Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz Kobe #10496 üzenetére

    Úgy emlékszem, hogy 2008 után kb 25%-ot estek Bp-en az újszerű lakások árai.
    És nagyon lassan ereszkedtek sok év alatt. Vevőként sokkal erősebb alkupozíciót vártam volna. A friss lakástulajdonosok meg hosszú éveket várhattak, hogy vajon jól döntöttek e. Nagyon nem volt az annyira egyértelmű akkoriban.

    Pl. 2010-ben lecserélni a jó kis 10%-os bankbetétet és 5%-os albérleti költséget (vagyis évente +5% nettó vagyongyarapodást) egy saját lakásra, aminek még 3-4 évig csökkent az értéke :)
    Magyarul azalatt a 4 év alatt össze lehetett szedni 15% buksit az elmaradt kamatokon és mondjuk 5%-ot az ingatlan árcsökkenésén. És akkor még nem is beszéltünk arról, ha valaki 2010-ben mondjuk 10+%-os hitelt vett fel. Tehát ez egy laza 20-25% bukó !!! ha valaki mérleget vont 2014-ben. Amit nem szabad megtenni :)
    Mindezt úgy, hogy örült, mint majom a farkának, hogy a 2008as árakhoz képest 15%-20%-kal olcsóbban tudott lakást venni!
    Aha....

    Szerintem ezeket kőkeményen számításba kell venni a stratégiánál, amikor valaki lebecsüli a döntés nehézségét az eső piacon.

    És a lakáspiac elmúlt kb 30 évét az utolsó 4 év mentette meg !

    Lehet, hogy most is lesz nagy esés és reális lesz a 400e. Ahhoz hány % esés kell most?
    Talán egy sokkszerű globális esemény vagy itthoni politikai esemény indítana el egy több 10%-os esést.
    Vagy pedig egy exponenciálisan begyorsuló agyament áremelkedés után lenne reális egy hirtelen 30%-os esés, de az meg nem sokakat vígasztal, ha magasabb szintről esik 30%-ot.

    Most a kivárás is más stratégiát igényel, mint mondjuk 2005-2006ban, mert az albérleti költséget nem fedezi az önerő hozama és az infláció is eszi a tőkét. És a lakástulajdonosok is agyalhatnak, hogy hol van a kiszálló pont és utána mibe menjen a tőke.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák