- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- A call centerekbe viszi az AI-t a Microsoft
- VMware
- Videó stream letöltése
- Aliexpress tapasztalatok
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- DIGI internet
- DIGI kábel TV
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
na de gyerekek... prűdek vagyunk!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #7994 üzenetére
lyézusom! minden nap másikkal őr
üölsz?dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
pavoni + pacificaffé pacificaffé =
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8130 üzenetére
- egy, maximum két szimpla ristrettót tudsz jellemzően csinálni vele, utána túlmelegszik, és mivel semmi értelmes lehetőséged nincs a hőmérsékletének szabályozására (vagy a víz pótlására), ezért meg kell várni, amíg kihűl. magyarán két szimpla, aztán két óra pihenő.
- eléggé "öli" a savakat ízre, azaz inkább a csokis ízvilágú (klasszikus olaszos ízvilágú) kávékkal remekel. de azokkal nagyon. ugyanígy, az alacsony hőfokot igénylő, világos pörkölésekhez nem jó párosítás. biztos így is lehet sikereket elérni, néha, de nekem mindig az előbbiek adták a tényleg jó végeredményt.
- szuper érzés használni, ha precízen betartod a rutint (mérni kell az időt, hogy mikor mit csinálsz), faék egyszerűségű és szuper kávét ad, a fenti megkötésekkel. de sokkal kevésbé univerzális, mint egy gaggia például. és sok esetben nem ad olyan jó végeredményt (néha meg bőven).
a fentiek miatt azért csak eladogatta szinte mindenki idővel, páran maradtunk csak pavonisok, és azért jellemzően nálunk sem az elsődleges gép. kivéve mgy a másik fórumon, ő kitart.
ha nagyon széles skáláját innád, kóstolnád a kávéknak, érdekel az újhullámos, gyümölcsös vonal is ezerrel, akkor nem biztos, hogy ez a te géped. viszont ott egy pörkölő nálad, a dolog fordítva is működhet, kitapasztalhatod, hogy milyen pörkölés hasít a pavonival, és akkor nagy móka.
racionális érv nem nagyon szól amellett egyébként, hogy megtartsam a sajátom, úgy is van/lesz mellette más, jobb nagygép. de egy ritkaságot sikerült szerezni ritka jó állapotban, és megfogadtam magamnak, hogy megtartom örökre és kész, nem számolgatom, hogy mibe fájt (sokba).
a régieket szokták szeretni, mert még mindene fém. én is azt javaslom. azokat viszont fel kell újítani, és már a dugattyút kiszerelni sem egyszerű, spéci fogó nélkül nem is lehet. próbálj meg szerintem a kávés arcoktól lecsapni egy már felújítottra, néha azért jön-megy egy.
amúgy meg: lassíts, ember...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8135 üzenetére
a pavoni azért 80-100e ft, mire végzel vele. a pid-es gaggia is mondjuk 70e. a kettőből már kijön egy e61, ami biztos, hogy univerzálisabb. viszont - bár nekem is épp alakul egy - otthonra igazából túlzás. de nem mantrázom az "elég egy pid-es, jobb kisgép" dumát, mert előbb legyen meg az e61 és lássam a különbséget.
de egyébként az egyszerűbb, csokisabb kávékhoz bőven elég a pid-es kisgép, tényleg. szivattyú pedig olyan, hogy 10-20 évente beszarik, az elején túl kell lenni a hibákon és kész.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
pedig ez csak egy eszköz. ahogy az erősítő is. igazából a hobbit jó esetben nem is ez jelenti, hanem amit kezdesz vele. kávé, zene, maga a fotó. az eszköz az csak technofília. ezért sem törvényszerű az e61, a cél a finom kávé, nem a high-tech kütyü. persze a dolog fordítva is működik: egy igazán jó cuccnál az ember nem foglalkozik többet az eszközzel, mert tudja, hogy úgy is elég jó.
hát, kíváncsi leszek a bfc-re...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8184 üzenetére
kevés baj van ám ezekkel. oké, most lett valami, de azért ne feledd, hogy 10 baron játszol sok fémmel, forró vízzel, az a csoda, hogy egyáltalán lehet otthoni körülmények között kávéházi minőségű eszpresszót lőni. nem is volt mindig evidens. kávéházi alatt persze ne a magyar kávéházakra gondolj
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
egy hét kihagyás utáni első espresso - priceless
(jó, az olasz hüttében kértünk egy shotot, de egy szétégetett rémséget kaptunk)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8440 üzenetére
a kioldódás biztos nem volt jó, látszik, hogy egyes részeken jóval több kávé (víz) jön át. próbáltad már, hogy átszitálod az őrleményt? próbáld ki, ha még nem, csak a kísérlet kedvéért. úgy jóval könnyebb tökéletes kioldódást csinálni, nem csak a rögmentesség miatt, hanem azért is, mert garantáltan azonos mennyiségű őrlemény van mindenhol tömörítés előtt (más esetben ez nem igaz, és ugyan tömörítés után egyenesnek tűnik a pogi, mégis lesz olyan része, ahova több, máshol meg kevesebb őrleményt tömörítettél. innentől nyilván vert helyzetből indulsz).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
wdt-zni is kevesen hajlandóak, de milliós lm gépet sem vesznek sokan. nekem úgy tűnik, hogy hifis50 szeret elszüttyögni, aprólékoskodni dolgokkal, kísérletezni. a szitálás egy (kellemetlen) változót kiiktat (a wdt-vel ellentétben), tesztnek jó. napi szinten én sem biztos, hogy csinálnám (az sem biztos, hogy nem, arra az egy kávéra belefér +1 perc).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8458 üzenetére
csak datee-t tudom tolmácsolni, aki pont a nyitott szűrős tapasztalatait idézte: ég és föld volt a szitált és a hústűzött őrlemény, az egyik tökéletesen egyenletesen indult meg mindenhol, a másik inkább a videóhoz hasonlatosan.
aztán persze az ember hanyaggá válik, de akkor már tudja, hogy mit miért
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
sikerült pár kávéhoz jutnom a Vendingo Roászteri nevű kézműves zugpörkölő szortimentjéből. elsőként egy etióp sidamót faggattam egy húzás erejéig, mert ezt már több pörkölő értelmezésében sikerült vallatni.
a pörkölés kicsit sötét lett, de amúgy a szemek szépek és relatíve egyenletesek. van szórás, de úgy rémlik, más gene-es pörköléseknél is hasonló volt.
a lefolyást nem találtam el, elég csöpögősen jött, ugyanakkor anno mintha arra jutottunk volna többen is, hogy ennek a kávénak ez áll jól. ízre egy picit lapos volt, ott volt a sidamós édes-mézes gyümölcsös vonal, de elég röviden és haloványan, a csokisság meg inkább füstösségbe hajlott, és az sem volt elég hosszú.
ugyanakkor a kávét zokszó nélkül megittam, és az egész csomaggal ezt fogom tenni, szóval összességében gratulálnom kell az ifjú padavannak, abszolút vállalható, iható, és simán lehet, hogy holnap már jobb beállításokkal jobban is hasít.
a pörköléshez nem értek, nem tudom, hogy min változtatnék, az biztos, hogy túl sötét lett, azaz picit visszavenném.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8462 üzenetére
abszolút nem értek a pörköléshez, van, aki szerint nem nagy ügy, mások szerint de, és mondjuk a casino moccás profilozást csak fél szemmel nézve, no meg a végeredményt profi kávézóban kóstolva hajlok rá, hogy ez is olyan lehet, hogy egy szintig könnyű gyorsan elszaladni, aztán egyre több energia kell az apró finomságokhoz.
mindezzel együtt akkor úgy mondom, hogy a seggemet a földhöz verném, ha pár pöri után ilyet tudnék, abszolút nem iszom meg, ami nem ízlik, ez meg elsőre lement. szóval soha rosszabbat! az meg normális, hogy ennyi tapasztalattal még van hova fejlődni, az b@szna be, ha nem így lenne.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na, vendingo házipörköldéje sidamo finálé: nagyjából az maradt, mint eddig. picit meg lett égetve, és az ezzel járó füst/kesernye nem tüntethető el teljesen belőle. emellett az alapanyag gyengébb talán, mint pár sidamo, amikkel mostanában találkoztam, mert haloványabbak az ízek, csak emlékeztet azokra, de messze nem olyan mélységű.
következő a "bnáf" fantázianevű kávé, kíváncsi leszek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
meg is lett az első bnáf húzás. várni kellett bő fél percet az első cseppig , de végülis jó lett. nem ismerem, hogy milyen blend, de az biztos, hogy robusztás, vastag cremában jött le az egész. ízre abszolút klasszikus, csokis-füstös. nem zavaró a robuszta, igazából egész jó kávé az olasz vonal szerelmeseinek. molinari ezüst nálam jóval gyengébben szerepelt anno.
holnap belövöm hozzá rendesen a darálót.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
hát az nagyon komoly volna, úgy jön le itt, mint valami 80% R cucc, nem túlzok
mindenesetre jóval kiegyensúlyozottabb, mint a sidamo. maga a műfaj annyira már nem a kedvencem, de néha kell ez is. finom. lehet, hogy a pavonival is rápróbálok majd.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
vendingo bnáf második húzás: mivel tegnap 30 mp után kezdett el gyöngyözni, ma durvábbra vettem az őrleményt, el is találtam a lefolyást. gyanítottam, hogy a (tegnapihoz képest) sokkal gyorsabbra vett lefolyással együtt a hőfokot csökkenteni kell, hiszen gyors lefolyásnál sokkal hamarabb forrósodik fel a pogácsa. nos, a -2 fok semmire sem volt elég, szétégett a kávé a francba, úgyhogy délután -6 fokkal térek vissza. ha úgy is keserű lesz, akkor meg visszateszem a "soha le sem folyik" hibás üzemmódba, mert úgy finom volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
az egyik fele cappuccinóba ment, abba meg "minden jó". az enyém határeset volt, de mindenből csak egy kis mintányim van, szóval nagyon nem tudom kiöntögetni. no meg tanulságos. ha nagyon szar, akkor kóstolás után kiöntöm. ez határeset volt, loptam két kanál tejhabot az asszonytól hozzá és a vége úgy ment le
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8530 üzenetére
ne is, gyakorlat teszi a mestert. a tegnapi bnáf amúgy abszolút jó volt, olasz-iskola, de a robuszta büdössége nélkül, rég ittam ilyen kávét, tulajdonképpen hiányzott is kicsit. a ma reggeli bűn rossz lett, de az egyszerűen megégett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8532 üzenetére
na, újabb húzás belőle, most már lementem jól a hőfokkal és picit visszalassítottam, jó is lett. érzésre ezt is túlpörkölted azért, próbáld meg kevésbé megégetni a szemeket. azt viszont elismerem, hogy így elkészítve a végeredmény egy tök jó, full cremabomba, klasszik olaszos kávé. tényleg jó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #8566 üzenetére
a mexikóiból húztam egyet délután, picit gyors volt és így a hő is sok neki, de úgy amúgy ez talán a leginkább ígéretes eddig, nem annyira sötét a pöri, maradtak savak is. ugyanakkor itt is vannak égett szemek, így gyanús, hogy túl hirtelen lett túl magas a pörkölési hőmérséklet (ha van ilyen)..? holnap reggel kiderül az igazság
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #8624 üzenetére
nahát... okostojás jófogásos magyarázza (az évi 1 mrd-os reklámköltésükön felül), hogy az ő rendszerük milyen frankó, közben elhangzik, hogy nálunk a fórumban féltéglát kap az ember
viszont a mi fórumunk végülis pozitív kontextusban hangzik el, a netjogász emberke mondja, hogy szereti, szóval hurrá
köszi az infót!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fűnyíró topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Sorozatok
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- EA Sports WRC '23
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- PlayStation 5
- Diablo IV
- További aktív témák...
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
- Moonswatch Mission on Earth óra
- Hasbro Marvel Animated Series Venom bontatlan díszdobozos
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen