Új hozzászólás Aktív témák

  • fokukac

    nagyúr

    válasz titko #18138 üzenetére

    az IMF sosem kér olyan konkrét dolgokat, amiket említesz.
    AZ IMF általában kiszámíható gazdpol-t, költségcsökkentést kér, de fenntartható módon.

    Halkan megjegyzem, hogy a törökök szárnyalnak az elmúlt 10 évben, az argentínok pedig 4-szer mentek csődbe az elmúlt 50 évben, az egész gazdaságtörténetük a fenntarthatatlan intézkedések és az ebből következő valutaválságok sorozata, unortodox módon.
    De mi nem leszünk gyarmat! :D

    Tekintve, hogy a kormány 2010-ben felmondta az IMF-es szerződést, az IMF-nek semmilyen ráhatása nincs a magyar gazdaságpolitikikára.
    A jogviszonyunk velük momentán annyi, hogy tartozunk nekik, csakúgy, mint bárki másnak, aki pl. magyar államkötvényt vásárolt. A hitel futamideje 1 éven belül lejár.
    Semmi jelentősége nincs tehát annak, hogy visszafizetjük a hitelt most, vagy majd jövőre, az egyedüli jelentősége az, hogy így pártunk és kormányunk a következő 9 hónapban ezzel verheti a mellét, hogy visszafizette.

    Az pedig, hogy ennek mi volt az ára?
    Az volt az ára, hogy Matolcsyék egy 3 éven át tartó, 3-4-szer nagyobb megszorítást vittek végbe, unortodox, későbbi növekedésromboló jelleggel, és két éven át 10% közeli hozamokkal finanszíroztuk magunkat a 2,5%-os IMF-pénz helyett.

    A mostani visszafizetésnek pedig egész konkrétan a tavaszi dollárkötvény-kibocsátás kamatfelára volt az ára. Akkor ugyanis 5% körül bocsátottunk ki dollárkötvényt, pár millió dollár értékben, tehát kétszer olyan drágán.

    A lényeg, hogy nem leszünk gyarmat.

    De azért néha jó a lóvéjuk (pl. a MOL-t az IMF-hitel lehívott keretéből vették meg az okosok)

    [ Szerkesztve ]

    Pleased to meet you - hope you guess my name

Új hozzászólás Aktív témák