-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CharlieDrop
veterán
válasz #95561216 #22050 üzenetére
miért abból jó közgazdász/orvos/informatikus/akármi lesz akit a szülei inkább gimibe raknak?
illetve hány gyerek tudja 14 éves mi a búbánat akar lenni? Ok pont a szakiképzéssel megyek szembe ezzel.
Tény valami arany középutat kellene találni, viszont hogy lassan sok lesz a diplomás munkanélküli az sem járja...
másrészt ha egy szakközepet elvégez legalább van szakmájaNem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
DopeBob
addikt
válasz CharlieDrop #22051 üzenetére
honnan szedik az emberek ezeket a rossz dumákat? a diplomások között messze a legalacsonyabb a munkanélküliség...
esetleg ajánlom még ezt a cikket... nagyon jó, hogy mi leszünk majd "Európa összeszerelő üzeme" de sajnos a világ más irányba változik. Ha esetleg tényleg nálunk lesznek is ezek az üzemek, belátható időn belül egy átlagos gyári munkást robot helyettesít majd, akkor aztán nagyon jó lesz, a rengetek szakmunkás tanuló...
Illetve ezek a cégek már elmennek Kínából, mert drága a munkaerő költsége... komolyan ennyire tartjuk magunkat, hogy Vietnámmal meg Indiával akarunk versenyezni, hogy ki pattintgatja össze a műanyag biszbaszokat? Miért nem azok az országok a követendő példák, ahol kitalálják/megtervezik a termékeket?
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz CharlieDrop #22053 üzenetére
fuss neki még egyszer... a 31% az a szakiskola, szakmunkásképző...
főiskola 6,9% egyetem pedig olyan kicsi szelet, hogy nincs rajta szám.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
Bati0501
őstag
válasz #95561216 #22050 üzenetére
És abból a diplomásból jó szakember lesz,akinek muszáj mást választania,mint amit szeretne,mert a változtatásoknak köszönhetően nem "mehet" oda,ahova(amire) szeretne?
Azzal a részével meg én is egyet tudok érteni,h át kell alakítani,mert miért tanulja ~ugyan azt egy leendő autószerelő és egy leendő diplomás?Természetesen kell átfedésnek lennie...
Mert amik manapság mennek a szak(közép)iskolákban,illetve lassan a gimnáziumokban az nem kicsit durva.../Én az alapötlettel értek egyet,a lehetséges megvalósulással,illetve eredménnyel igen valószínűleg nem-eddigiekből kiindulva/
-
CharlieDrop
veterán
válasz DopeBob #22054 üzenetére
fasza, nem látszott a két zöld közt a különbség
attól még fenntartom, hogy sok a büfé szak, sok az olyan ami nem piacképes, és igen is, kevés a jó szakember. Nem biztos, hogy ebben látom a megoldást... már ha látom
[ Szerkesztve ]
Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bati0501 #22055 üzenetére
Azért vitatkoznék veletek. Az tiszta sor, hogy egy 14 éves az esetek nagy részében nem tudja mit akar. De arra azért van esély, hogy be tudja lőni, hogy teljesen humán érdeklődésű, vagy érdekli a reál, esetleg kétkezi dolgok is. Ha utóbbi, akkor abból baja nem lehet, hogy elvégez egy szakközepet. Lesz egy szakmája, amivel már akár el tud kezdeni dolgozni, ha az egyetem finanszírozása problémás számára, vagy ha nem érdekli a továbbtanulás. Mert igazából középiskolából nem sok mindent fog tudni hasznosítani az egyetem folyamán, még a releváns tárgyakból sem. Szóval nem marad le semmiről, ellenben plusz, közvetlenül hasznosítható tudás kerül a kezébe. Egyedül azok járnak rosszul, akiket 14 évesen a reál érdekli, majd 18 évesen kitalálja, hogy ő irodalomtörténész akar lenni. De akit ennyire érdekel egy téma, azt meg nem kell ösztönözni a plusz tanulásra.
Igazából a szakképzés növelése pont, hogy csak csökkenti a szalagmunkások számát. Mert ha betuszkolják gimibe, meg utána egyetemre, aztán onnan kiesik, akkor mit tud kezdeni? Csak a betanított munkák jöhetnek szóba. De ha van egy szakmája, amit nem utál jobban, mint a szalag melletti munkát, akkor máris el tud indulni valamerre.[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
DopeBob
addikt
válasz Cathfaern #22057 üzenetére
szerintem az egész koncepció, amit kétség se legyen senkiben végigvisznek, hibás. A diplomások számát kéne növelni, és Nekik munkahelyeket teremteni... iszonyú nagy butaságnak gondolom, hogy ahelyett, hogy több pénzt költenének oktatásra, egyre kevesebbet terveznek...
MZ/X
-
Bati0501
őstag
válasz Cathfaern #22057 üzenetére
Abban igazad van,h ha vki normálisan elvégez egy jó szakközepet,akkor némely tárgyból lehet előnye egy gimnazistával szemben,bekerülve az egyetemre(főiskolára).
De a hangsúly a normálison van.
Tudod,h kik és milyen hozzáállással mennek szakközépbe(szakiskoláról nem is beszélve),amikor már a gimikbe is olyanok vannak,h...?
Hát lehet gondolni,h mekkora jó szakember lesz belőle,amikor mondjuk van cigiszünet az órák között.(Azt már nem is mondom,h órára nem járnak be,ha mégis,akkor vagy nincs könyvük vagy nem viszik el-de ez már gimibe is kezd teljesen általánossá válni,szóval...és most nem egy szar gimit hoztam fel a leglepattantabb szakközéppel,hanem egy teljesen hitelen általános kép ez-sajnos.)Szóval ha jól működnének a dolgok,akkor tényleg jó lenne,értelmes lenne szakközépbe járni.Mondjuk azt se felejtsük el,h ahhoz,h teljes értékű szakmád legyen a szakközép végén még ott kell maradnod 2-3 évig.Pontosan ezt nem tudom,de vhogy így van.
"Nagy kedvenc" ezért az OKJ...
-
CharlieDrop
veterán
válasz DopeBob #22058 üzenetére
15 éve mondta egy tanárom/kollégám, hogy a mindenkori vezetésnek az az igénye, hogy minél több butát képezzen, mert annak bármit el és be lehet adni....
Akkoriban küzdöttük a Nemzeti Alaptanterv nevű izével...De sztori 2001-ből USA vs HUN oktatási szint. Helyszín: Bakony, esemény: közös USA - HUN hadgyakorlat.
Mennek ezekkel a nagy dögökkel, egyszer csak lerobban az amcsi vas, rádiózás jön a helikopter lerakja az új vasat, a régit viszi el.
Kicsit később meghal a jó kis M zárolt Ruszki gépezet, amcsik már rádióznának be, mikor kiugrik a magyar sofőr, kicsit matat a motortérben, pöcc-röff megy tovább a technika. Mire az amcsi katonák: nálatok a sofőr egyben műszaki szakember is?Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
Bati0501
őstag
válasz CharlieDrop #22061 üzenetére
Lehet-sőt biztos- úgy tűnik,h fikázom az OKJ-t,de nem,nem így értettem.
Egyszerűen csak úgy,h sokaknál manapság ez a logika: ááá,ha már eddig nem tanultam (mondjuk mondja ezt 11-ikben),akkor most már nincs értelme elkezdeni,majd leérettségizek vhogy,aztán elmegyek okj-zni,ami amúgy is jobb,mint egy diploma,mert diplomával úgy sem lehet elhelyezkedni,bezzeg okj-val lesz egy olyan szakmám,amiből nagyon jól fogok tudni élni.
Nem egy embertől hallottam ezt.Csak két hozzáfűzni valóm lenne: Tényleg nagyon sok helyről lehet ezt hallani,h sok a diplomás munkanélküli,de a feljebb linkelt statisztika is azt mutatja,h ez nem igaz.(BAZ megyében egy-két évvel ezelőtt a munkanélküliek ~45%-nak volt 8 osztályos végzettsége(!),a diplomásoknak azt hiszem 6%-a nem dolgozott)
Ha ennyire tudja,h ennyire jó szakmák vannak,akkor miért nem ment tényleg szakközépbe?
Mert nem tudja,csak gimiben nem tanult,így érettségi után elmegy egy okj-s tanfolyamra és bízik benne,h tényleg boldogulni fog vele.Ami persze tényleg igaz is lehet,és jobban fog élni,mint akinek diplomája van,de erre azért nincs olyan nagyon sok esély.
-
törölt tag
válasz Bati0501 #22055 üzenetére
Azért az egyetem más történet, mert van minden, maximum fizetős, gimiből még nem ez a helyzet.
Az egész amúgy szerintem ott van elbaszva, hogy a gimnázium nagy része arra megy el, hogy újra átveszik azt, amit általános iskolában is leadtak, itt-ott kiegészítve, jobban belemélyülve. Főleg irodalom, történelem ilyen, de természettudományokban is van bőven átfedés. Közben ahogy írja valaki a gimi abszolút nem készít fel az egyetemre, egy mérnökaspiránsnak úgy kellene kikerülnie érettségi után, hogy a kalkulus csak egy felmérő vizsga, és akik elbukik, az elvégzi felzárkóztató tárgynak. Ma ehelyett ugyan ez a szisztéma van GIMIS anyaggal, pélfául FIZIKA szakon fizikából és matekból..
Hogy mi lenen jó? Ez már fogósabb kérdés.Talán egy 1-2 évvel előbbre hozott, csökkentett követelményű, de tényleg hasznos és megjegyezhető ismeretanyagot tartalmazó érettségi vizsga, majd a maradék 1-2 évben egyetemi felkészítő szakcsoportokra bontva, akinek meg ez nem kell, az nekiáll szakmát tanulni. A gimiben maradók is kapnának valamilyen mostani érettségi felett, de BA alatt elhelyezkedő papírt, hasonlót mint az USA community collegek, például emelt érettségi informatika területen, amivel mondjuk egy helpdeskhez nem lesz totál sötét. És akkor egyetemeken se csak három év elméleti darálás menne, hanem be lehetne tenni némi gyakorlati képzést is..
-
törölt tag
válasz CharlieDrop #22060 üzenetére
Ennek ahhoz is van köze, hogy adott haditechnika milyen gyakorisággal rohad le Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ilyen hadgyakorlatnak a célja a nemzetközi együttműködés gyakorlása, illetve idegen terepek megismerése, a GI meg otthon a mezőn is tudja gyakorolni, hogy mit kell csinálni terepen a lerobbant vassal, nem azért utaztatják át a fél világon haditechnikával együtt nem kevés pénzért.
-
Bati0501
őstag
válasz #95561216 #22064 üzenetére
Azért ezt,így,ennyiben elintézni: "...van minden, maximum fizetős..."
Ennyi erővel akkor mondhatnánk,h ha vki mérnök akar lenni,akkor egyetem előtt menjen külön tanárhoz és tanulja meg ott a kalkulust.Mert olyan a mai rendszer,h amúgy nem tanulna róla.
És ugyan ebben a rendszerben kell például egy fogorvos-tanhallgatónak sok-sok százezret fizetnie félévente,ha fizetősre veszik fel.(Hogy az USA-ban is fizetős és ott sokkal drágább?Egyrészt más az átlagfizetés nagysága is,illetve a gyerek megszületésétől elkezdenek gyűjteni és nem az egyik évről a másikra tudja meg,h a diplomád X millióba fog kerülni,amit neked kell kicsengetni.Igaz,van babakötvény,de egy jó pár évnek el kell telnie,h az első jogosultak 18 éves legyenek,akkor fog kiderülni,h mennyit is ért a dolog)Amúgy egyetértek Veled,csak ha a gimiket-szakközepeket átformálnád,akkor az egyetem fizetős része is essen át változtatásokon.
-
törölt tag
válasz Bati0501 #22067 üzenetére
Nem szándékozom annyival elintézni, csupán rámutattam, hogy gimnázium esetén nem választhat fizetős gimnáziumot kedvezményes hitellel az, aki nem kerül be.
Írtam is, hogy az egyetemeket is átalakítanám, és talán kikövetkeztethető, hogy az általános iskolákat is. A lényeg, legyen egy 10 évet felölelő egységes ív, aminek a végén tényleg az alapműveltségből, de akkor aztán minden tárgyból (!) tesznek egy érettségi vizsgát, ami után jöhet a "szakosodás". Ennek is úgy látnám értelmét, mondjuk valaki orvos akar lenni, tanul a felvételire, aminek a végén kap egy "emelt színtű érettségi* biolgóiai szakirányon" papírt, amivel beadhatja a jelentkezést orvosnak, biológusnak, stb. De ha nem veszik föl, akkor utána egy év alatt végezhessen mondjuk egy laboraszisztensi okj-t kettő helyett. Persze ha valaki egyetemen meggondolja magát, hogy inkább szabad bölcsész lenne ő se lene kizárva, bárki besétálhatna letenni ezt a vizsgát, csak a felkészülést kell önállóan megoldania.
*vagy nevezzük bárhogy
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bati0501 #22059 üzenetére
De ha abból indulunk ki, hogy nem tanul rendesen a gyerek, meg a tanárok is rosszak, akkor a giminek pont annyira semmi értelme nincs, mint a szakközépnek. Szóval ilyen alapon megint csak mindegy, hogy hova jár. Tegyük hozzá azt is, hogy jelenleg egy öngerjesztő folyamat zajlik azzal, hogy aki egy picit is értelmesebb, az gimnáziumba megy, mert a szakközepek olyanok amilyenek. Viszont így még inkább romlik a tanulók átlagszínvonala szakközépben, amitől még kevésbé fognak oda jelentkezni, stb... Nekem lassan 15 éve, hogy középiskolába mentem, de már akkor se volt igazán értelme szakközépbe menni olyannak, akinek kicsit is jobb érzéke (és motiváltsága) volt a tanuláshoz. Amennyire hallom, azóta csak rosszabb a helyzet. Szóval tény, hogy első körben ezen azért javítani kéne...
flimo:
Magániskolák jelenleg is vannak, azokat nem igazán szüntethetik meg. Szóval tulajdonképpen létezik a fizetős gimnázium, és fog is.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
concret_hp
addikt
-
axioma
veterán
válasz Cathfaern #22071 üzenetére
A 15 evvel ezelottihez kepest most durvabb a helyzet. Elobb 4. osztalyban lefolozik a 8 oszt. gimik a gyerekeket, aztan 6. osztalyban, mindkettonel igen komoly irasbeli es szobeli felvetelivel egyebkent. A 8.-ra maradt gyerekek egy atlag alt.suliban mar eleve csak azok, akik az elozo szuroknek neki se futottak, vagy elvereztek. Nyilvan spec. kepzesu alt.isk. osztalyoknal vannak kivetelek.
Off-off, nalunk nagyobbik bejutott 8 osztalyosba, a kicsi ugyanabba - lehet, hogy a reklamalos anyukaja miatt, khm - nem, de ot is atvittuk a videki sulibol egy Bp. szelibe, ahol mar a matekot az egesz evfolyamnak ugyanakkor, de szintenkent csoportositva oket tanuljak, es ugy altalaban kisebb osztalyletszammal, hatekonyabban mukodnek. Teszem hozza, hogy az alt.sulik maguktol ellenerdekeltek, hogy felvetelire menjen a gyerek, termeszetesen az adott pedagogus adott kereseknek azert altalaban eleget tesz. -
törölt tag
válasz Gézengúz #22027 üzenetére
úú, pedig ritkán nyesek el ilyet. Kössz
(#22028) glutamin arra tudok gondolni, h a kellő "majd én megmutatom, hogy megtaláltam a tutit" és a hinni akarás vezet ekkora bukóba....Igazából nem tudom a lelki részét.
ON: arany: egy mocsár...
(#22052) DopeBob igen, mert a diplomásokat wc-s néninek is felveszik
#22058) DopeBob és a diplomások számát inkább csökkenteni...A szakképzés minőségét meg növelni. Mert kihívod a szakit és még annyira sincs lövése a témához, mint neked guglibajnoknak...Erős iparral lehetünk Svájc 2. Erős diplomásokkal meg India 2[ Szerkesztve ]
-
Skiczpausz
tag
válasz Bati0501 #22059 üzenetére
Tök eccerű a dolog, de - nem akarok politizálni - "valamelyik" oldal így is ki van akadva, hogy 16 év a tanköteles korhatár.
Pedig pont, hogy 14 kéne lennie. Akinek nem nő be a feje lágya, addig ne akarjon szakmát "tanulni". Majd megjön az esze - talán, de annak sincs értelme, hogy kontárokat nevelünk ki. Meg kell tanulnia a gyereknek, hogy küzdeni kell a jólétért.huhh, milyen pedagógus-jelölt vagyok...
[ Szerkesztve ]
I <3 Motorola Defy
-
Mercutio_
félisten
válasz #24334592 #22075 üzenetére
Második Svájc, tudsz még ilyen hülyeségeket?
Hol van Itt múltja, hagyománya a minőségi munkának, illetve hol vannak olyan patinás cégek akikre építhetnél?
Esetleg úgy gondolod, hogy a semmiből nekiallunk mechanikai műszerészeket képezni és egy meglevő piacbol kiszoritjuk a nagy múltú cégeket, akik már bizonyítottak?
Jó szakik régen se voltak többen mint manapság, 20-30 éve is a sok koklerre panaszkodtak.
És mivel idő közben rengeteg olyan nagy cég megszünt vagy elment az országból ami a tanműhely bázist biztosította így se kellő minőségű hely, se kellően képzett szakoktatók nincsenek. Akkor ezt így hogy?Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyre olcsóbbak és komplexebb feladatok eellátására képesek az ipari robotok, tehát ebből az irányból is csökken a képzetlen munkaerőre való igény. Nem véletlen, hogy vannak bizonyos tevékenységek amire már a kínai melós is drága.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
g@bo
nagyúr
válasz Mercutio_ #22077 üzenetére
magyarország soha nem volt kapitalista, gyárakkal, munkásokkal... iparunk se volt, sőt, olyan politikusaink vagy polgáraink se, akik szó szerint vérüket adták a hazájukért.
most mi a kép? dolgozni nem akaródzik, mert nem is fizetik meg, lopezlopaz, sopánkodás savanyodás.
naugye.
te is szívesebben tanulnál majd dolgoznál svájcban mint óramíves, mint itthon.
haverom kanadában nem szégyellte, hogy lakatos meg hegesztő melót tolt és jól is élt belőle. itthon kerülte a szutyokmelót bagóért, mint sokan mások.
ki a hibás?
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz CharlieDrop #22060 üzenetére
azért a műszaki színvonala nem egészen ugyanaz a 40éves kamaznak meg az Abrams tanknak
pöccröff
Gabo: a 2ik vh. előtt elég szépen fejlődő világhírnévre szert tett nagyvállalatok tucatjai voltak magyarországon, amiket javarészt szétbombáztak ill elvittek oroszék. ami itt maradt azt államosították +jött a kontraszelekció
úgyhogy azért bőven volt itt olyan ipar amire büszkék lehetünk még most is
[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Dr.Zoo
őstag
Akkor ugye Gamma sem volt, se Mechanikai Művek, sem MOM, de mondhatnám a Csonkát, stb..
Guglizz rá, mielőtt leírsz ekkora hülyeséget.A fater 44 évet letolt a Gamma művekben, hadiipari komplexum volt, több mint 3000 emberrel. Főleg ruszki exportra gyártott, aztán szétszabdalták, és amíg atyám elnem jött nyugdíjba, Svájcba gyártottak ezredes pontossággal.
Volt itt világhírű ipar, csak nem kellett... Mondhatnám még pölö az Ikarus buszokat, amiből a ruszkiknál, de világszerte is rohangàl a mai napig sokezer darab, csilliárd kilóméterrel a motorjukban. Még mennek.
Peace:
Z
"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
Dr.Zoo
őstag
Lehet, kocsit hosszú volt a tegnapi nap...
Szóval: igény lenne a Magyar iparra, csak ez "valakiknek" nem áll az érdekében. Vagyis "valahol" eldöntötték, hogy mi egy felvevő ország leszünk, nem kell a hazai termék, mert jólesz nekünk a külföldi is...
De ez már erősen Off..(összeolvasva valóban benéztem, bocsi!.... )
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Dr.Zoo #22083 üzenetére
Rálátok az állami kézben lévő "magyar ipar" egy szegmensére, ott konkrétan elavult technológiájú dolgokat pakolnak némileg konstrukcióhibás berendezésbe, mindezt drágán.
Ha egy szakkiallitason megjelennek a termékkel azt a többi cég és vevő nem azért nézi meg mert akkora flash, hanem annyira retro. Piacképes sose lesz, de inkább megvetetik majd az állami cég(ek) kel, mert sok pénz és így az "itthon marad"Hasonló, de modernebb és jobb paraméterekkel rendelkező eszköz a miénk bekerulesi ára alatt már akkor volt a piacon amikor a gondolat felmerult, hogy gyártunk ilyet (persze eredetileg mindenben jobb lett volna a miénk, csak ugye az ifjú titánoknak nincs gyártás / fejlesztési tapasztalata az öregek akik már nyugdíj vagy ahhoz közeli korban vannak meg kicsit le vannak maradva a rendelkezésre álló technológiák és megoldások /lehetőségek terén.
Biztos vannak területek ahol piacképesek lehetnénk, de nem kell itt tudjukkik-ezni ássuk mi magunknak a gödröt serényen.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
Esetleg fogalmazd meg egyenesen mit is akarsz mondani, a barkóba így korán reggel nem az erősségem, de amint Dr. Zoo példája is mutatja....
Az meg, hogy mi volt itt a háború előtt vagy épp a komcsi érában 1-2 speciális területen lényegtelen hisz sem az az emberanyag /szaktudás se az a munkáltatói és munkavallaloi attitűd nem áll rendelkezésre.
Ilyen jogi és adózási körülmények között aki teheti nem itt alapít céget, ha van azt is elviszi innen, azt ki szeretné, hogy kitalál/megvalósít /felfuttat valamit aztán vagy kap egy "visszautasíthatatlan ajánlatot" vagy ellehetetlenitik/tönkreteszik?
-
Dr.Zoo
őstag
válasz concret_hp #22086 üzenetére
Értsd jól amit leírtam. :
VOLT Magyar ipar, és VOLTAK olyan termékek, amik piacképesek voltak.
Teccikérteni?
Merc: tudom. Aztis tudom, hogy Atyám egészen a nyugdíjazásáig, ezred pontossággal csinált egyedi dolgokat Svájcba. Akkor miért nem Kínával gyártatja le a Svájci? Jaaa, merthogy minőségi, kis szériában előálítottt dolgokra nincsenek berendezkedve a Kínaiak. Még.
De befejeztem az Offolást...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz concret_hp #22090 üzenetére
ezért nem kellett volna az oroszokkal akkor megszakítani a kapcsolatokat ... mert ők mindent megvettek volna max fizettek volna termékekkel (pl ukránok cementtel...)
-
veterán
válasz concret_hp #22092 üzenetére
nem cáfolni akartam amit írtál... Faterom egy hűtőipari cégnél dolgozott karbantartóként... sokszor mesélte, hogy nyugatról (90-es évek közepe) kamionokat küldtek vissza (és persze többet nem rendeltek tőlük terméket) mert a munkások csavart (hogy leálljon a műszak) dobtak a gépbe és volt hogy ebből került a kész termékbe is... ezért fémdetektorokat szereltek fel, hogy ilyen ne forduljon elő... de később is jöttek vissza kamionok... (pl mert cigi cikk volt a fagyasztott borsóban...) a cég csődbe is ment... és persze, hogy a munkások csak a vezetőséget hibáztatták....
-
lajafix
addikt
válasz Dr.Zoo #22081 üzenetére
azt látom, hogy nemfizető piacokra tudnál gyártani sokat. de az élet nagy feladványa az, hogy profitot is kellene egy gyárnak kitermelni.
Az ikarusok morotja lehet hogy ma is megy, csak fogyasztás, környezetvédelem, és a körbeölelő kasztni hibái(TCO ha mondvalamit) meg a változó fizetőképes igények csak megpecsételték a sorsát.
itt világhírű csak a hülyeség volt és maradt az ipar meszse nem volt az, már a 70es évek elejétől erősen lemaradt, csak támogatással és csak a szoci igényeket volt képes kiszolgálni. hogy ez még 2014 is téma lehet az a világhírű hülyeség témakörébe tartozik.
Rock'n Roll
-
Mercutio_
félisten
válasz Dr.Zoo #22087 üzenetére
Erre írtam, hogy volt 1-2 speciális terület, "oszt jónapot" meg azt, hogy "sem az az emberanyag /szaktudás se az a munkáltatói és munkavállaloi attitűd nem áll rendelkezésre"
Az ikaruszokat a volt szoci országokon kívül hol vették nagyobb menyiségben és meddig?
Rolly: Oroszok akkoriban nem igazán akartak fizetni vagy csak filléreket, többek között ezért állt le a borexport abba az irányba, nem azért, mert beintettünk a csúnya ruszkiknak
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Ezzel ők is tisztában vannak/voltak, meg azzal is, hogy rá vagyunk szorulva, így a barter-szorzó a KP-s árhoz képest még rosszabb lett volna ha termékkel fizetünk. Mára amúgy is lényegtelen a "mi lett volna"...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest