Új hozzászólás Aktív témák

  • eddie1978

    aktív tag

    Hazatértem a Badacsonyi tanúhegy túráról. Gulács, Csobánc, Szent György hegy és Badacsony.

    Röviden:

    A tanúhegyek nem alkalmasak a bringázásra. Az aljukban még csak-csak el lehet jutni valameddig, de feljebb már tolós/húzós/háton vivős.

    Hosszan:

    Gulács:
    A hétvégi kertekig simán járható. Ahol bemegy az erdőbe az út, onnantól tekerős és tolós szakaszok váltakoznak a kidőlt fák és a meredekség/laza talaj miatt. Majd amikor elértem a csúcshoz vezető kereszteződéshez onnantól csak tolás volt. Először bazaltfolyam. Az mint a vasúti töltés x3. Szerencsére ez a déli oldalon átment ösvénybe. Itt aki bátor, néhány szakaszon akár tekerhet is. Én inkább toltam. Felérve a kilátás pazar. Badacsony, Szigligeti-vár, Szent György hegy adja a panorámát. Lefelé a csúcsról a kereszteződésig gyalogos téma. Onnantól az északi irány még a CX-szel is gurulható és tekerhető. Itt egy jó darabig az erdőben tekertem, majd szőlőültetvények mellett vezetett az út. Innentől aszfaltos szakasz jött egészen Gyulakesziig.

    Csobánc:
    Ez a legtekerhetőbb a négyból. Gyulakeszin a templomnál fordultam rá toronyiránt a hegynek. Egész hosszan tekerhető. Majd a Rossz templomntól én toltam inkáb. Tül meredek és laza a talaj. Bár látom van Strava szegmens fel és le irányban is. Bátrak akik bevállalják. Itt erdőben vezet az út. Innen kiérve ismét szép kilátás nyíik a Badacsony/Gulács/Szigliget/Szent György hegy hegyekre. Az északra visszafordító vasúti talpfás. Majd az egyenes is a legtöbb helyen tolós volt nekem. A déli irányba visszafordító utáni emelkedőt egy darabig meg tudtam tekerni. Majd tolás fel a várig.
    A legszebb kilátás a Csobáncról van mind közül. A fent említett négyest a Balaton zárja délről. Ha csak egyet lehet választani, én a csobáncot választanám.
    Na itt készült a legtöbb fénykép a panorámákhoz.
    Voltak siklóernyősök is.
    Legurulás ugyanezen az útvonalon.

    Szent György hegy:
    A Csobáncról toronyiránt mentem volna, de a megtervezett útvonal egy sártenger volt. Fel kell tudni adni. Visszafordultam és Tapolcát érinve kerültem meg a szakaszt Kisapáti felé. Itt a temetőnél mentem neki a hegynek. A túristaházig többnyire tekerve eljutottam néhány tolós szakasz beiktatásával. Na onnantó a Jégbarlangot érintve beindult a szopóroller. Aki bringával jött az a túristaháznál lezárta és gyalog ment fel. Én zárat sem vittem, de nem is hagytam volna ott a bringát. A jégbarlangból tényleg igazán hideg levegő jön fel. Na utána érdekes volt a feljutás. Bringa előrelök, majd két fék behúz. A gépre támaszkodva egy lépést előre, majd így tovább. Afenti kilátópontról a korábbi két megmászott csúcsot lehet más perspektívából szemlélni. Az arra járó gyalogtúrázók információi alapján lementme a bazaltorgonák felé. A csúcs itt kimaradt. Lefele itt sokkal könnyebb volt mint a Jégbarlang felől felfelé. Lefelé elvétettem egy fordulót, így Kisapáti előtt értem le. Újra át a falun a Badacsony irányába.

    Badacsony:
    Nemesgulács felől érkezve a kereszteződéshez egyenesen tovább mentem Köbölkút és Korkovány felé. Ez a szakasz még többnyire tekerhető volt. Amikor egy jobbossal ráfordultam az emelkedőre, az ott lévő túristák megejegyezték, hogy "ez hülye". Na itt még tekerhető vol a szakasz. A kilátót jelző táblától, ami 580m-t momndott, szinte végig tolós volt. Felérve egész jó volt a kilátás, bár a kilátó kialakítása nekem nem tetszik. Túl sokat kitakar. Innen a Rózsakő felé lépcsőztem le. Volt még szép kilátást nyújtó kilátópont útközben is több. A Rózsakőtől legurultam a lefelé vezető út korlátján, mert az jobb volt mint az út amihez tartozik. Itt a Kisfaludy házhoz lyukadtam ki. Onnantól végre jó minőségű út és igen meredek lejtő kovetkezett.

    Innen már csak visszatempóztam a Badacsonyörs szélén hagyott autóhoz.

    Nem nagy a táv és a szint sem. Ellenben piszok fárasztó a bringát húzni-vonni.
    A tavalyi karikám, ahol a Cobranco-ék által bejárt útvonalat jártam be, sokkal jobb volt. Ott csak a Csobánc volt a mostani négyből. A többi normál tekerhető szakasz volt. Badacsonytomaj-Csobánc-Diszel-Tapolca-Vállus-Balatongyörök-Badacsonytomaj. Ezt ajánlom. A mait nem vagy inkább gyalog valamelyik hegyet. Ami a Csobánc legyen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák