-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #109282 üzenetére
Hát ez ennyit nagyon megér. Vegye meg gyorsan valaki.
-
zolnagy
őstag
válasz vicces1 #109518 üzenetére
Ma elmentem a Kapuczinerbe a Kolumbia - Finca El Rubi - Papayo kévéért.
Az előbb csapoltam belőle 18,5 g kávéból 44 g italt. GC-n 90 fokra állítottam a pidet (P&Y grandi arabica 86-on volt jó rajta). Az őrlést picivel a joker alá állítottam. Kapott egy kis előáztatást és 7 bar körül húztam. Az eredmény nekem ízlett. Inkább gyűmölcsös ízvilág, de nem az az extrém citrusos. Ízeket sosem tudtam elemezni, maradjunk annyiban, hogy ízlett.
Képek: [kép] [kép]@Toobee, jól néz ki. Egyszer volt nálam is Squid, nekem is ízlett. De nálam még mindig a Starfish vezet a poliptól.
PeterAgos topiktársnál volt szerencsém élőben is megnézni a 9Baristát, pöpec kis cucc. Ha most kéne vennem olyan kávékészítő eszközt, amit bárhova magammal vihetnék és nem számít az ár, akkor biztos ezt venném.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Toobee #109672 üzenetére
Nálam még soha, egy kávénál sem jött át a ráírt íz. Az meg, hogy a kávé édes, részemről értelmezhetetlen. Ha nem teszek bele cukrot, nem édes nálam egyik sem.
Lehet, hogy az én ízérzékelésemmel van baj.
Ezért szívesen részt vennék egy közös kóstolásban olyanokkal, akik vélnek bizonyos konkrét gyümölcsöket felfedezni a kávéban, hogy ugyanazt a húzást ki hogy értékeli.Mindenesetre jól néz ki a kávéd.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Saughassy #109678 üzenetére
Hát én egyedül kávézom. Elég tudatosan, odafigyelve készítem, iszom a kávét, de nagyon el kéne vonatkoztatnom, hogy konkrét gyümölcs jusson róla eszembe. Az átjön, hogy gyümölcsös, meg hogy ez ízlik, de a zacskóra írt ízmeghatározásokra sosem tudok asszociálni. Az nyilvánvaló, hogy ugyanaz a kávé teljesen másként hat, ha egyedül iszod, vagy társaságban, a szobában, vagy természetben, melyik napszakban, evés előtt, után, ill. mit ettél. Szóval nagyon sok minden tudja befolyásolni, még ha ugyanazt a kávét, ugyanúgy készíted is el.
-
zolnagy
őstag
válasz Toobee #109681 üzenetére
Köszi, átnézem, de én már a belső körnél elvérzek
Ennyiféle ízt én nem érzek a kávéban. Az nekem is megvan, hogy savas, vagy nem, gyümölcsösebb, kakaósabb, keserű, a jellegzetes Etióp ízt kiérzem a kávékból, egyszer éreztem paradicsomos ízt is valamelyiknél, ami nagyon nem jött be. Szóval kb ennyi. -
zolnagy
őstag
válasz Cathfaern #109684 üzenetére
Köszi a részletes választ.
Hosszabb kávét nem igazán iszom (néha azért előfordul kávézókban)
A kávét cukor és tej nélkül iszom (ritkán egy-egy capuccino v. flat white)
Már évek óta kávézom, de valahogy az édes ízt sose tudtam összehozni a kávéval.
Persze nyilván úgy van, ahogy írod, hogy összehasonlítva kijönnek a különbségek, de nem szoktam egyszerre, csak egy fajta kávét inni. Persze váltásnál megvan a különbség, de ott sem volt egyszer sem, hogy az egyik "alma" a másik meg "körte". Max savasabb, ill. muskotályos ízt érzek némelyik kávén. Na mindegy, majd figyelem az ízeket.
Amit még észrevettem, hogy rossz szokás ugyan, de én mindig evés után kávézom. Viszont párszor vártam 1-2 órát evés után és akkor jobban ízlett a kávé, jobban kijöttek az ízek. Cska nehéz megállni, ha már benne van a napi rutinban.. -
zolnagy
őstag
válasz Saughassy #109692 üzenetére
Igen, ebben van valami.
Reggel éhgyomorra én sosem iszom kávét, az merénylet a gyomromnak, próbáltam, de az ízek ott valóban jók voltak.@Tobbee, szóval minél többet várok evés után, annál jobb. Inni amúgy vizet szoktam, nem szeretem a cukrozott, édesítőzött löttyöket.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
zolnagy
őstag
válasz bbuffy #110017 üzenetére
Rám sajnos hatással van, nem is alszom jól, ezért ebéd után egy kávé, utána semmi. De leszokni nehéz lenne, mert finom.
Más.
Ahogy már említettem, nálam van kölcsön egy NZ. Ma volt az első teszt, gyakorlatilag ugyanabból a kávéból ugyanannyi mennyiséget őröltem (PY Etiop Guji Shakiso) vele és a saját Mazzer Minimmel (F64 EVO késes). Kíváncsi voltam, hogy ízben mennyire más a két produktum. Nos meglepődtem, de elsőre nem tapasztaltam kiugró különbséget ízben. Talán a NZ kicsit összemosta az ízeket, a MM meg nem, de annyira minimális volt a különbség, hogy ha nem egymás után kóstolom, akkor észre sem veszem. Mindenesetre mindkettő finom volt.
Folyt köv. Most a hosszú hétvégén lesz időm kísérletezni.
Megnéztem a betöltött, kiadott mennyiséget. Most a mazzer nagyon pontos volt, de a gyakorlatban +/- 0,1g. A NZ is itt van kb. Tehát ez ua.
Ami még érdekel, hogy a valódi visszatartása mennyi az őrlőknek (nem jut eszembe a magyar szó, retention). Tehát, hogy kipucolom a késeket és mennyit tart bent. Ez a mezzernél kb 1,5 g emlékeim szerint, de kiderül.
-
zolnagy
őstag
válasz iatti #110026 üzenetére
Napi használatban volt a NZ, nem volt előtte kitisztítva.
De ahogy írtam, ez az egy teszt semmit nem árul el erről, van, hogy a mini tud ennyi különbséget. Amikor a NZ otthonában néztük, akkor pl levesebb volt. (az is lehet, hogy az út alatt valamennyi kirázkódott belőle és most egy picit visszatartott)
Szóval eddig a fazit az, hogy mindkettő tökéletesen jó a feladatára. A NZ-nél nem kell söpörni, úgy is OK. De ahogy látszik, a Verti féle tölcsérrel együtt a mininél is csak a garatból kell kétszer seperni és egyszer ráindítani.Ami engem izgat, az hogy mennyit tart bent ténylegesen.
Ehhez mindkét őrlőnél leszedem a felső kést, kitakarítom, porszívózom a maradékot belőle, aztán meglátjuk. Érzésre itt a NZ fog nyerni.Holnap reggel megcsinálom a tesztet. Az őrleményt pedig most a 9baristán fogom megkóstolni, mert azt is kölcsönkaptam egy hét tesztre.
Már használtam a héten, azt kell, hogy mondjam, hogy egy zseniális kis szerkezet. Az ilyen egyedül kávézós embernek, mint én, lehet, hogy a tökéletes választás lenne, ha most akarnék eszközt venni újonnan.Ízekhez amúgy én is kevés vagyok, de azt el tudom dönteni, hogy valami ízlik, vagy sem, ill, hogy valaminek más-e az íze, vagy ugyanolyan.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz iatti #110028 üzenetére
OK, majd holnap akkor meglesem.
Egyébként csináltam az előbb egy második őrlést a NZ-val, itt már más a helyzet: [link]
Nem terveztem most délután kávét inni, mert a délelőtti 2 dupla kicsit felturbózott, de kívántam egy 9 Barista kávét. 18g-ból 36g lett, pont 1:2 arány, lehet korán vettem le a tűzhelyről? (a video végén vettem le) 120g vizet töltöttem bele.
Amúgy finom lett: [link] -
zolnagy
őstag
Van nálam egy Kitchenaid Artisan javításon. Már elkészültem vele, csak a burkolatot kell rátenni. Gyakorlatilag két Gaggia bojlerrel van megoldva a dual boiler, így a gőz nem az igazi itt sem. Akit érdekel, készítettem a belsejéről egy rövid videot: [link]
Ami negatívumot eddig látok:
1. a gőzölés nem az igazi ezzel a bojlerrel
2. a gőz bojler alsó része is alu, ami a gőz szolenoid és a gőz túlnyomásszelepnél már kráteresedett, így tömítetlen is volt első összerakásra. Kénytelen voltam kúposra munkálni a járatokat és vastagabb O gyűrűt használtam, így jó lett, de hülye egy megoldás (olcsó).
3. a csepptálca bár jó széles, de alacsony, kicsi, nagyon hamar tele lesz, QM0650 feeling[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #110031 üzenetére
Megcsináltam a bent maradó kávé tesztet mindkét őrlőnél.
Először azt csináltam, hogy a kipiszkált őrleményt lemértem, mint itt a videon: [link]
Tehát a NZ-ből ugyanígy kinyertem a bent maradt kávét, a mazzerből pedig kipiszkálva és többször fejre állítva nyertem ki. A mazzernél nem akartam a késeket kiszedni, mert ott most olyan jól sikerült hézagolókkal berakni, hogy nem akartam még egyszer nekiállni.
Nos a lemért mennyiségek így:
NZ: 1,75 g
MM: 2,45 g Ha a késeket is kiveszem, akkor alatta is lett volna még egy kicsi (az eddigi késcserés tapasztalataim szerint), érzésre kb. 3g lett volna a végeredmény.
Képek: [kép] [kép]
Aztán összeraktam az őrlőket és megnéztem, hogy így tisztán mennyi ragad bent.
Megosztom az eredményt, de nem összehasonlítható sztem, mert míg a mazzernél összerakás után ugyanaz az állás ugyanazt az őrleményfinomságot hozta, a NZ-nél sokkal finomabb lett. Ezért őröl olyan sokáig a NZ a videon. Ezután kalibráltam a NZ-n, hogy a szétszedés előtti 24-es álláson hozza ugyanazt a finomságot. Addig addig állítgattam, míg elfogyott a kávém
Így most már többet nem tesztelek a hétvégén.A fazit számomra az, hogy a NZ egy nagyon kényelmesen használható otthoni őrlő, jó őrleményminőséggel, megértem, miért szeretik a tulajok.
Én viszont nem éreztem a késztetést, hogy lecseréljem rá a minim.
Ez annak is köszönhető, hogy a minimet is elég kényelmes használni és őrleményminőségben sem éreztem rosszabbnak (F64 Evo késsel). Persze a mini gyári állapotában nem lenne ez, mert a gyári mini kés sztem rosszabb, ill a Veri féle tölcsér is kell a kényelmes használathoz.
Méretben kb egyforma helyet foglal mindkét őrlő, ha nem számoljuk a mazzer tálcáját.Köszönöm Peteragos topiktársnak, hogy kölcsönadta a NZ-t és a 9Baristát!
A 9Baristát továbbra is zseniális kis szerkezetnek tartom. Ezzel tökéletes eszpreszót lehet készíteni mindenféle elektromosság nélkül. Ilyet tud a Robot, vagy a Flair is, de ott több mindenre figyelni kell, ezt meg csak felteszi az ember és elkészül a kofi. Persze ennél nem lehet nyomásprofilozni, míg azoknál meg igen. Kinek mi.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz lszlfrng #110099 üzenetére
Valódi zero retention elektromos őrlőnél nem lesz sztem. Én a NZ-ból is piszkáltam ki 1,75 g bent ragadt kávét. Talán a kézik közelítik meg ezt legjobban. A be és kiadott mennyiség az első őrlés után nekem +/-0,1 g a mazzernél, tehát onnan ok. A Verti féle tölcsér viszont mindenképp ajánlott a garathoz. Sokkal kényelmesebb lesz tőle.
-
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #110101 üzenetére
Szerintem se. Viszont a topiktárs konkrétan azt írta le, hogy mennyi marad bent az első őrlés után. Ennyit elnyel, még akkor is, ha nem ez az elnylődött jön ki a második őrlésnél, hanem megül ott a résekben. Sztem amúgy valahol az lehet, hogy a nagy része megül, kis része meg cserélődik, de ezcsak feltételezés.
-
zolnagy
őstag
válasz Alvarez81 #110107 üzenetére
Köszönjük, hogy megosztottad a tapasztalataid az őrlőkkel. Szerintem ezek a kísérletek és tapasztalatok nagyon hasznosak másoknak is, én szeretem ezeket olvasni.
Az biztos, hogy Te is elég hardcore vagy, ha képes voltál két egyforma őrlőt venni, hogy összehasonlítsd a különböző késekkel.Bennem mindjárt több kérdés is felmerült.
Hogy szuperálna az SSP kés mini e-ben?
Nálam most F64EVO kés van benne, ami ehhez az őrlőhöz határeset. Az enyémben OK, máséban meg megakad, mert agresszív a késprofil és a 250W motor nem viszi el.
Ezért kérdem, hogy őrlési időben hogy viszonyul egymáshoz a két őrlő? Ha az SSP még az F64EVO-nál is gyorsabb, akkor a minibe esélytelen, ezért kérdem.Hogy állítottad be 5 század pontosan a késeket?
Én úgy szoktam, hogy az alsót hézagolom a garatseprő nyúlvány és a kés között, a felsőt pedig csak szemre és mindig kicsit húzok a csavarokon, de volt, hogy tolómérővel méregettem a 3 csavar melett a kés és késtarató távolságot és apránként húztam meg körbe.
Te hogy csináltad?Érdekes, hogy neked nem működött az F64EVO kés, nálam elsőre jó volt. Jobb, mint a 33M SJ kés. A megmunkálásban én is láttam hibákat két helyen, de a gyakorlatban nem okozott gondot.
-
zolnagy
őstag
válasz Alvarez81 #110135 üzenetére
Huh, köszi a részletes infót.
Hát nekem ilyet biztos nem tenne meg a feleségem, még egy percig se tartaná.
Én azt hiszem maradok a hézagolásnál
Viszont ezek szerint nem lehetetlen az SSP kés a minibe se.Várom (juk) a további tapasztalatokat.
Nem semmi az a cég, ahol cafetériába eszpresszo szettet lehet kérni, majd felvetem nálunk is
-
zolnagy
őstag
válasz lszlfrng #110165 üzenetére
Itt többen fagyasztanak, és fagyottan őrölnek. Én is csináltam egy ideig, aztán mostanában már nem. De semmi probléma nincs a fagyasztott szemek őrlésével. Mivel alig van víztartalma, nem keményedik meg a fagyóban, mint más élelmiszer.
A fagyasztás helyett próbáltam, hogy adagonként mézesüvegben porciózom, de nem fagyasztom le, és szobahőmérsékleten tárolom. Ez egy fokkal jobb, mint zacskóban tárolni és onnan adagolni, de nem volt az igazi. Jelenleg zacskóban tárlom sima hűtőben. Zárás előtt a levegőt kinyomkodom és csak fél percre veszem elő. Eddig úgy tűnik, hogy beválik. 1-2 hét alatt fogy el egy 25 dkg kávé nálam, az alatt nem változik a kávé. De volt, hogy két fajta kávét tettem a hűtőbe. Kb. 3 hét alatt fogyott el a kettő, azok is jók voltak. -
zolnagy
őstag
válasz ribarszki #110247 üzenetére
A hétvégén ittam a Kapuczinerben egy csésze El Salvador Divisadero kávét.Még nekem is, aki nem egy íz szétszálazó gourme,feltűnt a markáns fűszeresség. Baromi érdekes kávé. Vettem is belőle egy negyed kilót. Itthon nem hozta ugyanazt, mint a DC mina az üzletben, de a fűszeresség és a vibráló gyümölcsösség megvan.
-
zolnagy
őstag
válasz lszlfrng #110325 üzenetére
A Profitec Pro 300 dual boileres. Ez feltétel vagy sem?
Egykazánosból nekem is a Magister ugrik be a 4dl bojlerrel 3,5 dl felett ill az ECM Casa 5 dl bojlerrel.
Miért feltétel a fejen ülő bojler? Ott van pl a Vibiemme Domobar, amiben 8 dl bojler van. Állítólag elég jó: [link] -
zolnagy
őstag
Ma részt vettem egy Etióp kávé ceremónián itt Győrben a Kapucziner előtt.
Nagyon jó volt a hangulat és sikerült kicsit megismernem egy más kultúrát. Az előadó egy Etiópiai származású, de itt élő srác volt. Megvártam mind a három felöntést és így a kávé áldásával tudtam távozni
Vertinek biztosan ismerős a Jabana, ez az etióp kávé készítő eszköz, amit háromszor öntenek fel, mint a teákat és így mindig egyre hígabb italokat ihatunk belőle. Azt is megtudtam, hogy Etiópiában 13 hónap van és az évek számozása több éves lemaradásban van. Ha jól értettem, ott most 2012 van. -
zolnagy
őstag
válasz verti1 #110386 üzenetére
Nekem kicsit a cuppinghoz készített kávéhoz hasonló volt (legalábbis az első öntés), ami nem is meglepő, hiszen hasonlóan egy közepes őrlést egyszerűen felöntünk vízzel.
Nyilván a szertartás, az eszköz és a három felöntés miatt egész más, de a kávé íze ahhoz hasonlít.
Nyilván egy rendes őrlővel még jobb lehet a végeredmény (a commandantém valószínűleg tökéletes lenne erre), de mi autentikusan mozsárral őröltünk, ami full egyenetlen, de az érzéshez nagyban hozzátesz. -
zolnagy
őstag
Van nálam egy La Piccola podos gép. A feladatát jól ellátja, de felmerült, hogy nem lehetne-e tovább javítani, ha a benne levő Ulka EX5 pumpát EX4-re cserélném. Az EX4 ugyebár kisebb vízhozamú, de nagyobb végnyomású, ill. a nyomásgörbéje is meredekebb.
Na szóval mi a véleményetek, ill ha valaki próbált ilyet bármilyen podos gépnél, mi lett az eredmény? -
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #110390 üzenetére
Köszi sz.zs. és konzumpro.
A normál karos gépeknél nekem is az a tapasztalatom, hogy jobb az EX5 szűkítőzve, de podossal nem volt eddig tapasztalatom.
Már csak azt kell kitalálnom, hogy hova tegyem be, mert elég kicsi a hely és nincs sok lehetőség: [kép]
Én csak ezt az egy lehetőséget látom, hogy a könyökidomot kitekerem és alá a furatba teszek egy szűkítőt (csináltam már ilyet): [kép]
Mivel oldható itt a tefloncső rögzítése az idomból? Nem akarok kárt tenni benne, de ilyet még nem láttam.@hoffman, 1-2 dl-t felmelegítek érzésre (80 fok körül lehet), abban keverem egy percig, amikor már újra tiszta a víz. Ezt öntöm a többi vízbe. Én mondjuk egyszerre csak 2l-t készítek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Ubisoft Forward 2024 - Az összes bejelentés egy helyen
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen