Új hozzászólás Aktív témák

  • shtml

    őstag

    válasz And #6274 üzenetére

    (#6283) Rive
    A SPICE nevű szimulátorprogrammal eljátszadoztam egy kicsit és talán okosabb is lettem. A képleteknél azért célszerűbb használni, mert kiválóan lehet vizsgálni a tranziens viselkedést, pl. bekapcsoláskor a túllövést ill. a kimeneti feszültség felfutását.

    (#6274) And
    Változatlan kapcsolási frekvencia, kitöltési tényező és kimeneti feszültség mellett (vagyis folyamatos módban, amikor a kimeneti feszültség nagyjából arányos a kitöltési tényezővel) a terhelő áram növeléséhez az induktivitást csökkenteni, a kapacitást pedig növelni lehet. Ekkor a kimeneti feszültség hullámossága és felfutása kb. változatlan marad. Ha az induktivitást és a kapacitást változatlanul hagyod, akkor növekvő terheléssel az induló beállításoktól függően bekapcsoláskor először az esetleges túllövés szűnik meg, majd egyre lassabban áll be a kimeneti feszültség, a kimenet hullámossága pedig változatlan marad.

    Ha jól tudom, az induktivitás értéke adott terhelhetőségnél alulról limitált, vagyis a rajta folyó áramnak a kapcsolóeszköz kikapcsolt állásában sem szabad teljesen nullára csökkennie.

    Ez pontosan így van. Ám ebből nem az következik, amit később írsz.

    Nagyobb terhelőáramhoz adott kapcsolási periódusnál pedig több energiát kell tárolnia, ergo az induktivitásnak is növekednie kell, hogy ezt teljesítse.

    A mondat első része igaz, a második már nem, ui. több energiát már azáltal is tárol, hogy nagyobb áram folyik át rajta. Mivel azonban a hullámosságot a szűrőkondenzátor növelésével is csökkenthetjük, mód van csökkenteni az induktivitást mindaddig, amíg a kapcsolás folyamatos módban marad.

    amíg a tekercs (vasmag) a maximális terhelőáramnál sem megy telítésbe.

    Ez is az induktivitás növelése ellen szól. Ha ui. nagyobb tekercsáram mellett még az induktivitást is növeled, akkor sokkal hamarabb megy telítésbe a vasmag - vagy növelned kell az induktivitás fizikai méreteit.

    Az általad említett alsó limit adott terhelésnél abból ered, hogy korlátozni kell a terhelésre jutó feszültséget. Márpedig ahogy csökken az induktivitás, egyre kisebb lesz az induktivitás hatása a működésre és az egész kapcsolás egyre inkább hasonlítani kezd ahhoz, amikor a terhelésre jutó feszültséget csak a szűrőkapacitással szűröd: ekkor a kapcsolás kiesik a lineáris tartományból (vagyis a folyamatos módból) és a kimenő feszültség már nem lesz arányos a kitöltési tényezővel, azaz a kívántnál nagyobb feszültség jut a terhelésre. Ez az alsó limit azonban a te gondolatmeneteddel ellentétben a terhelés növelésével nem nő, hanem csökken.

    Természetesen szó sincs arról, hogy növekvő terheléssel csökkenteni kellene az induktivitást, hiszen ezzel a kapcsolás működőképességét a magasabb terhelésre korlátoznánk: a terhelés csökkenése esetén ui. kiesnénk a folyamatos üzemmódból és megnőne a kimeneti feszültség. Más kérdés, hogy a kitöltési tényező változtatásával ez megoldható.

    A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Új hozzászólás Aktív témák