- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Synology NAS
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bermi
aktív tag
Sziasztok,
2011 mid mac mini-t szeretném bővíteni ssd-vel (meglévő hdd marad).
120-128gb-osokat néztem és valószínűleg e kettő közül fogok rendelni:
- intel 520
- kinghstone v300a topik összefoglalójában ez van:
"Kingston V300*** (MLC) Csak a Toshiba 19nm Toggle-Mode 2.0 szinkron NAND-okkal , és a 505A firmware-rel rendelkező darabok az ajánlottak!"Kérdésem az lenne, hogy amik most kaphatóak azok már ilyenek, nyugodtan rendelhetem?
F1.....
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Ezek már pont sajnos nem kaphatók, az újonnan most kaphatók nagy valószinűséggel mind aszinkron NANDosak, ami meg nem ajánlott - ha csak nem fogsz ki egy beragadt készletet.
E kettő közül nagyobb biztonsággal ajánlható az 520as Intel."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Bodor
veterán
A V300-ból a most kaphatóak nem olyanok, mint az ajánlásban szereplőek, ezért is van ott a ***
Az ajánlott SSD-k közül pár típus már igen nehezen szerezhető be, vagy már nem kapható, mert kifutott termék, a felsorolásban mégis szerepelnek, tájékoztatást adva arról, hogy még használtan is jó vételek.
Ezek a típusok ***-gal vannak jelölve !Intel 520-at vedd inkább.
-
Bermi
aktív tag
köszönöm, én is inkább az intelre gondoltam.
rendelem is.F1.....
-
LógaGéza
veterán
Közben UP, hátha valakinek van valami véleménye erről
Tegnap pont azon törtem a fejem, hogy lehet alaplapot cserélek, a kiszemelt egy Asus Z97-PRO, de a lényeg, hogy M.2 Socket 3 lenne rajta, és abba raknék egy SSD-t, bár ahogy nézem ezek drágábbak. Gondolom olyan alaplap nem nagyon van, amin mSATA csatlakozó van...
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
bajzal
őstag
Érdemes vennem ssd-t? Hibernálásból Win 8 alatt (ha csak a win boot logo-t nézzük) 2 másodperc alatt bekapcsol a gép és utána minden egyből indul Segate Barracuda HDD-ről. Érdemes ssd-t vennem? Vagy még milyen előnye van az ssd-nek?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #23300 üzenetére
"(Persze arról nem szabad megfeledkezni(népbetegség amúgy), hogy attól, hogy valami 530MB/s-el olvas, annak csak akkor van értelme, ha van valami, ami 530MB/s-el írni is képes...)"
Ezt az állítást nem egészen értem - ebben a formájában. Ha valamilyen program csak ki szeretné olvasni az adatot, és azt igen gyorsan teszi (annyival, amennyi az épp kiemelt mért/hipotetikus gyári adat), és mondjuk betolja a memóriába (ami képes írni ennyivel), aztán lehet, hogy nincs is szüksége rá (hogy a memóriában tárolja, ergo a memóriában az a terület felszabadítható), akkor önmagában mi lenne a gond ezzel a hiedelemmel?[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Bodor
veterán
válasz joysefke #23255 üzenetére
A több éves saját és ezen, valamint a Flash SSD topik hozzászólóinak a gyakorlati tapasztalatai, és rengeteg teszt és cikk elolvasása után az alábbi tények határozzák meg az álláspontomat az ajánlás tekintetében.
Az utóbbi években az SSD-kben használt NAND-ok nem mentek olyan fejlődésen keresztül, ami miatt gyorsabbnak éreznénk a gyakorlatban a rendszernek használt SSD-t, sőt a csíkszélesség csökkentésnek köszönhetően az élettartam is egyre kisebb lett.
A vezérlők tekintetében hasonló a tapasztalat. Sajnos csak abban mások az új vezérlők, hogy próbálják az egyre kevesebb írási terhelést elviselő NAND-okat mind hatékonyabban megóvni az elhasználódástól. Az úgynevezett felhasználói élményen ezek az új vezérlők sem hoztak érdemi változást.
Akiknek nincs ( elég és szélesebb körű) gyakorlati tapasztalatuk, azok el is hiszik azt, hogy a specifikációkban feltüntettet minél magasabb szekvenciális értékek miatt, vagy a tesztekben mutatott pár MB/s különbség miatt lesz érzésre is gyorsabb az egyik SSD , mint a másik, és mivel fogyasztói társadalomban élünk, sajnos az "új az jobb" szlogen is igen hatékonynak bizonyul.
A cégeknek és a forgalmazóknak, a marketingnek ugye az a fontos, hogy elhitessék azt, hogy szükséged van újabb SSD-re, mert az jobb és gyorsabb, hogy a minél olcsóbban előállított termékből minél többet el tudjanak adni, tehát több legyen a hasznuk. Nem kéne ezeket a szövegeket elhinni, bedőlni a marketingnek, mert a gyakorlat egyelőre mást mutat.Ezek után már csak két szempont marad, az Ár és Garancia, és természetesen ezek összefüggései.
A megnövekedett keresletnek köszönhetően az SSD-k árai az utóbbi években elég rohamosan csökkentek, ezért most az évekkel ezelőtti áron többnyire dupla akkora tárkapacitású SSD-t lehet venni, ezért is jobban ajánlottak és keresettebbek a 120-240 GB körüli példányok. Ezek az SSD-k szerintem is még évekig elegendőek lesznek egy oprendszernek, és ha nem lesz valami forradalmi technológiai változás, újítás ( 3 év alatt nem volt) , akkor a sebesség miatt nem is lesz érdemes lecserélni őket. Ebből kiindulva az ár mellet a legfontosabb tényező, szempont, hogy mennyire tartós példányt vásárolunk.
A garanciális évek száma mellett oda kell figyelni arra is , hogy a korlátozott garancia tartalmaz-e írási limitet, és ha igen, akkor mennyit.Hogy miért is érdemes minél tartósabb SSD-t venni?
Az SSD ugye egy adattároló eszköz, melyet csak akkor cserélnek le másikra az értelmesebb emberek
( vérpistikéket most ne vegyük ide, akik már csak azért is lecserélik, hogy a legújabb legyen a gépükben mindenből ), ha kinőtték őket, vagy elhitették velük, hogy az új majd gyorsabb lesz.
Az SSD nem VGA vagy CPU, melynél az újabb a gyorsabb, jobb, hanem egy adattároló eszköz, melyet többnyire tartós használatra veszünk.
Akik kinőtték az SSD-jüket, azoknál azt látom, hogy vagy meghagyják a gépben másodlagos meghajtónak, vagy eladják , vagy belerakják egy másik otthoni, nagymama, szülő, gyerek gépébe, vagy vesznek hozzá még egyet, és meg van oldva a tárhelyhiány. Egyik esetben sem mindegy, hogy mennyi a maradék garancia és élettartam. Sokan nem dúskálnak az anyagiakban, és lehet, hogy ha végre megvettek egy SSD-t, akkor évekig nem szeretnék lecserélni, mert nincs módjukban.
Sokan keresnek manapság olcsó, használt SSD-ket, mert csak azokat tudják megfizetni, de nekik és az eladóknak sem mindegy, hogy még hány év ( hónap) garancia van rá, és mennyi a koncdiója, tehát mennyit írtak rá.
Nekem is van a gépemben pár 5-8 éves HDD, és eszembe sem jut lecserélni őket, mert teljesen jól működnek,használni fogom őket addig, amíg jók.
Ugyanígy nem fogom lecserélni a mostani SSD-met sem addig, amíg nem látok, tapasztalok olyan újat, ahol lényegesebben gyorsabban történik a gyakorlatban, érzésre minden, mert egyébként meg bőven elférek rajta. Szerintem rajtam kívül sokan gondolkodnak ilyen reálisan. Nem az a kérdés, hogy eljut-e valaki
az SSD terhelhetőségének a végére egy belátható időn belül, hanem hogy ha azonos az ár, akkor elvből a tartósabbnak becsült a jobb választás, már csak elvből is, illetve az imént leírt gyakorlati példák miatt is.SSD totális technikai elavulása? Ezt az időpontot szerintem senki sem tudja megjövendölni. Pl. egy pár évvel ezelőtt , a szomszédom gépébe vett Samsung 470-ről is azt hihettem volna, hogy mostanra elavul majd, de a gyakorlatban meg szinte ugyanolyan gyors és jó most is ,mint a napjaink új típusai. Az egyes típusoknál esetleg minimálisan érzékelhető sebességkülönbség miatt meg teljesen felesleges pénzt kiadni. Ezért sem értem az olyan hozzászólásokat, hogy felesleges a tartós, 3 évnél több garanciával rendelkező SSD-t megvenni, mert addigra úgyis lecserélik. Minek? Miért? Mitől olyan biztosak benne? Mitől olyan biztos, hogy megéri majd lecserélni, hogy 3 év múlva annyival jobbak lesznek az akkoriak? Ha újat vesznek ,akkor miért nem éri meg majd a régit megtartani bármilyen célra? És ha lecserélik, akkor mindegy hogy mennyiért lehet eladni ( függően attól, hogy van vagy nincs rá garancia, és mennyi írással van terhelve) , vagy másik gépbe tenni, egyszerűen csak kidobják? Mindenki ennyire jól áll anyagilag?
Vezérlő kérdése. Igen, az SSD-k többnyire a vezérlők hibájából romlanak el, de pesszimista módon, erre az esetleges ( bármi, bármikor elromolhat) hibára hivatkozna nem figyelembe venni az élettartamot, garanciát, nagy butaság lenne szerintem.
Azokat az SSD-ket, amelyek nagy számban a vezérlő hibája miatt váltak megbízhatatlanná, ki vettük az ajánlásból. Egyébként pont a régebbi vezérlők illetve az ezekkel ellátott SSD-k azok, amelyek már bizonyítottak az idő során a megbízhatóságukról , ezért is ajánlhatóak szerintem bátrabban.
Ki az aki a mostani vezérlőkről biztosan állítja, és mi alapján, hogy biztosan tartósabbak?
Majd az idő megválaszolja ezt a kérdést is.
( Egy élő példa: Igaz, hogy nem mentek tönkre a Samsung 840 EVO-k, de az új korában hiper-szupernek tartott vezérlőjükről senki sem mondta volna meg akkor, hogy hónapok múlva problémásak lesznek.)
Azt természetesen nem vitatom, hogy több mint valószínű, hogy a gyártók tanultak az eddigi hibákból, és próbálnak egyre jobb vezérlőket alkalmazni, amik nem teszik használhatatlanná az SSD-ket, de amíg a régebbiek is ugyanolyan jók ( mert már bizonyítottak) , és azok az SSD-k még tartósabbak és érzésre ugyanolyan gyorsak is, nem értem, hogy miért baj az, hogy a tartósság az egyik legfontosabbnak vett szempont az ár mellett. -
Bodor
veterán
válasz LógaGéza #23305 üzenetére
Én csak akkor cserélném le a Corsair Force GT-t ugyanolyan nagyságú másik SSD-re, ha az SSD garancia idejének megnövelése a cél, egyébként meg nem lenne más értelme. Crucial MX100-ra én úgy látom, hogy csak az ipon ad 5 év garanciát, ami nem feltétlenül állja meg a helyét, mert a gyártó csak 3 évet ír a honlapján.
Asztali gépbe csak akkor érdemes M.2 Socket SSD-t használni, ha helyszűkében vagy, illetve az összes sima SATA csatlakozó foglalt már az alaplapon.
Egyéb esetekben jobb és olcsóbb választás egy ajánlott sima SATA csatlakozós SSD-t választani az összefoglalóból.
Vannak olyan alaplapok, melyeken mSata csatlakozó is van. -
flymi
addikt
Üdv!
Áttanulmányoztam az összefoglalót, de azért megkérdezem, hátha...
Ezt a SAMSUNG 120GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE120BW SSD-t néztem ki, a korábbi Kingston helyett, mert több helyen is olvastam, hogy jobb, gyorsabb és árban sem sokkal drágább.
Árkategória nagyjából 20k környéke, csak oprendszert szeretnék róla futtatni, ASRock Z97 Extreme 4 laphoz.
Jó lenne ez a Samsung, vagy van ennél jobb alternatíva is?
Előre is kösz a válaszokat!Hopp! Miket olvasok 2 hsz-al korábbról S840 EVO-ról?!
[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
flymi
addikt
Hmm. Árban nem rossz, nem rossz! Feketében esetleg? Vagy "balatonkorlátkékben"
A korábban kinézett egy Kingston HyperX 120GB 3K SATA3 2,5" SH103S3/120G volt, igaz ez is 3 év garis.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
flymi
addikt
Az ASRock lapon lévő bordák színét csúfolják így.
Egész jónak tűnik az Intel is, pedig általában a cuccaik legjobb tudomásom szerint nem tartoznak a legolcsóbbak közé. Most egyel bővült a lista, úgyhogy még inkább döntésképtelen lettem.../// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Van most egy KINGSTON SV300S37A60G SSD-m.kb 1 éves lehet.
Érdemes ezt lecserélni másikra ami gyorsabb? Nagyobbra nincs szükségem.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
Adams15
aktív tag
Sziasztok!
A következő három hétben fogok valamikor venni egy új konfigot, amiben volna egy SSD is.
Ez szerintetek megfelelő? INTEL 120GB 520 SATA3 2,5" SSDSC2CW120A310
Életem első SSD-je volna, van valami aktuális cikk arról, h mikre kell figyelni? (alignment, én nem tudom micsoda) -
Bodor
veterán
válasz Sk8erPeter #23317 üzenetére
Igazad van, csak hát ezt annyiszor mindig végigírni, ahányszor ajánlok....
(#23318) Adams15: Igen, megfelelő, de attól is függ, hogy milyen alaplapba lesz.
Telepítéshez olvasnivaló, de az összefoglalóban ezt a cikket is és még sok okosságot megtalálsz.[ Szerkesztve ]
-
marquuard
veterán
Sziasztok. 20-22 ezer Ft-ig melyik SSD-t ajánljátok, amin a rendszert használnám? Gondolkodtam a Samsung-on, de lebeszéltek róla. Még az OCZ Vertex-en gondolkodtam, de nem ismerem sajnos. Előre is köszönöm.
PSN ID: marquuard
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
Sziasztok!
Amióta írtam, a bolt 5 évre csökkentette a garit, de a Samsung 10-et ad.
Ilyenkor lehet regisztrálni náluk, vagy ez hogy működik?
-
Bodor
veterán
-
Bastee
tag
Sziasztok!
Először is ötleteket, és tippeket várnék első SSD-m megvásárlásához. Ami fix, hogy 120/128GB-os méretűre lenne szükségem, Windows és pár program kerülne rá, kiegészülve 1db nagyobb (~20-25GB) méretű játékkal. Általánosságban gyors SSD-t keresek 5év garival.
Nekem a Samsung 840 Pro és az OCZ Vector ami szimpatikus. Ti melyikre szavaznátok? Nagyon tetszik a linkelt 520-as Intel SSD is, csak full AMD rendszerbe olyan bénán festene
A következő SSD-m ha valami csúcs darab nem jelenik meg 1éven belül akkor egy 512GB-os 850 Pro leszBónusz kérdés: Video szerkesztés, enkódolás SSD-n? Ajánlott, van-e értelme, illetve a töménytelen adatátvitel miatt csak alkalmilag? (magának a kódolásnak nyilván nincs sebességbeli előnye, de effektezés, stb?)
-
LógaGéza
veterán
-
lazydog
addikt
válasz Bastee #23333 üzenetére
A Samsung 840 Pro felé billen nálam a mérleg nyelve, de a Vector is nagyon közel áll hozzá. Hiszen ez az OCZ csúcs SSD-je.
Nagyon tetszik a linkelt 520-as Intel SSD is, csak full AMD rendszerbe olyan bénán festene
Itt nem az Intel név ami rosszul "fest", hanem inkább a benne lévő technika.
Ha már az OCZ-nél tartunk, nem lehet teljesen véletlen hogy dobták a Sandforce vezérlőt. Pedig nekik is voltak erre épülő SSD-ik, a Vertex 2-3 és Agility 2-3 típusok.
Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Ciccuka
veterán
D720201 chipsetes kártya Sata3-as portja mennyire stabil és kompatibilis?
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
ZTE_luky
aktív tag
sZASZTOK iNTEL 520 ssd-t szeretnék vásárolni Asus G56jr laptopoba, szerintetek jó, vagy ajánlanátok esetleg valami másat?
[ Szerkesztve ]
-
gyuromoj
veterán
Hali!
Ajánlanátok egy 60GB-os SSD-t?
Ebben a lapban lenne használva: ASRock H81M-HDS
Főleg LoL játék lenne rajta és YT videók nézése.
Üdv Gyuri
[ Szerkesztve ]
PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.
-
LógaGéza
veterán
válasz gyuromoj #23341 üzenetére
Sokat gondolkodtam anno, hogy a LoLt én is felrakom SSD-re, de utánna rájöttem, hogy marha felesleges... Betöltésnél úgyis van mindig aki lassabban tölt, biztos a játékosbázis 95%-a azt se tudja mi az a SSD, nemhogy lenne neki. Így csak HDD-n van (igaz, RAID0-s köteten), de így is szinte mindig elsőnek vagyok 100%-on, és ha Reconnect kell véletlen, akkor Alt-F4 után legrosszabb esetben is 20sec-el már ingame is vagyok (csapattársak szoktak mindig is hüledezni, hogy hogy a fenébe töltök be ilyen gyorsan ).
Vagyis szvsz nem éri meg SSD-ről LoLozni...[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Elektromos autók - motorok
- Apple notebookok
- Viccrovat
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Horgász topik
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Eladó használt Seagate SkyHawk 10TB héliumos hdd
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 39.000.-
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest