Új hozzászólás Aktív témák

  • Mauzes

    őstag

    Sziasztok, előre is elnézést, hogy ha sok visszaolvasással teljesen kiderült volna. Nekem most lettek gyerekeim és elkezdtem Lego szetteket nézni, hogy egyáltalán milyen vannak, de nagyon megtetszett egy csomó fajta. Két kérdésem lenne:

    1. (egyszerűbb): Van-e olyan fizikai üzlet, ahol stabilan/gyakran vannak jó kedvezmények a jobb fajta szettekre. Tehát arra gondolok, hogy 2 havonta bemegyek, és mindig lesz valami akció, ami tényleg megéri. Persze tudom, hogy rengeteg féle kiadás van és mindig lesz olyan, ami nem megy el teljesen (tehát le kell akciózni az eladáshoz), de én olyanra gondolok, hogy a "jóra értékelt" szettekre szokott-e akció. Vagy ezeket sosincs szükség leakciózni?

    2. (nehezebb): Aki befektetési célból vesz jobb fajta szetteket (hogy bontatlanul eladja), vagy próbálkozott már ilyennel, az milyen tapasztalatokat szűrt le? Magyarországon ez mennyire tud működni? Amit nagyon rövid nézegetés után le tudtam szűrni, hogy bizonyos kifutott és jobb fajta (pl. külföldi oldalakon jóra értékelt / szavazásgyőztes / stb.) szetteket az ilyen kocka.xy boltokban sokszoros áron lehet megvenni (ha lehet), illetve hirdetésekben is fellelhető az eredeti ár többszörösért. Pár példa, hogy mire gondolok: Old Fishing Store, Ninjago City, Grand Emporium.

    De azért felmerül egy csomó kétkedő kérdés:
    - Ez valószínűleg a kiadott szettek kis számára igaz. Vajon mennyire gyakori?
    - Vajon adnak-e el belőle sokszoros áron a boltok egyáltalán, vagy a jófogáson a hirdetett cuccokat elviszik-e valaha? Magyarországon van-e erre kereslet?
    - Vagy ez csak "random alapon" fog jól elsülni és a befektetésre vett szettek többségén nem vagy alig keresel? Akkor mi lehet egy átlagosnak mondott hozam?
    - Milyen időtávon kell ezeket tartani (tárolni, vigyázni rá, stb)?
    - Vagy a legfontosabb, hogyan lehet kiválasztani azokat a termékeket, amiknek felfelé fog meni az ára és el is lehet majd adni?

    És akkor leírom, hogy mi egyáltalán a forrása az egész gondolkodásomnak. Egyrészt van elég sok pénzem, meg tudom venni a szetteket új korukban és akár több darabot is. Viszont ezzel együtt meglehetősen drágának tartom ezt a szenvedélyt, főleg mivel túl sok a jó szett, és persze mindig a legmenőbbek a legdrágábbak.

    Tehát: ha nem az a cél, hogy Lego befektetésből gazdagodj meg, hanem csak egyszerűen tompítani akarod annak költségét, hogy gyakran veszel magadnak Lego-t, akkor azt meg lehet-e valósítani bontatlan csomagok kifutás utáni eladásából? Pusztán mert a feleséged vagy a saját lelkiismereted így könnyebben befogadná. Működőképes lehet-e, hogy mondjuk ha évente venni akarok magamnak 2-3 szettet a 40-70 ezer Ft közötti sávban, akkor mindenből veszek 2 db-ot és az egyiket bontatlanul évek múltán jó haszonnal eladom? Így egy pár éves felhalmozási periódus után beállna egy olyan helyzet, hogy ha - tegyük fel - az korábban eladásra vett példányt dupla áron tudom eladni, akkor az azévi saját részre vett példányom olyan, mintha ingyen lett volna. Vagy ha másfélszeres áron tudom eladni a átlagosan, akkor a saját részre vett szettek átlagosan mindig félráon vannak. Remélem érthető a gondolatmenet. Már csak azt nem tudom, működik-e. Ezért szerettem volna kikérni olyanok tapasztalatát, akik próbálkoztam már hasonlóval. És csak hogy tisztázzuk, nem annyira érdekelnek az olcsó szettek: ezeken abszolút értékben túl kevés a haszon, ráadásul egyébként is jobbnak találom a kisebb darabszám * nagyobb érték kombinációt (saját részre is, és az újraeladással kapcsolato időráfordítást tekintve is).

Új hozzászólás Aktív témák