Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz Pierre75 #91847 üzenetére

    Egyfelől lehet jogos a sötét jelző használata ha a koraközépkorra értik (kevés, de inkább hiányzó írásbeli emlékek stb miatt sötétben tapogatózunk)

    A szövegkörnyezetből szerintem egyértelműen nem erről volt szó, a felvilágosodás sem ebben az értelemben kezdte el használni a "sötét középkor" kifejezést, az 1949-1990 közötti itthoni történelemoktatás (tágabban: az akkori rendszer ideológiája, mely a felvilágosodás szellemi örökösének határozta meg magát többek között) sem emiatt alkalmazta.

    A reneszánsz viszonya a középkorral kissé komplikáltabb, a középkort nem igazán a keresztény hit miatt kritizálták (viszonylag kevés olyan reneszánsz "véleményember" volt, aki valóban ne lett volna valamilyen mértékig hívő keresztény - van rá példa, de nem sok), hanem a feltételezett "barbarizmusa", az ókori műveltséggel való látszólagos kontinuitáshiány miatt. Mindezt úgy, hogy nagyon sok mindent csodáltak a "barbár" középkorból (erre remek és jól dokumentált példa a még egyáltalán nem reneszánsz-jellegű középkori németalföldi festők műveinek divatja a XV. század második felében Itáliában).

    Nyilván erről rohadt sokat lehetne írni (tudnék is :B ), de ez nem az a fórum.

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák