Új hozzászólás Aktív témák

  • Topiccsendőr

    addikt

    válasz Somatom #136532 üzenetére

    Ooo, koszonom kerdesedet, mar regota vartam, hogy valaki megkerdezze.
    engem erdekel, es megtisztel, hogy idezve lettem. Ez sokat jelent nekem.

    Rogton akkor komaba is dontenem az engem annyira nem szereto topictagokat, meg teged is. egy krvahosszu es viszonylag bonyolult ertekezessel. Mivel bonyolult lesz, remelem a valasz ra nehany szobol fog allni.

    Szoval sokat beszelgettem az utobbi idoben ilyesmi emberekkel, mintahogy azt korabban emlitettem valamelyik hszben. Motorosok, akiknek olyan becsipodeseik, vagy egyszeru markabuzisaguk van, emelle rettentoen markans velemenyt kepviselnek. Ekkor gondoltam arra, hogy erdekel, mi lehet az oka. mi lehet ennek az oka, hogy annyira magabiztosan tudnak beszelni olyan dolgokrol, amikrol en megcsak hatarozott velemenyt sem mernek megosztani.

    elegge fel vagyok porogve, mert ugyan egyaltalan nem jogosan, de valahogy kisse neheztelek azokra az emberekre, akik ennyire leegyszerusitik az amugy nem leegyszerusitheto dolgokat es nem azert nem kepesek befogadni informaciot, mert butak, hanem mert

    1. az informacio ado (en) egy idegesito szemely, ami az ervek megkerdojelezesevel azt az erzetet kelti, hogy felsobbrendu, vagy tiszteletlen.

    1a. Mivel az erveinket megkerdojelezi, a hitelessegunket is megkerdojelezi abban a mikrotarsadalomban, ahol epp vagyunk, meg kell vedenunk magunkat.

    1b. Ha valaki tiszteletlenul viselkedik velunk szemben, azt mi sem fogjuk tisztelni, es teljesen mindegy, igaza van-e vagy sem, nem fogadjuk el a velemenyet

    2. a regen is szarul mukodo oktatasi rendszer miatt, meg eleve a kultura miatt, olyan nincs, hogy vitakultura.

    3. backfire effekt. (adott véleményt cáfoló tények, adatok és bizonyítékok csak ritkán ingatják meg az embereket saját hitükben.
    Az esetek többségében azt tapasztalták, hogy a valós információk ellenére még inkább ragaszkodnak téves elképzelésükhöz.

    4. Dunning-Kruger effekt
    a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.
    Kruger és Dunning szerint számos tanulmány sugallja, hogy a legkülönfélébb területeken, az olvasott szöveg megértésétől a gépjárművek használatán át a sakkozásig és teniszezésig az amatőrök magabiztosabbak a szakértőknél. Azt feltételezték, hogy egy tipikus jártasság esetében a hozzá nem értők
    - hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
    - nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
    - nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá
    - ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá.

    Szoval ha az lenne a szandekom, hogy meggyozzek embereket, elsosorban kedvesnek kellene lennem. Tehat erdeklodnom kellene mondjuk nalad a harley davidson-os multaddal kapcsolatban hogy:
    Tudnal esetleg meg ezekrol az erdekes kezjelzesekrol meselni tobbet?
    - majd miutan lelkesen elmeselted a fenykorod anekdotait, ezutan kellene benyomni a kupot, ovatosan:
    - a legnagyobb tisztelettel. De egy harley davidsonnak 90 e km a bejaratasnal kisse tobb kopast eredmenyez. Es akkor a megnagyobb marhasagokat nem emlitenem bocsika, epp valtozok meg, azert tobb idore van nekem is szuksegem, legy belato.

    LOFASZT. Nem leszek kedves. Leszarom, hogy elhiszitek, vagy sem. En a topic lelkiismerete vagyok, es basztatni foglak benneteket ha faszsagokat irogattok :D

    Es ami szembetuno. Mindenki akkor nyugodott meg a vitaban, amikor annyira egyszerusitette le az altalam mondott dolgokat (direkt nem tenyeket irok) amig szinte ugyanaz lett belole, amivel eddig is ervelt, vagy kenyelmes volt neki. :D

    Nem menekülsz a csendőrség elől.

Új hozzászólás Aktív témák