-
IT café
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PHM
addikt
Inkább barna az, de ezen ne vesszünk össze.
Elektrolit kondenzátorból is van AC-s, bár elég ritka.
A lényeg, hogy a normál elektrolit kondikon mindig jelölik a polaritást.
A fólia kondenzátoroknak mindegy a polaritás, csak van, amelyiknek
DC-re adják meg a feszültség tűrését, s van, amelyiknek AC-ra.
Ha nincs külön jelölve a kondin hogy AC, úgy a maximális feszültség
DC-re értendő.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Zirowe
nagyúr
Most szedtem szet az egeszet.
Kikapcsolt allapotban a foglalatban vilagit a fazisceruza.
Ellenben ha szetszedem alul a kapcsolot es a konnektort, csak a konnektornal van fazis, a kapcsolonal nincs.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Kicsirics77
veterán
-
Zirowe
nagyúr
válasz Kicsirics77 #3805 üzenetére
Akkor gondolom ebbe a szobaba uj vezetekezes nelkul nem oldhato meg a ledes izzok hasznalata?
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
válasz Kicsirics77 #3807 üzenetére
Mindegy, mert ha ujra kene vezetekezni, akkor az amugy is felejtos lenne, akkor legfeljebb maradnak az energiatakarekos izzok.
Max kepet tudok becsatolni a mostani helyzetrol.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
válasz jeriko2 #3809 üzenetére
Nem nevetni a rajz minőségén.
Még talán az lenne a legegyszerűbb, de nem túl elegáns megoldás, hogy egy lelógó kapcsolót szerelek a lámpára, és akkor ott már a fázis lenne megszakítva.
Vagy felderítem a dobozokat és átkötök mindent. :SWe've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Kicsirics77
veterán
igen jól sejtettem,hogy a 0 van megszakítva ami teljesen szabálytalan,mivel lekapcsolt állapotban simán megráz a lámpa
sőtt a fázist minden esetben az alsó érintkezőre kell kötni a foglalat esetén,hogy ne lehessen könnyen hozzáérni.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
-
szuszinho
őstag
Szerintem is át kellene kötni az egészet. Írtad, hogy 40-50 éve így van és minden szép és jó. Az akkor is és mostani dolgokat nem szabad összehasonlítani, de ebbe most nem megyek bele.
Tavaly vettem egy lakást. Első dolgom volt a régi alu vezetékeket kitépni a falból, és az új hornyokat kimarni. Villanyórát is cseréltettem. A szóban lévő panel is olyan 70es évekbeli lehet, és az előző lakóknak sem égett le a lakás, de! Épp húztuk be a műanyag csőbe a rezet. A létrén álló kolléga húzta, jómagam a másik oldalról toltam a vezetéket, hogy könnyebben menjen. Egyszer csak hallom, hogy baj van, azt hittem szórakozik, mert a lakásban nem volt áram, de mégis megrázta (mikor leért a földre behúzó kábel vége). Kiderült, hogy a bejárati ajtó feletti résznél áram van a falban! Elkezdtem kibontani a falat, és találtam egy vezetéket, amiben fázis volt! Valahonnan a lépcsőházból jön a vezeték, már szóltam az EONnak. Volt is kint egy kolléga, de azóta ott figyel a mennyezetnél a leszigetelőszalagozott vezeték... No comment.
Ki tudja, még mi hogy lehet bekötve Nálad is... -
-
veterán
Sziasztok!
Roviden led-esiteni szeretnenk. Eleg sokat olvastam a temaban, (kelvin, fogyasztas stb)
Milyen gyartmanyt erdemes venni?
Napi 4 ora vilagitassal szamolva mennyi ido alatt terul meg. Egyaltalan hogyan kell szamolni pl egy 10w-osvizzo fogyasztasat penzben merve?Egyelore enyi lenne.
Koszi
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz adamssss #3818 üzenetére
10W izzó LED-es változatára gondolsz havi fogyasztásban vagy 10W-os LED havi költségére?
40-46Ft-al kell számolni kW/h-ként.
10W az 0.01kW, tehát 0.01kW*4óra*31nap*áramdíj= 50-57Ft havonta.
Megtérülést pedig ki tudod számolni, ha tudod mennyit fizettél érte.Milyen gyártmányt? Amit a pénztárcád megenged.
Személy szerint nem vagyok a kínai 1 dolláros cuccok híve. De én nem is amiatt veszek LED-et, hogy hamar megtérüljön, hanem, hogy ne nyiffanjon ki 1-2 év alatt. (ezzel mondjuk csökkentem a környezetszennyezést is - kevesebb elektronikai hulladék)[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
veterán
válasz radi8tor #3819 üzenetére
Igen azt szeretném, hogy mondjuk egy normák izzó, egy fénycsöves lámpa, és egy LED hogyan viszonyul havin ktg-ben egymáshoz. Igazából az ár mindegy, mert 15 évre tervezünk ezekkel. Néztem Pana-t, meg GE-t, azt mondják róluk, hogy elég megbízhatóak.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz adamssss #3820 üzenetére
Meg kell nézni mennyi garanciát adnak rá, és hány órát bírnak. Persze van egy szint, ami fölé már nagyon nem érdemes menni, mivel nem fog megtérülni az ára.
Osramokat, LG-t is lehet nézni, nekem legutóbb Samsung spot vásárlásom volt, mert ebből volt olyan teljesítmény, fényáram és színhőmérséklet, amire szükségem volt.⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz adamssss #3824 üzenetére
Ezek csak 15000 óra élettartammal bírnak.
Ez az Osram 2x annyi garival csak 3600 most: [link]
Ha nem fontos a dimmelhetőség, akkor szerintem ezt vedd meg.Dimmelhető kivitelben és 20000 óra élettartammal ugyanez: [link]
Nekem Osram Advanced A75 van (hosszabb élettartamú) csak 14.5W-osban (1055 lm), ez 75W-os izzó fényével bír. 5000 volt akciósan.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
veterán
válasz radi8tor #3825 üzenetére
Hoppa! Van egy kis kulonbseg. Mindjart szimpatikusabb a led. Mi az a dimmelhetoseg? Szinarnyalat valtoztatas? Ezek tenyleg birnak 15000 orat?
Erdekesseg, nekem van egy led olvaso lampam 2 eve. Mindig vibral. Nem tudom h miert de rohadt zavaro csak lusta vagyok venni egy masikat. Viszont szar az aram a hazban. Ezt egy ph-s villanyszerelo allapitotta meg. Ezekre mennyire erzekeny a led?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz adamssss #3826 üzenetére
Nem, dimmelhetőség az fényerő csökkentés. Tudod ilyen tekerős lámpa kapcsoló kell hozzá.
Ezek biztos bírnak 15000-et, szerintem még többet is.
Az asztali lámpádnak valószínű elég egyszerű elektronikája van, azért vibrál a fénye. Ezek tuti nem fognak vibrálni. Szerintem nem lehet olyan rossz az áramellátásod.
Nekem ezt egy olcsóbb spot produkálta, ugyanezen a helyen minőségi darab már nem vibrált. Eszembe nem jutott a hálózatot hibáztatni miatta.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Morris
veterán
válasz adamssss #3826 üzenetére
Én ebből a verzióból még tuti nem vennék LED-et. (körte)
Szerintem kevés fénye van. A lakásfelújító topikban mostanában linkelt valaki 40W-os energiatakarékos kompakt fénycsövet. kb 200W-nak megfelelő fényt ad!
Egy pontból jövő fénynek szerintem ez a legjobb ... manapság...
Spotoknál már más a helyzet. vagy a pultok megvilágításánál.[link] 3172 lumen, világít mint vaddisznó!
vagy Philips EHL Twister Tornado E27 60W/865 4300lm
[ Szerkesztve ]
-
kaliber
aktív tag
Kompakt fénycsövet tuti már nem vennék, mert nem bírja a kapcsolgatást, az olyan helyre jó ahol este fel kapcsolják reggel meg le (vagy fordítva). Lednél 120fokos szórású sok helyen jobb mint a körte, mert irányitott fénye van és így elég a fele harmada lumen is.
[ Szerkesztve ]
Miért jársz futni? Mert az élet rövid, a futástól kicsit hosszabbnak tűnik :)
-
mexel
veterán
Na ismét én Végre volt időm kicsit végigolvasni mégegyszer mindent amit ajánlottatok a 110V-os kukorica kondicseréjénél. Akkor nekifutok mégegyszer, hogy teljesen tiszta legyen a kép mert kicsit összezavarodtam. Tehát amit cserélnem kell, az a képen látható 2db barna nagy kondi, és ezeket cseréljem le a vélemények szerint vagy "Sima 47 uF/350 V elektrolit"-ra, vagy másik vélemény szerint "1...1,5uF-ost, míg a másik helyett 2...2,2uF-ost" "400V DC, vagy 250V AC"-ra. "Elkó ide nem játszik"
Csak annyi lenne a kérdésem, hogy akkor teljesen egyértelműen a 2db nagy barna kondit pontosan mire cseréljem? Mert akkor a héten megyek veszek, és kicserélem.
47 uF/350 V elektrolit-ra, vagy 1,5uF-2,2uF 400V dc-re? Elkó, nem elkó? (az elkó minek a rövidítése?)
Előre is köszi!
-
mexel
veterán
Ja, még valami: a kondi értékénél az nem fontos hogy mennyi led van mögötte? ( ez 86db 5050smd)
-
PHM
addikt
Mindkét tanács igaz, csak nem ugyanazokra a kondikra vonatkoznak.
"1...1,5uF-ost, míg a másik helyett 2...2,2uF-ost" "400V DC, vagy 250V AC"-ra. "Elkó ide nem játszik"
Ez a 2 barna kondira vonatkozik, ide fólia kondikat tegyél.
Ettől lesz alkalmas a lámpa 230V-ra.
"Sima 47 uF/350 V elektrolit"-ra
Ez a 2 kisebb, fekete elektrolit kondira vonatkozik.
(Ez fakultatív, de jótékonyan csökkenti a vibrálást.)
Ide mérettől függően 1-1 db 10-22 uF 400V-os elektrolit kondit javaslok.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
apez
csendes tag
Sziasztok!
Az esetleges tapasztalatotokra lennék kíváncsi.
Lakásfelújításban vagyok és elérkeztem a világítás megtervezéséhez. Adott egy 17,5 m2-es (5,65m x 3,1m) nappali ami tervek szerint tartalmaz egy dolgozó "sarkot" és ugye a nappali részt (tv kanapé, stb.), ennek megfelelően csillárkapcsolóval két körös világítást szeretnék. Felmerült az ötlet, hogy spot LED-ekkel valósítanám meg a villágítást. Osztottam-szoroztam és arra jutottam, hogy ebből a LED-ből tennék fel 6 barabot, négy sarokba 1-1-t és kettőt középre egyvonalba. Ezek alapján 3-3 spot lenne egy körre kötve.
Vajon elegendő a 6 darab LED? Adnak annyi fényt, hogy nem csak "hangulat világításnak" hívhatom majd?
Minden véleményt szívesen fogadok!Bla bla bla
-
veterán
Nekem a szobamba kene mert ami most van fenycso, az siralmas. Kell neki egy Perc mire bemelegszik, es utana is felhomaly van. Akkor azt mondjatok, hogy inkabb maradjon fenycso, csak valami erosebb? Vagy legyen LED?
-
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- BMW topik
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest