Új hozzászólás Aktív témák

  • kbalage2

    aktív tag

    válasz Đusty #50206 üzenetére

    Ez a téma azért jóval összetettebb, nem lehet LEGO-ra és "kínaira" leegyszerüsíteni a konkurenciát.

    Vannak nagyobb brandek akik régóta gyártanak kompatibilis játékokat, pl ott a MEGA (Mattel), vagy a Kre-O (Hasbro). Ez utóbbi mondjuk ki is halt pár év után :D Valószínűleg pontosan tisztában voltak/vannak vele hogy mi aktuálisan a védett forma/elem és mi nem, így pont olyat nem gyártanak.
    Kínaiak közül is vannak olyanok mint a CaDA, akik nem másolnak direktben LEGO szettet, elég sok saját alkatrészük van (főleg Technic-szerű vonalon), és egyedi szetteket se lopnak kérdezés nélkül hanem fizetnek a tervezőnek. Plusz még olyan licenszeket is megszereznek mint Mazda, Suzuki stb.
    Ezeken kívül még ott van a rengeteg egyéb kínai brand amik nagyrészt egy-két gyártó kezében vannak, ott megy a LEGO szett másolás, Ideas-ról nyúlás, egyedi tervezések engedély nélküli kiadása stb.

    Ami a jogvédelmet illeti úgy nagy általánosságban, a klasszikus szabadalom valóban lejárt, de ettől függetlenül egy csomó elemre és megoldásra van a LEGO-nak továbbra is szabadalma. Ezeket az értelmesebb gyártók gondosan kikerülik, a másolóműveket meg ez sem érdekli. A LEGO egyébként elsősorban nem is a technológiai szabadalmakat védi tűzzel-vassal, hanem azokat amik a brandet azonosítják, mint pl a 2x4 kocka formája, a minifigura, a különböző szettek doboza a másolatoknál, vagy a saját logójuk. Nem vagyok jogi expert szóval biztos van itt fogalom amit nem jól használtam, de majd Freddy76 kijavít :D

    A topic meg a LEGO márkáról szól mint ahogy mások is említették, ez egy önkényes választás, ez van :D

    Minden ami LEGO RC - racingbrick.com

Új hozzászólás Aktív témák