Új hozzászólás Aktív témák

  • Yany

    addikt

    Vostro 5470 beszámoló

    Az egész egy első benyomás. Egy szubjektív szkript, mindenkinek joga van eltérő véleményt alkotni, az enyém ez. :)

    Szóval páromnak vettem ezt a gépet korábbi Toshiba A300-1NO helyett. Ez utóbbival emiatt össze is vetem néhány tulajdonságát.

    Összkép

    Nagyon vékony és kecses kasztni, kellemes külső, könnyű és csendes. Akksija jól bírja. No, kérem szépen, ez a gép testesíti meg azt, amire a notebook (vagy mások kedvéért: laptop) fogalma létrejött. Mobilitás, miközben használható a gép. Nézzük részleteiben.

    Billentyűzet

    Kellemes ellentartás, kicsit rideg ütközés (nem zavaróan), kellemes tapintású felület, nem zavaróan rövid úthossz, nincs háttérvilágítás, pont jó méretű gombok. Roppant gyorsan lehet rajta gépelni. Egy E5530-as háttérvilágításos billentyűzet persze egy kategóriával komolyabb, de bőven akad a piacon ennél kellemetlenebb billntyűzet. Sőt, ilyen vékonyka házban azt gondolom, hogy dicséretes munka a Vostro által gépelés közben nyújtott komfortérzet.

    Touchpad

    Nagy, kényelmes, lassú. Nagy, tehát roppant kényelmes a többujjas gesztúrák kivitelezése rajta, a duplaujjas scroll is pl. kifejezetten gyorsan megszokható. A Toshiba A300-as touchpadjával összevetve azonban hatalmas mértékű az input lagja. A felülete sem annyira könnyen csúszik, mint a Toshibáé, de talán ez még "bekophat" a használattól. Szerencsére nem az egész egy nagy gomb, amire mostanában a gyártók rákaptak, hanem az alján található a bal és a jobb gomb is. Sajnos mivel rejtettek ezek a gombok, azok is érintésérzékenyek, ezért elég gyakran bemozdul a kurzor, mikor rákattint az ember. Talán ez is megszokható. 1 nap kevés volt rá.

    Ujjlenyomat-olvasó

    Nem olyan pontos, mint pl. az E5530-as Latitude gépeken, de azért jól használható. Viszont továbbra sem értem, hogy a Dell hogy képzeli, hogy a driveren kívül semmilyen Windows-ba integráló szoftvert nem ad hozzá és ezt sunnyogva el is hallgatja. Hivatalosan semmilyen forrásra nem sikerült akadnom a Dell oldalán, ami segítene a Windows-t felruházni ujjlenyomatolvasós bejelentkezési képességekkel. Ezt a Latitude-nál sikerült először megtapasztalnom. Csak hogy érthetőbb legyek: attól mert ad hozzá drivert és a Windows látja is, hogy van egy ujjlenyomat-olvasó a gépben, attól még nem lesz képes a Windows használni is azt a bejelentkezéshez. Kell hozzá egy szoftver. Ha csak én vagyok figyelmetlen és a Dell igenis ad hozzá linket/támogatást, akkor megköszönöm, ha valaki megosztja velem az oldal címét.

    Kijelző

    Átlag. Az a gagyibb féle. Ez van. Akik picit ismernek már itt, tudják, hogy kerek-perec kimondom a véleményem. Egyszerűen egy olyan képet kezd kialakítani bennem a Dell önmagáról, mintha cégpolicy szinten eldöntötték volna, hogy a kijelző a legkevésbé fontos tényező egy notebook esetében. Lehet, hogy én lógok ki a sorból, de én a kijelzővel találkozom a legtöbbet (ti. azt nézem), úgyhogy ez nálam elég rossz pont. Korábban már írtam itt, hogy az egyik MM-ban egy közvetlen konkurrens Asus ZenBook mellé állították ki a Vostro 5470-esét. Sajnos videót nem sikerült csinálnom, de mindegyik készülék egyértelműen TN+Film technológiás kijelzője közül több szempontból is a ZenBooké volt a komolyabb. Betekintési szögek, színtelítettség és fényerő is a ZenBook mellett szól, már első blikkre jól láthatóan. Apropó, fényerő. A legtöbb esetben elegendő lehet a Vostro fényereje, de ha kisüt a nap és picit szerencsétlenebb helyre tud csak az ember ülni, akkor bizony roppant kevés a max. érték. Tudniillik a felülete nem matt, bár nem is az a totál, üvegesen tükröződős fajta, de ahhoz áll a legközelebb és nagy világosságnál csak a fényerő menthetné meg a rossz olvashatóságtól, de sajnos ebben hagytak kifogásolnivalót a Dell mérnökei.

    WiFi

    A gyárilag hozzáadott, előtelepített Ubuntu először kemény 1Mbps sebességgel volt képes a tőle fél méterre elérhető N-es routerre csatlakozni, majd frissítgetéseket követően ez felkúszott a hihetetlen 13Mbps-os magasságokig. Mivel ez roppant szerény, ráadásul az Ubuntu frissítései zsinórban valamilyen "failed" üzenettel nyugtázták, hogy a linux még mindig nem nekem való, gyorsan feltettem egy 64 bites Windows 7-est, ami a driver feltelepítését követően azonnal 300Mbps-os elméleti maximumig ment fel. A gyakorlatban itt még nem néztem meg mit nyújt, de a 10m-rel arrébb található nappaliból összevetettem a gyakorlati teljesítményét az A300-as Toshibáéval a LAN SpeedTest program segítségével. Az eredmény meglepő volt. Az alábbi adatokat mértem, többször is:
    Toshiba Satellite
    Csatlakozási sebesség: 54~100Mbps
    Adatok küldése: ~10MB/s
    Adatok fogadása: ~30MB/s

    Dell Vostro
    Csatlakozási sebesség: 220~300Mbps
    Adatok küldése: ~30MB/s
    Adatok fogadása: ~15MB/s

    Ez utóbbit nem teljesen értem. Többször is az jött ki, hogy a letöltési sebesség jóval alacsonyabb, mint az őskövület Satellite esetében, miközben a Windows a jobb alsó sarokból elérhető WiFi ikonra kattintva magasabb jelszintet jelzett. Talán driver gond. Nem tudom.

    Hűtés

    A kijelzőn kívül másik lallám a hűtés. Asztali gépem esetében is jó pár ezrest arra költöttem, hogy minél halkabb legyen a gépem az ésszerű keretek között elérhető hatékonyság megőrzése mellett. Egy notebooknál nincs lehetősége az embernek cserélgetni ezt, esetleg a Thinkpad-ek szoftveres vezérelhetősége ad plusz tesztreszabhatóságot az ember kezébe. De... de a Vostro 5470 esetében semmi szükség variálni: roppant halk és csak picit pörög fel néha, nem egyből bedurran, mint mondjuk egy 5530-as Latitude esetén. Ráadásul én egy BIOS-frissítéssel indítottam, aminek a szoftvere (gondolom biztonsági okokból) maxra felhúzta a ventilátorokat. Azt kell mondjam, hogy ha valaha is szükség lenne arra a tempóra (nem lesz a 4010-es i3 mellett, ezt garantálom), akkor is egy nagyon bájos szuszogást produkál a masina. Nem tudok más szót használni rá. Tényleg hangosabb volt, persze, de egy teljesen semleges, nem zümmögő, hanem szinte kizárólag szélzajt generáló eredménnyel járt. Gratula a Dellnek ezért.

    Teljesítmény

    A párom gépéről beszélünk, aki Office, internetezés, filmnézés, casual játékok, videotelefonálás, stb. dolgokra használja. Tökéletesen elég minderre. Gyakorlatilag csak ártana egy erősebb gép ehhez. Egyedül az SSD az, ami plusz dimenziót adhat még neki, az minden gépre ráfér, de memória, proci, grafikus vezérlő tekintetében ez a gép pont annyira elég, amire való. :) A merevlemez nem egy sebes valami, de nem is lassú és cserébe nagyon halk. Sebaj, hamarosan úgyis SSD landol benne, ami az 1.54 Kg-os pehelysúlyát még tovább fokozza és üzemidejére is jótékony hatással lesz.

    Garancia

    NBD. 3 év. No comment. Főleg ezért választottuk végül ezt a gépet.

    Ajánlanám-e? Igen. Egyetlen sajnálivaló van a gépben, az a kijelző. Kár, hogy a Dellnél ennyire hanyagolják ezt a témát, mert egyébként szerintem ez A notebook, amennyiben a fenti felhasználási területeken kívánja bevetni az ember. Ennél alacsonyabb áron azt gondolom, hogy fájdalmas kompromisszumokkal kell megbékélni.

    [ Szerkesztve ]

    Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

Új hozzászólás Aktív témák