Új hozzászólás Aktív témák

  • -=RelakS=-

    veterán

    válasz ---Lasali--- #61134 üzenetére

    És Runner_fxr

    Látom, a linket nem olvastátok el.

    Az, hogy a _külső_ gyűrű elvékonyodik, ami csak ott pörög a belső gyűrű, vagy olcsóbb lánc esetén a csap körül, az nem számít, mert az gyakorlatilag ugyanakkora mindenhol, a gyűrű meg szabadon elmozdul.
    Ami számít, az a csap, és a belső gyűrű/belső láncszem közötti kopás. Mivel a belső gyűrű belső átmérője megnövekszik a csap átmérőjéhez képest, ezért a középpontjuk is elmozdul, és hogy-hogy nem, ha megfeszítesz egy láncot, akkor a külső láncszemek ettől távolabb kerülnek egymástól -> megnyúlt a lánc.

    Ezt a képet megnéz!
    A: Kopott lánc, a belső gyűrű és a csap már elkopott
    B: Új lánc
    C: A külső gyűrű és a belső gyűrű kopott el egymáson, még a belső gyűrű és a csap ép maradt (marhaság, mert az egész rendszer együtt kopik, de jól érzékelteti a mérési pontosság alakulását)

    A 2. és 3. csap közötti távolságot a kopás nem befolyásolja, ellenben az 1.-2. és 3.-4. csap közöttit. Mindez a belső gyűrű és a csap kopásából jön, a külső láncszemek távolsága megnő.
    Figyelmesen megnézve a C ábrát feltűnhet, hogy az a lánc ugyanolyan hosszú, mint a B lánc, épp csak a külső gyűrűk lötyögősebbek. Jól láthatóan a külső gyűrűk egy irányba vannak húzva, a távolság a megfelelő felületük között a B lánc távolságaival azonos.

    Namármost, még egy szép kép, itt eszközzel mérik a lánchosszt.
    A és B láncok: Mint a korábbi képen, nincs változás
    C: itt már mérnek. Hagyományos láncmérőt bevetve, ami szétfeszíti a láncot, látható, hogy a külső gyűrű kopását is beleméri, így egy esetleg még jó láncot kidobásra ítél.

    Az általam mutatott Shimano láncnyúlásmérő ezt küszöböli ki azzal, hogy szétfeszít egy láncszemet, és a lánchosszt azonos irányba állított külső gyűrűkkel méri.
    Kép a mérőről, az (1) melletti nyíllal mutatott helyen lesz egy görgő, amit balra eltol, a bal oldalon szintén balra tolja a görgőt, ezzel ennek a kopásából jövő hibát kiiktatta.

    Szép hosszú lett, de így világos? :)

    Amúgy mielőtt ellustultam, kezdtem rászokni arra, hogy megmértem, milyen hosszú a lánc. Nagymosáshoz úgyis leveszem, 55 szemnél (110 görgő) meg 1% nyúlás azért már colstokkal is mérhető :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

Új hozzászólás Aktív témák