- Hálózati / IP kamera
- Crypto Trade
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Videó stream letöltése
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows Insider Program
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Hálózatokról alaposan
Új hozzászólás Aktív témák
-
shtml
őstag
válasz gromble_ziz #632 üzenetére
Az ilyesféle átkapcsolók igen gyakran szellemképet okoznak a monitoron.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
válasz #96302336 #5679 üzenetére
A munkapont ellenőrzéséhez oszcilloszkóp sem kell, sőt akár műszer nélkül is megállapítható. Én inkább a nagyfrekvenciás gerjedésre tippelnék, ha elég magas a frekvencia, nem feltétlenül ég le a dómsugárzó.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
válasz #96302336 #5684 üzenetére
Akár, hiszen a kimenet direktcsatolású. Vagy piros LED-del (persze előtét-ellenállással). Ha tényleg a munkapont eltolódása okozza a lekapcsolást, akkor az van akkora, ami megnyit egy piros LED-et. Nem mellékesen ily módon a nagyfrekvenciás gerjedés is ellenőrizhető: ha a LED mindkét irányban világít, akkor gerjedés van.
-
shtml
őstag
De ha kicsit megnöveled az előtét-ellenállás értékét, hogy a névlegesnél kb. 10%-kal kisebb áram folyjon át rajta, akkor durván megnő az élettartama.
-
shtml
őstag
válasz didyman #5713 üzenetére
Bizony, a rövid idejű túlterhelhetőségen alapul a LED-ek impulzusüzemű meghajtása is. Egy-egy ritkán jelentkező túlterhelő impulzus gyakorlatilag adiabatikus folyamatnak tekinthető, vagyis tényleg a záróréteg hőkapacitása határozza meg, mennyire lehet meghaladni a névleges áramot.
Megj.: Kínai szarral még nem volt dolgom, de ezek szerint főleg azoknál segíthet az üzemi (azaz tartós) áram kisebb mértékű csökkentése.
-
shtml
őstag
válasz ggf8600gts #5715 üzenetére
Amikor még működtek a LED-ek, a fényerejük független volt a ventilátor fordulatszámától?
-
shtml
őstag
Az elkókon a negatív pólust szokták jelölni. Gyakran a mínusz jel egy nyíllal van kiegészítve, amely a negatív pólus kivezetése felé mutat. Ha fordítva kötöd be, jó eséllyel felrobban, persze nem azonnal.
-
shtml
őstag
Az áram iránya nem igazán egyértelmű, mert a technikai áramirány (a + pólustól a - pólus felé) épp ellentétes az elektronok áramlási irányával, csak ezt még nem tudták akkor, amikor meghatározták a technikai áramirányt.
Inkább arra gondolj, hogy a ventiltorból kijövő fekete kábel a föld (itt nevezhetjük negatív pólusnak is akár), a piros pedig a pozitív. Tehát mindegyik ventilátor fekete kivezetéséhez kösd az elkó negatív pólusát, a piroshoz meg a pozitív pólusát.
Én mondjuk mindkét ventilátort 5V-ra kötném, már ha stabilan elindulnak 5V-ról, és akkor nem kellenének az elkók, de persze így is jó. Az elkók azért lehetnek itt hasznosak, mert szűrik az egyes ventilátorokra jutó feszültséget. Mivel ui. sorba vannak kötve, kommutáláskor kicsit ugrál a feszültség, ami egy pillanatra megváltoztatja a másik ventilátorra jutó feszültséget. Na és itt ugye mindkét ventilátor kommutál, csak nem egyszerre. Tehát nem arról van szó, hogy a 12V-os tápfeszültség nem stabil, hanem arról, hogy a sorba kötött ventilátorok kommutálása modulálja a rájuk eső feszültséget. Ez rendszerint nem okoz plusz zajt, de előfordulhat.
-
shtml
őstag
Én pedig azt hittem, hogy valódi sokfarádos kapacitás. Na még egyszer elolvasom az adatait, mert a múltkor csak ránéztem.
Edit: Sajnos nincs részletes adat róla.
[ Szerkesztve ]
-
shtml
őstag
A "controller" vsz. valami alapfokú PWM-mel szabályoz, talán nem is céláramkörrel, hanem pl. egy sima 555-ös IC-vel - erre utalhat a változó hangmagasság is. Mivel azt akar(hat)ják, hogy megmaradjon a fordulatszám-visszajelzés képessége, kénytelenek a PWM-es ventilátoroknál szokásos 20+kHz helyett párszáz Hz-cel hajtani a ventilátort, hogy így a Hall-elemes visszajelzés értékelhető jelet szolgáltasson.
Ha adsz linket a vezérlőhöz (részletes leírás kell), akkor talán többet is lehet mondani, de nem hinném, hogy túlrészleteznék egy ilyen egyszerű cucc leírását.
-
shtml
őstag
Igazából így messziről nehéz bármit is mondani. A weboldaluk elég prosztó, néztem a németet és az angolt is, ott nem is található a te szabályzód. A magyar oldalon az 5 1/4 collos szabályzó képén én tekercseket vélek látni, legalábbis inkább tekercseknek látszanak, mint kondenzátoroknak.
A kézhezvételtől számított 8 napon belül indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól, de ekkor saját költségeden kell visszajuttatnod a cuccost, ráadásul az általuk megkívánt módon, ami lehet futár is.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #5989 üzenetére
Először is ne 1kohmos potmétert használj. Az okát már kifejtettem vsz. épp ebben a topicban, nem akarom újra leírni.
Ha a poti ellenállása nagy akkor kék ha kicsi akkor piros led világítana.
Mennyi a nagy, mennyi a kicsi? Mivel erről most még fogalmad sincs (plusz a dolog függ a ventilátortól is, hiszen te nem a feszültséget, hanem a ventilátor fordulatszámát akarod kijelezni a LED-ekkel), állíthatónak kellene lennie. Ezért többféle letörési feszültségű zénerdiódára lesz szükséged hozzá.
Amúgy passzív eszközökkel nem lehet megcsinálni, hogy amikor az egyik LED kialszik, pontosan akkor kigyulladjon a másik. Talán érdemesebb lenne olyan effektben gondolkodnod, hogy a LED színe a ventilátor fordulatszámával együtt változzon, mondjuk pirosból kékbe. Ehhez közös tokba szerelt (kétszínű) LED kell.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #5991 üzenetére
Persze, van elképzelésem róla.
Talán meglep téged, de a folyamatos színátmenetet egyszerűbb megoldani, ahhoz passzív alkatrészek is elegendőek.(Adott feszültségnél kialvó ill. kigyulladó LED-ekhez már komparátorra, vagy még inkább Schmitt-triggerre van szükség - kell egy kis hiszterézis, hogy az átkapcsolási feszültség közvetlen közelében ne villogjon a két LED. De az is könnyen megoldható, hogy a régi magnók vagy erősítők kivezérlésjelzőjéhez hasonlóan a világító LED-ek száma jelezze a fordulatszámot, akár úgy is, hogy a magasabb fordulatszámnál más színűek gyulladjanak ki.)
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #5996 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam:
A kiindulási alap egy Zalman F3 ventilátor volt. Ez induláskor kb. 350mA-t vesz fel, de utána az áramfelvétele beáll 250mA-re. 5V-ról még stabilan indul. Jobban belegondolva elég hozzá egy 100 ohmos potméter is, legalább 2 wattos legyen, de inkább több.
A zéner azért kell, mert nélküle a piros LED folyamatosan világítana, hiszen a ventilátoron minimálisan 5V a feszültség. Így viszont a zéner a letörési feszültségével csökkenti a LED+ellenállás párosra jutó feszültséget.
A potméter értéke erősen függ a ventilátor áramfelvételétől, a LED-ekkel sorba kapcsolt ellenállások értéke pedig a LED névleges áramától.
Némi játszadozásra az ellenállásokkal szükség lehet, hogy folyamatos legyen a színátmenet.
Edit: Új oldalon nyisd meg a képet, akkor látod az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
shtml
őstag
A kérdés nem az volt, milyen megoldást ajánlok a szabályozásra (a kérdező ezt már eldöntötte), hanem az, mit javaslok a LED-ek kigyújtására. Én erre írtam egy megoldást.
A soros potmétert én sem szeretem, több okból sem.
A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra. Talán még annyit sem. Szerintem ez nem nagy gond, de másokat zavarhat.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű. Ha kicsi (párszáz Hz) frekvencián hajtod a ventilátort, akkor zavaró hangot adhat ki. Ha nagyobb frekvencián hajtod meg, akkor viszont nem működik a fordulatszám-visszajelzés. Engem a visszajelzés hiánya nem zavarna, de másokat talán igen.
(Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.)
-
shtml
őstag
Igen, az biztos, hogy RC-tag nélkül kisebb-nagyobb mértékben szűkülne a színskála, ha PWM-et használna a kérdező. Főleg annál a LED-nél, amellyel sorba van kötve a zéner. Kérdés persze, ez mennyire feltűnő, amikor a piros és kék LED eredő színe csupán hozzávetőleges tájékoztatást ad a fordulatszámról.
Az a helyzet, hogy szerintem a kérdezőnek nem lehet nagy tapasztalata az elekronikus áramkörökkel, különben nem kérdezett volna itt rá egy olyan viszonylag egyszerű dologra, mint hogy miként oldhatja meg a LED-ek kigyújtását az adott módon. Ezért érdemes a legegyszerűbb megoldást javasolni neki.
-
shtml
őstag
válasz [CS]Blade2 #6005 üzenetére
Attól még akár el is indulhat, az adatlapokon gyakran némi rátartással adnak meg értékeket.
De ha nem, akkor is van megoldás arra, hogy elinduljon, bár ennek feltételei vannak.
-
shtml
őstag
válasz [CS]Blade2 #6007 üzenetére
A lapos USB csatlakozó két szélső pinje a +5V és a test.
Ha így nem indul a ventilátorod, akkor max. a korábban már javasolt DC/DC konvertert használhatod, USB-ről nincs más lehetőséged, ezt értettem a feltételeken. Az indítási rásegítés akkor megy, ha a ventilátor valami miatt fix 5V-ról megy, de rendelkezésre áll nagyobb feszültség is.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6057 üzenetére
Nem csoda, hogy elsőre nem megy hibátlanul, hiszen nem lehetett tudni sem a ventilátor áramfelvételét, sem a LED-ek teljesítményét. Ezért be kell "hangolni".
Pontosan a rajz szerint kötötted be az alkatrészeket? A potméter 120 ohmos, ahogy a rajzon van? Milyen potméter-állásnál indul el a ventilátor?
Ha van multimétered, mérd meg, hány V esik a potméteren (nem a ventilátoron!) akkor, amikor elindul a ventilátor és hány V akkor, amikor teljes fordulatszámmal forog. Teljes fordulaton ugyanis a kék LED-nek nem lenne szabad világítania, mert nem is juthat rá a kigyulladáshoz szükséges nyitóirányú feszültség.A piros kezdeti kis fényét úgy tudod megszüntetni, hogy vagy eggyel lépéssel nagyobb feszültségű zénert teszel be (tehát 5V helyett 5.8V körül vagy amit ehhez közeli értékben kapsz), vagy nyitóirányban a LED-del sorbakötsz egy kb. 100mA-es szilíciumdiódát, amit pár forintért meg lehet venni.
A kék LED-del ugyanezt kell tenni, de lehet, hogy ott egy fekete festékkel lefestett LED vagy egy kisebb feszültségű zéner alkalmasabb. Először mindenképp írd meg, milyen feszültségeket mértél.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6074 üzenetére
A tranzisztorral és a 25k-s potméterrel ez már nem ugyanaz a kapcsolás és ekkor értelemszerűen nem is a 25k-s potméteren kell mérni. Hiszen a minimális és a maximális fordulatszám között nem 2.2V-ot változik a ventilátorra jutó feszültség.
A "behangoláshoz" tedd vissza a 120 ohmos potmétert és végezd el a kért méréseket. A minimum állást ott mérd, ahol a ventilátor még biztosan elindul.
Aztán majd visszatérünk a tranzisztoros megoldásodra.
-
shtml
őstag
Azt is kérdeztem, milyen potméter-állásnál indul el a ventilátor. Ugyanis a potméterrel párhuzamosan kötött ellenállással (az is legyen kb. 2 wattos) be lehet úgy lőni, hogy épp teljesen lecsavart állásban induljon a ventilátor. Egy részben a potmétert is tehermentesíti.
Amúgy a potméteres megoldásokkal az a baj - és én is többek között azért nem szeretem őket -, mert ha más típusú (belső ellenállású) ventilátort teszel be, máris változtatni kell(ene) a potméter értékét, hiszen az a feszültségosztó másik eleme.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6083 üzenetére
Nem tudom, mennyi a ventilátorod max. áramfelvétele, hány V-nál indul el stabilan és ekkor mennyi áram folyik át rajta. Ha ezt tudnám, akkor meg tudnám azt is mondani, hány ohmos potméterre van szükséged - a 120 ohm csak egy olyan érték, amelynél nagyobb szerintem biztos nem fog kelleni. Egy párhuzamos ellenállással persze bárhova be lehet lőni, de az elfordulással arányos ellenállás-változás érdekében célszerű minél közelebb menni az optimális értékhez.
Igazából a potméteres megoldás a legrosszabb, másrészt viszont ez a legolcsóbb és kevés alkatrész kell hozzá.
Ha csak kicsit világít a piros LED minimum állásban, akkor szerintem elég lesz egy 5.8V körüli zéner. Ha a zéner drága, akkor a meglévő zénerrel köss sorba egy olcsó 100 mA-es szilíciumdiódát - vigyázz, a zénert záróirányban, a szilíciumdiódát viszont nyitóirányban kell bekötni.
Ha a végleges megoldásban a tranzisztort akarod használni, akkor érdemes beszerezni tranzisztoronként egy trimmer potmétert, a tekerőssel azonos értékűt. Ezzel be tudod lőni a kapcsolást úgy, hogy kihasználható legyen a potméter teljes elfordulási tartománya, azaz ne kelljen pl. fél fordulatot tekerni ahhoz, hogy egyáltalán forogni kezdjen.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6087 üzenetére
A venti max áramfelvétele 0,16A. 5Von simán indul és itt az áramfelvétel 120mA.
Ha a 120mA a folyamatos áramfelvétel 5V-on (induláskor többet vesz fel egy kis ideig), úgy ez azt jelenti, hogy egy 68 ohmos potméter tökéletesen alkalmas és nem is kell nagyobb. Azért jobb a lehetséges értékeken belül minél kisebb ellenállású potmétert venni, mert szabályzáskor a névleges teljesítménynek annál nagyobb részét tudod kihasználni. Ui. ha pl. egy 2 wattos potmétert félállásba tekersz, akkor már csak 1 wattal lehet terhelni.
Igen, be lehet hangolni. De a párhuzamosan kötött ellenállás csak szükségmegoldás, mert minél inkább összemérhető az ellenállás értéke a potméterével, annál kevésbé lesz lineáris az eredő ellenállás az elfordulással.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6091 üzenetére
Mivel most úgyis csak egy ventilátorhoz szerzed be az alkatrészeket, hogy kikísérletezd az értékeket, célszerű lenne venni a LED-ekhez egy-egy 560 ohmos trimmer potmétert (a trimmer csavarhúzóval lehet állítani), ezekből léteznek elég olcsó típusok is. Vagy ha fix ellenállásban gondolkodsz, akkor 270 és 390 ohmosakat, ezekkel lehet variálni. Vigyázni kell, ne eressz túl nagy áramot át a LED-eken, mert hamar tönkremehetnek. Ha trimmert veszel, középállásból indulj el és SOHA ne tekerd a trimmert túl közel a legkisebb értékhez, mert a LED-et áramgenerátorosan kell táplálni.
Mint kiderült, a kék LED azért világított mindig, mert más kapcsolást használtál. Azért szerezz be néhány szilíciumdiódát, azokkal könnyebben be lehet lőni, hogy a kék LED biztosan kialudjon, amikor kell.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6100 üzenetére
Igen, de inkább 3-4 szilíciumdióda a legmezeibb fajtából. A végleges kapcsolásban esetleg sötétre lefestett piros vagy zöld LED-del is lehet őket helyettesíteni, hogy kevesebb alkatrészt kelljen forrasztani, de a "hangoláshoz" jobb a dióda.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6101 üzenetére
Nem tudom, mennyire vagy eleresztve pénzzel, de ha az adott üzlet választékánál maradunk, akkor szerintem hobbycélokra többre mégy ezzel:
vagy ezzel:
A pillanatforrasztó is tökéletes hobbycélokra és sokkal olcsóbb bele a hegy (igaz, használat közben lassan elfogy). A fix hegyű pákák hegyét könnyű tönkretenni és drágább a csere.
Érdemes minél nagyobb gyantatartalmú forrasztóónt venni. Sajnos a forrasztóón nem olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6104 üzenetére
Tudtommal rézből vannak és valamivel be vannak vonva, amin jól megfut az ón és nem marja szét, mint a rezet. Ennél pontosabbat nem tudok, de szerintem házilag nem fog sikerülni jó hegyet gyártani.
Pillanatforrasztóval azért elég sok mindent meg lehet csinálni, pl. sima DIL tokozású IC-ket (2.54 mm a lábak között) könnyedén lehet forrasztani vele. Nekem van pillanatforrasztóm és Weller-pákám is (nem Weller gyártmány persze, de így szokták hívni), de szinte mindenhez a pillanatforrasztót használom.
Viszont ha nincs ónszippantód, azt érdemes beszerezni.
-
-
shtml
őstag
válasz Klemens #6111 üzenetére
Ha csak pár hozzászólással visszaolvastál volna, akkor ezt nem kérdezted volna.
Amúgy a hangerőszabályzó potméterek többnyire logaritmikus karakterisztikájúak (B vagy C), ami itt eleve nem lenne jó.
Tehát ha tekergetném, akkor változna a venti fordulata?
Nem, állandó maradna.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6136 üzenetére
Örülök, hogy jól működik. Ezek szerint a kék LED fényereje is úgy változik, ahogy kell?
Attól lassul a ventilátor, hogy a potméter elfűti a teljesítmény egy részét. Ez normális, és ezért kell minél nagyobb teljesítményű potmétert venni. A legjobb a huzalpotméter, de az is a legdrágább.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6141 üzenetére
Remélem, elég lesz. Minél feljebb állítod a fordulatszámot, annál jobban nő a potméter terhelése - annak ellenére, hogy egyre kevesebb teljesítményt fűt el. Ez azért van, mert az elfűtött teljesítmény - vagyis a disszipált hő - nem csökken olyan arányban, ahogyan csökken az elfűtésben részt vevő ellenálláspálya mérete.
A LED-ek fényerejét, ahogy írod, a trimmer potméterekkel lehet állítani. Itt megjátszhatod azt, hogy a "beméréshez" csak a trimmert kötöd be, megméred, hány ohmra kell tekerni a LED max. fényerejéhez, és veszel egy ennél valamivel kisebb értékű fix ellenállást. A trimmer max. értéke pedig lehet annyi, amennyinél már biztosan elalszik a LED. De nem érdemes túlbonyolítani, egy 560 vagy 680 ohmos trimmer bőven elég, úgysem fogod nullára tekerni.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6152 üzenetére
Számoljunk egy kicsit:
A ventilátorod 5V-on 120mA-t vesz fel, tehát a potméteren is 120mA folyik át és 7V esik rajta, ami 0.84W teljesítmény. Ekkor a 100 ohmos és 2W-os potméter 58 ohmos állásban van, tehát a 2W 58%-ában terhelhető, ami 1.2 watt - vagyis nem lesz semmi gáz, nem árt meg neki a 0.84 wattnyi hő.12V-on 160mA folyik át a ventilátoron, ekkor a belső ellenállása 75 ohm. Ha a potmétert pl. 10 ohmos állásba teszed, akkor 12/(10+75)=0.14A folyik (ez nem egészen pontos, mert kissé változik a ventilátor belső ellenállása), a potméteren pedig 1.4V esik, ami azt jelenti, hogy kb. 0.2 wattot kell eldisszipálnia. 10 ohmos állásban a 100 ohmos és 2W-os potméter terhelhetősége 0.2 watt, vagyis még épp elviseli. De jobb lenne 68 ohmos potmétert használni, mert egy 68 ohmos és 2W-os potméter 10 ohmos állásban 2*10/68=0.29 wattal terhelhető.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6166 üzenetére
A vas(III)-klorid valóban a legegyszerűbb és legveszélytelenebb. Azonban lehetőleg ne patikában vedd, mert ott mindent sokkal drágábban mérnek, neked pedig kilós mennyiségben kell - persze a maratandó NYÁK méretétől függően. Érdemes vegyszerboltban keresni.
Arra vigyázz vele, hogy csupasz kézzel ne nyúlj hozzá, mert napokig barna lesz a bőröd tőle. Amit nem használsz fel, azt légmentesen zárd le pl. befőttes üvegbe, mert erősen higroszkópos, azaz magába szívja a levegőból a nedvességet. A megfelelő hőmérséklet (40-50 fok) mellett kevergetni sem árt, akkor sokkal gyorsabb a maratás. Érdemes a lehető legtöményebb oldatot készíteni, mert úgy jobban hat.
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #6173 üzenetére
Kb. 1.2 litert, de nem biztos, hogy az egészet fel kell használnod. Érdemes a NYÁK-ot úgy tervezni, hogy minél kevesebbet kelljen lemarni, akkor kevesebb vasklorid is elég.
Lehet többször is, ha még nem zöldült be az oldat (az oldatba került rézionoktól lesz zöld). Régebben volt, hogy eltettem az oldatot, de úgy emlékszem, pár hét elteltével már nem volt az igazi. Pár napig szerintem biztos eláll.
-
shtml
őstag
Lehet, hogy rosszul emlékszem a régi oldatokkal kapcsolatban, én is tizenvalahány éve marattam utoljára NYÁK-ot. Az viszont biztos, hogy én csak a vaskloridot tároltam befőttes üvegben, az oldatot nem, talán ez volt a baj.
Én úgy tudom, úgy működik a dolog, hogy a réz elektronegativitása nagyobb a vasénál, ezért a NYÁK-on lévő réz helyettesíti a vasat. De az előbb utánanéztem a Wikipedián és ezt írja:
Another important application of iron(III) chloride is etching copper in two-step redox reaction to copper(I) chloride and then to copper(II) chloride in the production of printed circuit boards.
FeCl3 + Cu → FeCl2 + CuCl
FeCl3 + CuCl → FeCl2 + CuCl2A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
Még annyit, hogy valami puha anyaggal érdemes időnként letisztogatni a NYÁK felületét, persze nem kivéve azt az oldatból. Különben a keletkező iszap rárakódik a NYÁK-ra és alaposan lassítja a folyamatot.
-
shtml
őstag
válasz csabyka666 #6204 üzenetére
Ahhoz szét kellene szedni az invertert és belenyúlni a kapcsolásba, ezzel bizonyos határok között lehet dimmelni a fénycsövet. Persze szükség van némi elektronikai ismeretekre ahhoz, hogy tudd, hova kell nyúlni.
Ennél sokkal egyszerűbb, ha szürke fóliát tekersz a fénycsőre, ami elnyeli a fény egy részét.
-
shtml
őstag
(#6283) Rive
A SPICE nevű szimulátorprogrammal eljátszadoztam egy kicsit és talán okosabb is lettem. A képleteknél azért célszerűbb használni, mert kiválóan lehet vizsgálni a tranziens viselkedést, pl. bekapcsoláskor a túllövést ill. a kimeneti feszültség felfutását.(#6274) And
Változatlan kapcsolási frekvencia, kitöltési tényező és kimeneti feszültség mellett (vagyis folyamatos módban, amikor a kimeneti feszültség nagyjából arányos a kitöltési tényezővel) a terhelő áram növeléséhez az induktivitást csökkenteni, a kapacitást pedig növelni lehet. Ekkor a kimeneti feszültség hullámossága és felfutása kb. változatlan marad. Ha az induktivitást és a kapacitást változatlanul hagyod, akkor növekvő terheléssel az induló beállításoktól függően bekapcsoláskor először az esetleges túllövés szűnik meg, majd egyre lassabban áll be a kimeneti feszültség, a kimenet hullámossága pedig változatlan marad.Ha jól tudom, az induktivitás értéke adott terhelhetőségnél alulról limitált, vagyis a rajta folyó áramnak a kapcsolóeszköz kikapcsolt állásában sem szabad teljesen nullára csökkennie.
Ez pontosan így van. Ám ebből nem az következik, amit később írsz.
Nagyobb terhelőáramhoz adott kapcsolási periódusnál pedig több energiát kell tárolnia, ergo az induktivitásnak is növekednie kell, hogy ezt teljesítse.
A mondat első része igaz, a második már nem, ui. több energiát már azáltal is tárol, hogy nagyobb áram folyik át rajta. Mivel azonban a hullámosságot a szűrőkondenzátor növelésével is csökkenthetjük, mód van csökkenteni az induktivitást mindaddig, amíg a kapcsolás folyamatos módban marad.
amíg a tekercs (vasmag) a maximális terhelőáramnál sem megy telítésbe.
Ez is az induktivitás növelése ellen szól. Ha ui. nagyobb tekercsáram mellett még az induktivitást is növeled, akkor sokkal hamarabb megy telítésbe a vasmag - vagy növelned kell az induktivitás fizikai méreteit.
Az általad említett alsó limit adott terhelésnél abból ered, hogy korlátozni kell a terhelésre jutó feszültséget. Márpedig ahogy csökken az induktivitás, egyre kisebb lesz az induktivitás hatása a működésre és az egész kapcsolás egyre inkább hasonlítani kezd ahhoz, amikor a terhelésre jutó feszültséget csak a szűrőkapacitással szűröd: ekkor a kapcsolás kiesik a lineáris tartományból (vagyis a folyamatos módból) és a kimenő feszültség már nem lesz arányos a kitöltési tényezővel, azaz a kívántnál nagyobb feszültség jut a terhelésre. Ez az alsó limit azonban a te gondolatmeneteddel ellentétben a terhelés növelésével nem nő, hanem csökken.
Természetesen szó sincs arról, hogy növekvő terheléssel csökkenteni kellene az induktivitást, hiszen ezzel a kapcsolás működőképességét a magasabb terhelésre korlátoznánk: a terhelés csökkenése esetén ui. kiesnénk a folyamatos üzemmódból és megnőne a kimeneti feszültség. Más kérdés, hogy a kitöltési tényező változtatásával ez megoldható.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Bundle topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- BestBuy topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...