- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- Synology NAS
- Musk átirányította a Teslának szánt AI-chipeket
- Aliexpress tapasztalatok
- Vírusirtó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- YouTube
- VPN topic
- Megpróbálják a spanyolok: megvédenék a gyerekeket a közösségi médiától
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John3:16
csendes tag
válasz sortiefish #59685 üzenetére
Szia,
Előáztattunk 2-3 bar-on (a poti min. állásában) az első cseppek megjelenéséig (kb. 6-8 mp), aztán 9 bar végig.
Ha nincs nyomásszabályzód vagy tágulási tartályod, hogy előáztass, akkor kipróbálhatod a gőzcsapos módszert is:https://www.youtube.com/watch?v=OcEVVqAXSiE
Elég sötét a videó, de azért látszik, ahogy emberünk a csapolás kezdetén rögtön részben kinyitja a gőzcsapot, hogy megossza a felépülő nyomást a főzőfej és a gőzkar között, majd fokozatosan visszazárja, amint az első cseppek megjelennek.
-
John3:16
csendes tag
válasz sortiefish #59741 üzenetére
Igen, ezt. Amint olvasom, van szűkítőd és tágulásid, azaz már van előáztatás a gépedben
(mindkettő lassítja a nyomásfelépülést).[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz soldier2 #59745 üzenetére
Valóban, észnél kell lenni, hogy mennyi vizet engedünk el, ha valaki mégis használná a "szegény ember előáztatását".
Volt olyan állapota a gépemnek, amikor már volt PID + rézcső (tágulási nélkül) de még nem volt nyomásszabályzás + manométer. Akkoriban jó szolgálatot tett ez a módszer, de nyilván a rézcsőben levő kb. 60 ml előmelegített víz töltötte után a bojlert a kivonatolás alatt, így nem annyira borult meg a hőháztartás, mint egy sima GC-nél. Egy mércés pohárral ellenőriztem, hogy kb. 30-40 ml-nél ne pacsáljak el több vizet az előáztatás alatt. Akinek nincs rézcsöve, annál tényleg többet árthat, mint használ. Akinek pedig van tágulási + szűkítő a gépében, annak ez teljesen értelmetlen téma.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #59765 üzenetére
Szia Laci
Itt szednek szét egyet:
[link]Nekem laikusként nem tűnik silánynak az anyaghasználat.
Az Eureka (Nuova Simonelli) Mythost is a Conti Valerio srl. gyártja (nyilván a 2 készülék nem egy ligában játszik).Amikor megkapsz egy hasonló állapotú, ill. korú használt Mazzert, Fiorenzatot mennyi a kés pontatlansága általában?
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #59780 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!
Az alsó mozgó késre alapozott állító mechanika maga az egyik termékelőny az Eureka darálóknál, mivel nem mászik el az őrleményfinomság takarítás után. A kiválasztásnál ez volt számomra az egyik fontos szempont az őrleményminőség, a kompakt méret, az extrém halk működés és a kinézet mellett.
A puding próbája az evés. Meglátjuk, hosszabb távon hogyan szuperál majd a masina csészeminőség / használhatóság tekintetében.
-
John3:16
csendes tag
-
John3:16
csendes tag
válasz Csápájev #59836 üzenetére
Bevallom őszintén, nekem is tök véletlenül jött össze a recept!
Mostanában 16,5-17 g környékén próbálkozom szinte minden kávéval (dupla IMS szűrő).
Tegnap próbálgattam az időzített karbaőrlést és véletlenül 21 g jött le.
Gondoltam nem dobom ki a felesleget, megpróbálom milyen lesz.
Amikor láttam, hogy alig akar megindulni, majd csöpögősen vékony sugárban megindul,
nem fűztem hozzás sok reményt. Kivártam a 40g-ot, ami kb 80 mp körül jött le.
A kávé jól nézett ki, a krém felkúszott a csésze falán, ahogy kell.Megkóstoltuk a kedvesemmel, aztán dobtunk egy hátast!
Ma reggel is húztam két hasonlóan jót.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Csápájev #59840 üzenetére
Közepes pöri.
Tuti nem jutott volna magamtól soha eszembe 18 g feletti mennyiséget pakolni, bele.
(Mondjuk emlékezhettem volna az egynapos Barista Hungary gyorstalpalón elhangzott jótanácsra, miszerint inkább kicsit túltöltsük, semmint alultöltsük a szűrőt).Tényleg nincsenek kőbe vésett szabályok kávéügyben.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
A tanfolyamon végig hangsúlyozták a megfelelő töltősúlyú (VST) szűrő használatát. Itt hangzott el, hogy inkább töltsünk 16 g-ot egy 15-ös VST-be, semmint ugyanezt egy 18-asba. A miértjét nem emlékszem, hogy megindokolták volna.
Igen, lehet, hogy az előáztatás miatt van. A pogi is durván jól nézett ki, tök sima volt, egy az egyben kijött, nem volt róla egy kis darab sem letörve és teljesen száraz volt.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Köszönöm a cikkeket! Ezeket már én is olvastam és el is fogadtam a benne levő infókat. azaz hogy az őrleménymennyiséget csak azért változtassunk, ha több ill. kevesebb mennyiségű eszpresszót szeretnénk, de semmilyen más célból ne (pl. íz, töménység, lefolyási idő módosítása stb.)
Szerintem a túltöltésnél is az arány a lényeg.
A dupla IMS-nek 12-18g a specifikációja, így 20g bizonyos esetekben működhet.Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tömörítés alatt elég rendesen rátámaszkodom a palmtampra.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #60384 üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, hogy egész finom eszpresszó(-szerű) kávét tud készíteni a Saeco Poemia jó őrlővel.
Mostanában rászoktam, hogy reggel egy kis vitaminosdobozba őrlök az Atommal kb 16-20 gramm
Lavazza caffé espresso-t és a melóhelyi Saeco Poemián lefőzöm napközben. Jól lenyomkodom a műanyag tamperrel és kb. 1:2 aránnyal csapolok.Így több legyet ütök egy csapásra, mert egyrészt a reggeli presszóm a friss őrleményből készül, másrészt a pangót sem megy a kukába (természetesen a 16-20 g-nak csak egy kis része a pangó), harmadrészt fincsi kávét iszom a melóhelyen is.
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #60404 üzenetére
Az a vicces, hogy a melóhelyen 5-ből 4-szer én kapcsolom be aznap először a Saecót és 2-3 perc felfűtés (közben 20-30 mp "fűtőcsapolás") után már csapolok is.
Tapasztalom, hogy friss, jó minőségű kávébab és jó őrlő mellett egy szerényebb képességű presszókávéfőzővel is elfogadható minőségű eszpresszót lehet készíteni.
Tényleg a bab és a daráló a legfontosabb, na.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz simi.esp.28 #60929 üzenetére
... és itt ér össze a két hobbi. Mindjárt rá is kötöm a GC-t a Darvas-ösvényre egy Siltech-kel
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Has Bean Etióp Guji adja rendesen
20-->40 gr, 20 mp előáztatás, 40 mp csapolás
édes, gyümölcsös íz, virágos illat
[kép] -
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
Tölcsérügyben esetleg vedd fel a kapcsolatot velük:
http://femnyomasfot.hu/hu_HU/base/ -
John3:16
csendes tag
válasz Toobee #61785 üzenetére
Nálam itthon teljesen jól működik az Atom adagonkénti őrléssel.
Német fórumosok tanácsa szerint leoperáltam a fekete műanyag behúzócsigát a tengelyről, ami egyrészt megszüntette a babok kipattogását, másrészt a garatban sem marad így törmelék, félbevágott bab:https://www.kaffee-netz.de/threads/eureka-atom.100161/page-24
Így már egy, a garat tetejére rakott sima tamperrel (vagy akár a babtartállyal is) is tök jól működik és nem szükséges a babok lesúlyozása sem.
Pár gramm pangó marad benne, ez az konstrukció (antisztatizáló rács) miatt elkerülhetetlen.
Simán a szűrőbe őrlök magasítóval, majd mini habverővel elkeverem, Keresztapper-féle egyengetővel simítok, majd tömörítek. Kizárólag naked karral csapolok, a lefolyások szépek, spriccelés nincs. Általában megkezdek egy zacsit és elfogyasztom. Az ellállítódást nem tapasztaltam.
Ja és a legfontosabb: az őrlemény minősége nagyon jó, sorozatban reprodukálható finom kávékat készítek vele.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Bár CasMo kávéval még nem próbálkoztam, de a babok öregedés problémája engem is foglalkoztat az utóbbi időben.
A fagyasztás nekem macerás, így én inkább szobahőmérsékleten tárolom a babokat kibontás után precízen kinyomogatva a levegőt a szelepes zacskóból vagy áttöltöm AirScape tartályba.
A Home Baristán olvastam egy hobbistáról, aki AirScape tartály + inert gáz (pl. széndioxid) spray kombinációval ért el jó eredményeket.
Ezügyben nagy barátaink az akvaristák, ahol a vízi növények "trágyázása" okán többféle CO2 spray is kapható pl.
http://aquafauna.hu/479-co2-spray-szett
A hétvégén veszek egyet és beszámolok majd a tapasztalataimról.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Vagy úgy, hogy miután lenyomtam a fekete légmentes tetőt a babok szintjéig (de még a kar horizontális pozícióba való lenyomása, azaz a levegőszelep zárása előtt) befújok a CO2 sprayvel az egyik szellőző (szelep) nyíláson és a másikon kijön a felesleges levegő.
Vagy még a fekete tető rátétele előtt simán ráfújok a babok tetejére. Mivel a CO2 nehezebb a levegőnél, így leszivárog a babok alá/közé.
De mint említettem ez egyelőre elmélet, meglátom a gyakorlatban mennyire műxik majd az elképzelés.
-
John3:16
csendes tag
válasz mdav88 #62953 üzenetére
Nekem is egy egyszerű mechanikus van a GC-hez:
https://www.somogyi.hu/product/mechanikus-belteri-idozito-ora-24h-15min-tg-3-3268Évek óta teszi a dolgát.
-
John3:16
csendes tag
válasz 8nemesis8 #62959 üzenetére
Gyárilag kapsz hozzá elvileg nyomásfokozósat (amelyiknek összesen egy kis lyuk van a közepén) és rendeset is (ezen rengeteg miniatűr lyuk van).
Szerintem ebbe érdemes lenne beruháznod:
http://expolygon.hu/webshop/ims-szurok/1460106-i-m-s-2-cs-szuro-12-18grh24-5-gaA fórumon nagyon sokan használjuk megelégedéssel.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Én is csak a nyitott kart használom, a gyárival vakszűrőzök. Nálam is volt különbség a különböző karokkal készült csapolások között, ezt anno betudtam annak, hogy talán a felsőszűrő-pogi távolság nem egyforma.
A Gaggia nyitott kar kicsit finomabban megy fel a szilikon tömítésre és kissé jobban elfordul mint a gyári.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #64780 üzenetére
Gratulálok Laci, ez nagyon igényes, tőled megszokott színvonalú profi munka! Mik a tapasztalatok vele?
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz jack B. #64966 üzenetére
Profi mikrohabot lehet vele készíteni, amivel pl. latte artot tudsz önteni.
Nekem az eredeti Rancilio gőzcső van a GC-n, az a duplájába kerül:
http://expolygon.hu/webshop/gozcsovek/f10049046-gozcso-komp-r-silviaSokat kell gyakorolni, mire öszejön a mikrohab, de megéri!
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Sinisi #65013 üzenetére
Pont az olajos kávémaradványokat hozza le nagyon szépen. Igazából még súrolnom se kellett - egyszerűen csak beletettem a GC csepptálca aljába annyi ecetes-sós lét, hogy ellepje a réz vízterítőt, a felsőszűrőt és a csavarokat. Pár perc után a barna szmötyi levált az alkatrészekről és ott lebegett az ecetben.
-
John3:16
csendes tag
válasz Sinisi #65023 üzenetére
Én minden csapolás után visszaöblítek simán vízzel. Havonta egyszer pedig egy kevés Tersonettel.
Nem tudom, hogy melyik vegyszer mennyire bántja a tömítéseket. Visszaöblítésnél szerintem nem lehet olyan mennyiségű ecetet bejuttatni, hogy az oldat 20 % töménységű maradjon. Meg az esetleg fel nem oldódott só is okozhat gondot a háromjáratú szelepben.Én nem használnék ecetet erre a célra.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Én is jól éreztem magam ma! Köszönöm minden résztvevőnek a jó társaságot és külön köszönet a szervezőknek!
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Nekem egy Reneka szűrő volt a fa alatt.
Az első tapasztalatok: sokkal több gyümölcsösség, finomabb savak, a minimális keserűség eltűnt, kicsit kevesebb testesség (IMS duplához képest). Teszt kv PY Yirga.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs