-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lajafix
addikt
válasz DopeBob #12297 üzenetére
"A fizetésem több mint fele ado."
Ez hiba... S nem az államé, hanem a tied."Építek esetleg majd egy házat, mondjuk 20M"
A fentiek szerint adózott fizetésből, ilyen áfa mellett ezt kétlem."Akkor adóztassák a vagyont a jövedelem helyett, de nehogymár mind a kettőt..."
Nem jobb volna kevesebb jövedelemadót és áfát fizetni és majd az ingatlanod után is adózni? Mert jelenleg te naívan esélytelen vagy erre...Macig: a mennyit fizetek vissza összesen lényegtelen. A kamatszint számít. 20 év esetén a magas magyar kamatszintnél te sokkal több kamatot fizetnél vissza mint tőkét. NEm szabad ilyen kamatszint mellett 20 évre eladósodni... (illetve aztán ne tessen a hátulgombolósok meglepődésével a 20 év alatt visszafizetett összes összeggel jönni, mert ki leszel röhögve. már ha 20 év múlva lesz még min.)
1. A következőt ajánlom: az annuitás fogalmának megértése.
2. Excel RÉSZLET függvénnyel számold ki, hogy 5%-10%-15% százalék éves kamattal 5-10-15-20 év futamidővel mennyi a havi törlesztője ugyanannak az összegnek. Nem triviális a paraméterezés, de ha egyedül nem jössz rá és nem érted meg, akkor hitelt ne is akarj felvenni.[ Szerkesztve ]
Rock'n Roll
-
DopeBob
addikt
válasz lajafix #12303 üzenetére
Na, menjünk sorba
Nem egyedül vagyok a párom is én is az átlagbér felett keresünk. Ha megnézem, hogy mennyibe kerülök a munkáltatómank, és hogy ebből mennyi az, ami az én számlámon köt ki, hát kb 50-50%, szóval a felét rögtön viszik.
Ezen hogy segítsek? Irány külföld? Nem szívesen...
A többivel mi a baj? Én is azt írtam, hogy van jövedelem adó, vagy vagyonadó. De semmiképpen sem magas jövedelemadó ÉS vagyonadó.
A 20M pedig kb rendben van szerintem, nem lehetetlen a történet
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DeFranco
nagyúr
válasz DopeBob #12304 üzenetére
Olvass vissza egy kicsit, én is ugyanezt mondtam, én sem tudtam meggyőzni a kollégát, a végén pálcatörésben maradtunk...
Amúgy egyetértek. Vagy jövedelem- vagy vagyonadó. Személy szerint jövedelemadót preferálnék, és (jövedelem)adókedvezmények formájában megnyilvánuló szociális transzfereket. Már ha érted mire gondolok
-
lajafix
addikt
válasz DopeBob #12304 üzenetére
hagyuk már abba az álmodozást, vagyontalan társadalomnak(vagyontalan merthogy mindent felél) nem lehet csak vagyon adóból működő államot fenntartani. S a magas jövedelemadókra sem lehet magas ingatlanadót tenni. Megjegyzem kamatadó már van, de valahogy egy racionális ingatlanadótól mindenki be van rezelve, még azok is akik rettenetes mennyiségű jövedelm és fogyasztási adót pengetnek ki és meg is indokolják...
20 misiből nem veszel/építesz ott házat, ahol bejelentve az átlagbér fölött keresel. Pláne, ha a családalapítás jövedelemsokkját is belevesszük.
Rock'n Roll
-
fordfairlane
veterán
válasz lajafix #12287 üzenetére
Ha akciós kamatokon emeltek, akkor az túl sokat nem mond, mert rengeteg feltételt kell érte bevállalni ami költség.
Én úgy látom, ezek az ún. akciós kamatokon különösebb feltétel nincs. Persze vannak a CIB-nél is különféle kombinált betétek, de a sima lekötött pénzre is 8% a kamat. A CIB-nél egyébként évek óta a forintkamatok mellé mindig odaírják, hogy akciós.
x gon' give it to ya
-
törölt tag
[link] talán nyomott áron?
-
attiati
veterán
Csak sikerült kimenni új lokális csúcsokra.
Emiatt nehéz ügy a ft összeomlás várása.A magyar sztori él, szabadságharc is megy, de mindez semmit se ér, ha kockázatéhség van.
Aki úgy gondolja, szűk stoppal megint belevehet eurhufba 291.05 körül. -
MaciG
addikt
válasz lajafix #12303 üzenetére
Nekem azért nem lényegtelen, mert közben gyors utána számoltam, és 5 misinél olyan 10-12 millát fizetek vissza... Szóval max akkor veszek fel hitelt ha majd az életem múlik rajta, a bankok meg (még jobban) gazdagodjanak meg máson...
Valaki írta itt a Fundementát, és annak mondjuk valóba egész jó a kamatozása, de az le van korlátozva nagyon
BANZAII
-
-
DeFranco
nagyúr
Ott bele van kalkulálva az, amit máshol kamatnak látsz. Az sem olcsóbb, vagy nem sokkal.
Én lakáskassza párti vagyok (akár funtdamenta, akár más), nagyon jók a kondíciói, és ha konkrétan lakás kell, akkor nem tudok jobbat. Hátránya, hogy négy évig pakolni kell, de aki ennyire nem tud előre gondolkodni, az nem biztos, hogy amúgy is érett lenne egy lakásvásárlásra. Szerintem.
-
-
DeFranco
nagyúr
válasz leslieke #12316 üzenetére
Szvsz lakást vegyél belőle Az most eléggé a padlón van úgy is. Ha másra használod fel, csak a tőkét meg az állami támogatást kapod meg, ami még nem igazán buli. Az előny a hitelben van, mert ennyiért máshol neked pénzt nem adnak.
Melyik módozatod van, a régi 50-50-es 6%-os, vagy az új 40-60-as 3,6%-os?
(Tényleg, azt tudja valaki, hogy ezek átjárhatóak-e? ha valaki régi módozatot kötött, áttérhet az újra? Ha igen, mik a feltételei?)[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz DeFranco #12317 üzenetére
Még magam sem tudom mire akarom felhasználni. Ha jövőre is padlón maradnak a lakásárak, akkor esélyes a vétel, de valószínűbb, hogy az addigra 15 éves autómat cserélem le egy fiatalabbra, a maradékból meg elmegyek nyaralni.
Ha jól emlékszem a 40-60 van. Valamennyire megengedett a váltás az biztos, én is félúton dupláztam meg a havi befizetett összeget.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
DeFranco
nagyúr
válasz leslieke #12318 üzenetére
Feleségem 50-50-eset kötött, de próbálom rábeszélni a 40-60-asra, csak nem tudom ezt lehet-e cserélni. Az összeget tudom, hogy lehet.
@MaciG: ez a Fundamenta maga. Ha 8 évig pakolod, akkor a betett összeget annak kamatait és az állami támogatást amit melléraktak, azt szabadon felhasználhatod*. Ez esetben viszont hitelt nem kapsz, csak a meglevő pénzt fizetik ki. Hitelt csak lakáscélra adnak, de azt jóképű feltételekkel. Forint alapon 3,6% fix kamatra.
* Pontosabban múlt idő, mert tudtommal már ilyen szerződést (8 év után szabad a vásár) nem lehet kötni, ezt pár éve beszüntették, de ez nem 100%, majd valaki rámcáfol, ha nem így van.
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
OTP Lakástakarékpénztárba fizetem a pénzt, de ugyanaz, mint a Fundamenta.
(#12319) DeFranco jól tudod, kb. 2-3 éve már csak olyan szerződést lehet kötni, aminek lejárta utána csak lakáscélra lehet felhasználni a befizetést és a hitelt is.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
zeno70
tag
En meg azt nem tudom, hogy ha valaki a Fundamentaba betolt 4-8 evig x osszeget, majd kiveszi a let, akkor van-e lehetoseg a fennmarado hitel osszeget egy osszegben kiperkalni vagy csak lassan torleszteni szabad? Azert gondolok erre, mert akkor a hitelkamat ugye 0%.
Jegyezd meg: pótolhatatlan vagy. Éppúgy, mint bárki más!
-
DeFranco
nagyúr
válasz zeno70 #12322 üzenetére
Egyszerűbb, ha nem kéred a hitelt, vagy nem kéred a teljes összeget erre van lehetőség.
Amúgy igen, bármikor előtörleszthetsz bármennyit, de ezt nem reklámozzák, mert nekik nem buli, de megteheted minden további nélkül. Ha rendes az üzletkötő elmondja, ha nem, akkor picit utána kell járni.
@leslieke: szerintem lehet, csak állami támogatás nem jár hozzá (az az évi 72k), úgy meg már megint nem annyira jó. Egy adószám, egy támogatás.
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
Tavaly akartak rábeszélni, hogy kössek LTP-t, és mikor mondtam, hogy már van, a válasz az volt, nem baj, lehet mást megtenni kedvezményezettnek, én meg lehetek a befizető. Ergo nem lehet egyszerre két LTP-je egy embernek.
-
zeno70
tag
válasz DeFranco #12324 üzenetére
Es ha nem kerem a hitelt vagy halalgyorsan elotorlesztek, akkor is jar az allami tamogatas? Mert a lakastakarek is csak ezzel buli, maskepp az o p*csa kamatuk semmit nem er.
Anno az eletbiztositassal is megjartam, mert az adovisszaterites miatt megkotottem, aztan az ugrott, igy meg mar nem jo uzlet az sem.Jegyezd meg: pótolhatatlan vagy. Éppúgy, mint bárki más!
-
zeno70
tag
válasz DeFranco #12329 üzenetére
Oh, ertelek - erdemes inkabb betenni valamibe, mint kifizetni. Mondjuk ez csak akkor jarhato, ha szabadfelhasznalasu van, mert a rovidebb, lakascelut ugyis fel kell hasznalni (es szamlakkal igazolni).
Nekem lejart kb 5 eve egy 4 eves Fundamenta, a penzfelvetelnel az ugyintezo azt mondta, nem kell a szamlakat sehova bemutatni, csak orizzem meg. Erre jott egy level a torlesztes 2. eveben, hogy elmulasztottam bemutatni a szamlakat, nagyon gyorsan tegyem meg, mert irgum-burgum lesz es vissza kell fizessem az osszes allami stekszet.Jegyezd meg: pótolhatatlan vagy. Éppúgy, mint bárki más!
-
zeno70
tag
-
Dax 7000 folott (7030 atm), Fitch gorogoket upgradelte (bb-)ra, nyitasban a piacokat szetkurtak, erdekes napnak igerkezik.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
MaciG
addikt
válasz DeFranco #12335 üzenetére
A hozam kb. évi 7-8%-ra tehető a 8 évesnél. Ez valóban nem olyan nagyon sok, de azért annyira nem rossz, és havi 20.000huf nem olyan sok, és kit tudja, lehet mire letelik szeretnél valamit felújítani a házon, vagy mégis úgy döntesz kell a kedvező hitel, mert nagyobb "munkába fogsz".
[ Szerkesztve ]
BANZAII
-
Ringman
nagyúr
anyámborogass, mi lesz itt a hosszú hétvégén, még csak szerda van:
Matolcsy György szerint "túlzottan magas a valutatartalék"
szerk: ez kimaradt
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
attiati
veterán
-
-
g@bo
nagyúr
BBC: xxxxx az EU-t ostorozza
Index2012. március 16., péntek 10:26
már megint szabadságharc...... pofánk beverik végleg, oszt jólvan.
-
attiati
veterán
válasz stangli #12347 üzenetére
Szerintem elég sok jövőbeli tervet, árbevételt beárazott a piac, köztük itv-t is. A megjelenésére meg beszakad
Tipikus technikai kitörést mutatott a papír, 404-nél fél éves konszolidáció, és abból kitörés, semmi több. 600 kerek szám mizéria miatt realizáltak páran tegnap. De az igazi megálló majd ~607 érintése után kezdődik. Onnan legalább egy 10% potty szerintem benne van a papírban. Jó hangulatindikátor a papír. (lehet, hogy az egész piacra kivetíthető lesz?)
Májusban úgyis jön a facebook IPO, kitömik a piacot rendesen.Exxon Mobile 2011-es net income ~40 mrd $, piaci kapitalizáció 400 mrd $
Apple 2011-es net income ~26 mrd$, piaci kapitalizáció 550 mrd $Exxon évek óta hozza a 20+mrdos profitot, apple meg mutatott most egy kiugró évet.
Nem lehet a végtelenségig kitömni drága kütyükkel az embereket. Nem értek az apple termékekhez, és az ár/érték arányukhoz. Vajon mekkora haszonkulccsal dolgoznak, és vajon a versenytársak tudnak e alacsonyabbal? (lsd Samsung). Ők is vérszemet kapnak, és van bőven piaci rés. El lehet csábítani az apple mérnököket. Lehet jogi hercehurcába keveredni. Egy végtelen növekedési sztorit áraz a piac versenytárs nélkül. Ha ezt hozzánézem, hogy fél év alatt 50%-ot szárnyalt a papír, és technikailag is ellenálláshoz ért...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest