Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    válasz zsolt008 #117944 üzenetére

    Ha a mostani kazán működik, és nem gond az, hogy gondolom bentről szívja a levegőt, akkor én nem hiszem, hogy lecserélném. Ha viszont műanyag ablakok lesznek beépítve, na akkor meg kell oldani a beszellőzést a kazánhelyiség és a kültér között, mert anélkül szabálytalan és azért veszélyes is. A kondenz jó, ha van önálló kéményed, tehát nem gyűjtőkémény, akkor ki lehet építeni, de igen drága, mondjuk olyan 1.5 milliós beruházás a rendszer. Az árát sose hozza be, és a bürokráciától is lesz pár ősz hajszálad. Viszont lekerül a gázos vízmelegítő, ami gondolom útban van.

    A villany egyszerű levegőt melegítő módon, a túlárazott, de kifizethető dizájn "konvektorokkal" oldható meg jól és szépen. Plusz kell hozzá nagyon minimálisan egy 32 amperes óra, ha marad a gáztűzhely. Vagy jóval több amper, és akkor gáz ki, fürdőbe villanybojler. De ez a fűtés inkább kisebb, nagyon jól szigetelt, illetve körbefűtött lakásoknál lehet értelmes opció. Átlag lakásban ehhez képest akár egy teljes kondenz rendszer kiépítése is megtérülhet öt év alatt. Eladásnál is igen sokat számít, hogy normális fűtés van, nem villanybaromság. A padlóba betonozott, vagy laminált alá rakott fűtődrót/infrafilm meg a siralom kategória.

    A klímás fűtés alapvetően egy kényszermegoldás, légmozgást csinál, ami miatt magasabb hőmérséklet kell, és van, akit ez a légmozgás nagyon idegesít. Viszont relatíve olcsó a kiépítés, nem kell engedély, nincs gáz, nincs kéményes kókler, átmeneti időszakban kifejezetten olcsón fűt. Lehet, villanyóracsere se kell hozzá. Ha pl. két szoba, érdemes elgondolkodni két klímán, és hogy a többit nem fűtöd.

    Mindenesetre a gáz kikötése egy lakásból erős értékcsökkentő tényező, ha nincs távhő. Eleve nem értem az ilyen "úgyis elköltözök pár év múlva" dolgokat, és ezek általában nem is szoktak megvalósulni, csak jóval később.

    A csövek keverését nem tudom, elvileg nem kellene, hogy érdemi gond legyen belőle. Ha nincs sok oxigén a vízben, akkor a réz-vas keverésből se. Illene őket közgyűrűvel, vagy pl. egy csppal elválasztani, hogy ne érjenek közvetlen egymáshoz. De ha nekifogsz, nem értem, miért nem csinálod meg az egészet egyszerre normálisan, elvégre ez a rész nem egy akkora összeg.

    [ Szerkesztve ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák