Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz 30z.Samu #8374 üzenetére

    Igen, javulhat a helyzet, folyamatosan azt teszi, az nVidia kivételével le is írta Kapitány ezeket egy blogba(ill. a blogbejegyzés még nincs kész):

    Ezt be is kéne tenni az Összefoglalóba.

    -------------------------------------------------------------------------

    Grafikus driverek helyzete Linux disztrók alatt

    Az Intel cég termékeit kivéve van bizonyos változatosság és választási lehetőség a grafikus driverek között. Először nézzük az alapfogalmakat.

    Xorg: a jelenleg legelterjedtebb display szerver, még a Unix-os időkből származik, az alkalmazások és minden ezen keresztül kerül a képernyőre.
    Wayland / Mir: Mint a Xorg, de a mai kor igényei szerint írták / írják őket azzal a céllal, hogy idővel mindenhol lecseréljék a Xorg-ot. Kettejük közül a jelek szerint a Wayland lesz az elterjedt.
    Mesa: a mesa csomagok tartalmazzák a közösségi, nyílt grafikus 'drivereket', függvénykönyvtárakat és így közvetlenül felelősek a 2D, 3D és modernebb hardveren a videó gyorsítás meglétéért.

    Nézzük a drivereket:

    Intel
    Intel esetén nincs nagyon mivel foglalkozni, mivel csak a közösségi driver létezik. Feltéve egy Inteles videokártyát tartalmazó számítógépre egy Linux disztrót, a közösségi driver kerül használatra.
    Érdemes olyan disztrót választani, ahol friss Xorg és Mesa csomagok vannak jelen, mert ezek közvetlen kihatnak a videokártyára és a felhasználói élményre. Ubuntu és Mint esetén külön PPA létezik ezeknek a frissítésére, amit ezen disztrók téma összefoglalójában megtaláltok, a használata egyszerű.

    AMD
    AMD esetén elég színes a kép. Először nézzük a fogalmakat. Az interneten elterjedt a GCN x.y (graphics core next) elnevezés a különböző szériás Radeonok esetében a HD7000-es szériától, de a GCN elnevezés sosem volt hivatalos, ilyen módon nem is fogunk találkozni vele mondjuk egy lekérdező parancs kimenetében. Ettől függetlenül célszerű használni ezeket, mert ezekkel 'könnyű' szétválasztani a különböző generációkat.

    TeraScale 1 - HD2000 .. HD4000 széria
    TeraScale 2&3 - HD5000 .. HD6000 széria, (HD7350, 7450, 7470, 7510, 7570, 7670 OEM-ek) és (HD7400G, 7500G, 7600G szériás IGP-k)
    GCN1 - Southern Islands - HD7700, 7800, 7900
    GCN2 - Sea Islands - HD7790, HD8770, R7 260/260X, R9 290/290X, R9 295X2, R7 360, R9 390/390X
    GCN3 - Volcanic Islands - R9 285, R9 M295X
    GCN4 - Arctic Islands - RX 400 és RX 500 széria
    GCN5 - Vega - Rx Vega 56, 64
    GCN6 - Navi - ezen sorok írásakor még nem jelent meg

    Nézzük a driveres frontot.

    Régi, TeraScale kártyák:
    A GCN1 előtti kártyák és IGP-k számára ahogy Windows alatt se, úgy Linux alatt se nyújt semmilyen friss drivert vagy támogatást az AMD. Ezekre Linuxon a közösségi 'Radeon' driver létezik, ami nagyon sok régi Radeont támogat. Egy ilyen gépre feltéve egy Linux disztrót rögtön ezt a driver kapjuk meg, nincs vele további teendő.

    GCN-ek esetén egy kis magyarázatot igényel a driverek elnevezáse. Régi korok emléke, a Catalyst vagy másik nevén az FGLRX driver. Ez volt korábban 'A' gyári driver, de ahogy Windows alatt, úgy Linuxon is megszüntették és áttértek egy teljesen új driverrel.
    Ami Windowson a Crimson, az itt az AMDGPU-PRO. Az AMDGPU-PRO egy hibrid driver, ahol a kernelben lévő nyílt AMDGPU kernel driver tetején ül egy bináris 'blob' userspace driver, ami maga az AMDGPU-PRO.

    Új GCN4..6+ káryták:
    Ahogy az AMD, mi is fordított sorrendben nézzük a GCN kártyákat. Ennek az az oka, hogy az AMD prémium ügyfelekkel rendelkezik Linuxon és az ő kiszolgálásuk az elsődleges.
    Driver téren ezekhez a kártyákhoz elérhető az AMDGPU és az AMDPGU-PRO driver is. Az a disztribúción múlik, hogy a PRO-s drivert is lehet-e használni, mert ahhoz egy bizonyos kernel verzió felett kell lenni. Ez különösen igaz a legújabb GCN-es kártyák vásárlása esetén.

    Alap esetben nincs különösebb szükség a PRO driverre, ezen sorok írója szokott játszani Linuxon és azt tapasztalta, hogy megfelelően működik a nyílt AMDGPU driver. Ezen driverek közötti sebesség különbségeket meg lehet nézni pl. a phoronix.com oldal játék tesztjein.

    GCN2 és GCN3 kártyák:
    Ugyanaz igaz ide is ami a GCN4 és 6 esetén, de a PRO-s driver esetén különösen figyelni kell, hogy az adott kernel és driver verzió már rendelkezik-e az adott kártya támogatásával, valamint hogy az kilépett-e már a 'kísérleti' státuszból. Ennek hiányában a 'radeonSI' driver kerül használatra, amit a GCN1 alatt tárgyalok ki.

    GCN1 kártyák:
    Ezen sorok írásakor az AMDGPU és a PRO támogatása sem teljes az egész GCN szériánál, így itt csak a közösségi 'radeonSI' drivert lehet használni, ezt is aktiválja magától egy disztró ilyen kártyán.
    Az ígéretek szerint idővel az AMDPGU és a PRO driver támogatása is ki fog terjedni ezekre a régi GCN-es kártyákra is.

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

Új hozzászólás Aktív témák