Új hozzászólás Aktív témák

  • Danecay

    őstag

    Sziasztok!

    Monitor vásárlási tanácsot kérnék ~50e Ft-os magasságig, természetesen + pár ezer forint belefér. Nincsenek nagy igényeim, jelenleg is egy ~15 éves Acer 1680*1050 felbontású monitort használok.
    Az új monitor vásárlás oka az, hogy HDMI csatlakozás híján nincs BIOS képernyőm és csökkentett módban sem csak normál módon betöltött Windows alatt. Már már kabaréba illik amikor HDMI kábellel a szomszéd szobában lévő TV-re kötve a gépet irányít a párom, hogy vakon hová kattintsak az egérrel, vagy nyomjak billentyűt :) A vezetéknélküli bill/egeret leárnyékolja a válaszfal, és mivel úgy tapasztalom, hogy csak 2.0-s USB-vel működnek, az új gépebe már csak a gép hátuljába tudom csak csatlakoztatni az adóvevőt a bill/egér helyére mert már csak ott van 2.0-s USB-m, nem egyszerű :)
    Tehát nincsenek nagy elvárásaim, elég a FHD is olyan ~24"-on, a 27 szerintem már sok lenne 0.5m-ről és nem tudom, hogy ha 1080 hogy nézne ki ilyen távolságból 27"-n. Legyen játékosbarát és ha már új monitort veszek akkor már a v-sync-től valamivel modernebb szinkronizációt tudjon, AMD VGA miatt esetemben a FreeSync lenne az ideális ami elvileg probléma nélkül bele fér ebbe az árkategóriába. Erre vonatkozó kérdésem is lenne. Nem igazán értem a FreeSync működését különösen 60Hz-es monitor esetén. Azt még megértem, ha egy 144Hz-es monitoron pl. 90FPS-es futtatok egy játékot akkor hozzáigazítja, lecsökkenti a monitor képfrissítését, legalábbis ha jól értem, de hogy tudja megtenni ugyanezt egy 60Hz-es FreeSync monitor egy 90FPS-el futó játéknál? Ebből a kérdésből kiindulva inkább a 75Hz-es monitorokat kezdtem nézegetni.
    Továbbá, mivel nem vagyok márkahű, könnyen elképzelhető pl. hogy a következő VGA-m nVidia lesz mint ahogy már több alkalommal is volt. Olvastam, hogy sok esetben működnek az egyes technológiák a konkurens márkákkal, nVidia kártya FreeSync monitorral és AMD kártya G-Sync-es monitorral, de mennyire jellemző ez, ill. valamilyen fw módosítással, még ha nem is hivatalos, gyártói úton mennyire orvosolható e ez?
    IPS vagy VA rendszerű megoldásban gondolkodom, igaz elsősorban IPS-ben de ha kompromisszumot kell valamiért kötni és azt mondjátok, hogy nem annyival rosszabb a VA panel különösen a jobb kontrasztarány mellett, az ellen sincs kifogásom.
    Beépített hangszórók és hasonló extrák nem kellenek, nem kizáró ok de úgysem használnám, viszont Ultra Wide és ívelt monitor szóba jöhet, már amennyiben ajánljátok ezeket. Mivel szoktam autós SIM-ekkel játszani, az UW különösen hasznos lehet de nem tudom mennyire támogatják ezeket a játékok és nem tudom, hogy nem lenne e túl keskeny a kép, levágott szélekkel pedig túl kicsi.
    Bár kicsit hosszan, de a lényeget szerintem leírtam :)

Új hozzászólás Aktív témák