Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    -16-ról 0?

    A műtét előzményei:
    Nyáron indult a szemműtét project nálam, egy barát a sasszemet ajánlotta, jelentkeztem hozzájuk vizsgálatra, de mikor megtudták, hogy hányas a szemem (-15-16 körül mindkettő) telefonon elutasítottak, de legalább ajánlották Nagy Zoltán Zsolt-ot (aki amúgy az egyik legtöbb tudással és tapasztalattal rendelkező szakember Magyarországon, ja és ami anyumnak tűnt fel, hogy az egyik általános iskolai osztálytársam apukája, de ez mellékes :) ) és adtak egy telefonszámot. A telefonszám a Semmelweis szemklinika diszpécseréhez vezetett, sok idő telt el a híváspróbálkozásaimmal, mire az egyik diszpécser megadta a prof asszisztensének a számát: Oláh Anikó 20/8258528, akit (sokadszor) felhívva tudtam időpontot kérni vizsgálatra, hónapokkal későbbre.
    A vizsgálat:
    Elmentem a vizsgálatra, az időpont ellenére órákat kellett várni. Az asszisztens megvizsgált, majd megint várni kellett, hogy a prof is megnézzen. A proffal a találkozás kb 5 perc: megnézte a szemet és az alapján elmondta, hogy nem vastag a szaruhártyám, kizárólag PRK-val érdemes műteni, várhatóan -7-8 körülire tudja levinni a szemeket. A femto-ról azt mondta, hogy az interneten ódákat zengenek róla, de az sem egy csodatechnológia. Elmondta amit tudni kell, majd elköszönt.
    Ezután lehetett lefoglalni a műtét időpontját. A műtéteket hétfőn végzik, általában 1-2 héten belülre lehet jelentkezni műtétre, én február 02-ra kértem, mert az esett a vizsgaidőszak utánra. A műtét díját a műtét előttig rendezni kellett. PRK, 2 szem - 263.000 Ft
    A műtét napja:
    Feb 03-án 16 órára odamentünk, bejelentkeztünk, felküldtek a lézer szintjére a betegszobákba, ahol vártuk, hogy a prof befejezze az ambuláns rendelést, 19 óra utánig nem történt semmi, vártunk. Utána bevittek a műtő előterébe és elkezdték adni az érzéstelenítő cseppeket. Azthiszem 6-an voltunk, én voltam az utolsó, kb 1 órát kellett várjak a soromra, addig végig kaptam a cseppeket.
    A műtét előtt közvetlenül azt mondta a prof, hogy 12 dioptriát is le tud venni szemenként, így -7-8 helyett -3-4 várható. A műtét viszonylag horror: Előkészítésként kaptam valami cseppet és a prof egy pálcával lekaparászott valamit a szemfelületről. Fájdalmat nem éreztem, de éreztem a nyomást. Utána jött a műtét: A lézer működés közben hangosan zógott, eközben láttam, hogy a lézer fénye homályossá válik, miközben leperzselődik a szemfelület, amihez egy erős szag: égett haj/szőr és reszelt köröm szagára hasonlított. A műtét után mindkét szemet leragasztották, visszakísértek a betegszobákba, ahol visszaöltöztem, majd szüleim hazavittek kocsival. 6-ból ketten elszédültek a műtét traumájától, én bár érzékeny vagyok erre, most kivételesen nem esett le a vérnyomásom a műtéttől. A doki továbbá elmondta, hogy 1 hónapig kerülni kell a port, víztömeget, izzadást (szerencsére nem vagyok izzadós, viszont a mászás a sportom, ami porral jár, így azt kénytelen voltam félretenni, ma végre el tudtam menni mászni), 1,5 hónapig pedig a szaunát (mászás után eddig mindig szaunáztam, sebaj, majd 2 hét múlva...). A látás véglegessé válása kb 6 hónap és addig napos időben napszemüveg használata kötelező.
    A műtét utáni időszak:
    Az éjszaka nem volt kellemes, mert ahogy elmúlt az érzéstelenítő csepp hatása és egy erős, állandó fájdalomérzet jött elő, amitől nem tudtam aludni. Ez a fajta fájdalomérzet úgy figyeltem meg, hogy olyan, mint egy állandó túlfeszültség, stresszérzet, a szenvedés kényszermozgással enyhíthető, de hosszútávon fájdalomcsillapító kell. Az algopyrin szart sem ért, ellenben a flector por nagyon hasznosnak bizonyult, későbbi megfigyeléseim alapján, egy adag kb 6 órára elmulasztotta a fájdalmat, talán kicsit tovább.
    Másnap reggel 8-ra vissza kellett menni, levették a kötést, érzéstelenítő cseppet adtak és megnézték a szemet, valamint elmondták, hogy az érzéstelenítő csepp a fájdalom csillapítására nem jó megoldást, mert gátolja a gyógyulást. Utána azthiszem napi 5x kellett cseppenteni az oftaquix cseppből, egy hétig.
    A műtét első 48 órájában hű társam volt a flector por, ám a műtét utáni harmadik napon már nem volt szükségem rá és akkor már nem csak pillanatokra tudtam kinyitni a szemem és nézni vele.
    A látás változása:
    Eleinte a műtéttől mattá vált szemfelület miatt minden távolságra homályosan láttam, lévén, hogy a sima felület tröi a fényt, a nem sima felület szórja. A jobb szememmel látása gyorsabban javult, annak a felülete gyorsabban simult, az első heti kontrollon azt mondták, a hámosodás megtörtént, a jobb szem felülete sima, mehet a flucon, a bal szemé még nem, abba nem kell csepegtetni. A második héttől a balba is mehetett, de akkor még mindig le volt maradva a jobb szemtől.
    Az egy hónapos kontrollon kiderült, hogy már a bal a jobbik szem (ami nekem is feltűnt a negyedik hétben). Külön külön nézve a két szemet a bal szinte hibátlan (100%-os, nullás), a jobb se rossz, de azon van még cilinder, ami ront a látáson, de ez még elmúlhat. Azóta bal szembe 3 flucon, jobba 5.

    Az eredmény és megjegyzések:

    Szóval először felezést ígértek, aztán negyedelést, végül pedig szinte teljes korrekció lett belőle, szemüveg sem fog kelleni. :C

    Többen mondták utólag, hogy a műtét utáni időszak eléggé szenvedős, de utólag azt mondták bár korábban belevágtak volna. Csak csatlakozni tudok ehhez a kijelentéshez. Aki fontolgatja, az vágjon bele, telik az idő.

    A PRK sokkal kellemetlenebb az első napokban, mint a femto (ahol se szemleragasztás, se erős fájdalom, se erős érzékenység, se fél évig napszemüveg nincs), ellenben a prk több dioptria korrigálására és vékonyabb szaruhártya esetén is alkalmas, olcsóbb és megvannak az egyéb előnyei is, a femto viszont kényelmesebb, fájdalommentesebb, gyorsabb a felépülés, de krónikus szemszárazságot okozhat.

    A Mária utcai szemklinika egyetlen hátránya, hogy munkaerőhiány (=nem elég magas fizetés) van és rengeteg páciens, így sokat kell várni és az orvosoknak nincs ideje a betegekre és elég nehéz információhoz jutni, főleg telefonon (nincs garancia, hogy felveszik). Sok órámat vesztettem el ott, de az eredménnyel elképesztően elégedett vagyok. :K

    Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

Új hozzászólás Aktív témák