-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
_MrB_
csendes tag
válasz -HajTömeg- #10639 üzenetére
Hétvégén a szokásos helyemen vacsoráztunk, mikor egyik vendég kávét kért. Hallom kávészórás, majd daráló indul. 5 perc után bementem a pult mögé, lekapcsolni a darálót... de kiderült, hogy ennyi idő alatt nem darált még le egy szűrőnyi kávét sem.
A gép egy egykaros La San Marco ilyesmi, darálót nem is próbáltam kideríteni. LSM 55ös szűrőmérettel. Tampert a kávét szolgáltató nem adott, csak a darálón lévő műanyagot. Ami erősen domború. A felső szűrő sík.
A tulaj mondja, hogy már párszor szólt, hogy a daráló szinte legfinomabb fokozaton sem nagyon őröl már rendes minőséget, cserébe mennyiségről jobb nem is beszélni. Hát kopott, majd cserélnek benne tárcsát...A kávé fekete zöld zacskóban 80-20as keverék. Cafe Con Affetto. Rajta az alábbi szöveg: 8 gramm kávéból 25 másodperc alatt 50 (vagy 56, erre nem emlékszem pontosan) ml kávé. Hmm..
Na de ez a 80-20-as keverék... belenyúltam, kivettem egy fél marék kávét, és annak közel fele volt szemre robi. Ízre, illatra döglött mocsár. Szándék van a változásra, csak szinte otthoni alap kávéfogyás mellett nagy cégek szóba sem állnak velük. Tulajban meg jogosan merül fel a kérdés, hogy egy kevés forgalmat adó kávé vonalra költsön-e 500e-et minőségibb gép, darálóra, s veszi majd bele a kávét ami korrekt minőség jóval olcsóbban, vagy ezt a fél miskát inkább a bevétel 99 %-át hozó többi részre fordítsa. Na igen, így én is elgondolkodtam kicsit, de még mindig azt mondom neki, hogy legyen saját minőségi gépe, darálója, amibe vegye olcsóbban a kávét.Azt ha jó a kávéja, lehet jobban felpörög annak is a fogyása.
-
_MrB_
csendes tag
válasz -HajTömeg- #10644 üzenetére
Darálóhoz, géphez sok helyen nem nyúlhatnak. Szerződésben kötve. Akit kicsit is érdekli, az azért próbál jó kávét adni a lehetőségeihez képest. Itt mondjuk az előre programozott gombokat használták, én meg egyből az 1 szem manuális gombbal csináltam a kávét. A bérbeadó/tulajdonos felelőssége is keményen szerintem a hazai helyzet. Sok helyen látom, sajnos azt is, hogy az alkalmazott lesajnálja, mi van, csak tolja unottan a sz@rt. Máshol meg próbálja kihozni a lehetőségeihez mérten a maximumot, ami sajnos sok esetben pont ugyanolyan sz@r. Csak az őrlő beállítása, gép beállítása, kávé frissessége, milyenségére nincs nagyon ráhatása.
-
_MrB_
csendes tag
válasz -HajTömeg- #10648 üzenetére
Talán lehet köze az 1 pofozásra kihulló kávé súlyához... még felborul az 5,5 grammra számolt kávéár...
-
_MrB_
csendes tag
válasz ronin s8 #10898 üzenetére
Sok kezdőnél hatalmas segítség, ha valaki már tapasztaltabb elmegy hozzá, és ő tényleg pár főzésből belövi neki a gépparkot. Voltam én is így segíteni beállítani gépparkot. A tulaj akkor már nem fél kiló kávén volt túl, de ott fél óra alatt csodákat csapolt onnét.
Belegondolva, anno én sem pár kávéból csináltam jót... hosszú folyamat ez, kezdőként. Amit nagyban le tud rövidíteni egy személyes segítés.
-
_MrB_
csendes tag
válasz Toobee #10922 üzenetére
A két melegebb színű simán kellene.
Nekem mondjuk a Live HAPPilly nagyon bejött. Olyanból kávéztam egyik reggel Barcelonában. Fogása, mérete, alakja korrekt.
-
_MrB_
csendes tag
Hát, Lattén én is gondolkodom. Az ára kissé mellbevágó, de bevállalható talán. Viszont dolgozó emberként az időpontok nem.
Másik fele, hogy egy ipari géppel fogsz megtanulni lattézni. A home gépparkunk sokunknál ettől azért távol van. Én az ECM-mel fogjuk rá, valami alap szinten tudok már tejhabot készíteni. Nagyon nem konstanst. Múltkor megpróbáltam a POD-ossal is, ami ugye termoblokkos. Lett egy pitli meleg, nagy buborékos tejem a végén, s feladtam.
Na ennek tükrében nem tudom, mennyire lenne jó a latte tanfolyam. Az öntést megtanulni biztos jó lenne, de a gőzölést tanulhatom tovább utána otthon a saját gépemen, könnyítés annyi, hogy már tudom (igaz most is) milyennek kellene lennie a tejnek öntéshez.
-
_MrB_
csendes tag
válasz fragola.6035 #10996 üzenetére
Sajnos nekem ezzel a kiporciózott kis zacskós fűszerekkel van még egy hamar romliknál is rosszabb tapasztalatom. Lisztbogár tenyésztelep is jó részük.
Paljos izészínű, de egyedi zacskói viszont tényleg korrekten tartják a kávékat.
-
_MrB_
csendes tag
-
_MrB_
csendes tag
Bechert egy csúnya este óta én sem iszom. Unicumot nem nagyon szeretem, de bizonyos gyomorbajra kiváló gyógyszer. Szerencsére a Szilvás verzió már mondhatni ízlik is. Jäger meg csak van. Valahogy nem szeretem, ha a pórusaimból is az érződik, elvétve egy-egy korty azért elfogy belőle, de a helyén kezelve, gyomorkeserűként.
-
_MrB_
csendes tag
Erős OFF
Tudnék sokat írni a pálinka témakörről, a plecsnikről, díjakról, azok áráról.... De sok ember már tudja, soknak meg nagyon nem érdeke, hogy kiderüljön.
Részemről hazai plecsninek nincs értéke. Ilyen közönségdíjast még kíváncsiságból kóstolok, mert azok egy része még valóban közönség díj, nem vett. Külföldinek az adott ország ízlését figyelembe véve még kicsi hiszek. Ennyi. Aztán szorgalmasan kóstolgatok, és konzultálok. Főzdékkel, hobbystákkal, profikkal.. Mint sokan itt kávé fronton is teszik ezt.
Kicsi ON
A legutóbbi Covim Prestige szállítmány kicsit fűszeresebb ízvilág, de brutál friss még. Olyan habzós fajta, mint Paljoc mester párnapos szállítmányai. Csak nem tudom, nitrogénes megfújás vagy mi miatt a CP olyan 1-1,5 hónapos koráig is képes ilyen maradni. -
_MrB_
csendes tag
válasz paljoc #11557 üzenetére
Úgy ment le, hogy az országba kerülése még mindig ugyanannyi mint eddig volt. Kiesett egy közbenső haszonkulcs, ezért lett a 3650es ár 3200as. Nálam az utolsó rendelés 3400as, mert a 3200as árra jött posta és utalási díj. Jövőben erősen 3200 közelében lesz nálam is az ára, és remélem más fórumokon is megjelenik.
Sajnos ebben az áprilisi adagban tényleg van egy kis szórás. Fűszeresebb, kevésbé csokis íz, cserébe utóízében megjelent mint ahogy fragola is írta egy kis mocsárira jellemző íz. Ez nem tesz neki feltétlen jót, de cappuccinoban még tolerálom.
Rá fogok kérdeztetni a gyártól, mi változott.
-
_MrB_
csendes tag
Most kicsit bali felé hajlítok.
POD-ból ritkán iszom én is duplát, szemesből pedig szinte sosem szimplát.
Ha árban kellene összehasonlítanom, akkor én is egy duplányi szemes árát hasonlítanám össze egy szimplányi POD árral. Mert annyi az egy alkalom.
SI mértékegységekben persze, hogy máshogy adja ki a számolás is... de amég a fogyasztásomat nem SI-ben nézem, addig az összehasonlítást sem abban fogom kávé esetén.
(másban meg nagyon is nézem a kilós/literes árat, csak mondjuk ott jelentősége is van annak. Itt meg reggeli bögre kávé a mennyiség, amit számolok, s nem érdekel, a bögrében mennyi a mi, ha elégedettséggel tölt el az elfogyasztása )
-
_MrB_
csendes tag
válasz von toth #11836 üzenetére
Erősnek tűnő kritika következik:
Volt hozzá szerencsém. Kihelyezett gépein gyakorlatilag nem végez szervizmunkát, a kávé meg friss dátummal, frissen nyitva is döglött cucc volt. 80/20as keverék babszemek szemlézése alapján 40/60as környékére utal. A ráírt szöveg szerint az idő és a kávéőrlemény mennyisége espresso szabvány szerint van írva, a végtermék mennyisége viszont 50 ml feletti mennyiségként szerepel a zacskón. Ízre, illatra döglött mocsári robuszta. Ez a fekete zöld zacskós cucc volt. -
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11850 üzenetére
Sajnos szinte hetente nézek rá a szettre és a kávéra is. (na nem az a sajnos, hogy hetente ott vacsorázok 1x, hanem hogy mennyi ideje nincs változás. Az étterem tulaja már nézelődik kitől tudna kis fogyasztása miatt kihelyezett szettet kapni, nem horror áron.)
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11899 üzenetére
Let's roll
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11903 üzenetére
Majd kiderül.
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11901 üzenetére
5-10... elején is 10essel lőttem fölé, ez meg csak minimállépcsővel emelte... Na gondoltam meredek az emelkedő, fullad a motor, visszaváltottam azt toltam egy padlót. Majd kiderül, lesz egy gépem, vagy valaki eltolja a 300as lélektani felé.
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11910 üzenetére
Senki nem fogja vakra elhozni. Megnézni, kipróbálni szerintem bárki veszi meg, ki fogja. Ha a PID nem működik, fűtőszálak nem működnek... max nem jön létre az üzlet. Hirdetett állapota hibátlan, újszerű.
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11914 üzenetére
Lesz erre még licit. Akár Béla is visszatérhet, ha neki megéri kicsit kisebb haszonnal továbbadni majd.
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11932 üzenetére
Mindenféle emberekkel nem levelezek
Félre a tréfát, a 250es lélektanit átléptem még, de a fölött nem tudom... Holnapig még megálmodom, de mivel az eredetileg vasárnap estéből csinált az eladó holnap estét... ha ma este lett volna, frankó tűzijátékba torkollik a dolog. Holnapig még alszom is rá.Hja, nekem is egy hónap kipróbálás lett volna fixen, azt megmarad vagy feldobom eladni, esetleg bérbe adom...
Kicsit ágyúval verébre lenne ez már a reggeli két duplából cappuccinohoz... Mondjuk szerintem is legjobb otthoni gép kategória...
[ Szerkesztve ]
-
_MrB_
csendes tag
válasz bbuffy #11961 üzenetére
Ahogy nézegettem ez alatta van. 2100 de inkább 2400-3500 € között mennek. Mondjuk az MK IV-esét 1900 fontért lehetne megkapni újként... Az mondjuk 680-700e De annak kisebb a kávébojlere, cserébe meg már jobb a ház tervezése.
A 300e lehet érte még bőven reális... viszont azt is belenézve, hogy azért milyen új gépet lehet venni, már nem feltétlen rentábilis.
-
_MrB_
csendes tag
enduserként számomra azért 300 felett már nem jó. Bizniszmeneknek, ev-knek simán... köztetek meg azért ahogy rémlik, nem kevesen ilyenek.
Ellenben a vatera elég rosszul működik mostanában, liciteket visszanézve teljesen nem így mentek... így már elgondolkodtató, merjen-e az ember némi úri huncutsággal élni még.
-
_MrB_
csendes tag
Ocsmányokban, főleg amelyik ex Cora, a halpultos simán megcsinálja gyak 1-2 mozdulattal.
Balatoni halat meg a parton szoktam enni, na nem azt a speciális, fej és belső szervek nélkül növő fajtát... azt meg a pecásember előkészíti kifogás után, a párja a büfés meg kisüti. -
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11992 üzenetére
2000 dodoért nem láttam. 2500 € vagy 2000 fontért igen, bár inkább már MK IV-es verziót, a kicsit kisebb kávébojlerrel, de jobb házzal. A 110 voltos verziót lehet néha olcsóbban látni, de az butított.
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11994 üzenetére
http://www.seattlecoffeegear.com -on valóban 2000 dodó, a 110 voltos verzió.Abban 1200 W gőz és 800 W kávébojler fűtés van, továbbá az elektronika és a pumpa még ~ 120 W-ot fogyaszt. Az európai 230 voltos verzió ezzel szemben kissé combosabb fűtőszálakat használ, s 2120 helyett 2570 wattos.
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11996 üzenetére
Az paldzsó menete lesz... beírni az öccázat
-
_MrB_
csendes tag
válasz tariattila #11999 üzenetére
Mondjuk egy számlás 320 br-val még mindig a 250 számla nélkülinél lesz...