Új hozzászólás Aktív témák

  • geza844

    aktív tag

    Sziasztok!

    Egy nagyon érdekes tapasztalatomat szeretném megosztani. Korábban már volt szerencsém egy Focal Elear-t kipróbálni, és nem volt rossz, főleg a közép, a magas tartomány és a tér tetszett benne az én Denon D1200-esem után, ami talán nem is csoda, de mély hiányosnak éreztem, ezért összességében nem tetszett. El is könyveltem, hogy a nyitott fejesek ilyenek. Aztán most hosszabb időt volt nálam kölcsönben ez a Focal, egy Schiit Loki és egy Magni társaságában.

    Hát gondoltam rátolok már egy kis mélyet a Loki-val (ugye ez egy 4 sávos EQ), szóval rácsavartam a 20 Hz-et és valami csoda történt!!! Lett mély... de még milyen... feszes, pontos... olyan lábdobok, hogy huh... álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a fejes ilyen mélyekre képes... és hirtelen értelmet nyert a jó közép és az a fantasztikus magas is! Sose hallottam még ilyen jól szólni metál zenét fejhallgatón!! Hihetetlen élmény volt. És most nem tudom mi van. Hifi-ben az EQ-t ugye nem szeretjük. DAC-okban, erősítőkben, kábelekben keressük a természetes, vagy épp a melegben hangot. De ezek nüansznyi különbségek, nekem meg nagyon sok basszus hiányzott a Focal-bol... Vagy a fülem lenne basszus hiányos? Vagy az agyam? Hogy van ez? Próbáltam a saját iFi ZEN DAC-om Truebass gombját is, de az valami borzalmas... a Loki 20 Hz-es pótmétere meg csodát tesz... Nagyon fura. Van valakinek még tapasztalata EQ-val? Egyáltalán létezik más EQ a Schiit Loki-n kivül, amit kifejezetten fejhallgatóhoz terveztek?

    A másik dolog a magasak. Elég hangosan hallgatok zenét (kb. csak metált), és több számnál is szinte fájnak az "sz" hangok. Denon D1200-nél is és Grado SR225-nél is. De a Focal-nál nem, ott minden tökéletes... azóta meg is tudtam, hogy miért, mert kb. 3 és 8 kHz között van egy elég komoly csillapítása az Elear-nak, itt látszik:

    https://www.rtings.com/thumbs/graph/493/3992

    Szóval most úgy néz ki, hogy vagy Focal Elear-t veszek, vagy más, olyan fejest, amiben szintén van hasonló csillapítás. Ilyet tudtok ajánlani? rtings.com-on nézelődök, de nincs fent minden fejes mérése.

Új hozzászólás Aktív témák