Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz _BM_ #3632 üzenetére

    Annak egy jó részére igényt tart az állam, nem hiába nyomatják a prémium magyar államkötvényeket. A hozamkiszorító hatás működik.
    Egy másik része pedig soha nem fog onnan kimenekülni, mert érzéketlen a hozamszintre "a betét az betét" mottóval. (Másrészt szerintem még jó ideig nem beszélhetünk majd itthon negatív reálkamatról, így a fejekben az fog élni, hogy még így is infláció felett hoz, még ha kevesebbet is).
    Negyedrészt a bankok mérlegében és az embereknél még mindig rengeteg eladásra váró hitelből épült lakás/ház van. Ezeket fel kell szívni a piacnak, mielőtt nagyon megindulna.
    Negyedrészt az emberek elkezdtek inkább családi házat építeni / építtetni, és nem a lakásépítés adta az építőipar teljesítményét a válság alatt.

    Az a baj, hogy te valami új, friss tételként tekintesz arra a 15e mrd ft megtakarításra. Pedig ha egészében nézed a rendszert, akkor ebből csak tili-toli lesz az egyes szereplők, szegmensek és befektetési eszközosztályok között.

    Bankból kiveszik, akkor megnő a hitel\betét arány ---> vissza kell fogni a hitelezést, ami kihat a lakáspiacra, vállalati hitelekre ---> visszaeső gazdaság ---> kevesebb adóbevétel ----> magasabb adók, alacsonyabb állami transzferek ---> hozzá kell nyúlni az embereknek a betéteikhez
    (esetleg bankmentésre kell az állam pénze, vagy becsődölő bankok miatt elúszik a betétek egy része)

    ésatöbbi ésatöbbi.... végtelenségig lehetne sorolni. Minden mindennel összefügg. Egészben kell gondolkodni.

    De nem is ide akartam kilyukadni és nem is 1-2 éves távlatban.
    Hosszútávon a fundamentumokat a fizetőképes kereslet, a gazdaság ereje adja, és létfontosságú a népesedés, demográfia alakulása. Ez utóbbi érdekel (több évtizedes távlatban). Túlnépesedéstől tartanak, pedig 40-50 éves távlatban még Kína is népességfogyással fog küzdeni. Nemhogy Európa és Magyarország.
    De ez elég elméleti síkú, senki se tudja mi lesz.

    De ha évtizedes trendeket nézünk, akkor az elmúlt évtizedekben 2 dolog egészen biztos volt.
    1. folyamatos népességnövekedés
    2. infláció
    Ezekben elég, ha egyszer elérjük csak a csúcsot, a holtpontot. Már az is katasztrófa a rendszerre nézve.
    Hát még ha átfordul az emelkedő trend csökkenőbe...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák