Új hozzászólás Aktív témák

  • CamelX

    csendes tag

    Ahogy ígértem, a heti Gigabyte Aorus AD27QD beszámolóm:

    Kis előzményként (skippelhető a monitor szempontjából :) ): 5 évig ultrawide monitorom volt. Leghosszabb ideig egy 1080p 34" 60hz-es LG. Jópár évig jó volt, sőt, még használtan vettem, jó hosszú idő után adta be az unalmast. Azóta a gépem is fejlődött azért, szóval a 1080p 60hz-nél sűrűn félálomban volt videókártyám :D úgyhogy persze jobbat akartam, és a hosszas kutakodás után kiválasztott Samsung CF791-el meg is találtam a tökéletest, avagy majdnem, mert se a Freesync se a G-sync nem működött rajt normálisan. Úgy villogott mint egy stroboszkóp. Ezt hosszas utánajárás után sikerült is garival érvényesítenem, visszakaptam a pénzt, és megfogadtam hogy G-Sync-es monitort veszek, mert az gondoltam nVidiás célhardver gyanánt alapos tesztelésen esik át. Persze, álmodj királylány... :D a többi kompromisszumos váltásról (vs. CF791) ne is beszéljünk. Így jópár monitort kipróbáltam, sok csalódás ért, és végül arról is letettem hogy ultrawide-al folytassam, pedig az volt eddig az alapfeltétel. Így jutottam a Gigabyte monitorig.

    Szempont volt, hogy ne legyen VA, mert bár az LG 32GK650G-B-ről nagyon jókat olvastam, nem mertem újra belevágni a VA-s csalódásaim után, meg a 32"-től is tartottam hogy feleslegesen nagy, és még csak nem is ultrawide. Kellett tehát egy IPS ami megközelíti a CF791 színeit, mégha a kontrasztjával nem is igazán ér fel. Erre a célra a tesztek alapján az Innolux IPS panelt találtam a legmegfelelőbbnek, ráadásul az AD27QD-hez 5 év gari is jár, na meg friss darab, 10 bites színmélység, és bár nem G-Sync modulos, az nVidia is G-Sync kompatibilissá nyílvánította.

    Az IPS lottón is szerencsém volt, illetve a sivatagi bolttól kértem is pixelgarit, hogy tutira ne kelljen hibás panel miatt szaporítanom az eddigi sok monitor miatt megtett kilómétert. Jól is jártam, IPS-nél ilyen alacsony bevilágítással még nem találkoztam. Színek nagyon szépek, bár a nekem etalon CF791 ellenében kissé túlszaturáltak, mégis ez áll hozzá legközelebb. Kontrasztban is legjobb amit eddig IPS-nél láttam, bár természetesen nem ér fel a VA panelekhez a feelinges sötétben settenkedős játékoknál. Meglepetésemre a 144 Hz is érzékelhető javulás érzését adta az eddig számomra leggyorsabb 120 Hz-es panellal szemben. Úgy érzem, végre nyugodt lehetek a monitor választást illetően! De a lényeg hogy nincs semmilyen G-sync artifact, és szépek a színek. Ennyit akartam :)

    Negatívumok is vannak persze azért, mint minden monitornál, bár szerencsére nekem eddig az okozza a legnagyobb furcsaságot hogy nem ultrawide. A legnagyobb hátránya összességében az overdrive tökéletlensége. A válaszidő alapból nem a leggyorsabb IPS-ekhez képest, viszont a "Speed" overdrive csak 130-144 hz között az igazi, az alatt érezhető overshoot van. Balanced fokozat pedig méglassabb, viszont enyhe ghosting-et okoz, főleg 60hz környékén. Ezek engem kevésbé zavarnak már, VA-hoz képest egész korrekt. Ha pl. indie játékkal játszom, vagy gyors lövölde, akkor Speed-en hagyom, ha erőforrás zabáló, pl. Far Cry New Dawn, akkor csak a Balanced jöhet szóba.

    Az extra funkcióit magasról letojom, azt is hogy az ULMB (aim assist, 1ms) állítólag abszolut használhatatlan rajt, meg a célkereszt rajzolósdi, stb. Ami jól jön viszont, hogy ha USB-vel is csatlakoztatva van a géphez, akkor Windows-ból vezérelhető egérrel az OSD. Extra extra bónuszként, pedig konzolokhoz van egy belső 4K felskálázási funkció, ami jól jöhet ha idén szerzek egy PS4 Pro-t végre :)

    Összességében elégedett vagyok végre, bár sokak szerint kevesebb pénzért is lehet hasonló tulajdonságú IPS-t kapni, szerintem a Gigabyte odatette magát az első monitorjával, és eddig a firmware-t is elég sűrűn updatelték, aminek alkalmazása elég jól megvan oldva az egérrel vezérelhető OSD-jéből.

Új hozzászólás Aktív témák