-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
And06
aktív tag
nem akarom itt is elkezdeni a flamet erről, de röviden: nem lenne egyedi eset ha keserü lenne a M. oro. hullámzó a pörkölés minősége. nekem van egy zacskó elfuserált pörkölésem belőle, májusi pörkölés. a másik fórumon többeknek volt "hibás" ez a májusi széria, szóval ha a tied is májusi, akkor ez ilyen. :/ állitólag az M. espresso és az 5* jó.
finomitás ahogy irod: kevesebb hő, kisebb dózis, gyorsabb lefolyás, akár ilyen 15-20 másodperces. próbálgatni kell! -
ronin s8
senior tag
Kiszámíthatatlan, Van amelyik durvább, van, amelyik túl finom. Ezek általában kotyogóshoz vannak őrölve, és nem igazán figyelnek rá.
Az ízzel kapcsolatban egy nagyon fontos paramétert nem tudsz befolyásolni PID nélkül, ill. csak nagyon alap szinten, és az a hőmérséklet, ami viszont rendkívül fontos hatással bír a kávé ízére.
Ha azon tudnál még ügyködni, jobb lehetne az eredmény...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Esetleg a három durvitási lehetőség közül érdemes egyet rögzíteni, pl. a mennyiséget (ha amúgy is van mérleged)m és a másik kettővel lavírozni (őrlés, tamperolás). Ha egyszerre változtatsz mindenen, soha nem áll be, csak véletlenszerű eredményeid lesznek...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
semennyire, felejtsd el az előre darált kávékat. viszont roninnal abban nem értek egyet, bár én is abszolút pid-párti vagyok, hogy pid nélkül nem tudod befolyásolni a hőmérsékletet egy gaggia baby-n. tudod, csak hagyni kell 20-30 percet melegedni a gépet, aztán figyelni a fűtési ciklusokat (és közben nem csapolgatni), és kitapasztalni, hogy felfűtés után x másodperccel milyen kávéval kb. milyen végeredményt ad. így azért reprodukálhatókat fogsz tudni csapolni.
végülis a pavonival is pont ezt csináljuk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
lagoon79
tag
Kiegészítésként: ha rezgőpumpás a géped, akkor próbáld úgy belőni, hogy kb. 8 mp környékén induljon meg csepegve a karból és 25-30 mp alatt legyen meg a kb. 25 ml. Ezek csak irányok, minden kávénak más és más beállítás áll jól. Az hogy mennyire intenzív a kávé erősen függ a bemenő és a kijövő mennyiség arányától is. Ezt is kávéja válogatja, melyiknek milyen. Ha túl sokáig engeded a végén, könnyen bevizesedhet, ami pedig erősen ront az élményen. Tehát ebben az irányban is érdemes játszani.
Plusz az őrlésfinomság is rengeteget változtat az ízen, lehet, h egyik kávé kicsit nagyobb mennyiséggel durvább őrlést, míg a másik finomabb őrlést viszont kevesebbet igényel.
Ez sokváltozós történet, alapokhoz visszatérve érdemes mindig kezdeni, ha új kávéval próbálkozol és onnan mozdulni.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
Találsz majd egy állást a darálón, ami sac/kb eszpresszó finomságot ad.
Ha ez megvan,onnantól kezdve már csak finomítanod kell az adott kávéhoz.
Lesz ami kapásból jó abban a joker állásban és lesz amihez picivel finomabbra vagy durvábbra kell állítani.
Akkor már csak finomhangolszAlias: Júzer error
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Igaz, bocs!
Az a helyzet, hogy könyvből valóban nehéz. Azért csak próbálgasd! Érdemes valamelyik paramétert rögzíteni, és a másik kettőt variálni. Én először fix (1 g pontosságú) mennyiségekkel variálnék, és az őrlés beállítása után a tamperrel játszanék. De lehet fordítva is.
Duplát könnyebb, bár több kávé megy el pazarba.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Kezdőknél gyakran a tamperelés okozza a problémát. Logikusan belegondolva ha az elején folyt, akkor ott laza volt a kávé, ami a víz hatására bedagadt, benőtt. Ha utána csak csöpögött, akkor valszeg túl finom volt az őrlemény. Normálisan van vagy 6-8 sec, mire elindul a lefolyás, és utána szabályos egérfarok alakot illene felvennie. Az se jó, ha táncol. Egy nyitott karral lehetne tesztelni a tömörítést.
Vicces, de tényleg szemre állapítjuk meg a kávét.Egyébként meg ha ízlett, jó az úgy! Ar ortodox tankönyvi lefolyás nem általános. Gyengébb minőségű robusztás kávék szebben folynak le, mint pl. a gourmet újhullámosok.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Most csináltam a Gaggia Classicon két kávét ajcsi Pellini Espresso Superiore 100%A-ból. Februári pörkölés, 2016 FEB lejárat. Az első 95 fokon ízetlen kesernye lett világos cremával. A második 98 fokon ihatóbb, de még mindig kesernyés, gyenge cremával. A második:
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hagyományos és extrém roller, kickbike, Boardy topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- LEGO klub
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Crypto Trade
- PlayStation 5
- EAFC 24
- Milyen routert?
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- DJI Mavic Mini Fly More Combo
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care