Új hozzászólás Aktív témák

  • Gordiann

    őstag

    válasz Mercutio_ #5688 üzenetére

    Ha már itt tartunk....software kérdés:

    Lightroom-ot és Aperture-t próbáltam, 2 éve nem tudom eldönteni, hogy melyiket használnám, de a fő library-m a Lightroomban van. Ezt használom elsősorban.

    De nem teljesen értem a raw és jpeg feldolgozás közti alapvető különbségeket: tehát jpeget elkészíti a gép ugye, világos. Viszont ehez képest a raw kép kizárólag a lightroom default beállításai szerint "hívódik elő" ?!? Full mindent a lightroom állít be? :F (ha igen, akkor gépspecifikusan van benne a lightroomban a default érték, vagy általánosan?) Vagy vannak olyan paraméterek, amiket már maga a pentax gép fixál le?

    Hogy szokás ezt csinálni? Csak mert sokszor van, hogy 10 képhez egyik, másik 10-hez más beállítás illene (azelőtt, hogy széttuningolnám a képeket mindenféle húzgálással). Tudom, hogy vannak LR-ban ilyen különböző kiválasztható "sémák", de ezt nekem kell kicentizni/tesztelni, és elmenteni, hogy nekem milyen alapbeállítások kellenek? Vagy vannak neten esetleg hivatalos/okosok által létrehozott profilok?

    Kicsit sok kérdést tettem fel, remélem tudtok válaszolni a témában :B

    SZERK: "színtelítettség tényleg lényegtelen, azt SW-ből jobban lehet kezelni. - az ilyenekre gondolok, hogy nincs igazán idő/kedv a sokszáz képet egyesével állítgatni raw miatt, egy ilyen "jpeg-szerü" alapbeállításra lenne szükségem.
    Meg a lightroomba matatásaimkor is sokszor nagyon elmegyek a kontrasztal pl., mert szépnek érzem, de rájövök, hogy eltúloztam, kellene valami "gyári" default, amihez nem feltétlenül kell hozzányúlni, ha kell belőle jpeg, csak kiexportálom..... :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák