- SkyShowtime
- Az Apple szerint ejteni kell az USA trösztellenes perét
- Milyen routert?
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Windows 11
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #89253 üzenetére
Csinálhatunk még ilyet, amíg megvan. Tudom, tudom, te folyamatosan ajánlod, hogy nálad lehetne, csak nehéz időt találni rá. De mondjuk nekem február közepe után esélyes lehet. A ZM-es Royal mellett egy igazi high-end gépet is összehasonlíthatunk velük. Én már itthon megtettem és nekem bejött a papírforma, de kíváncsi lennék, ha többen, vakon kóstolnánk, akkor is hozná-e az eredményt.
-
jana86
csendes tag
-
jana86
csendes tag
válasz verti1 #89281 üzenetére
Az utolsó csapolásoknál azért már jobb a helyzet. Előmelegített cilinderrel és szűrővel sokkal stabilabb. És teljesen jó presszókat lehet vele húzni, bár azért a BIancával jobbakat tudok, főleg nagy hőigényű kávékból. Pl. filterre pörkölt kenyait a Biancán 96 fokon, hosszú (20-30s) előáztatással tudom a legfinomabbra húzni, a Robottal ez nyilván nem megy. Megfelelő kávéval viszont zseniális kis szerkezet. A Flair-t nem próbáltam, de hasonlónak gondolom a lehetőségeit. A kisebb hőelvonás miatt a műanyag dugattyús változattal valószínűleg magasabb hőmérsékletet is tud, mint a Robot. Ezt választottam volna a Flair palettáról, de végül a Robot lett.
-
jana86
csendes tag
válasz verti1 #89342 üzenetére
Minden forraló stabilan tudja a 100 fokot (1 Bar légköri nyomáson)! Úgyis ebből indulsz ki, ide aztán tényleg fölösleges PID-es forraló.
Éedekességképp: a múlt héten síelni voltam, 1600 méteren volt a szállásunk. Mit itppeltek, hány fokon forrt a víz (a kannám szerint)? Nem ér lesni a neten!
-
jana86
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #89340 üzenetére
Én egy Biancával "manuális profilozok", és azt kell mondjam, kis gyakorlás után a fejen lévő nyomásmérőt figyelve valóban elég jól lehet szabályozni a nyomást. Ennek ellenére marha jó érzés a Robottal húzni egy-egy presszót: érezni a fizikai ellenállást. Tényleg hozzáad a kávékészítés élményéhez. Szóval már ott motoszkál a fejemben egy karos gép beszerzése majd valamikor. A kis Robot meg a nálad tett látogatás kicsit megfertőzött....
-
jana86
csendes tag
válasz kraven54 #89405 üzenetére
Kicsit megtévesztő az elnevezés, mert igazából nem a portafilter átlátszó, hanem a szűrőkosár. Érdekes ötlet egyébként, mondjuk ha kevésbé lenne mély és nem lenne ennyire alultöltött, akkor talán tanulságosabb lehetne. Az igazi az lenne, ha tényleg a kar is átlátszó lenne. Bár nem tudom, mit látnánk.
-
jana86
csendes tag
válasz jana86 #89464 üzenetére
Az eredeti cikk sem kutya. Az az érzésem, hogy fiatal matematikusok a tanulmányra felvett pénzből berúgtak, részegen próbálták értelmezni Rao könyvét, ami nem sikerült túl jól, mert sok pénzből sok pia fogyott, és összeírták a zavaros gondolataikat.
Bár most nézem a tanulmányt is. Lehet, hogy nem a matematikusok hibája, csak az újágírói értelmezés nem sikerült tökéletesen.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
Ha fölé hajolsz és úgy nyomod lefele a két kart, kb. a külső-alsó tenyéréled terhelve, akkor kevésbé kényelmetlen. Persze akkor meg a nyomásmérőt nem látod, de amikor már megvan az érzés, ez nem is annyira fontos. Illetve egy konzollal az is átszerelhető úgy, hogy felülről is lehesesen látni. Persze jobb lenne, ha nem utólag kellene mókolni, hanem eleve így készülne. És az is igaz, hogy valami markolat-féleséggel sokkal kényelmesebb lenne az egész.
Ami nekem még hiányzik, hogy a szűrőtartő kar vége lehetne hőszigetelt, nekem égeti a kezem, ha rongy nélkül fogom. Útban nekem nem szokott lenni, azt még nem vettem észre. -
jana86
csendes tag
De igen, végig benne tartom a kannában már amikor a hideg vizet felteszem, hogy minél jobban átmelegedjen. Nem olyan nagy gond ez egyébként, mert a gőz miatt amúgy is csak konyharuhával tudom megfogni és kivenni onnan. Mondjuk majd lehet, hogy egy műanyag zsugorcsövet rámelegítek, az leszigeteli annyira, amennyire kell.
-
jana86
csendes tag
A Biancától való leglényegesebb eltérés, hogy míg a Bianca dual bojleres (külön, PID-del szabályozható 8 dl-es kávé bojler és 1,5 l-es gőz bojler van benne), a Mara HX-s gép. Továbbá a Bianca átfolyásszabályozó kittje sincs benne a Marában. Nem tudom, utólag beépíthető-e. Pl. a Mara-nál írják a 3 utas szolenoid szelepet, míg a Biancánál nem, ebből arra gondolok, hogy másak a fejegységeik, még ha mindkettő E61 is.
-
jana86
csendes tag
Tőle lestem én is a technikát, csak már a melegítés elején beleteszek mindent a kannába. Jól jön az a hőtartalék is, ami a nyélben van! Egyébként valóban azzal lehetne javítani a hőháztartását (lassítani a környezeti levegőnek történő hőleadását), ha mondjuk kívülről hőszigetelt lenne a cilinder.
De ez már szőrszálhasogatás, mert ha nem filterre pörkölt kenyait készít az ember, akkor nincs hőhiány. Síeléskor 1600 m-en volt a szállásunk, ott 95 fokon forrt a víz, annál jobban nem tudtam felmelegíteni azt, így is espressora pörkölt etióp illetve costa rica-i kávéból hibátlan presszókat tudtam húzni.[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz weinmaker #89527 üzenetére
A Quickmill-nek is van nem automata gőzölője, de elég húzós áron:
https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=milk_frother-MOD.0961Gondolkodtam már rajta, hogy alkatrészekből (pl. egy Lelit Bianca 1,5l-es gőzbojlere, csapja és szigetelt gőzcsöve egy termosztáttal vagy nyomásszabályozóval) mennyire lenne bonyolult és drága összerakni egyet valamilyen házba, de tartok tőle, hogy nem nagyon érné meg.
-
jana86
csendes tag
Othhon én is ritkán használom - bár időnként azért kedvet kapok hozzá, de utazáskor kimondottan jó, hogy nem csak filtert tudok inni, hanem rendes presszót is.
Korábban volt már olyan pl. nyaraláskor, hogy azon gondolkodtam, bemegyek egy kávézóba, és megmondom, hogy kifizetem egy presszó árát, csak húzzanak nekem a saját kézidarálómmal ledarált saját kávémból egy duplát. Nem tudom, milyen szemmel néztek volna rám, meg azt sem, milyen lett volna az eredmény, de mostmár viszem a Robotot, és nincs ilyen gondom. -
jana86
csendes tag
válasz konzumpro #89502 üzenetére
"A receptem forrás után egy perc várakozás (80 fok körül kéne lenni)"
A 80 fokot honnan vetted? Szerintem az nagyon kevés. V60-azni szoktam, 93-95 fok körüli vízzel, pl. itt is 93 fokost írnak:
https://www.kaffeetante.net/2018/09/chemex-cup-2018-recipe/ -
-
jana86
csendes tag
válasz paljoc #89600 üzenetére
"mert ez tulképp kávézókra lett kitalálva"
Ha egy adagban kevesebb a kávé, az növeli a kávézó hasznát. Ha ráadásul gyorsabban is lefolyik egy adag, akkor egységnyi idő alatt többet lehet eladni, ergo még nagyobb hasznot lehet termelni.
Én világos pörköléssel akkor tudok szép lefolyást produkálni, ha finomabbra őrlöm és hosszan előáztatom. Jobban is ízlik így. A durvább őrlemény, gyors lefolyás nem meglepő módon nagyon savas italt eredményez. Szándékosan még nem kísérleteztem vele, de egy-egy új kávénál, amikor nem találtam el elsőre a daráló beállítást, előfordult. Egyébként volt olyan is, amelyiknél nem volt rossz a végeredmény, de a legtöbb ilyen inkább lefolyóba való volt. Mondjuk ha 1:2-nél sokkal hosszabbra húztam volna, 1:3-ra vagy afölé, akkor lehet, hogy más lett volna a helyzet. Na majd kipróbálom ezt is.
Az lehet még ebben ráció, hogy egy finomabbra őrölt, de csatornásodott lefolyású csapolásnál jobb eredményt hoz a durvábbra őrölt, de nem csatornásodott. És egy kávézóban a kevésbé pepecselős előkészítés miatt elképzelhető, hogy magasabb a csatornásodott csapolások aránya, mint otthon.
-
jana86
csendes tag
válasz coxymaxi #89612 üzenetére
Ehhez a Lelit Bianca szálhoz azért hagy fűzzek hozzá néhány gondolatot!
Én személy szerint bő másfél éve használok egy Biancát és nagyon jó gépnek tartom. Tuning GC-m nem volt, és sosem hasonlítottam össze egymás mellett azon meg ezen készült kávékat, így erről nem tudok mit mondani. De azt tudom, hogy ezzel a géppel meg persze egy komoly darálóval az én érzékeim szerint tudom otthon hozni azt a szintet, amit egy számomra jónak gondolt specialty kávézóban - pl. My Little Melbourne, Kontakt, Mantra, Espresso Embassy. Ami azért nem kis dolog.
Szóval lehet szeretni vagy nem szeretni a hazai importőrt, de nem kellene próba és tapasztalatok nélkül lehúzni a márkát illetve a konkrét gépet. Már ha ezen a fórumon a hitelességet fontosnak tartjuk - mint ahogy azt gondolom, hogy ez így van.
Az, hogy ez a gép ár-értékben hogyan viszonyul egy tuning GC-hoz, más kérdés. A kávézásban - mint sok minden másban (hifi, kerékpár, stb.) - egy bizonyos szint fölött egyre kisebb minőségi ugrásokért egyre nagyobb összegeket kell fizetni, legalábbis ami a gépparkot illeti. Én másfél éve bevezető áron vettem annyiért, amennyi most az akciós ára. Azóta a HUF-EUR árfolyam a mi szempontunkból nem javult , szóval ezt az árat semmiképp nem nevezném röhejesnek. Persze qrva sok pénz, a legtöbb embernek nem fér bele, vagy nem talál rá épeszű magyarázatot, ez sajnos teljesen érthető.
Hogy tiszta legyen: nem reklámnak szántam amit leírtam, csak a tényszerűséget szerettem volna helyreállítani ezzel a géppel kapcsolatban a saját tapasztalataimra alapozva.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
Én Lelit Victoriával kezdtem meg egy 50 mm-es síktárcsás darálóval. Ezekkel sose tudtam azt a szintet. A Bianca a Victoriához képest határozottan érezhető szintlépés volt ugyanazzal a darálóval is, de az említett kávézók szintjéhez közeli kávét csak akkor éreztem, amikor utána Kinu M47 illetve Mazzer Royal őrlőm lett. Egy darabig még megvolt a Victoria, a barátnőmnél azt használtuk. Ugyanazzal a darálóval (Kinu) használva továbbra is határozottan érezhető különbség maradt a két gép között.
Ez a szint a Monolith-tel javult még tovább.
SoundOn-nal tartottunk nálam őrlő összehasonlítást. Az ő érzése szerint a Bianca meg az ő full tuning + ezüst GC-je kb. ugyanazt tudja. Annyi megjegyzéssel, hogy a Bianca átfolyásszabályozója finomabban használható, mint a GC-jének a pumpa dimmere. Azóta aztán, ahogy írta, dimmer helyett szeleppel is kísérletezik.
Ha már az őrlő összehasonlítást is említettem: a Monolithban 75 mm-es, a gyártó kérése alapján kicsit módosított Mythos kés van titánium-nitrid bevonnattal. SoundOn EK-ja a gyári késsel volt - 98 mm-es síktárcsás. Beszabályozott őrlőről van szó. Gondolatnyi különbség volt a két őrlő között, nagyon kicsit SoundOn EK-ja javára. Egyfajta CM kenyai kávéval "teszteltük" csak sajnos elég röviden és nem tudományosan, csak néhány ital kóstolásával.[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz 72lakiluk #89716 üzenetére
JH épp olyan "teszteket" készít, amelyek tele lennének nyomás, hőmérséklet és egyéb adatokkal. Nem is tesztek, inkább csak áttekintések ( szándékosan nem review-t írtam, hogy ne legyen idegen szó! ) A külseje lehet szimpatikus vagy ellenszenves, de egészében tekintve a videóit szerintem hasznosak és tartalmasak.
-
jana86
csendes tag
válasz coxymaxi #89732 üzenetére
Nálam meg Kávé Kálmán Profitec 800-as karos gépe van most próbán, ő pedig az én Biancám "teszteli".
Hát... úgy vagyok ezzel a géppel, mint a paraszt bácsi az állatkertben a zsiráf ketrece előtt. Áll előtte, nézi, megcsóválja a fejét, és azt mondja: márpedig ilyen állat nincs!
A PID egy fokos lejebb vagy feljebb állítása kifolyó vízen 2-3 fokot változtat. Tehát nem lehet fokra pontosan belőni az utóbbit. Ráadásul a teljes csapolás alatt esik is, van, hogy 2-3 fokot is. A hőmérsékletet pontosan, konzisztensen reprodukálni szinte lehetetlennek tűnik - egyelőre legalábbis. A lefolyások nem túl szépek szemre, a lefolyási idők köszönő viszonyban sincsenek semmiféle ajánlott értékkel. Sehogy sem jön ki a matek semmilyen szempontból. Viszont az italok, amik lejönnek, qrva jók! És elég jó a kivonatolás is: a legutóbbi két csapolásra 22,34-es illetve 23,08-as EY-t mértem - illetve számoltam.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz verti1 #89785 üzenetére
"Nekem az a véleményem továbbra is, hogy mindegyik őrlő annyira jó amennyire pontos"
Ezzel egyetértek, pontosabban fogalmazva a pontosság a jó őrlő egyik alap kritériuma. A másik meg a jó kés - profil, anyagminőség, felület.
Ha már a pontosságról van szó, ez egész tűrhető . Főleg, hogy 98 mm-es sík kések tartójáról van szó:
[link] -
jana86
csendes tag
válasz SteelCowboy #89815 üzenetére
Rengeteg hasznos dolgot lehet tanulni belőle. Pl:
"A víz hőmérsékletét és a nyomást pedig a kávégép többnyire automatikusan állítja be."
És szembe megy a legutóbbi matematikai alapokon nyugvó trenddel, miszerint durvítani kell az őrleményt, miközben növeljük az átengedett víz mennyiségét.[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz coxymaxi #89864 üzenetére
Nálam filterpapíros V60 15g kávéhoz 250g vizet öntve 4.8.0 - 5.0.0 között kb. 3 - 3,5 perc körüli lefolyási idővel. Hozzáteszem, hogy az első 45-50g víz hozzáöntése után teljesen átkeverem (fenékig). Teljes átkeverés nélkül nem lassul úgy le a lefolyás, tehát lehet kicsit finomabbra őrölni. Én legalábbis így tapasztaltam.
-
jana86
csendes tag
válasz gboszi #89916 üzenetére
Ha már van hab, de elválik, akkor valószínűleg a habosítás elején befújt levegő után nem keveredik rendesen a hab meg a tej. Próbáld úgy tartani, hogy folyamatosan burmányok legyenek a tetején, ez nagyon fontos! Itt a csőr mélysége a felszín alatt, helyzete a kiöntőn belül és a szöge is befolyásoló tényezők! Ha elkészült, ne sokat várj vele, lehetőleg 10-20 másodpercen belül már a kiöntő óvatos pulthoz csapkodásával és körkörös mozgatásával kevegesd benne a tejhabkrémet és öntsd!
-
jana86
csendes tag
Nálam működik fix kiöntővel is, de két lyuk van a gőzcső végén és toroid formájú a kiöntő. Ha épp a megfelelő mennyiségű tej van benne, akkor tényleg elég alátenni. (De bevallom, nem szoktam ezzel vacakolni, mert amúgy is elég hamar megvan az egész a 1,5 l-es gőzbojlerrel.)
-
jana86
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #90361 üzenetére
Jó, hogy mondod, akkor nem is próbálkozom vele. Köszi!
@Parci: a nem nyomásmérőshöz még kell cső meg valamilyen fitting is, ki kell fúrni a dugattyút, stb. Átszerelni egyszerűbb.... lett volna, de ezek szerint mégsem az.
-
jana86
csendes tag
válasz WiZARD #90916 üzenetére
A közelünkben nyílt egy specialty-nek titulált kávézó. Elmentem megkóstolni a kávéjukat. A "barista" hölgy a tulaj barátnője és egyben üzletvezető, tehát személyesen érdekelt abban, hogy jól menjen az üzlet. Furcsállottam, hogy a kart nem a fejen tartja, hanem a gép csepptálcáján. Nem tudom, milyen megfontolásból - leginkább tudatlanságból. Gondolkodtam, hogy szóljak-e neki, ezt nem így kellene, és végül meg is tettem, mert egyébként jófej volt. Meg is köszönte az információt, nem tudta, hogy ezt így kellene. Azt is elmondtam persze neki, hogy miért szükséges ez.
Aztán pár nap múlva a barátnőm betért az üzletbe. A kar ugyanúgy a csepptálcán pihent, véletlenül sem a fejen. A tudatlanság már elmúlt, nem nagyon tudom értelmezni, miért ez a makacs ragaszkodás a rosszhoz. Ha nekem nem hisz, utánajárhatott volna. Mi nem járunk oda kávézni azóta.
-
jana86
csendes tag
válasz bbuffy #91881 üzenetére
"Azt már megtapasztaltam hogy bizonyos szint felett mar pici a lépték minőségjavulásban. Nyilván a daráló sem kivétel"
Ezzel másoka a tapasztalataim. Mazzer Royal ZM, Kinu M47 (Calssic) szintről - ami azért már elég jónak mondható - léptem a high-end vonalra, és már az első, távolról sem ideális csapolásoknál is olyan részletek jelentek meg, amelyekről addig fogalmam sem volt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen