-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bluesfan
tag
válasz soldier2 #30699 üzenetére
Egy gyárilag PID-elt Lelitet használok kb. fél éve. Nem mondom, hogy nem lenne hova feljebb lépni, de egyenlőre abszolút elégedett vagyok vele és nagyon vigyázok, hogy el ne kapjon a gépszíj. .
Egy 64 mm-es síktárcsás ipari őrlő a társa, azt gondolom egészen élvezhető kávét képes produkálni ez a kombó. -
Szyszko
tag
válasz soldier2 #30747 üzenetére
Egyszer talán volt olyan igen, mikor az egyik fokozat sok volt a másik meg kevés, de az eléggé az elején volt most se vagyok nagy "öreg" a fél éves tapasztalatommal, de akkor még jobban voltak vak foltok. Az utóbbi időben nem tapasztaltam ilyet.
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
t-bali3
senior tag
válasz soldier2 #30747 üzenetére
CM800 zúg nálam is. Nekem nem annyira jött be, csak az alsó 5 fokozat eszpresszóképes. Mostani fejjel valami drágább fokozatmenteset vennék.
A babtartály könnyen mozog felül, én súlyozni szoktam 1 tamperral (bár elkélne valami nehezebb is)
Miután úgy tudom a 700 belseje kb ugyan ez, csak műanyag és kell egy alátét, szerintem az jobb választás lehet.
[ Szerkesztve ]
-
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
válasz soldier2 #30965 üzenetére
Újabban nagyon megy ez, hogy az Illy kapszulás a tuti. Hát, én első kézből szólnék ellene. Jó két éve az akkori Illy kapszulás szabványt használtuk az irodában - nem voltam elvarázsolva tőle. Ez az a verzió volt, amelyiknek műanyag pohara, és a tetején puha fólia van.
Aztán egy podos, majd őrlős automata kör után most vettünk egy újabb, iperespresso néven futó Illy kapszulás gépet. Mármint ez az új kapszulás rendszer neve. A lényeg: ez is igen halvány. Ristretto mennyiség esetén még elmegy, de eszpresszóként készítve már vizes az egész, csak egy halvány délibábja egy rendes eszpresszónak. Pedig nem is az alap, hanem brazil és guatemala kapszulákat vetünk.
Részemről tehát az Illy kapszulás rendszer a nem ajánlott kategória.
-
angelside77
tag
válasz soldier2 #31027 üzenetére
Igen, erre emlékeztem is, láttam is a videót. De kipróbálás után is, így tűnt számomra jobbnak. Meg a hideg víz, valljuk be, egyszerűbb is.
(#31028) robin112:
Az enyém többszöri kieresztés, sípolás után is használható maradt, funkcionalitását tekintve nem sérült. Feltételezem a szilikon van valahogy beállítva egy bizonyos nyomásérték köré. Nálam a kiérő lángok melegíthették fel a kiálló fém pöcköt, meg a szilikont, így átmelegedhetett, és ezért engedhetett ki kisebb nyomáson, minthogy a súlyszelep felemelkedett volna. Bár ez csak tipp részemről, nem vagyok ebben nagy szaki.
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
tariattila
veterán
válasz soldier2 #31067 üzenetére
szia!
az időzített bekapcsolást anno próbáltam amikor egy L.S.Butterfly-al éltem a mindennapokat...
már akkor sem ment, azóta is a fiókban az időzítős aljzatom... állandóan elfelejtettem
sajnos 6 féle műszakban tolom így nem tudom állandó időponton tartani, esélytelen az egész
a Pavoni 10 perc de ott meg nem lehet kapkodni/elfelejteni... a QM ideális erre
a gép 1983-as, zolnagy-tól származik és lali pidelte, motort, felsőszűrőt cserélt stb... -
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #31163 üzenetére
Utólagos bölcsességgel elemezve a helyzetet, kellett volna min. félóra a magasabb bojlernyomáshoz mire beáll a gép egy nagyobb hőigényű kávéhoz.
Egy fajta kávénál kellett volna maradnunk, vagy fordított kávékkal esetleg lett volna esélyünk. Az idő faktor hiányzott...Mindegy, legközelebb, ha jössz, jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Krilehor
tag
válasz soldier2 #31151 üzenetére
Köszi. Ez a Gaggia Evolution 26e-ért kezdésnek megfelelő lenne?
[link]Iberital Challenge darálót merrefelé érdemes nézegetni, mert én csak ezt találtam:
[Ibertial Challange]Valaki esetleg tud valamit arról, hogy Pécsen van ilyesmivel foglalkozó szaküzlet?
-
tariattila
veterán
válasz soldier2 #31242 üzenetére
ez ilyen.... a pavoni fejébe beáramló vízzel egy risztrettó-eszpresszó közötti mennyiséget tudsz készíteni... fellinivel korrigálhatsz valamelyest...
cremináéba több áramlik be.. annak a dupla szűrő ideális...
ezeket el kell fogadni és nem variálni... vagy használhatsz pavonihoz duplát, creminához szimplát csak borul minden, legfőképp a minőség -
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31244 üzenetére
@soldier2&tariattila
Árnyalnám a képet. Nem ennyire fekete és fehér. A Cremina 67 szimpla szűrőjéhez nem nyúltam hozzá majd két évig, mert szarul néz ki a NAKED-del :-). Néhány hónapja kotortam elő. Ha stimmel az őrlemény, az elosztás, tömörítés, hőmérséklet és az előáztatás, 11g-mal nagyon fasza eszpresszót készít. A szingli húzás (25-30g ital) pont elég neki. Fellinivel (EMCL dupla szűrővel, 18,5g) gond nélkül hozza a 37-43g-os duplát, anélkül, hogy elszaladna a hőmérséklet a "ráhúzásnál".
Pavonival (60-as évek) a legnagyobb igyekezettel sem jutok 30-33g fölé (a Fellini move soha nem több nálam a vízszintestől történő lassú visszaemelésnél).
A Cremina rendszerint faszán felkeményedik megfelelő előáztatás és fellini után, a Pavoni mindig levegősebb/puhább marad. Ennek is utána fogok járni, hogy mi a rák a magyarázata. Nyilván a fejben levő járatok kialakítása. Megnehezíti az ember dolgát, hogy ebből a szempontból a Pavoni feje minimum négy változtatáson ment át a piacra kerülés óta, míg a Creminá-é gyakorlatilag 49 éve változatlan (az apró változtatás nem változtatta a működést).
A Pavoni generációk alatti változásai egyszer-kétszer a működés elvét, a gép termodinamikai viselkedését is jelentősen megváltoztatták.
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #31255 üzenetére
Csak mert némi zavart érzek az erőben. Egy ideje gyűjtöm az infókat a "café créme"-ről, ami itt pl. rossz helyesírással szerepel, merthogy francia ital, és kb. a lungo helyettesítője. Most nyáron arra jöttem rá, hogy az olaszoknál ugyanúgy készül a lungo, mint a café créme, vagyis kevesebb örleményt tesznek a szűrőbe, mint amennyi egy normál espresso lefolyáshoz kell, vagy szimplányi őrleményt tesznek dupla szűrőbe, így jóval hosszabb lesz az ital, mint egy szimpla, Nagyjából egy dupla, és másfél duplányi kávé közé esik a mennyiség, vagyis 60 ml és 150 ml közé. Ízre sokkal jobb, mint a nálunk (szerintem tévesen értelmezett) felvizezett szimpla.
Ez az ital egy nagyon fontos láncszem az espresso vilgában, gyakorlatilag az egyetlen reggelihez alkalmas hosszúkávé, ha nem akarunk tejet inni, vagy túl erős (túl sok koffeint) kávét fogyasztani. Az újhullámos kávézókban gyakorlatilag ihatatlanul szar a lungo és az americano, mert ott vizezik a kávét.A táblázatban is rosszul van megadva (szerintem) az arány. Nem francia írta.
Hifis50: Köszi!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31269 üzenetére
"Ha esetleg annyira kiábrándulsz a creminából, hogy kidobod, szólj, megyek kukázni. És akkor már dobd a hg-1-t is, filterhez úgy sem jó állítólag."
Az összes manuál kávés cuccom hasznavehetetlen kacat...
...törött jobb lapockával. Valamiért rájár a rúd a loser HG-One userekre. Én a tampergépet pocskondiáztam megfontolatlanul. Talán az bosszulta meg magát. Most nagyon jól jönne :-).
A Mahlgut-ot a CNC-s cimborkának adtam oda. Biztos kitalál hozzá 5-10 upgrade-et, mire összeforrok.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31342 üzenetére
De miért is fogadná? Így is napjában 20+ hívást kap egy szaros 44. életévét töltő, még csak nem is gombnyomásra működő kávégép miatt. Akit érdekel ilyesmi az országban az már mind írt neki, felhívta vagy meg is látogatta (csak azért mert 10 percre volt a balesetitől :-). Te töltenéd az idődet további hirdetések feladásával? Amíg nem kenyérre kell neki, addig akár vissza is rakhatja a nagymama kredencébe, ahol eddig is porosodott. Szerintem teljesen jól csinálja (sajnos). Akkor lett volna sültbolond, ha tegnap az én ajánlatomat elfogadja.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz soldier2 #31498 üzenetére
Mindegyikben voltam már, (kivéve a feketét) bár a Mesterbike-ból elmentem pénz kivenni kávéra azt rájöttem, hogy lejárt a parkolójegyem úgyhogy náluk még nem ittam semmit se (bár espressót csak a BB-ben ittam ami tényleg a legjobb espresso volt szerintem amit addig ittam bár akkor még nem voltam túl sok értelmes helyen)
Van a csakajósörrel szemben a Kertész utcában valami Solera nevű, ott múltkor ízlett a Casino Mocca, az jó hely szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest