- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hálózati / IP kamera
- Újabb államok perelik az Apple-t, mert sok pénzt szed ki a vevőkből
- Router gondok
- ASUS routerek
- Aliexpress tapasztalatok
- Milyen program, ami...?
- Synology NAS
- Csinált valamit a Nokia: megváltoznak a telefonhívások
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Az 'inox' a francia inoxydable szóból jön, ami ugye nem oxidálódót, nem rozsdásodót jelent. (Régi kgst gyártású késeken 'anti corro' látszik, akinek van még a háztartásban ilyen.) Ha rozsdamentes acélról beszélünk, akkor maradva a franciánál: acier inoxydable. És jó érzékkel megtaláljuk ebben az 'acél' szavunkat is.
Edényeken, de más eszközökön is gyakran látni annyit, hogy 18/10. Ez a már említett 1.4301 anyagminőség Cr és Ni ötvöző mennyiségére utal. Divatosan általában a rozsdamentes acél anyagokra teszik rá, de ha minőségi a termék, akkor nagy eséllyel tényleg ezt az anyagminőséget takarja. Főzőedények, mosogatók jellemzően mind ebből készülnek.cekkk: ahogy látom a munkadarabot, ennek a felülete megmunkált. Csiszolt, hegesztett, stb. De nincs rajta bevonat. A klasszikus tükörfényes 'krómozott' felület*, mint a Harley-k vagy más motorok tankja, kipufogói, és hasonló tükörfényes tárgyak felületei valóban króm és nikkel bevonatot kapnak, azonban ezt megmunkálás után galvanizálással viszik fel a hordozó felületre, és az esetek többségében nem rozsdamentes alapanyagra. A króm-nikkel bevonatnak végülis hasonló a lényege, mint a magas króm(és kis nikkel) tartalmú rozsdamentes acéloknál, vagyis korrózióálló, védő réteget hoznak létre. Azonban mivel a rozsdamentes acél anyagában krómozott(ötvözött), ezért a sérült felület öngyógyító, azaz megfelelően sima felület esetén automatikusan létrejön a króm-oxid réteg. Túlságosan nagy és gyakori behatás esetén a védőréteg nem alakul ki, és előfordulhat bizonyos mértékű vas oxidáció is, de ez extrémebb eset.
A nem rozsdamentes anyagok(vas, acél, stb.) galvanikus bevonatolása utólag történik, a létrehozott réteg mikroszkopikus viszonyok közt vizsgálva jóval vastagabb, mint a magától kialakuló, és valamivel nagyobb az ellenállása a környezeti behatásokkal szemben, mint a hordozó fémé. Azonban ha megsérül, akkor az alatta elkezdődő oxidáció a réteg alatt folytatódik, és lemezekben hámlik le a króm-nikkel réteg az immár oxidálódott hordozóról, ugyanis az oxidréteg porózus laza szerkezetéhez már nem tapad úgy, mint a fémtiszta felülethez.*: létezik rozsdamentes acél esetében is 'tükrös', 'tükörfényes' felület is, főleg lemeztermékek esetén. Ennél a tükrös felületet a lemez gyártásakor hozzák létre, megfelelő ívelésű, megfelelő nyomóerejű hengersoron engedik át a lemeztekercseket, és a mikroszkopikus felületi egyenetlenségek jobban kisimulnak. Szaknyelven ez a fényesre lágyított (bright annealed, vagy BA)
(ez már meredeken off, de nem teszem offba, mert ezt végigolvasni offban... )
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Így van. Az 1.40xx - 1.49xx közötti tartomány mind rozsdamentes acélok, különböző tulajdonságokra megfelelő ötvöző anyagokkal. A 'sima' rozsdamentes mellett van saválló, az kifejezetten erős savaknak is ellenáll, van hőálló, azok 900-1100°C-ig is ellenállók, és még számtalan különféle tulajdonságot kotyvasztanak ki. De azok már ritkák, és drágák. (hőállók már pl. 6 €/kg nagyságrendtől fölfelé)
Ha valaki bemegy a boltba, és kér 2 m2 saválló lemezt, akkor vagy visszakérdeznek, hogy tényleg biztosan saválló kell-e, vagy egyszerűen már tudják, hogy úgyis rozsdamentesre gondol az illető, csak a köznyelv helytelenül lesavállózza Mindazonáltal az ausztenites kis mértékben tényleg ellenáll az enyhe savaknak(bor, ecet, stb)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Így van, ahogy mondottam volt, ez nem sima, hanem nagy valószínűség szerint egy ausztenites rozsdamentes acélcső, ami alapvetően nem mágnesezhető(nagymértékű alakítás után nagyon enyhén az lehet)
Lehetne ugyan ferrites rozsdamentes is, de azt a mágnessel kizártuk.
Sőt, lehetne szénacél is, de azt ilyen munkákra a könnyen oxidálódása miatt igyekeznek elkerülni a mesterek. Cseppents rá egy csepp vizet. Ha pár óra múlva nem rozsdál meg ott, akkor kizárhatjuk a szénacélt(és talán az általános rendeltetésű szerkezeti acélt is).
Mindenáron tovább szeretnéd boncolgatni, vagy elfogadod a tényt?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Megkísérlem utoljára, a többiek már szerintem unják
Egyfelől mondd meg, hogy szerinted milyen anyagok ötvözete lehet? Alapfém, ötvözők neve, százalékos összetétele.
Mert szerintem ez a cső 68,95% vasat, 18% krómot, 10% nikkelt, 2% mangánt, 1 % szilíciumot, és 0,05% szenet tartalmaz. Ebből a vas az alapfém, a többi ötvöző. Tehát ez egy ötvözet. Egy acélötvözet. Bontsuk tovább: "Az ötvözet olyan fémes anyag, amely legalább két kémiai elemből áll, amelyek közül legalább az egyik fém." ezt csak idézem, konyhanyelven nagyjából ennyi.Az acél alapvetően is egy ötvözet. Vas és szén megfelelő arányú ötvözete. Vas az alapfém, és a szén az ötvöző. Ez a szénacél. Ötvözetlen acél, de mint acél, már eleve vas és szén ötvözete. És ha az acélt(szénacélt) mint 'alapanyagot' vesszük, tovább lehet ötvözni, hogy más tulajdonságai legyenek, mint az alap acélnak(szénacélnak). Mondjuk például krómmal, és nikkellel. Ettől válik a szénacél esetünkben korrózióállóvá, és akkor ő már rozsdamentes acél lesz. Az acélfajtákat most megint nem sorolnám fel, de rá tudsz keresni.
Az hogy ausztenites, vagy ferrites, az acél szövetszerkezetének jellemzője. Ebbe már tényleg nem mennék bele, olvasmány, és 1-es ábra.Nem tudsz szabadulni a krómtól mint anyagtól, pedig nem is kell, csak nem jól értelmezed. Ez nem valami és króm ötvözete, hanem ez (vas+szén)=acél és króm és nikkel ötvözete. Acélt ötvözzük krómmal. Erősen ötvözött, nagy százalékban tartalmaz krómot, de attól ez még acél. És pont a krómtartalom miatt rozsdamentes acél.
Értem?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz vendingo #18639 üzenetére
Ok, akkor dolgozatírás:
Bemész 100 kiló ferrites, és 100 kiló ausztenites rozsdamentes acélhulladékkal egy normális telepre. Megkérdezed mennyiért veszi be a ferritest. Mond egy árat. Megkérdezed az ausztenitest, mondani fogja a dupláját.
Szerinted ha ott akarod hagyni pénzért, melyik csomagot fogja végigtapicskolni egy mágnessel?[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz vendingo #18644 üzenetére
becsapós üzleti kérdés. Az alapgondolat jó, csak a miért a fontos:
Ha a ferritesnek 1 € kilója, az ausztenitesnek meg 2 €, és mivel nem biztos benne, meg akar győződni róla, hogy kizárólag egyiket tartalmazza külön-külön a csomag, nem keveredett össze, akkor vajon mit akar esetleg bebizonyítani? Hogy a drágább ausztenites közé nem keveredett-e olcsó ferrites, vagy hogy az olcsó ferrites közé nem keveredett-e drágább ausztenites? És melyik "lényegtelenebb" számára amikor átveszi? Érdeke neki az, hogy a drágábbat kivegye az olcsóbbak közül, és megvegye valóban drágábban? Vagy inkább közte hagyja, megveszi olcsóbban, és majd mikor már kifizette, és elmentél, ráér szétszedni.
Tehát a válasz helyes, csak a miért nem teljesen stimmelt
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Na, jó' odab.sztam a rozsdamentes témával a topiknak
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Élni és halni hagyni - James Bond 007
Kb. 15. percnélAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #19106 üzenetére
Ugyanazt, amit a Rolls Royce 80M-ért, a Ferrari 70M-ért, C.Ronaldo vagy Messi sokmillióért, és így tovább.
[link]Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Nagyon vázlatosan:
Az alsó gomb átváltó.
Ha be van nyomva, akkor addig fűt a kazán, míg 110-120°C körüli lesz a víz benne(nyomás alatt), tehát kiengedve gőzt ad. A termosztát azelőtt bekapcsolja a fűtőszálat, mielőtt 100°C alá esne, és úgy melegít, hogy mindig legyen gőz a víz 'fölött', amit a csövön kiengedhet a delikvens.
Ha kikapcsolod az alsó gombot, akkor 90-100°C körül kikapcsol a termosztát, nem fűti feljebb. A fölös gőzt ki tudod engedni a gőztekerentyűvel, de mivel nem forralja meg, előbb lekapcsol, 'elfogy' a gőz, nem pótlódik. Legalábbis nem nagy mennyiség nagy nyomáson. Mert azért nyilván a 90°-os víz fölött is van egy közepes nyomású gőz, de ez kevés a tejhabosításhoz.
Magyarul az alsó gombbal választod ki, hogy 100 fok alatt, vagy 100 fok fölött tartsa a kazánban lévő vizet.Az egyszemélyes szűr helyett próbáld meg a kétszemélyest megtömni, a próbálgatás során kiderített, gépnek megfelelő mennyiségű (7-15 g) kávéval, az nem fog beleérni. A 'kicsit megtömtem' helyett, pedig próbáld meg a fentebbi alapján beletett adagot 8-10 kilónyi erővel egyenletes felületűre, homogénre tömni. Ehhez kell a tamper.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #19734 üzenetére
húbzmeg, látszik rajta hogy szereti a fehérjét én se sajnálnám tőle
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Én anno úgy tanultam, hogy a szolenoid a lineáris tekercs, a toroid pedig a gyűrű alakú tekercs. Vasmag esetén az elsőben nyitott vasmag van, a másodikban önmagával záródó zárt vasmag.
De lehet hogy ez már túl rég voltAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz hunspikey #20080 üzenetére
"...a szaros kis kávédaráló pont amiatt, hogy képtelen egységes szemcseméretet darálni végül is segít abban, hogy a víz egy homogénebb pogácsával találkozzon..."
A homogén szó jelentése: egységes, azonos elemekből felépülő, stb. Esetünkben: egységes szemcseméret.
A homogén, megfelelően tömörített pogácsával való találkozás lenne az ideális, azonban ha nem egységes a szemcseméret, akkor az nem homogén; lesz a nagy szemcse, amiből kevés anyag oldódik ki, és lesz a por, amit a víz magával visz egy darabig. Vagy beleáll az egészbe, és befullad, vagy viszi a csészébe. Utóbbi esetben a kimosott por helyén - na most kapaszkodjunk - csatorna alakul ki.
Tehát logikai bukfencet vélek felfedezni.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #20183 üzenetére
De látszik, hogy döglött, öreg, robusztából főzték, mégis semmi crema, és még a szaga is csatornaszagú. Ment is a lefolyóba
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz killerjohn #20428 üzenetére
Kezdem érteni. Ötcsillagos allinclusive szállodában akarsz nyaralni a bahamákon 2 csillagos félpanziós tiranai árakon.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz killerjohn #20439 üzenetére
Kérdés:
"...van nem-nespresso kapszula kb fele ennyiért, közelítő minőségben, vagy felejtsem el, és hagyjak a Boutique-ban minden hónapban egy fél minimálbért?"Válasz:
IgenDe hogy ne érezd magad kiutálva: Igen, van, de azt nem fogod tudni nespressoban rendesen használni. a nespresso egy szabvány, egy brand, most azt fizeted.
És igen, azt kb. el is felejtheted, mert még annál a nespressonál is gyengébbek többségében, amit te most jó drágán, de szeretsz. Így marad a lóvé kicsengetése.[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Érdemes azért bizonyos dolgokat fenntartásokkal kezelni.
Újévi felfedezés egy ismerősömet késztette csodálkozásra, és feltehetően a gyártónak történő kérdésfeltevésre, ugyanis a következőket láttuk.A mosogatógéphez ajánlott vízlágyító só előlapja ugyanis szinte csodát ígér: [link]
A hátulján folytatódik a csoda részletes leírása, miszerint "...háromszoros vízkőlerakódás-gátló hatással védi mosogatógépét, a vízadagoló karokat és a csöveket., hosszabb élettartamot biztosítva mosogatógépének." : [link]
Aztán a doboz hátulján, legalul, mintegy kötelező jelleggel feltüntetik az összetevőket is, hiszen muszáj, én meg kíváncsi voltam, na és itt jön az igazi tudomány, a korszakalkotó zsenialitás, az áttörés a vegyiparban, a felsorolás a teljesség igényével: nátrium-klorid : [link]Ha valaki elbizonytalanodna a furmányos kémiai összetevőt illetően, ez bizony a konyhasó. Nem több, nem kevesebb.
Mindez kerül párezer forintba per doboz. Ha valaki ugyanezt a kevésbé marketingszínű nejlonzacskóban árult verzióban veszi mondjuk a finomított változatban, akkor is megkapja durván 160 Ft per doboz (=1,5 kg) áron.
Azt nem tudom hogy ez pontosan hogy is fejtené ki a "háromszoros vízkőlerakódást gátló hatását" a mosogatógépben, de ismerős beleöntött kb. harmad doboz sót az erre kijelölt kupakos nyílásba, az ott tartózkodó fél liter vizet mintegy kiszorítva, mert hogy úgy szokták, aztán a gép majd intézi magának amit kell. Ezt így elhiszem.Tehát kérdem én. Az a nátrium-klorid ami a dobozban van, miért jobb, és főleg miben más, mint a zacskóban lévő finomított konyhasó?
Bár az oldalán a doboznak feltüntetik, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, én azért belenyaltam, és azt tapasztaltam, hogy az bizony só.
Valaki azért leírhatná egyébként a NaCl hatását a vízben oldott ásványi sókra.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz dugesz77 #20904 üzenetére
Értem. Szerintük a mindössze 99% nátrium-kloridot tartalmazó étkezési só 1%-nyi összetevője károsítja a gyantát.
Azért arra kíváncsi vagyok, hogy a kemény vízben oldott ásványi anyagok mennyivel kevésbé károsítják a gyantát, mint a sóban lévő 1%-nyi egyéb anyag (magnézium, kálium, stb)Az meg hogy nagy szemcsékből áll... olyan apró szemű volt amit kiöntöttünk a dobozból, mint a legapróbbra finomított zacskós konyhasó.
Szerintem ez ugyanolyan marketingbullshit, mint a 2500 Ft-os vízkőtabletta vs. 300 Ft-os citromsav.
Vagy a híres neves calgon, ami a reklámja alapján kizárólag elöltöltős mosógépek dobjának külsejét és fűtőszálát megtámadó vízkő elleni csodaszer ezrekért. Ja. Nekünk meg a felültöltős érdekes módon 30 éve nem vízkövesedik se a dob kívülről, se a fűtőszál...[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Deadzone41 #20975 üzenetére
10g-os tasakokban(mint a vaniliás cukor) néha van leárazás alatti termékek közt is pl. tescoban is, de nagyobb adag sárga tégelyben(pl. haas ) szintén, de ilyet matchban is vettem már.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ejj, egész kedvet kap az ember egy kis kávéra
Megyek is tolok egy kommersz Lavazza 60% robustát az automata céges vackon, vakuljak meg.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ha az automata Odea Giro vízkőtelenítés és december végén történt zsírtalanítás után is hol ad kávét, hol nem, és befullad, megállítja a pumpát is, akkor csere/kuka/szerviz/szemétégető/stb?
Üresen vidáman jön a gőzcsövön a víz erős sugárban. Ha kiszedem a főzőegységet, és megpucolom, átengedek rajta kávé nélkül vizet, akkor kicsit köpködősen indulva, de aránylag szépen engedi rajta át és ki magából a vizet. Aztán a legelső kávé tökéletesen lejön, a másodiknál meg már megáll a csepegésben is, és teljesen bedugul.
Reggel már érezhetően vízköves volt, üresen sem adott vizet. Vízkőtelenítés megvolt, látszólag teljesen meg is javult.
Esetleg még őrlésfinomságon állíthatunk, de az már csak tűzoltás szerintem.
Mit lehetne még szétszedni rajta, vagy hogy pucolni és mivel, hogy működjön?
Vagy: kuka/csere(?)[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz adpeter #21403 üzenetére
Amúgy a 60% robusztás lavazza bordó mittudoménmi kommersz nem lenne olyan gáz, de pontosan ugyanolyan olajos zsíros felszínűre van pörkölve, mint a tchibo espressok mostanában.
Az automata meg egyszerűen meghal tőlük.
Ja, céges, oda nincs nagy igény egyelőre..[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
FrenchPressezni szokott valaki mostanában?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz sanzi89 #21518 üzenetére
Mi éppen pont ma küldtük szervizbe a Saeco Odea Giro-t. És alig 2 éves a gép.
Tippem szerint a háromjáratú szelep ment tönkre, vagy ami ahhoz hasonló benne. Ugyanis több vizet nyom a csepptálcába, mint a kávén keresztül. Ráadásul akadozva, hallhatóan köhögve, tüsszögve, meg-megakadva, egyenetlenül. Vízkőmentesítés megvolt, zsíroldózás amennyire automatánál lehet megvolt.
Mindazonáltal nem az ideális napi 5-6, hanem napi 15-20 kávét várunk el tőle, ami nem 2, hanem minimum 10 év használatnak felel meg.Épp ezért én is feltenném a kérdést ismét, bár már korábban kérdeztem: napi 15-20, vagy akár több kávé terhelésre milyen gépben lehet gondolkodni? Automata legyen, és emésszen meg mindenféle kávét akár a zsírtól csepegőset is, de felhasználóbarát módon legyen karbantartható.
Ha esetleg ez nem lesz javítható.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Fel lehet benne forralni a vizet, csak mivel a reakció intenzitását jelentősen növeli a magas hő, ezért jóval rövidebb időkkel kell számolni. Plusz a melegítésnél a hevesebb reakció miatt hevesebb a gáz/gőz képződés is, és alacsonyabb hőmérsékletnél is már nagyon sok gőzt csapol ki az ember.
A citromsav "mar" ám alacsonyabb hőmérsékleten is. De attól, hogy felforraljuk, nem lesz veszélyesebb anyag.
Vízforralón érdemes kipróbálni a dolgot. Hidegen kell neki 15-20 perc, hogy valami hatása látszódjon, felmelegítve meg 2 perc után már látni az intenzív változást.
És feloldani is fel lehet hideg vízben is, csak a melegben jobban/gyorsabban oldódikAláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz madgie #21639 üzenetére
Én véletlenül az euronics oldalán rendeltem valamit, ami a honlapjuk szerint 13 üzletben van készleten, de internetes megrendelés esetén kiszállítás a legközelebbi (helyi) üzletbe: maximum 1 hét. Aztán idézném az akkori sztorit tőlem:
" 2013.01.28-án megrendelt termék ma, azaz 2013.02.14-én a következő fázisnál tart:
Az ügyfélszolgálaton 5. alkalommal történt érdeklődésemre a korábbi 4 alkalommal hallott információk, miszerint a központi raktárba nem érkezett meg a termék a beszállítótól, a következő információkkal bővült: Az eredeti beszállítónak kiadott megrendelés leszállítás során sérülten érkezett be a központi raktárba, ezért a terméket újra kellett rendelni a beszállítótól. (Értékelem, hogy nem sózzák rám a sérült terméket, és megértem a problémát, de azt is mondhatnám, hogy nem én a VÁSÁRLÓ törtem össze a szállítmányt...)
Az ügyfélszolgálat 17 nappal a megrendeléstől számítva a következő, a várható szállítási határidőre vonatkozó információt közölte: A termék várható beérkezése a központi raktárba előreláthatóan a következő hét vége, azaz nem korábban, mint 2013.02.21. Az ezutáni legközelebbi szállítási időpont a központi raktárból az átvétel helyére az ezt követő hétfő, azaz 2013.02.25.[folytatás 2013.02.22]
Az ügyfélszolgálat 2013.02.14-i telefonos tájékoztatása alapján a megrendelt termék központi raktárba érkezése a mai napig, azaz 2013.02.22-ig várható. Mai, 2013.02.22-i telefonos tájékoztatás alapján a termék ESETLEGES várható beérkezése a központi raktárba a mai napon '13.02.22-én várható, de nem 100%. NEM VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ, hogy a termék a következő hétfői, azaz 2013.02.25-i üzletbe szállítással megérkezne, valamint az sem 100%-ig biztos, hogy a következő, szerdai, 27-i szállítással egyáltalán megérkezne.
Abban az esetben, ha ez nem történik meg, a következő szállítás az üzletbe 2013.03.04-én várható. Semmi, és senki nem garantálja, hogy 36 nappal a megrendelésem után egyáltalán esélyem lesz hozzájutni ahhoz amit rendeltem "Mindazonáltal 26-án jelezték, hogy megjött, és átvettem a cuccot. Ami egyébként egy karos kávéfőző volt...
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Odea Giro, 2 éves, napi 15-20 kávé, céges használat(=mostoha körülmények), ma kapjuk vissza szervizből:
- Pilot szelep szétszedése-, tisztítása,
- Kazánszelep felújítása,
- Csepptálca tartó palást cseréje,
- Kpe karbantartás, hengerfej tömítés cseréje, szűrő tisztítása,
- Vízpumpa felújítása,
- Vízcsap felújítás
- Vízkőtelenítésmajdnem 30k. És én azt hittem sokkal több lesz.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz hanolfe #21740 üzenetére
Hát...ez egy óbudai szerviz. Céges hivatalos ajánlatkérésre válasz. Másik gépet (Royal Prof.) is ide küldték már korábban.
Csak innen kértek ajánlatot, mivel ez volt megjelölve hivatalos Saeco szerviznek.
De ha van más hely, ahol szintén javítási garanciával kevesebbért is megcsinálják, akkor szívesen várom a javaslatot, és kb. 1 év múlva, mire megint beteg lesz feltételezhetően, majd a cég eldönti versenyezteti-e. De a baj, hogy az ajánlatot már a szemrevételezés után kaptuk, azt meg nehéz megoldani 120 km távolságból, hogy "köszönjük, nem kérjük" ,majd átutaztatjuk egy másik szervizbe, ahol szintén szétkapják, és adnak rá másik ajánlatot.Persze magánszemélyként ezt megfontoltabban csinálnám, de így a cégnek belefér akár 30k-ért is.
(különben ezeknek egy részét szerintem sok szabadidővel még otthon is meg lehetne csinálni ingyen , de egy céges irodai gépet nem cipelhet haza az ember hogy majd esténként bütykölgetem)
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz soldier2 #21962 üzenetére
Hát, kommersz vonalon mozogva, céges gép babtartójában fotóztam.
A setét az egy 80% robuszta Pellini (nem röhög, nagyon rossz), a világosabb egy 100% arabica Lavazza.Namost még csak ott tartunk kávénevelésben, hogy a sötétnél azt mondja a többség: "hát, annyira nem kifejezetten jó, de elmegy" ([facepalm]) végülis completával cukorral isszák, úgy valóban épphogy elmegy; de az utóbbival egyelőre nem tudnak mit kezdeni: "nem rossz, egész jó, ennek olyan kávéíze van, nincs mellékíze, nem olyan keserű".
Majd ha már eljutunk oda, hogy már esetleg arabika vonalon tudunk mozogni, akkor talán be lehet csempészni egy kicsi normálisabbat is néha.
De itt az egykori olasz ügyvezető által rendelt kicsit világosabb pörkölésnél még mindenki savanyúzik, tehát még messze vagyunk. Az a baj, hogy mindenki tejporozza, cukrozza, tehát még nem ittak jó kávét, mert szerintük üresen keserű.Én meg ugye egyedül vagyok "kávés", tehát amíg a többséget nem fertőzi meg a dolog, addig nekik a kávé az mind ugyanolyan, és nehéz elmagyarázni a dolgokat, mert nem érdekli őket, pláne nem a részletek, meg hogy mi miért hogyan.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ha egy adott kávé egy egyszerűbb karos gépen jó balanszos (nem savanykás, nem kesernyés), egy automatán meg kifejezetten a savanya felé tolódik el, akkor az automatán feltételezhetően kevesebb neki a hő? Viszont ott állítani sem lehet nagyon. Hosszabb bekapcsolt állapot, többszöri csapolás és gőzképzés után sem változik a helyzet.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Goose-T #22089 üzenetére
Szerintem arra próbáltak vitzesen utalni, hogy a kép k.rvasötét, ezért a babszem jankók is afroamerikai sötétségűnek tűnnek
Mindazonáltal amit ott mutatnak is k.rvasötét a képen, de talán a héjmaradék világossága a szem közepén árulkodik a valós perkelésről mindkét képen.Szívatnak anyám stop...
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
azért vagyunk különbözőek, hogy ne legyen mindenki egyforma
Amikor én nekem ízlő kávét ittam, annak az íze olyan volt, mint a natúr "smooth" mogyoróvaj egy kis natúr kókusszal. Nem keserű, nem savanyú, szinte faék egyszerűségű. Csakhogy a szájban megpampogva kiadott egy csomó ízt, amit semmihez nem tudtam hasonlítani, csak étcsokoládéhoz, kakaóporhoz, kókuszhoz és kávéhoz. A kókusz esetében itt nem a tipikus Bounty ízre kell gondolni, hanem a friss diós nyers ízre.
Na ezt sikerült néha reprodukálni otthon, de úgy, hogy mire a csésze végére értem, megjelentek a savanykás mellékszálak. Tehát számomra a jó kávé olyan, hogy az elején mintha kakaóporba, mogyoróba vagy étcsokiba harapnék, a végén meg mintha valaki kandírozott narancshéjas csokit csempészett volna bele. Ne citromot, csak narancshéjat[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz fragola.6035 #22260 üzenetére
És tegyük hozzá, hogy a káros hatásokkal szembeni ellenállás akár egyéni, akár evolúciós szinten akkor alakulhat ki, ha folyamatosan ki vagyunk neki téve. Ezért van néha az, hogy a steril üvegbúra alatt nevelt gyerek (ha genetikailag amúgy egészséges) gyakrabban beteges, vagy válik betegesebb felnőtté, mint az, akit hagytak, hogy (bizonyos szintig) érjenek a "káros" környezeti hatások.
Sokkal nagyobb problémát látok a manapság sajnos gyakori mozgásszegény életmód (8-10 órás irodai ülőmunka) miatt kialakuló gondokban(visszér, keringési zavarok, túlsúly, stb), mint abban, ha valaki nem kizárólag egészséges dolgokat fogyaszt, de közben a szervezete folyamatosan dolgozik.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt