Új hozzászólás Aktív témák

  • mave13

    őstag

    válasz helkis #45939 üzenetére

    Szia!

    Egy pár gondolat, bár előttem már elég jól megfogalmazták az árazás lényegét.
    Ugyan, mostanában nem vagyok túl aktív (van rendes állásom, most épp kettő is), elég régóta csinálom már ezt az árazás dolgot, az 1.HSZ-hez is volt némi közöm.

    "az új 320-as WD-met, most vitték el IRL-ben 10k-ban.. új ára 15k.. ez után látom hogy 6kra van tagsálva.."
    Szerencse. Ugye, mint le is van írva, az árazás szubjektív. Azaz, majdnem teljesen az. Ha valamit be kell áraznom, akkor általában a következőt teszem. Megnézem, hogy a topikban áraztak-e be mostanában ilyen, vagy ehhez hasonló cuccot. Az esetek 99%-ban igen, sőt többször is, tehát van egy viszonyítási pontom. Szerencsére most olyan csapat van, akikben meg lehet bízni, így ha valaki ármester azt írta az adott termékre egy hete, hogy az 10k, akkor az nagy valószínűséggel valóban 10k-t ér. Mellesleg, ezt kb. minden kérdező meg tudná tenni pár klikkeléssel, és mégsem teszik, mert kényelmesebb rákérdezni századszor is, mint kicsit gondolkodni...
    Ha nincs ilyen referencia, vagy kételkedem a dologban, mert mindenki tévedhet, akkor a következő a menetrend:
    Ha kapható még a termék újonnan, megnézem azt az árat. Persze, argep.hu és társai becsapósak, mert sokszor jóval magasabb árakat írnak, főleg régebbi termékekre, mert egyes kis boltokban maradék készlet van a termékből, és hiába "elavult" még mindig drágán próbálnak megszabadulni tőle, legtöbbször sikerrel. Ezért számomra az iPon, PCX, és ehhez hasonló boltok a mérvadóak. Ha ott már nem kapni, akkor az utolsó ár a használható, meg az persze az utolsó ár dátuma.
    Ezután, ha szükséges megnézem a Hardveraprót, hogy van-e mostanában feladott hirdetés ilyen, vagy hasonló termékről. Ha van, és mondjuk elvitték, az már egy jó alap, persze, sajnos azt nem tudom, hogy a valós vételár mennyi is volt (az alku miatt ugye), de azt tudom, hogy a hirdetésbeli ár elég jó volt ahhoz, hogy valaki érdeklődjön utána.
    Ha ezek után sem vagyok biztos a dologban, akkor elkezdek bármi támpontot keresni, pl. ebay, külföldi oldalak, legutolsó ár bárhol, hasonló termékek stb.
    Így kb. az esetek 99,9%-ban tudok egy árat mondani, amiért én hirdetném, vagy megvenném. Ezt persze még módosítja, hogy az adott terméknek megvan-e mindene, garis-e, stb, de tapasztalat szerint már csak kis %-ban.
    Ha valami ritka cuccról van szó, akkor általában vagy nem írok árat, vagy írom, hogy reálisan mennyit érne meg, és elirányítom az illetőt a termékkel kapcsolatos topikba, mert az ottaniak jobban képben vannak azzal kapcsolatban, hogy egy ritka cucc kinek mit ér (gyűjtők, fanatikusok, stb.).

    Azt hiszem látható, hogy az árazás tud nagyon egyszerű is lenni, vagy emlékeszem az ára, vagy az utóbbi pár hétben többször is elkerült már a topikban az adott termék, és mindig nagyjából ugyanolyan áron futott, de tud iszonyat időigényes, és macerás is lehet egy-egy termék beárazása.
    És biztosíthatlak róla, hogy az árazás tényleg így zajlik, ha kell minden egyes kérdésnél külön is (vissza lehet nézni a hozzászólásaimat, mindig igyekszem leírni a helyzetet), és biztos vagyok benne, hogy ezt a folyamatot Core2, és Fezlergabor is lejátssza, ha épp szükséges elejétől a végéig.
    És akkor az még szóba sem került, hogy mondjuk regionálisan mennyi eltérés lehet egy-egy cucc árában mondjuk Pesthez, és Pécshez viszonyítva. Ezért a Hardveraprós árak a mérvadóak, mert az a legkönnyebben elérhető hirdetési felület, és támpont mindenki számára a PH lapcsaládon belül. A Vatera, Apród, stb. spec nagyon hidegen hagy.

    Visszatérve hozzád, az a 320-as HDD szerintem is csak 6k körül ér, legalábbis számomra biztos (ugye az árazás szubjektív), hiába volt a boltban újonnan 15k. Amíg itt, a HA-n 8k-tól lehet 500 GB-os 100/100-as HDD-ket találni, addig tuti nem adnék 10k-t egy 320-as darabért, még akkor sem, ha az épp új, bontatlan.
    Persze, ha épp nagyon vidéken lennék, nagyon megszorult helyzetben, vagy lövésem nem lenne a HDD-k árával kapcsolatban vagy épp szarnék rá, mert kell, és pont, akkor akár... De, ennyi erőből akár be is lehetne zárni a topikot, mert visszajutunk ahhoz, hogy mindenki annyiért hirdet, amennyiért akar, és annyiért vesz, amennyit neki megér. :)

    Bocs, ha hosszú lett, semmi támadó szándék, vagy sértődés nincs, csak egy kis háttér.
    Egyébként, mindig azt szoktam mondani, hogy gyere, próbáld ki, milyen árazni, mert úgy lehet belelátni a dolgokba a legjobban.

    Üdv!

    [ Szerkesztve ]

    Icewolf || kósza ||

Új hozzászólás Aktív témák