Új hozzászólás Aktív témák

  • egopista

    tag

    Sziasztok!

    RC-től kerültem az Erstéhez, március óta pörög a future akció, most az IB-re migrálást tervezgetem. Ha jól számolom, havi DCA mellett jobban megéri az IB minimum activity fee, mint az ersténél a minimum xetra ker. költség, így nincs már sok kedvem a következő "adagot" az erstéhez utalni.
    Azt olvastam már, hogy a TBSZ díj a főszámláról lesz terhelve, abban kérlek erősítsetek meg, hogy amíg a TBSZ-t el nem indítom, addig a főszámlának nincs alap díja ugye? Pl. ha mégis kimaradna/csúszna az októberi megtakarítás, akkor még a 2000-t ne terheljék be.

    Másik kérdésem, hogy a referral programjuk továbbra is fut még? Egy linket elfogadnék privátban. Oppenheimer-nek köszönet a gyors reakcióért.

    A többi amin morfondíroztam, inkább a jövőbe tekintő kérdés, feltéve, hogy lesz lehetőség TBSZ-számla transzferálásra.
    Ha maradt az Erste TBSZ-emen 0,57 EUR, akkor ennek az utalására vajon beterhelnék a 2710 Ft-ot? Vagy át tudom váltani befektetés nélkül 200 forintra, amit már "csak" 500-ért utalnak el? Vagy adjam el a legkisebb arányú eszközt, és vegyem vissza IB-nél? (Eladás 2800 + utalás 2800 + visszavétel 600 ft olcsóbb, mint transzfer 5000 + fillérek utalása 2800 ft).
    Avagy felmerült még a feltörés+adózás is, mivel 2022-2023 TBSZ-eim vannak, a java befektetés 400+ EUR árfolyam idején történt (idén nyáron puskapor gyűjtés ment). Habár az euróhoz anno olcsóbban jutottam hozzá, ha jól tudom a befektetés és a feltörés napján érvényes forintárfolyam alapján számolódik az adó, így szinte 0-ra jönnék ki forintban. Viszont azt nem tudom, hogy számlán belül az egyes eszközök után külön kell adózni, vagy legalább egy számlán belüli nyereség/veszteség "szembe állítható"? (Tudom, hogy a sima ETÜ szembeállítás a TBSZ-re nem vonatkozik). Pl. ha "A" ETF-en van 100K huf hozam, "B"-n és "C"-n -50K veszteség, akkor a tbsz után, amin vannak, a 100K hozamra adózhatok?
    Mivel a két TBSZ-en kb ugyan azok az eszközök vannak, fele lenne a transzfer díj, ha előtte feltörném őket és a főszámláról mennének IB-hez (ott meg elad és TBSZ-re visszavesz jóval olcsóbban). Bocsi, ha nagyon túlbonyolítom, vagy hülyeségeket írok, vagy fillérszexualizáló az elméletem. :DDD

    Köszönöm a válaszokat! :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák