Új hozzászólás Aktív témák

  • nyalifali

    aktív tag

    Szervusztok Guruk!

    Sztetek kinek van igaza?

    Próbálom röviden...
    Rendeltem Aliexpress Xiaomi lámpát, 35.11EUR értékben, jött az NL végű tracking, hogy Hollandiában van, továbbítva célországba, így nyugodt voltam.
    Beesett Pestre, megfogta a vám.
    Bekérték a formanyomtatványt, és odanyestek 7100HUF-ot. (VÁM kezelés+ÁFA)
    Nem értettem egyet felhívtam a VÁMost, jó fej volt, de elengedte, viszont adott egy t.számot a volt postán dolgozó kollégájához.
    Felhívtam, kérdezi NL végű nyomkövetés?
    Aha. Elnézést kért, kapkodása van, írjak a szokásos import@ és korrigálják.
    Írtam, de ezt kaptam vissza:
    Jogos?

    "Tisztelt Ügyfelünk!

    Az Ön küldeménye Hollandiából érkezett, de a tartalma EU-n kívüli harmadik országból (Kína) származik.

    A magánszemélyek által az interneten megrendelt és az Európai Unión belülről érkező, de harmadik országból származó 22 euró értéket meghaladó áruk is vám- és adókötelesek.

    A hatályos EU-s és hazai vámjogszabályok alapján postaforgalomban van egy speciális feliratú sárga színű etikett, ami az Uniós országok postai szolgáltatóinak jelzi, ha azok egymás között küldött küldeményei nem az Unióból, hanem EU-n kívülről származnak. Az etikettnek is szerepelnie kellett a küldeményen.

    Két tipikus eset van:
    - valamely európai posta felismerve a Távol-Keleti országokból származó e-kereskedelem adta lehetőségeket, üzemet létesít Ázsiában, a gyártók, vagy az e-kereskedők közvetlenül nekik szállítják be az árukat.
    - Az áruk eljutnak valamely Európai Uniós országba, de azokat nem vetik vámkezelés alá, egy ún. vámraktárban várják a megrendelést, és amikor egy adott ügyfél megrendeli, azt továbbítják az Uniós címzettnek.

    Mindkét esetben az Uniós postai szolgáltatónak alkalmazni kell ezt a sárga színű megkülönböztető jelzést, ami tehát kifejezetten arra utal, arra figyelmezeti az Uniós célország postai szolgáltatóját, hogy azt a küldeményt vámkezelni szükséges.

    A küldemények Cargo áruként érkeznek Hollandiába, ahol feladásra kerülnek.
    Feladáskor nem történik meg a szabadforgalom alá helyezésük (vámkezelésük), ezért ellátják CN22 jelzővel valamint a speciális feliratú sárga színű etikettel.

    Magyar Posta Zrt. Postai Szolgáltatások ÁSZF Terméklapok 24.13 Postai vámügynöki szolgáltatás behozatali forgalomban b) pont 4. bekezdésben foglaltak szerint, a posta az EU vámhatárán kívülről érkező, vagy oda indított küldeményeket – a jogszabályban meghatározottak kivételével – a Nemzetközi Posta Kicserélő Központ küldeményforgalmát ellenőrző Vámhivatalnál köteles bemutatni. A vámnak történő küldemény-bemutatás során a vámhatóság a küldeményt tételes vámvizsgálatnak is alávetheti, ami a küldemény felbontását és tartalmának ellenőrzését jelenti.

    A küldeményeket a posta a NAV részére elkülöníti, bemutatásra átadja. A vámhivatal munkatársai kockázat kezelésnek vetik alá a küldeményeket, melynek során eldöntik, hogy mely küldemények kerülnek vámeljárásra vonás alá.

    Jelen esetben a NAV úgy döntött, hogy a küldeményt vámeljárás alá vonja, ezért 2020.12.04-én elkészítettük a CN 23 vámáru nyilatkozatot.

    A postai vámügynökség az ÁSZF-ben foglalt feltételek mellett a postai vámügynöki szolgáltatás keretében a küldemények vámkezelését az illetékes vámszervvel közreműködve, a mindenkor érvényes Vámjogszabályok előírásai szerint látja el."

    [ Szerkesztve ]

    VaNmIT

Új hozzászólás Aktív témák