-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz Ed McLeves #52100 üzenetére
Szia!
A DIGI tudtommal akár egy hétig is megtart egy IP címet, xDSL esetén ez 24 óra. Ha megszakad a kapcsolat egy pillanatra, és új IP-t kapsz, akkor értelemszerűen a VPN kapcsolat is szakad, újra kell azt építeni. De nem tudom, hogy magáncélú felhasználásnál mi lehet az a feladat, ami ne bírna ki heti 1-2 szakadást. Ha pedig melóhoz kell, akkor kell kérni fix IP címet, ott szerintem nincs bontás. Bár ez utóbbit a szolgáltatóval kell megbeszélni.
-
.OM.
aktív tag
válasz Ed McLeves #52100 üzenetére
*.Asuscomm.com saját ddns-e van a routernek, így csak be kell írni a router saját admin felületén a kívánt nevet és kész is. Nincs jelszó, regisztráció se semmi le-OK-zod és elérhető. Magától frissít, ha új IP-t dob a szolgáltató. Nulla törődés.
VPN a router saját OpenVPN szerverével (szintén admin felület) 2 perc alatt aktiválható és a ddns-sel együtt tökéletesen megy.[ Szerkesztve ]
ex .Oldman.
-
Ed McLeves
tag
Köszönöm a válaszokat, neked is, Intruder2k5-nek is!
Nem értek hozzá túlzottan, de nekem az jött le abból, amit a kollégám mondott, hogy ha a Digi megváltoztatja az IP-met, akkor nem feltétlenül képes a VPN-kapcsolatot magától visszaállítani. A VPN arra kell, hogy külföldön tudjak magyar TV-t nézni (DigiOnline, M4Sport és MindigTV appok, tableten). Ha - ahogy Intruder2k5 írja - csak megszakadna pillanatra új IP esetén, az sem lenne gond. Viszont a te válaszod szerint ez másképpen van, az egész automatikus, "nulla törődés"
Pont ezt szeretném
Mondjátok, hogy nyugodtan kiszórhatok huszonegyezer forintot az Asus N18-ra[ Szerkesztve ]
-
Gyuszi83
tag
Sziasztok !
Érdemes egy dsl-360r t1e modemet lecserélni dsl-321b-re vagy teljesen felesleges ?
-
tlacika
csendes újonc
Sziasztok!
Valószínű butaságot kérdezek, de kicsi zavar van a fejemben a routerek sebességével kapcsolatban. Adott egy 100Mb-s porttal rendelkező WIFI router, ami mondjuk tudja az N szabványt és rendelkezik 3 antennával. Ha jól értem ez azt jelenti, hogy kb 3*100MB sebességet tud vezeték nélkül, de vezetéken pedig csak 100Mb-t? Tehát lassabb az internet vezetéken, mint WIFI-n?
A másik kérdésem, ha 100Mb feletti internet előfizetésem van akkor mindenképpen Gigás porttal szerelt routert vegyek, tehát nincs átmenet a 100 és az 1000 között?Köszönöm a választ és bocs, ha marhaságot kérdezek.
-
krealon
veterán
válasz tlacika #52105 üzenetére
"Adott egy 100Mb-s porttal rendelkező WIFI router, ami mondjuk tudja az N szabványt és rendelkezik 3 antennával. Ha jól értem ez azt jelenti, hogy kb 3*100MB sebességet tud vezeték nélkül"
Rosszul erted.
A 300 Mbit/s a Wifi csatorna kapcsolati sebessege, ami ket darab 150 Mbps-os kapcsolat (spatial stream) osszevonasaval erheto el. Egy antenna egyszerre csak 1 stream hasznalatat teszi lehetove, ezert a 300 Mbit-es kapcsolathoz minimum 2 darab antennara van szukseg.Egy 300 Mbps wifivel rendelkezo 3 antennas routeren egyszerre maximum 2 antenna van hasznalatban, viszont hogy pontosan melyik 2, az attol fugg, melyik ketton jobb a kapcsolat egy adott allomassal (tablet, telefon, notebook, stb).
A 300 Mbps kapcsolat az adott csatorna "nyers" kapacitasa, amit
- idealis esetben (kulso zavaro tenyezok nelkul),
- hibajavitas nelkul
- egy adott iranyba (egyik eszkoztol a masik fele)
el lehetne erni.A valo eletben viszont vannak zavaro tenyezok, amik ugyanazon a radiofrekvencia savon fordulnak elo, ahol a wifi kommunikaciot probaljak megvalositani az eszkozok, ezert szukseges
- hiba ellenorzo, -javito extra kodot beepiteni a kapcsoltba, hogy ne seruljenek az atvinni kivant adatok, valamint
- ki kell alakitani egy szabalyrendszert (protokol), hogy az eszkozok milyen utemben hasznalhatjak a kozos artviteli kozeget (radiocsatorna).
Ezek miatt egy 300 Mbps radicsatornan tipikusan 80-120 Mbps merheto adatatvitelt lehet elerni a szabadon hasznalhato, 2.4 GHz-es ISM frekvenciasavban."de vezetéken pedig csak 100Mb-t? Tehát lassabb az internet vezetéken, mint WIFI-n?"
Nem.
Az internet sebessget mindig a legszukebb keresztmetszet hatarozza meg.
Egy pelda adatatvitelre az interneten keresztul:
Szerver --- internetszolgaltato --- router WAN port --- router processzor --- router LAN port vagy Wifi kapcsolat --- kliens eszkoz.
Az adatatvitelt egy vizcsohalozattal szokas szemleltetni, ahol a szerver "tartalybol" pumpaljuk at a adatot (vizet) egy csohalozaton kereszul (internet) a kliens "tartalyba".
Mint lathato egy csomo koztes allomason keresztul haladnak at az adatok, es ha ebben az atvitelben valahol szuk keresztmetszet van (angolul bottleneck), akkor az fogja meghatarozni a sebesseget."A másik kérdésem, ha 100Mb feletti internet előfizetésem van akkor mindenképpen Gigás porttal szerelt routert vegyek, tehát nincs átmenet a 100 és az 1000 között?"
Nincs koztes szabvany (szerencsere, mert mar igy is van epp eleg kulonbozo atviteli forma es kozeg).
-
Topikgazda
-
Ano
senior tag
válasz Gubek-Einste #52067 üzenetére
Köszi az ajánlást ... közben kacsingatok az ac-s és MU-MIMO-s routerek felé ... az ember (legalábbis én) 7-10 évente ráér otthonra cserélni a routereket, így igyekszem előrelátó lenni ...
Szóval mik az ajánlott MU-MIMO-s routerek manapság?
MOST EGY ILYET NÉZTEM ( Asus RT-AC87U ), ami perpill 61e Ft-ért beszerezhető ... ez mennyire mondható stabilnak?
Synology RT6600AX felfedezés alatt
-
Topikgazda
Elég stabil de néz be a saját topikjába.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
YellowFlash
aktív tag
Sziasztok!
Routert keresnék 10E Ft alatt. Wifi lenne rajta használva, szóval minél stabilabb jelet tud szolgáltatni annál jobb. Nem végszükséglet, de előny, ha van rajta USB port, ugyanis rászeretném kötni a külső HDD-met.
Ehhez még egy kérdés: Bármelyik USB-s router képes külső HDD-t használni? 2 gép van itthon, jó lenne ha közös külső vinyó használatra nyílna lehetőség a routerrel.
They don't know... PepeLaugh
-
Topikgazda
válasz YellowFlash #52112 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?10k alatt USB port nélkül az Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND az ajánlott, USB porttal Asus N10U B1 és a TP-Link 842ND.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
YellowFlash
aktív tag
válasz Gubek-Einste #52113 üzenetére
Tervrajzot ne adjak? Vályogfal egyébként, jó vastag, de az elhelyezéssel nem lesz gond. Van olyan hely a lakásban, ahonnan jól tudna teríteni. Szomszédság nyugdíjas, velük nem lesz gond.
Vidéken lakom, 12 megás a net. A netet vezetéken használná 1 gép + alkalomadtán még 1, illetve wifin szintén 1+1 teló.
Igény csak annyi, hogy az árához képest legyen megbízható, és ne dobáljon le 5 percenként. Illetve ahogy írtam, ha van a routeren USB akkor bedobnám a külső vinyót a közösbe, hogy mindkét gép lássa. A külső vinyó egy 2TB-os WD Elements.[ Szerkesztve ]
-
YellowFlash
aktív tag
válasz Gubek-Einste #52113 üzenetére
Na gyorsba leskicceltem a lakást.
A 2 zöld alak a 2 gép. Én az 1. szobában vagyok. Azon gondolkoztam, hogy mivel van átjárás az 1-es és a 3-as szoba között, így a router a 2. szobába kerülne, a 2 gép közé.[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz YellowFlash #52114 üzenetére
Vályogfal egyébként, jó vastag, de az elhelyezéssel nem lesz gond.
A vályog a wifi nagy ellensége!Jó lesz a korábban ajánlott típusok.
-
törölt tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
T-home szolgáltató adott egy cisco epc3925 wifis modemet,
de nem elég a wifi lefedettségi területe ehhez szeretnék egy
Átjátszott? Vagy olyan wifis routert ami veszi a modem wifi jelet és továbbítja.
10k körüli összegre gondoltam ha megoldható.
Élőrre is köszönöm a segítséget! -
nagyúr
Sziasztok!
Igaz, hogy nem router, de hatha tudtok segíteni.
Padlásra szeretnék egy switchet tenni. A lényeg, hogy extrém hőmérsékleti viszonyokat kellene elviselnie gond nélkül. Télen akár - 20, nyáron pedig 60 fokot.Semmi extrát nem kell tudnia, csak négyfelé szeretném osztani a gigabites hálózatot.
Köszönöm a segítséget
-
TŁ
tag
Sziasztok!
Kisebb céghez keresnék DUAL WAN routert. Olyan 100.000 HUF bezárólag.
Jelenleg 2 szarabb "otthoni célokra" való tp-link router van a cégnél, de ha az egyik beszarik macerás átállni a másikra.., ezt szeretném kiváltani.
Igazából kb 10-12 gép lenne rajta (de ezek is többnyire wifin csatlakoznak), talán 1-2 ami kábelen lógna rajta.
és 2 db AP, ezért egy 4-8 portos switchel ellátott darabot keresnék. Ha rendelkezik POE funkcióval az nem lenne rossz, de gondolom így az árak is mennek felfelé. A grafikus kezelőfelülettel rendelkezzen.Segítségeteket köszönöm,
Üdv, ZsoltEsküszöm hogy tudom mit csinálok.....
-
törölt tag
Sziasztok!
Ahogy olvastam a témát, a cisco epc3925 modemhez 20m utp kábelt
veszek és rá kötök egy routert.
Ez jó megoldás? -
YellowFlash
aktív tag
válasz Gubek-Einste #52116 üzenetére
Még annyi, hogy a TP-LINK TL-WR842N és ND típus között csak annyi a különbség, hogy az egyiknek leszerelhető az antennája? Minőségbeli különbség van a kettő között?
-
goli11
tag
Sziasztok!
Jelenlegi Invitel 30/10 VDSL nethez szeretnék routert a szolgáltatói mögé. (De szeretném a bővítés lehetőségét megtartani )
3 kiszemelt van:
- ASUS RT-N18U
- TP-LINK TL-WR1043ND
- Linksys EA2750 N600Mókolt fw-t nem szeretnék használni.
Lényeg a gigabites lan, usb (nyomtató vagy HDD-nek), stabil működés.
Esetleg torrent is futna rajta az nem hátrányMelyiket a 3 közül? Vagy egyéb alternatíva 20k-ig?
Minden jo, ha vége .... azaz még működik.
-
V8TommY
tag
Sziasztok,
Jo hir:
Volt egy TP Link Archer C7 AC1750 routerem, ami megoldotta a korabbi problemamat.Rossz hir:
A router nehany honap hasznalat tönkrement.Öröm az ürömben, hogy visszakaptam a router arat.
A C7 nagyon jo szolgalatot tett akkor amikor eppen müködött, ezert hajlok ra, hogy ujra vegyek egyet, raadasul az elmult egy evben az ara csökkent is.
A kerdesem hozzatok:
Ti adnatok egy uj eselyt a C7-nek, vagy hasonlo aron masik routert valasztanatok?
Amennyiben masikat, akkor velemenyetek szerint melyik lenne a megfelelö valasztas?A 3 prioritas tovabbra is:
- max ~35000 Ft / 110 Euro
- adott valutaert a legerösebb wifi jel
- ne honapokig, hanem evekig müködjön az eszközSegitsegeteket elöre is köszönöm!
üdv,
Tomi[ Szerkesztve ]
http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!
-
BaLee
addikt
Olvasgattam az összefoglalót és láttam külön vannak bontva a Gigabites routerek.
Ezek közül bármelyiket választhatom, hasonló sebességre lesznek képesek másolással?Azért kérdezem mert pár éve ugyanitt javasoltatok egy D-Link router típust ami másolásban is hozta a 60-80 mbyte/sec sebességet, míg pár TP Link típus hiába volt gigabites csak 15-20 mbyte/sec-el másolt....
Melyiket tudjátok ajánlani max 20 ezerig ha egyik fő szempont a gyors hálózati másolási sebesség.
-
Sordoran
addikt
Sziasztok!
Lehet meghalt a mostani routerünk, és ha nem sikerül megjavítani vennénk újat.
30/5-ös netet kellene kezelnie, egy ZTE ZXHN H368N típusú digitális elosztótól kapja netet kábelen. 1 PC-t kábelen, és 2 laptopot, valamint min. 3 mobil eszközt kéne kezelnie egyszerre wifi-n. A régi router egy TP-Link TL-WR841ND v8.2 volt, nagy gondunk ezzel nem volt (leszámítva, hogy most nem éled fel). Az új eszköznek is kéne tudnia hasonló wifi lefedettséget adnia (ez az egyik fő ok, hogy egyáltalán szükségünk van rá). Van más eszköz ezért az árért, ami jobb lehet (5-7ezer Ft)? Illetve mi az, ami jobb lefedettséget képes adni? (10-15-nél többet semmiképpen se áldoznánk rá, ennyit is max akkor, ha érezhetően jobb lefedettséget nyújtana)
Előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?
-
.OM.
aktív tag
válasz Ed McLeves #52103 üzenetére
Szia,
Igen, ez ennyi.
1 bő hónapja nem értettem hozzá és most sem lettem szakértő de végeredményben működik a VPN a DDNS-sel és elérem a távoli FTP szerverem.
Annyi volt, hogy megvettem az RT-N18U routert és rádugtam egy WD 3 TB HDD-t.
Bekapcsoltam a routert és böngészőből felléptem az admin felületre és az alábbiakat állítottam be:
- WAN
- WIFI
- DDNS
- VPN
- FTP
- DHCPÉrdemes mindent lejelszavazni, illetve a MAC-cím szűrést és a DHCP-s fix IP címeket beállítani.
Az FTP szerver távoli címe a DDNS-es címed lesz, ha FTP szerver klienssel keresed, ott megtalálja.
A VPN és az FTP esetében is érdemes egyedi felhasználónevet és jelszavat beállítani. Távolról a router saját jelszavát lehetőség szerint ne használd erre a célra.
Egyébként a router minden beállítása mellett/felette írja, hogy konkrétan mire kell kattintani.
Szinte el sem lehet rontani - viszont így fejből nem is tudom a részleteket mert a fórum és a router help-ben olvasottak alapján állítottam mindent be.Ajánlom az asus oldalán a router emulátort, ott elég jól lehet látni mit súg erről az eszköz.
Hajrá,
.om.ex .Oldman.
-
Topikgazda
válasz #63761920 #52117 üzenetére
A legjobb megoldás egy wifi router bekötése lenne AP módban.
10k alatt az Asus N12 D1 vagy a TP-Link 841ND az ajánlott.#52120
Igen, jó lesz.#52119 TŁ
Asus N18U és felfelé az ARM-es típusok + veszel egy switch-et, bőven meg vannak 100k-ból.#52121 YellowFlash
Csak az antenna cserélhetősége a különbség.#52122 goli11
Ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor Asus N18U, ha kellene akkor Asus N56U.#52123 V8TommY
Vehetsz ismét egy C7-t, Asus-ból AC55U fér még bele a keretbe.#52124 BaLee
A switch portok között nincsen különbség az eszközök között, a kliens eszközök határozzák meg az elérhető eredményt.Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300 (erősen kifutó modellek)#52125 Sordoran
10k alatt az Asus N12 D1 vagy a TP-Link 841ND az ajánlott.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
BrownB
tag
-
goli11
tag
válasz Gubek-Einste #52127 üzenetére
Köszönöm.
Én is az ASUS felé hajlottam, de jobb ha megerősítik az embert a hitébenMinden jo, ha vége .... azaz még működik.
-
YellowFlash
aktív tag
Mindenkinek jön a válasz. Köszönjük!
-
törölt tag
Köszönöm!
Olvastam egy kicsit és WDS modot dobot fel,
Mivel nem csináltam így nehezebben értem meg.
Esetleg tudnál segíteni?
Hogy tudom a cisco epc3925 modemet beállítani-össze hozni a TP-Link 841ND reuterrel.
A legfelső WDS mód üzembe.
Vagy ez nem lehetséges? -
Topikgazda
-
nagyúr
válasz Gubek-Einste #52132 üzenetére
A WDS ... elég bizonytalanul tud működni,
Ennek megoldására milyen javaslat van?Nem nagyon értek a hálózatokhoz, de eddit a tp-link rútereimet wds-en keresztül terjesztettem ki a házban, és eddig működik (22m hosszú a ház, ez miatt kell). Ttp-link 841, 842, 741 vannak a körben.
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
törölt tag
válasz Gubek-Einste #52132 üzenetére
Szia!
Előre is lenézést kérek.
AP mód nem tudom mi?
Amit találtam; vagy akartam látni az ez.
Le írnád hogy hozzam össze vagy linkelnél? -
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Kérdésem lenne.
Rendeltem egy ilyen routert, amit wifi repeaternek szeretnék használni.
Tenda F300Most nézem lehet nem is tud ilyet, csak ezt találtam: How to setup universal repeater mode for F300
Gondolom ez nem wifi repeater...
Ha nem tudja akkor lemondom a megrendelést.
Köszönöm!
Esetleg tudnátok ajánlani egy erős wifivel rendelkező viszonylag olcsó routert? -
Draken
őstag
Sziasztok!
Sajnos már viszonylag régóta húzódik a router vásárlás, végül most jött meg a berendelt 200as net. Adott egy laptop 7265-s intel ac kártyával. A lakás viszonylag kicsi. Így kellene a lehető legjobb wifi szórással ellátott routert megvennem, amit ki is tudok használni maximálisan, az sem hátrány, ha többet bír átengedni. Leginkább egy használt, de még garis ac68u-ra tenném le a voksom, ami most épp nincs sehol. Ha esetleg ez nem lenne opció, milyen ehhez hasonló routert ajánlanátok? Nem feltétlen kell vadonatúj, lényeg, hogy 40k-ig megálljon. Jelenleg laptopon megy a torrent, de lehet a későbbiekben gondolok egyet és külső hdd-n lenne minden, ehhez viszont beépített torrent kliens sem ártana.
Ezzel azt hiszem az archer c8-at ki is húzhatjuk a listáról! Mókolni nem nagyon szeretnék semmit a routerre!
Köszöntem előre is![ Szerkesztve ]
-
YellowFlash
aktív tag
Asus N12 D1-et rendeltem. 1 nap alatt meg is hozták a routert, pedig vidéken lakom.
Beüzemelés nagyon gyorsan ment, aztán pedig megkapta a legfrissebb firmware-t. A net nem lassult, a Wifi pedig atomstabil. Nem dobál, gyorsan csatlakozik. A ház legsarkában is van jel, pedig direkt rosszul helyeztem el, csak hogy teszteljem a dolgot. Remélem nem lesz vele semmi gond.They don't know... PepeLaugh
-
Topikgazda
válasz cappa72 #52133 üzenetére
Sima repeater mód vagy CFW adta lehetőség.
#52134 cooi111
ÍGY kell beállítani a másodlagos eszközt.#52135 sepsi0
Csak WDS-t ismer az eszköz de a WDS a nem szabványos volta miatt elég bizonytalanul tud működni, általában csak teljesen (hardver/firmware verzió) azonos eszközök között jön össze a kapcsolat.
Ha kell repeater mód akkor Asus N12 D1 legyen.#52138 Draken
Torrent kliens csak az Asus eszközeiben van gyári firmware alatt.
Ajánlott AC-s eszközök: Asus AC55U, TP-Link Archer C5/C7
N-es wifi-vel: Asus N18U/N56U, TP-Link 1043NDv2/v3/v4/3600/4300Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Cry0
őstag
xiaomi mi wifi router 3 vélemény ?
Iphone 15 Pro Max Kék Titán
-
Topikgazda
-
Cry0
őstag
-
Topikgazda
-
Cry0
őstag
válasz Gubek-Einste #52144 üzenetére
akkor az allin félre irták
akkor számomra ez hanyagolhatóIphone 15 Pro Max Kék Titán
-
törölt tag
válasz Gubek-Einste #52140 üzenetére
Kszönöm!
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Látom az árkategóriájában az Asus AC55U már kifutó ( ) és fel is ment az ára rendesen (míg a továbbra is bugos, újraindulós RT-AC1200G+ meg az AC55U korábbi áráig kúszott fel ), nincs semmi más alternatíva AC képes dual band-es router-ek terén ASUS fronton? Vagy hír, hogy jönne valami új modell?
Köszi!
-
MODERÁTOR
válasz SunMount3r #52148 üzenetére
Szia!
Ipon-ban van RT-AC55U, és az ára is ott van nagyságrendileg, mint korábban volt. Persze volt olcsóbb is, de volt ettől drágább is. Amint látom egyébként igen, lassan elfogy ez is mindenhonnan, és a 20-30 ezres kategóriában AC képes eszköz így nem nagyon lesz az ASUS palettáján.
-
nagyúr
válasz Gubek-Einste #52140 üzenetére
Sima repeater mód vagy CFW adta lehetőség.
Köszi, hűha... Azt hiszem van még mit tanulni; hogy mik is ezek, meg hogyan kell beállítani.
Visszavonulok olvasni, meg tanulmányozni, hogy a rútereim alkalmasak-e ilyen megoldásra.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest