13015 üzenetére
Paprikapálinka:
Hozzávalók:
5 dl pálinka /vegyes, szilva/
2-3 darab érett macskapöcse paprikaElkészítés:
A paprikák csumáit óvatosan levágjuk, hogy a magház lehetőleg ép maradjon. A hegyüknél kissé bevágjuk, hogy a pálinka bejusson a belsejébe.
A paprikákat beletesszük egy 1/2 l-es üvegbe, majd ráöntjük a pálinkát, az üveget lezárjuk. 3-4 naponta az üveget finoman megforgatva megkeverjük.
2-3 hét alatt szép sárga színt vesz fel. Ha a magok kiszabadultak volna, leszűrjük.
Megjegyzés:VIGYÁZAT, ÜTŐS!!!
+ Ráadás:
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
j.bravo
addikt
válasz Real_Necro #13016 üzenetére
Oké-oké, de ez nem pálinkából főzött, csak azzal ízesített, illetőleg azzal megerősített (szilva, stb) pálinka, jól tévedek?
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
t_a_m_a_s
őstag
-
Freddy76
addikt
válasz t_a_m_a_s #13017 üzenetére
A rum olyan, mint a konyak, meg a whisky. Mindenki gondol a hajós rumra, napoleon konyakra, meg a johnny walker-re. Holott itt azért többről van szó, a rumban is páratlan lehetőségek rejlenek, nekem nagy kedvenc pl. a Captain Morgan spiced gold, ez rum némi fűszerrel. Kurva jó pia, és nem is megfizethetetlen. Mondjuk a rumokra amúgy is igaz, hogy szemben a whisky-vel és a konyakkal, már emberi áron van igen jó. Míg amott 10e körül kezdődik az igazi élet, egy jó rum (pl. captain morgan) már 3e Ft-ért is vehető, amivel pariban van a pálinkával. Persze itt is a csillagos ég a felső határ...
Egy ügyfelemtől kaptam egy nyertes per után egy üveg Ron Zacapa rumot, na az titta öröm, bódottá...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
*Ropi*
félisten
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Real_Necro
veterán
válasz Freddy76 #13021 üzenetére
Én rumból a Stroh '80-at díjazom, bár nem vagyok nagy rumfogyasztó, sütire/fagyira/kólába meg olykor a Sütő is megteszi. Tudtommal a rum az egyik legjobban májkárosító cucc nem?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Freddy76
addikt
válasz Real_Necro #13023 üzenetére
De csak a Stroh meg a sütőrum. Az egyik cukor maxra szétfőzve, a másik cukor lefőzve meg egy rakat aroma. Egyik sem rum.
A Stroh rumot komolyan írtad? Az max. arra jó, hogy felgyújts vele valakit... Az igazi rum egyébiránt cukornádból készül, márpedig Ausztriában abból viszonylag kevés terem... Ennyi köze van a Stroh-nak a Rumhoz. Régen, amikor az osztrákoknál leesett a hó, és a tanya el volt zárva a külvilágtól négy hónapra, két választás volt, vagy szexel az ember valamelyik unokatestvérével, vagy stroh rumot iszik. Ma legfeljebb koktélalapanyag... Mielőtt még kimoderálnának, a XIX. századig valóban ez volt az elsődleges oka a hegyi falvakban a belterjes házasságoknak.
Necro, te egyre furcsább vagy. Megromlik nálad a sör, epres xuxu-t iszol, és rumnak nevezed azt a Stroh izét... Basszus, egy végzett mérnöknek jobban kellene értenie a piákhoz . Mondd, hogy legalább édes vörösbort nem szoktál inni...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
zolka78
senior tag
válasz j.bravo #13015 üzenetére
Számomra csak ízlés kérdése. Konyaktól egyszer úgy túl ittam magam, hogy azóta rá sem bírok nézni még a nevére sem. A whiskyt meg egyszerűen nem szeretem, pedig rendszeresen megkóstolom ha valaki kínál, alapvetően nem tartom rossz italnak, de még sem az az ital ami jó, nekem. Egyébként a véleményem a gabona félékből készült italokkal kapcsolatban egyértelműen az, hogy még ha természetes folyamatok során kapjuk meg a végeredményt, akkor is egy hosszabb kémia folyamatot viszünk véghez, adalékok kapcsán. És ez már nekem nem biztos, hogy belefér. Egyébként Freddy és Philoxénia fejtegették a jó minőségű whiskyk és konyakok lényegét. A minél jobb érlelésnek nem csak az a lényege, hogy az ital minél jobb legyen. Hanem egyfajta tisztulási folyamaton is átesik, ami közben az ital megszabadul az előkészítés folyamán belerakott, a végeredmény szempontjából nem lényeges anyagoktól. Valószínűleg nem véletlenül jobb a több évig érlelt jó whisky. A vodka még ilyen szempontból jó. Azt a legtöbb esetben aktív szénen szűrik át, pont a fent említett adalékok megszabadulása miatt. De ez csak az én álláspontom.
(#13021) Freddy76: "A rum olyan, mint a konyak, meg a whisky." Ez így azért nem igaz mert a rumot a cukornád melaszából készítik, és nem gabonából mint az említetteket. De én is inkább a legalább 3 évig érleltet szeretem kóstolgatni. Jobban iszogatni megteszi az érleletlen fehér is. Ráadásul Morgen bácsi nálam is nagy kedvenc. Szerencse a sarki italosnál kapni is rendeset.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
-
Freddy76
addikt
válasz zolka78 #13026 üzenetére
A rum olyan mint a konyak és a whisky alatt kizárólag azt értettem, hogy az "átlagfelhasználó" számára rum=hajós, konyak=napoleon, whisky=johnny walker, miközben mindhárom ital LÉNYEGESEN több ennél.
KTTech: az édes vörösborról ne akard tudni, hogy miként készül. Nincs pénz, amiért meginnám. Tényleg.
[ Szerkesztve ]
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Real_Necro
veterán
válasz Freddy76 #13024 üzenetére
Te figyu, az epres xuxu nem az én italom, csak felismertem az üveget...
A sör tényleg nem az én italom, (kivéve a jó feketét vagy a szűretlen búzát). Most is van már lassan 2 hónapja 4 doboz Stella (lakásfelújításból maradt), amit pakolok jobbra-balra. Télen meg még inkább nem kívánom a sört... Nyáron jobban csúszik...
Stroh-t csak 1 alkalommal ittam, akkor éppen bejött, igaz annak már vagy 8-9 éve...
Édes borral nem tudom mi a gondotok, van olyan is, bár nagyon kevés az iható. Akkor már inkább jégbor. Ebből a szempontból hangulatfüggő nálam a dolog, de egy félszáraz fehéret (pl Gere pincészet) nem utasítok vissza, max ha kocsival vagyok. A pancs borokat nem szeretem. A fűszerezetteket és társait még inkább nem.
Fősulin nálunk a vodka volt a sláger. Ha volt pénzünk akkor Smirnoff/Finlandia/Bols, utóbbit ha lusták voltunk elmenni előtte vásárolni és helyben fogyasztottunk. Ha kevés pénz volt, akkor Royal...
Néha 1-1 üveg Jager is megfordult.
Extra dolgok a jóféle házi borok, meggybor, hp (szilva, tüskés körte, barack, mézes, dió)...Kb ezek mentek fősulin az én időmben.
Kollégáim mostanában a mák pálinkát szentesítik...
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
j.bravo
addikt
válasz Freddy76 #13028 üzenetére
Hm, sose ittam még "rendes" whisk(e)yt, azaz single malt-ot. Pedig érdekelne.
Nyilván meg tudnék venni egy palackkal, és nyilván meg is kérdezhetnélek pl. téged is meg még egy-két embert, hogy milyet érdemes, de azért egyelőre úgy vagyok vele, hogy egy palack ilyen árából (ha jól értem, akkor tizenpárezer, ugye?) veszek 3-4-5 palack már épp öléggé jófajta, alkalmasint már kóstolt, kellemes élményekhez kapcsolódó bort.
De ha szerveznénk egy olyan talit, ahol 2-3 ilyet kóstolnánk/innánk, akkor ha vagyunk páran, már bevállalható összeg lenne a fejenkénti költség, és utána mégis jobban el tudnám dönteni melyikbe érdemes beruházni.
Pl. tíz fővel már mondjuk 2 palack ilyen kijönne 3-4 ezer Ft-ból per kopf.
És mellé persze még lehetne hozni ki-ki amit ismer/szeret.Lenne rá igény? Egyáltalán működőképes ötlet?
Whatever.
-
zolka78
senior tag
válasz j.bravo #13030 üzenetére
Ebben én benne vagyok. De mint írtam a whiskyt nem csípem, kóstolni biztos kóstolnám mert hátha bennem van a hiba. Hátha olyat mutattok ami más. Viszont amondó vagyok, hogy 1-2 jobb rumot is felvehetünk a listára. Az érdekesség kedvéért.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
j.bravo
addikt
Tőlem jöhet komoly rum illetve komoly konyak is, csak a költségeket tartsuk értelmes keretek között - illetve kell valaki aki kellően józan marad, és vállalja hogy tölt, és vigyáz a nedűkre (nagy kár lenne ezeket kiönteni/üveget véletlen lelökve összetörni).
No meg a pénzügyeket szigorúan előtte kell intézni és akár arra is figyelhet a "csapos" hogy ki-ki a megfelelő mennyiséget fogyassza.Szóval, ha nincs ilyen áldozatkész (absztinenciát bevállaló) ember, akkor lehet hogy buktuk
Whatever.
-
Freddy76
addikt
válasz j.bravo #13034 üzenetére
Hát, ésszel kell haladni, a rossztól a jobb felé. Reálisan úgyis max 5-6 kétcentest tudsz kezelni úgy, hogy teljesen érezd az ízét. Ebbe belefér kezdetnek három rum (egy spiced és egy sima), majd három whisky.
Javasolt sor (mellete árban az üvegek):
Captain Morgan Spiced Gold:3.690 / 0.7 l
Captain Morgan Black: 3.490 / 0.7 l
Johnny Walker Red (csak a kontraszt kedvéért, ezt én hozom, van otthon egy, sosem innánk meg)
Glenfarclas 8 éves (ez egy igen jó skót single malt): 6.990 / 0.7 l
Arran Malt Moscatel Wine Cask Finish (boroshordóban utóérlelt whisky): 14.590,- /0.7 l
Ardbeg 10 éves (tőzegen szárított, nagyon jó füstös ízzel): 13.990,-De a rum helyett berakhatunk még egy whisky-t... Én erre szavaznék amúgy, de akkor Zolka szomorú lenne.
Először lehetne egy két cent kóstolásra, majd a végén egy második 2 cent utókostolásra, azt már úgysem lehet teljesen átérezni...
Ha csak egy felessel számolunk fejenként, akkor ez 12 embernek elég kóstolásra, ez fejenként kb. 3.500,- Ft. Ha nem lennénk 12-en, az sem baj, elfelezzük, a felét én behozom az irodába, az év végi ügyfélkoccintásokon elfogy...
Ki van benne?
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Real_Necro
veterán
válasz t_a_m_a_s #13033 üzenetére
Én is az egri talira szavazok, a házibuli nagyon whisky hangulatúnak tűnik (bocs Freddy )
Persze Egerben akkor ottalvós buli, van egy rakat vendégház. Szépasszony völgyben meg találni sokféle borocskát, meg biopájinkát. Akinek az meg nem jó, hozzon whisky-t (bocs még1x Freddy )
Freddy: amúgy szép vagy, azt hoznád a talira, amit magad sem innál meg? Milyen fotósbarát az ilyen?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Freddy76
addikt
válasz Real_Necro #13039 üzenetére
Hellóhellóhelló, Tigris ötlete volt az egész! Amúgy gondokodtam, hogy gumicukrot is hozok, az is van otthon, és a kutya sem eszi .
Throme: itt a helyszín kérdéses. Vendéglátóipari egység nem játszik, tehát felajánlás kell...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Real_Necro
veterán
válasz Freddy76 #13040 üzenetére
Elég egy garázs is... a fűtőanyag már meglenne.
De ha beállok az amit nem iszok meg otthon, azt hozom sorba, akkor gumicukrot és egy megkezdett, de majdnem tele üveg 60-as absinth-ot tudok hozni.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
j.bravo
addikt
válasz Freddy76 #13036 üzenetére
Részemről oké, bár a rumok azon az áron amit írtál, még abszolút barátiak, ennyit (ha van saját tapasztalat, vagy olyané akinek adok a véleményére, tudván hogy jelentős korrelációt mutat az enyémmel) egy palack borért is simán adok. Szóval, ezeket a rumokat akár önállóan is. Egy fekete címkés sétálójános (az kb a Glenfarclas ára, ugye?) érdekes lenne, szintén a kontraszt illetve azonos árfekvésben megmutatkozó különbségek érzékelése végett.
Óvatos duhajként lehet hogy 1cl is elég lenne nekem kóstolni, és utána maradna több utó-kóstolni - mindezt amiatt hogy még valóban megmaradjon az ízérzékelő képesség mire eljutunk a jobbakig.
Vagy a rum (vagy esetemben akár bor) mehetne azon tételek közé, amit valaki a közösen beszerzett tételek mellé hoz, mert ismeri/szereti/ajánlja. Persze mehet a közösbe is, végülis mindegy.
Ui.: várj csak: "kezdetnek három rum (egy spiced és egy sima)" - hétfő van és munkaidő, és Te máris elkezdted...? Vagyí csak nekem nem megy a matek?
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
Freddy76
addikt
-
zolka78
senior tag
A Captain Morgan black rumot bevállalom én a közösbe. Mint fentebb írtam nekem csak a sarokig kell mennem, szerencsémre. Egyébként vannak ennél komolyabb rumok is, de itt szerencsére már nincs akkora átmenet mint a whiskynél vagy a konyaknál. Csak egy értelmes időpontban legyen ez a kóstolgatás.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
zolka78
senior tag
válasz philoxenia #13047 üzenetére
Péter-Pál rum ? Azért ez így ölég rosszul hangzik elsőre. Van ez olyan betyáros ital mint a "híres" Vidróczki szeszes ital?
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
Real_Necro
veterán
Múltkor valaki lehúzta a Rézangyal cuccait (bár az 55-ös szerintem továbbra is nagyon jó) . Tud jobbat ajánlani?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
j.bravo
addikt
Tényleg, hadd égessem le magam kicsit, és kérdezzem meg, hogy miért pont rézből vannak ezek a főzőberendezések? Van valami különös, kémiában gyökerező oka? Vagy ez volt az elérhető és jól megmunkálható fém, ma pedig már csak hagyománytiszteleti okokból van rézből kóracél helyett? (Pincében, ha nem fahordóban erjesztenek, akkor kóracél tartályban. Nem csak nagy mennyiség esetén; vannak nagyon kicsik is.)
[ Szerkesztve ]
Whatever.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csak nekem ilyen lassú a PH?
- Mesterséges intelligencia topik
- Hálózati / IP kamera
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hatalmas, 16K felbontású, szemüveg nélküli 3D kijelzőt villantott a BOE
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- A PC-ből az asztalunkra is kilép a Noctua
- Újra kiadták a Redmi Pad Prót
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Üzletből, garanciával, Macbook Air Retina 13" 2020, 8GBRAM 256GB SSD magyar bill
- Lenovo ThinkStation P330 Workstation: 3D tervezésre (CAD), videó vágásra, animációk készítésére(DCC)
- ASUS ROG STRIX RTX 3070 8GB
- Eladó ASUS ROG STRIX SCAR II GL704G kishibás gamer notebook
- ÚJ! // ÁR ALATT! // Edifier S3000 MK II // Muziker garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen