Új hozzászólás Aktív témák

  • Ton-ton

    tag

    válasz BRIKLY #27163 üzenetére

    No akkor csak megpróbálom tisztázni a glettanyagok kérdését...

    Tehát ezeknek a gipszeknek (ideértve például a ragasztógipszet is) van egy bizonyos szavatossága. Ezt szépen rá is írják a zsákra, jellemzően 1 év. Azonban ez az év megfelelő körülmények közt tárolt anyagra vonatkozik. A nedves helyen való tárolás (még a rövid idejű is) jelentősen rontja a felhasználhatóságot. Jelemzően gyorsabban fog megkötni, és gyengébb lesz. Ugyanis a benne lévő adalékanyagok (műgyantának szokták nevezni bár gyanítom hogy nem az) megköt, ám ezt szabad szemmel nem látni. Tehát nem áll össze, nem csomósodik, stb.
    Rigips ragasztógpszből például fél évesnél régebbit meg sem vettünk, mert már akkor érezhető volt kicsit kötésidőben a különbség.
    Otthoni felhasználásra (tehát a berakom fél évre a pincébe megközelítéshez) inkább a készre kevert glettanyag (tehát vödörben kapható) javaslható inkább, vagy a kis kiszerelésű.

    Glettelés előtt egyébként át szokták gurítani a falat tiszta vízzel, így portalanítják és kicsit előnedvesítik a felületet (ez utóbbitól könnyebb glettelni, nem szívja ki rögtön a nedvességet).

    http://qtp.hu

Új hozzászólás Aktív témák