-
IT café
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xylacc
csendes tag
Hát, ha meglátod, hogy a kínaiak mit használnak a 24-44gombos, 72W (6A) RGB vezérlő kimeneti vezetékénél (kb0,2mm2) akkor rögtön nem lesz hülyeség..
[ Szerkesztve ]
-
rihi1
tag
válasz Zsmester89 #3138 üzenetére
én külföldi rendelés híve vagyok!
lehet venni olcsóbban jó termékeket!a müanyag foglalalt olcsóbb!
5050 led 5mmx5mm 3chip van benne fényteljesítménye színtől függően 6-14 lumen
3528 3,5mmx2,8mm 1chipes fényteljesítménye 2-5 lumen
6060 nem ismerem! -
PNP
őstag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy projekthez. Szükségem lenne 3 darab, lehetőleg önmagában (tehát elé rakott diffúzor nélkül) viszonylag homogén, kb. 24*36mm-es világító felületre. Egy zöld, egy kék, egy vörös fényforrás kell, nem tudom, hogy érdemes-e RGB-ben gondolkodnom, és abból kikeverni pontos színt (viszont a felület és a teljesítmény nagy részét elveszteni), vagy eleve csak egy színt tudó panelt vegyek (ami olcsóbb, egyenletesebb, de előfordulhat, hogy nem pont olyan a színe, mint amit szeretnék).
Hűtésre majd még rá fogok kérdezni, az se egyértelmű.Előre is kösz!
-
xylacc
csendes tag
RGB-vel a legegyszerűbb megoldani, ott csak a fényteljesítmény szükségletre kell figyelni. Egy 44gombos irányítóval olyan színt keversz ki, amilyet csak akarsz .
Bár a 24x36mm-t kicsit aprónak gondolom. 2,5x3,6cm???
Ha homogént szeretnél diffúzort mindenképpen alkalmazni kell LED-nél, de vannak már olyan műanyagok, amik homogénné teszik a fényt, mégis 85-90%-ot átengednek.
Mennyire kell erős fény? Nem elég electro lumineszcens?[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
-
Casterke
tag
arra lennék kíváncsi, hogy minden esetben kell 120/led-es szalagnál hőelvezetésről gondoskodni? Mert fára lenne rakva, de ez nem valami jó hővezető
-
Morris
veterán
Urak! Az alu profilt mivel rögzítsem a pult felett levő felső konyhaszekrényre?
-
Atomgeszi
veterán
Sziasztok!
Gondolkodom azon, hogy az ágyam pereme alatt futtatok végig(fakereten) a 2,2 méter + 1,6 méteren egy led szalagot. Cool white-ra gondoltam.
De felvetődik bennem a kérdés, hogyan védjem meg a dög macskám elől, aki előszeretettel kíváncsiskodik. A másik, hogy milyen erős legyen a fénye a ledeknek, bár gondolom a tápegységről is tudom őket szabályozni. Egyáltalán nem kell, hogy nagy fénye legyen nekem, csupán ilyen lazán szeretném.
Mit ajánlotok? Nem olyan fontos, Ebayről is megfelel nekem, csak valamikor elszeretném kezdeni ezt a projektet.
KösziSzerk: Bár fenét. Inkább kéne a 2x2,2m + 2x1,6méter az az összes 7,6 méter nekem. Az egészet körbe kéne futtatni, nem csak egyik oldalát
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
Yany
addikt
Engem még ez a fényerőszabályozás érdekelne. Full laikus vagyok. Szóval van 4 m-nyi led szalagom és a nappaliban mondjuk egy platinum táp segítségével ellátnám kakaóval. Mi kell még nekem, hogy állíthassam a fényerejét? Vagy akkor ne platinumot válasszak, mert a táp kell, hogy képes legyen rá? (van erre konkrétan ajánlott típus?)
Másik: a szgépek monitoránál lett nagy divat a háttérvilágítás fényerejének állítása PWM-mel. A kérdésem: ez a vibrálásos hatás a led-szalagoknál is fellép, mint a monitoroknál, ha alacsonyabbra állítom a fényerőt, vagy ahogy már néhány gyártó a monitoroknál is más megoldásokat alkalmaz, úgy a szalagoknál is van szép, vibrálásmentes fényszabályozásra is lehetőség?
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
xylacc
csendes tag
Ugyanez távirányító nélkül.
Másik:
Van vibrálás-mentes megoldás is, de az egy kicsit nagyobb házban. Priviben tudok segíteni.[ Szerkesztve ]
-
Morris
veterán
[link]
Linkelem ide is, hátha valakinek segít a döntésben.
Egy sor szalag bőven elég!Jah a profilt mester fix építési ragasztóval ragasztottam. Ezzel a cuccal már korábban is volt tapasztalatom, szóval ebben nem fogok csalódni. És ami a legfőbb szempont, volt itthon és nem kellet elrohannom érte!
-
Atomgeszi
veterán
Nekem mind1, hogy mi világít, csak világítson pár ezer ft-ból Azért jöttem ide, hátha valaki segítő kedvében van, és érdekli a feladatok megoldása. Ledekben nem vagyok otthon.
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
veterán
Van valami alap leírásotok,hogy mégis mi mit szabályoz, mi mire való, mi kell egy dimmeléshez, egy breathinghez, akármi? Alap dolgok,hogy mégis tisztán lásson az ember
-
jeriko2
tag
válasz Atomgeszi #3180 üzenetére
Szia!
Kelleni fog neked:
- Led szalag
- TápegységHa szabályozni szeretnéd:
- Vezérlő
- távirányítóLED szalagnak szerintem elég 3528-as, ez olcsóbb, és nem fog kelleni akkora fényerő az ágy alá. Nem kell vízálló, a macskaállóságról nem tudok nyilatkozni, de mivel 12V-os, a macskát nem fenyegeti veszély, és nem hiszem, hogy szétrágná.
A szalagot általában max. 5 méteres darabokban árulják, változó ledszámmal (30, 60, 120 db/méter - 60db-os a leggyakoribb, ez kb. másfél centinként egy led). A tápegységnek elegendő teljesítményt kell biztosítania a led-ek meghajtására. A tápegység közvetlenül a ledszalagra köthető, ez esetben folyamatosan fog világítani a szalag.A vezérlő arra jó, hogy tudd változtatni a led-ek fényerejét (a táp és a szalag közé kell tenni). RGB (vörös-zöld-kék) szalagnál minden részre külön, így sok szín kikeverhető.
Kezdésnek azt javasolnám, vásárolj egy ilyesmit:
http://www.ebay.com/itm/3528-5m-RGB-300LED-SMD-Waterproof-Light-Strip-24-44-Key-IR-12V-2A-Power-Supply-/200943755250?pt=US_String_Lights_Fairy_Lights&var=&hash=item2ec92e5ff2(érdemes körülnézni, biztos van olcsóbban is), ez 3700 Ft házhoz szállítva, és kompletten tartalmaz mindent. Ezzel tudsz kísérletezni. Ami probléma lehet az ágyprojekttel kapcsolatban, hogy neked hosszabb szalag kell, és ha azt egyben szeretnéd vezérelni, akkor ahhoz való vezérlő és tápegység kell. Megoldás lehet, hogy külön veszed a szalagot (többet) és a tápegységet + vezérlőt, ami meg tudja hajtani (pl. 5 méter 5050-es led-hez valót, az elbírja).
Amire érdemes még figyelned: a szalagokat érdemes több helyen összekötni a vezérlővel, mert a szalagban viszonylag vékony vezeték fut végig. Mivel a sarkoknál amúgy is forrasztani kellene, ezért mind a négy sarokban megoldanám a betáplálást (vezérlő 4 kimenetét összekötni a ledszalag vezetékeivel.[ Szerkesztve ]
-
Brave_86
aktív tag
Sziasztok !
Szeretnék venni a lakásba pár db ledes fényforrást, a régi izzók kiváltása érdekében, próbaként.
Tudnátok -e ajánlani pár típust? Ebay is játszik, gondolom ott lehet olcsóbban hozzájutni ilyen termékekhez (is).
Köszönöm a segítséget.
Üdv:
P. -
ripla
addikt
üdv urak
az lenne a kérdésem, hogy találtam a neten egy ilyen képet. tippre mit mondtok, milyen anyagból készült, hogy van rögzítve, hogyan lehetne házilag összerakni egy ilyet?
illetve a hozzáértőktől kérdezném, hogy mi kellene nekem mondjuk ahhoz, ha egy ehhez hasonló megoldást szeretnék csinálni, de távkapcsolóval és mondjuk 3-4 változtatható színnel, mondjuk piros, kék, zöld, sárga.
lövésem nincs a témához tehát ezt tessék figyelembe venni, de imádok barkácsolni és minden újat kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
jeriko2
tag
Annyira nem vészes ezt megcsinálni, némi barkácsoló vénával egy hétvége alatt megvan (anélkül persze nem érdemes nekikezdeni). Amire még ügyelnék, hogy "szerelhető" maradjon, azaz aránylag egyszerűen le lehessen venni és visszatenni.
Az alsó gyűrűt gipszkartonból vágnám ki finom fogú fűrésszel, az éleket szépen el kell majd dolgozni csiszólópapír + glett-el. Valamilyen gipszkartonhoz való "L" profil egyik felét bevagdosnám kb. 5 cm--enként, hogy hajlítható legyen, ebből csinálnék egy gyűrűt, amit alulról gipszkarton csavarokkal rögzítenék a gyűrű közepére koncentrikusan. 4 mm-es rételgelt lemezből vágnék egy kb. 10 cm-es csíkot, ez hajlítható (és festhető) annyira, hogy a felső távtartó jellegű részt kialakítsam belőle. Ezt az előzőhöz hasonló gyűrűvel felerősíteném a plafonra, belső oldalára lehet majd ragasztani a sárga, külső oldalára a kék ledsort, illetve belső részén el lehet vezetni a kábeleket is. Az alsó korongot a korábban említett L alakú profilon keresztül rögzíteném a rétegelt lemezhez csavarokkal 6-8 helyen. Ezeket kicsavarva lehet majd az egészet szétszedni.
-
B-L-A-C-K
titán
"de miért nem bízzák az emberek az ilyesmit a hozzáértőkre???"
Mert sokan úgy vannak vele hogy biztos ők is megtudják csinálni, és így spórolnak egy zsák pénzt... Én amihez nem értek meghagyom másnak mindig...lehet egy ilyet amúgy Ő is megtud csinálni, meg én is, de inkább 35 ezerért megveszem és felrakatom minthogy szopj@k vele, felidegesítsen, és ezzel egy csomó időm elmenjen. Na meg a végére nem lesz olyan nagy a spórolás egy ilyenen...
-
ripla
addikt
válasz B-L-A-C-K #3192 üzenetére
a barkácsolással nincs gond, csináltam én már itthon szekrényt is, asztalt is, mindegyiket úgy, hogy a boltban lett megvéve hozzá a falap, csavar, minden. festettem is, tapétáztam is itthon, fugáztam, gletteltem, javítottam repedéseket gipsszel, purhabbal, illetve amikor a fürdőszoba felújítás volt gipszkartonnal, akkor folyamatosan figyeltem hogy csinálják. mondjuk annyiban is szerencsém van, hogy a szomszéd srác belsőépítész, a fürdőt is ő csinálta.
-
xylacc
csendes tag
válasz B-L-A-C-K #3192 üzenetére
Hát igen, mint ahogy jeriko fórumtárs is írta, egy hétvége. Ezt számolva legkevesebb is 15óra munka, ami csak 800Ft-os órabérrel számolva 12.000Ft. Ehhez az alkatrészeket, csavarokat, stb hozzáadva, körülbelül ugyanott jár az ember. Tehát, ha magának csinálja meg, lehet kész lesz(ugyanennyiből), de nem profi minőségben, hibákkal, javítgatni kell, még több idő, stb...
Szóval neki lehet állni, biztos jó lesz. Hajrá! -
ripla
addikt
nézd, én maximalista vagyok, és mindenki mástól is ezt várom el, úgyhogy ha én valamit a fejembe veszek akkor azt addig csinálom amíg tökéletes nem lesz.
szóval le tudnád nekem írni pontosan, hogy miből milyen méretű, teljesítményű, kódszámú, akármilyen cuccok kellenek? az a lényeg, hogy a szobát is be tudja világítani, legyen rendes fényerő, tehát a lumen értékeket eszerint kellene kiszámolni. 4*4 méteres szoba amúgy, durván 3 és fél méteres belmagassággal.[ Szerkesztve ]
-
xylacc
csendes tag
Hát, csak úgy kezdem, hogy legalább két 2A tápegység kell, a ledszalagokhoz, darabja 1500.-, a szalagok 5050-es RGB&WW 2-2m ~4000.- a billenthető kanlux alu spot keretek 950Ftkörül darabja ~4750, spotok 3x1W 900Ft/db ~4500, RGB vezérlő ~1800.- .
Eddig 18-20.000- és még a plexi, gipszkarton, munka, vezérlő, stb...
Egy ekkora (4x4)szobához egyébként kevés lesz a fénye.[ Szerkesztve ]
-
B-L-A-C-K
titán
Alulra az 5 ledben talán tudok tanácsot adni, vagyis én milyet vennék....
- Ugye 5db kell 3,5 belmagassághoz én ilyet vennék (ha nincs akcióba ~1500 Ft körül van darabja).
- Spot keret: mozgatható, jó minőségű (nekem is ilyen van), nevetségesen olcsó. 362Ft/db (van vagy 4 fajta színben is, enyémről itt egy kép) + kell hozzá GU10-es foglalat, de ez nem nagy összeg 89Ft/db.[ Szerkesztve ]
-
xylacc
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest