Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz zedcon #46046 üzenetére

    Ez is gyakran szereplő kérdés, Flash SSD topikba való. Általában a particionálás elkerülhetetlen. Akkor is, ha csak adattárolónak használod, egy partíció mindenképp létrejön rajta, és azon hozod létre a fájlrendszert. Ha OS alá lesz, akkor meg kötelezően több partíciót is létre szokott hozni rajta a telepítő (a Windows UEFI bootnál mindjárt legalább három partíciót EFI partíció, rendszerindító partíció, rendszerpartíció). Elvileg a Linux tud partíción kívülre fájlrendszert létrehozni, meg a Windows partíción kívül dinamikus kötetet, de ezeket NEM éri meg használni, mivel nem szabványos megoldások, egy csomó minden nem olvassa el őket, meg így OS sem telepíthető a meghajtóra. Tehát az OS-ek eleve igénylik, hogy minden meghajtón legyen legalább egy partíció. Particionálni meg amúgy nem csak kell, de érdemes is, hogy az adatokat külön tartsd a rendszertől, így ha a rendszert újra kell telepíteni, nem kell állandóan külön adatvisszahúzással foglalkozni mentésből.

    A partíciók nem csinálnak semmit fizikailag az SSD-vel. A partíció csak egy pár bájtos logikai bejegyzés a lemez elején (GPT óta másolat van róla a lemez végén is) egy ún. partíciós táblába, csak néhány szám, hogy hányadik szektortól hányadik szektorig tart, milyen típusa van, meg milyen UUID azonosítója (ez egy hosszú betűkből, számokból, kötőjelekből álló kód). Innen tudja az OS, hogy ezt külön „lemeznek” kell „képzelni”, egy egységnek kell kezelni. Ez csakis logikai adatszervezési kérdés, az SSD tényleges fizikai működését nem érinti.

    Pláne, hogy az SSD-knél a szektorok már nem sorban vannak. Az OS a fájlrendszer alapján kideríti, hogy az olvasni, írni kívánt adat hányadik szektora esik (de ez is logikai adat), és ezt átadja az SSD vezérlőjének. Az meg önmaga kideríti, hogy fizikailag melyik flash memóriacellákban van/lesz szétszórva ez az adat (ahová véletlenszerűen teszi be, lehetőleg az elérhető legfrisebb cellába a cellák egyenletes fárasztása miatt). HDD-knél még úgy volt, hogy a tányérokon sávokban sorban következtek a szektorok, a 900. után jött a 901., míg SSD-nél a következő szektor nem az előző szektort tároló cellák után van eltárolva fizikailag, hanem mondjuk szétszórva valahová a legelső vagy legutolsó cellák egyikébe. Ezt úgyis az SSD vezérlője tudja, azt nem érdekli, hogy ezek az adatok szektorszám szerint követték-e egymást, egy partícióhoz tartoznak, vagy nem, meg hogy milyen fájlhoz tartoztak, hanem egy homogén, összefüggő, random adathalmaznak látják mindenképp az egész meghajtót. Épp ezért van, ha a vezérlő bedöglik, akkor adatot sem tudsz visszahozni, mert bár ott maradnak az adatszeletek a cellákban, de annyira összekeveredve a cellák között, hogy nem tudod utólag kiválogatni, hogy melyik cella melyik fájlhoz tartozott, csak egy nagy random, vagy pseudorandom adathalmazt látsz, mintha titkosítva lenne, vagy adatmegsemmisítőn „ledarálva apró fecnikre”. Csak a vezérlő tudja a rendet a káoszban, de ha az döglött, akkor bukta az összes adatnak (hacsak nem volt róluk biztonsági mentés másik meghajtón, lemezen), hiába is raknának alá egy ugyanolyan működő vezérlőt, utólag az sem tudja kitalálni, hogy az elődje anno találomra miként zsonglőrködött az adatokkal.

    Az elhasználódástól nem kell tartani, ha a hírhedten megbízhatatlan Kingston V300 megy nálad évek óta, akkor a 850, 860 EVO valószínűleg végképp elnyűhetetlen lesz, eleve megbízhatóbb. Ahhoz nagyon badass-nek kell lenni, hogy átlag felhasználás mellett elérd egyáltalán a gari íráslimitjét, nem hogy a cellákat ténylegesen is kifáraszd. Majdnem lehetetlen, átlag felhasználónál ez csak akkor szokott előfordulni, ha valamelyik kretén bugos program kap írási kergekórt, elkezd folyamatosan írni a lemezre éjt-nap alá téve, napi több terabájt fölösleges írást okozva, az tényleg ki tudja nyírni a meghajtót záros időn belül, még az MLC-set is. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy néha ránézel az SSD-re valami infós vagy SMART kiolvasós alkalmazással, és megnézed mennyi írást regisztrált, ha ez rendellenesen sok, akkor tudni fogod, hogy valami nincs rendben.

Új hozzászólás Aktív témák