-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz Soma01 #95799 üzenetére
Meggyőztél. Már csak azt kell eldöntenem, hogy veszek egy harmadik ax55-t, vagy a legolcsóbb aimesh képes ax53u-t, vagy kicsit nagyobb beruházásként egy ax 58u-t, ami a fő router lenne ekkor. Esetleg egy ilyen ax-es eszközt, mert ezt esztétikailag jobban el tudnám helyezni a pici szobában: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
válasz zolnagy #95803 üzenetére
Szerintem az a jelismétlő (range extender) a tudáshoz képest elég drága. Meg elhelyezni is csak oda tudod, ahol a konnektor van. Ha ott meg éppen nincs jó térerő akkor az szívás.
Az, hogy melyik legyen a harmadik azt majd
Az AX53U drágább mint az AX55. Az AX58U sokkal jobb. Én azt venném. Itt is az a tapasztalat vele, hogy lefedettségben is jobb.Amúgy meg igen. a laptop WiFi kártyáját is lehet ELVILEG cserélni egy jobbra.
-
TOZ
addikt
Sziasztok!
Hamarosan megjön a Telekom gigabit a lakásba, tartok tőle hogy a mostani Asus RT-AC68U már harmatos lesz neki. Lássuk mit tudtuk ajánlani!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Panel, 80nm, 4 szoba (plusz konyha), kevés szomszéd, kis épület, kis lakótelep
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Van minden mint a moziban, akadnak ax-et tudok eszközök is (nagyobbik gyerek notebookja, szülők telefonjai), illetve van egy Syno DS220+ nas, ez nyilván kabelen kötve a hálózatra.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1000/1000 elvi maximumos net lesz. Telekom, optika.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
60e korul azert nem adnek tobbet, hacsak nem gyoztok meg, hogy de.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
AC68U illetve az ASUS szolgaltatasait kedveltem, az USB azoban, miota van NAS nem lenyeg.
ASUS RT-AX58U tűnik elsőre olvasásra optimalis megoldásnak, ha ASUSnál maradhatunk, nekem eddig amúgy ASUSsal gondom sosem volt, több lakásban is gond nelkül használjuk őket.Köszönöm,
TOZ -
zolnagy
őstag
válasz woodworm #95804 üzenetére
Megnéztem. Ilyen kártya van benne: [kép] Ide megy: [kép] A biosban ezt látom a built in device-nál: [kép]
Nem tudom, ez alapján cserélhető-e. Egy ilyen szerinted belemegy? [link]@Soma01, AX53U MM-ban most ~20e, de lehet akkor már inkább az AX58U, de persze a legolcsóbb a kártya csere, ha kompatibilis.
[ Szerkesztve ]
-
baro32
aktív tag
válasz zolnagy #95808 üzenetére
Szia ne haragudj hogy hozzászólok de arra figyelj ezeknél a laptop PCIe m.2 kártyáknál hogy kompatibilis legyen az előzővel mert hiába egyezik a láb kiosztás és egyebek mert még a CPU-tól is függ hogy kezeli-e esetleg.
Pl. a i7-8750H amiben nekem INTEL 9560-AC kártya van azt már wifi 6 (AX201) már nem lehet cserélni tudtommal mert nem fog működni mivel annak már 10.gen INTEL CPU kéneHP OMEN 17" i9-13900HX 64GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD
-
osonte
őstag
válasz zolnagy #95808 üzenetére
Én RTL8822CE-t cseréltem sikeresen Intel AX210-re, szintén Bluechip beszerzés (ott a legolcsóbb, ami annyi plussz a 200-ashoz képest, hogy Wifi 6E kompatibilis). Inkább az 1-es végűeket hanyagold (pl.: AX201), ha biztosra akarsz menni, mert azok nem kompatibilisek mindennel. A lényeg, hogy AX200-at vagy AX210-et vegyél.
Nekem is Ryzen proci van a laptopban: 3-5300U.
[ Szerkesztve ]
Honor 200 Pro
-
mikk2000
őstag
válasz zolnagy #95815 üzenetére
Pont emiatt töröltem a hozzászólásomat annó, mivel rájöttem hogy első körben nem biztos hogy usb-s kell neked (a többiek mind azt írtak). Hogy a dokkolód mit fogad nem tudom, de ha magában a laptopban cseréled ki a wifi kártyát, és belemegy ax-es, az talán a legegyszerűbb megoldás (elméletben). Nyilván utána kell járni mi megy bele (csatlakozó kiosztás, processzor stb.), de végül szerintem ne spórold meg azt, hogy végül ahol vennéd konkrétan megírnád nekik hogy milyen eszközbe szeretnéd a kártyát, mert ha azt mondják menni fog, egy szavuk nem lehet ha visszaviszed hogy nem megy. A másik az, hogy az ac és ax között lehet némi különbség, nem tudom az ac-hez kialakított "antenna" az ax-hez ideális-e. Legjobb lenne ha ingyen ki tudnád próbálni.
-
hesszan
aktív tag
válasz Gubek-Einste #95749 üzenetére
köszi a választ
még vívodok toljam-e pár évet a 2.5 vezetékes lan miatt. a routert 5+ évre venném.
ez a ax86s tetszene. egy 2.5 portja van. bár ha az egyik gépet rá tudnám dugni a másik wifizik fél méterre a rotertől akkor wifin gigabit felett életszerű az adatátvitel? (valami új menő )pciE kártyával?Sungdurung
-
Topikgazda
-
blakey
titán
válasz hesszan #95819 üzenetére
Ha értékelhető 2,5G portos routerre vágysz akkor Asus szinten pl. GT-AX6000, azon van WAN-LAN 2,5G, AX86S-en nincs 2,5G, AX86U-n van.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
TOZ
addikt
válasz Gubek-Einste #95821 üzenetére
Köszönöm!
Vagy érdemes AX86S felé kacsintani? -
hesszan
aktív tag
válasz blakey #95822 üzenetére
ahha, köszi!!
nem wan-lan kéne nekem. 2x Lan 2.5 lenne a célom. Ezzel menne? (és a wan az az egyik 1gb porton jönne be) így szabad marad mindkét 2.5 port. neten erre választ nem találtam :S
ha a wan fixen az egyik 2.5öt elfoglalja, akkor továbbra is élő a kérdésem. ha az egyik gépet rá tudnám dugni a másik wifizik fél méterre a rotertől akkor wifin gigabit felett életszerű az adatátvitel? (valami új menő )pciE kártyával?
#95820Dr.NX jó hogy mondod. ezt benéztem.
https://www.asus.com/hu/Networking-IoT-Servers/WiFi-Routers/ASUS-Gaming-Routers/RT-AX86U/ tényleg ott van a csillag hogy nem az s-nek. grrrrr.Sungdurung
-
Topikgazda
-
CactuSSPP
csendes tag
válasz CactuSSPP #95771 üzenetére
Sziasztok
A fenti-re kérhetek egy megerősítést?
Közben (olcsóbb verzókat keresve) olyan megoldás is eszembe jutott (persze lehet teljesen rossz ötlet mert a Voda eszköz alapvetően rossz erre a célra), hogy a Vodafone gyári routerre, bízva a DHCP-t és routingot 3db c5 Archer (azért ez mert ebből adott 2-db jelenleg is) AP-ként üzemelve (kábelen csatlakoztatva), a lefedettséget is növelné és a WIFI eszközöket is letudná talán kezelni, így elosztva a terhelést.
Köszönöm, -
Alex91
félisten
válasz CactuSSPP #95826 üzenetére
Kokanyolni lehet mindig…
En arra mar rajottem, hogy sokszor az olcso a draga!
Itt pl. nem lesz roaming, nem tudod szabalyozni, hogy melyik AP-re hany kliens jusson stb.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Soma01
veterán
válasz CactuSSPP #95826 üzenetére
A terhelés nem lenne automatikusan elosztva. Ezek között nincs terhelés kiegyenlítés. Ki, melyikre csatlakozik, azon marad majd.
Szerintem egy 50 Ft körüli, 4x4-es Asus router is megoldaná egyedül. De erre én rakérdeznék az Asusnál.
AC-s AP-k is szóba jöhetnek ha spórolni kell, de nem sokkal olcsóbbak azok sem. De mindjárt megnézem az árakat. Új router nem kell. -
Soma01
veterán
válasz CactuSSPP #95829 üzenetére
Ahogy nézem, olcsó AC-s eszközből ami 60-70 felhasználót biztosan kezel, 20.000 (üzleti WiFi-s router) és 25-30.000 körül kijön egy (üzleti AP) eszköz. Kb ez az alja a kínálatnak. Ezekből egy elég. Tehát akár egy huszasból is meg lehet úszni. Ha AP-t akarsz, akkor meg Voda routere + új AP 25-ért a minimum.
Én szívesen kipróbálnék egyet, hogy lássam mit tud.
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
sziasztok
hálózatos topik után itt is érdeklődnék:
van egy lakás, ahol csak mobilnet elérhető, de az épületben nagyon gyenge a térerő, viszont az épületen kívül az erkélyen-teraszon már használhatóbb a jel
nagyon hirtelen arra tudtunk gondolni, hogy egy olyan wifis router kellene, aminek a mobilnet antennája vezetékes és lehessen kivezetni az épületen kívülre, tehát kültérre (emiatt nedvesség-pára és fagy érheti)milyen megoldásokat vagy konkrét routert javasolnátok?
kösziOne Ring to rule them all
-
bencze
senior tag
Hali,
Kisebb lakásba keresek egy routert. A jövőre nézve jó lenne, ha bírná a gigabites netet, valmint 8 port nem ártana rajta, ennek fele gigabites az már jó. Jelenleg egy 5 portos mikrotikem van ami kicsit macerás de majdnem mindent tud, csak nincs elég ethernet rajta (desktop, intel NUC tesztgép, home server, philips hue, a tv-t és raspberryt mát nem tudom rádugni).
Ha tud valami normális vpn szervert futtatni az sem hátrány.RT-AX88U láttam, hogy elvileg megfelel és tud okosított firmwaret is mindenfélével ha kedvem van piszmogni, de nem tudom ajánlott-e, illetve milyen más érdemi alternatíva van ami nem drágább ennél. Switch olcsó lenne de így is túl sok a kütyü meg a tápegység, meg jövőre jön a gigás net a faluba ha minden igaz, úgysem bírná a mikrotikem.
Mik a lehetőségeim?[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
-
bencze
senior tag
válasz Alex91 #95834 üzenetére
Amint írtam egy több portos wifi routert keresek, ezért volt ott a követelmény.
@Soma01
RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN wifijéről nem írnak jókat, más nincs egyben de jogos, a wifit is erről szeretném. Nem tudom mekkora uplinket bír el.Egyébként a mostanival azt leszámítva, hogy nincs elég portja, 2 bajom van, egyrészt irtó bonyolult mindent megoldani (pl csináltam guest wifit de alapból rálát a lanra és kis próbálkozás után feladtam; nem volt már kedvem azzal is tovább piszmogni inkább úgy maradt); plusz van egy olyan, hogy ha Teams hívásom van akkor ledob a Wifi pár percen belül. Lehet, hogy a notebookom (habár usb-s wifivel is ezt csinálta) de ez van.
[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz bencze #95833 üzenetére
Sajnos a négynél több LAN portos router elég ritkák, sokkal egyszerűbb egy switch beüzemelése a port hiány kezelésére. Ami kapható típus mint négynél több LAN portos, azok is elég drágák, ez a szegmens kissé túl van árazva, azonos tudást/képességet sokkal olcsóbban is megkaphatsz négy LAN portos kivitelben egy plusz switch-csel.
Mik a lehetőségeim?
1; Veszel egy nyolc LAN portos wifi router-t, pl a kinézett Asus AX88U.
2; Veszel egy négynél több LAN portos nem wifi-s router-t és mellé egy AP-t. Ajánlott az azonos gyártótól beszerezni mindkettőt.
3; Veszel egy sima négy LAN portos wifi router-t és egy 5-8 portos switch-et.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz Multibit #95841 üzenetére
Az "üzleti" kifejezés általában olyan eszközökre szokás használni amelyek a normál otthoni használatnál nagyobb terhelésre vannak tervezve és a beállítási lehetőségeik is sokkal több rétegűbbek és több szolgáltatást is nyújtanak, főleg több eszközös rendszerben mutatkozik meg az előnyei az ilyen eszközöknek.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Multibit
nagyúr
válasz Gubek-Einste #95842 üzenetére
A routerem rendelkezik az általad leírt jellemzőkkel, mégsem hiszem, hogy alkalmas lenne pl. céges használatra. Persze, olvasom itt a fórumon több topikban, hogy TP-Linkeket meg Asusokat vetnek be ilyen célra.
Arról nem is beszélve, hogy korábban professzionális környezetekbe gyártó cégek is bemerészkedtek a home területre (pl. Cisco). Ennek eredményeként születtek gyenge, de legalább drága termékcsaládok, és ennek köszönhetően elmosódhatnak a kategória határok.
Azt gondolom, hogy enterprise kategóriában még mindig elvárás a széleskörű, rugalmas menedzselhetőség céges méretekben és a funkciók elkülönülése. Így az egybegépeket semmiképpen sem nevezném "üzletinek". -
félisten
Ha problémás a 4G térerő, akkor eleve irányított antenna kell. A beltéri 4G routerek botantennái körkörösek, tehát a jel kb. háromnegyede megy a kukába, mindkét irányban.
Ami jó megoldás lehet: Mikrotik SXT vagy LHG LTE kültéri egységnek, szerintem modemként konfigurálva, a saját routert kiszolgálva.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
LOTR
addikt
válasz MaCS_70 #95844 üzenetére
Gubek-Einste
köszönjük, továbbítottam az illetékeseknekOne Ring to rule them all
-
Topikgazda
válasz Multibit #95843 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy korábban professzionális környezetekbe gyártó cégek is bemerészkedtek a home területre (pl. Cisco). Ennek eredményeként születtek gyenge, de legalább drága termékcsaládok, és ennek köszönhetően elmosódhatnak a kategória határok.
Vannak erősen túlárazott termékek de bizonyos esetekben van létjogosultságuk az ilyen eszközöknek is, hogy fenntartsák az egységes eszköz parkot cég szinten.Azt gondolom, hogy enterprise kategóriában még mindig elvárás a széleskörű, rugalmas menedzselhetőség céges méretekben és a funkciók elkülönülése. Így az egybegépeket semmiképpen sem nevezném "üzletinek".
Én az "üzleti" kategóriában a vezetékes router + (menedzselhető) switch + AP triót tartom ideális felállásnak az adott környezetnek megfelelő mennyiségi kiépítéssel. Ez alapján a több eszközös rendszert is úgy kell érteni, hogy az adott környezetben több switch/AP van használatban központi vezérlés által.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Multibit
nagyúr
válasz Gubek-Einste #95848 üzenetére
"üzleti" kategóriában a vezetékes router + (menedzselhető) switch + AP triót tartom ideális felállásnak
Én otthonra is ezt tartom ideálisnak. Hasonló a felállás nálam, csak buta switchcsel. -
DJMDJM
tag
válasz Alex91 #95737 üzenetére
Meglett a két RT-AX55 és nem sikerül összehoznom a scenario 3-t. A node hozzáadása nem sikerül, bármit, bárhogy próbálok. Tehát AP módban van az első eszköz. Firmware-t megfrissítettem mindkettőn.
Viszont ha router módban próbálom, akkor sikerül. Nem jövök rá, hogy hol bukom el.
Vmi ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest