Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz bandus #16799 üzenetére

    Létezik olyan állami feladat, hogy fogyasztóvédelem. Annak többek között az lenne a dolga, hogy az olyan termékektől / szolgáltatásoktól megóvja a fogyasztókat, melyek számukra veszélyt jelentenek, illetve biztosítani hogy az adott termék / szolgáltatások kockázatát a gyártók / szolgáltatók egyértelműen közöljék a vásárlóval. Többek között éppen azért, mert az emberek 90%-nak nem képes magától mindennek utánajárni. Mindeközben a bankok egy szót sem szóltak arról, hogy bizony ha emelkedik az adott deviza árfolyama, akkor egyre többet fogsz visszafizetni. Persze ez a pénzügyi témában járatos embernek nyilvánvaló, de az emberek 90%-a nem ilyen.
    Szóval persze az állam nem mondhatta volna meg, hogy te Kis Pista most ne vedd fel azt a devizahitelt, de tehetett volna lépéseket azért, hogy az egyszerű ember is megértse pontosan mit vállal. Ha ezzel csak felére csökkent volna a devizahitelesek száma, már az is nagy segítség lenne a jelenben.

    "nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, hogy magadtól is felmérd, hogy egy devizaalapú hitel árfolyama nem lesz mindig ugyanannyi."
    Garantálom neked, hogy a devizahitelt felvevők java részét ha megkérdezted volna a deviza és a forint hitel közötti különbségről, akkor annyit válaszolt volna, hogy az előbbinek kevesebb a kamata. Nem kell közgazdásznak lenni, de az emberek java része képtelen egy egyszerű százalékot kiszámolni, nem hogy ilyen "összefüggéseket" látni (lásd, és tegyük hozzá hogy a teszt nagyrészt olyanokhoz jutott el, akik legalább valamilyen szinten érdeklődnek a megtakarítások/pénzügyek iránt... szóval jó eséllyel a valós kép még ennél is siralmasabb)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák