Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz #46372352 #105209 üzenetére

    Persze h van. Sőt, akkor eleve minden helységet el kell látnod termosztáttal. Hisz valami alapján szabályozni kell a fűtést.

    Egyébként külön helységenként betermosztátozni, külön körre kötni a fűtést kb a legdrágább kivitelezés lesz. Ezzel számolj. Gyakorlaitlag ilyenkor termosztátonként, tehát helységeknént kell egy szivattyú és qrva sok méter 5 rétegű gerinc minden helységből. Egy Grundfos most kb 40.000ft és ez csak a szivattyú. :D

    Nálam ez a verzió el lett vetve. Korábban már részletesen leírtam, de röviden: a ház közösségi tereiben végig padlófűtés van, laminálttal, így nyáron sincs hideg érzet. Ezt a nappali / étkező terében lévő vezérlőegység - ami egyben termosztát - is vezérli, 1 szivattyú hajtja az összes kört egyben.
    A szobákban (3db) és a fürdőben (1db) egy fő gerincpár jön a kazántól 1 szivattúyval, arról a gerincről van leágazva a 3 radiátor. A radiátorokon a gyári Vaillant WIFI-s termofej van (15k körül volt db-ja), amelyek kommunikálnak a vezérlővel az pedig nyilván a kazánnal.
    Magyarán az adott szobában ha megfelelő a hőfok, a termofej lezár és hiába indítja ugyanazt szivattyút egy másik termofej, nyilván csak az a radiátor fog melegedni, amelyik termofej kéri a meleget.
    Illetve, minden radiátoros helységben (fürdőben 2 törölközőszárítós van) egy külön szabályozható RTL szeleppel ritkább kiosztásban mint a kizárólagos padlófűtésnél, letekerték a radiátorok visszatérő ágát. Így gyakorlatilag az a 30-35 fokos víz (ami gyakorlatilag a padlófűtések üzemi hőmérséklete) még egyszer meg van futtatva a padlóban, ergo haszonsítva van. Nyilván az RTL szeleppel szabályozható a kívánt padló hőfok, de akár teljesen el is zárható. Alapvetően azt szeretjük benne, h ugyanúgy temperált télen a padló mindenhol, de mégsem olyan meleg, mint kizárólag padlófűtéssel rendelkező terekben.
    Előnye még, h a gyári Vaillant appal távolról, vagy akár ágyból is vezérelhető az egész fűtésem.
    A melléképületrészé pedig a 3. szivattyú , ami ugyanúgy 3 wifi termofejes radiátort hajt, RTL-lel kombinálva, illetve a garázsban van 2x 2,20-as radiátor, de ott padló temperálás nyilván nincs.. :)
    Tehát, 230 m2 -en ugyanúgy működik a helységenkénti hőmérsékletszabályozás, viszont csak 3 szivattyú dolgozik, és "egyszerűbb" az egész rendszer.

    [kép]

    [ Szerkesztve ]

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák