-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
50g? Én egy személyre 12-13g-ból csinálok, kettőre tipikusan 20-ból. De "standard" kávézós méret is 15g adagonként.
konzumpro
Itt csináltak egy mérést: [link] . Bár vannak némi problémák az adatokkal, de nagyságrendi összehasonlításnak elvileg jó. -
Cathfaern
nagyúr
Koffein Roasters-el van valakinek tapasztalata? Elvileg jól hangzik, hogy különböző pörkölők legjobbjait válogatják össze, de a gyakorlatban ez vajon mennyire működik jól?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #105994 üzenetére
Én személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy ez az Iwaki ízben érdemben mást hozzon, mint a sima "befőttesüvegben áztatás + v60-on átszűrés" cold brew módszer.
De esetleg ha van valakinek, akkor kíváncsi lennék egy összehasonlításra[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #105999 üzenetére
Tudom. De a legnagyobb különbséget az áztatás vs. átfolyásos módszerek között az adja, hogy átfolyásosnál a folyamatos friss víz jobban kioldja a savakat. Viszont a hideg víz alapból nem nagyon tudja a savakat kioldani. Emellett bár csepegteted, de gyakorlatilag a csepegés átáztatja az összes őrleményt, ami vizes marad amíg vége nincs a folyamatnak, mivel a lefolyás se gyorsabb... gyakorlatilag ázik. Szóval szerintem nem lesz érdemi különbség a végeredményben (értsd: vakteszten nem mondod meg melyik melyikkel készült megegyező koncentráció esetén). De a tévedés jogát fenntartom
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #106091 üzenetére
Pont tegnap néztem egy két éves videót ahol Scott Rao magas kivonatolású espressoval kísérletezett, és lement 2 bar nyomásra hozzá...
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #85578752 #106560 üzenetére
Fémszűrőn mindig át fog jönni valamennyi apró szemcse, mindegy milyen az őrlőd. Ha french pressből "tiszta" kávét szeretnél, akkor legegyszerűbb ha átöntöd v60 filteren Mielőtt vettem volna clever drippert egy darabig így főztem a reggeli kávét: french press aljába kávét lefőz úgy ahogy Hoffmann mutatja, csak lenyomás helyett szűrő kihagy (legalább nem kell elmosni), csak átönt v60-on. Arra kell csak figyelni, hogy relatív lassan öntsd, hogy a kávé nagy része a french pressben maradjon, mert egyébként nagyon eltömíti a v60 filtert (valószínűleg kalita wave stílusú filterekkel nem kell erre annyira figyelni, de olyanom (még) nincs).
-
Cathfaern
nagyúr
Tud valaki olyan beszerzési helyet Kalita Wave filterhez (mindegy melyik méret, bár 185 jobb lenne), ahol értelmes áron és szállítási költséggel van? Külföldről van értelmes áron, de horror szállítási költséggel, magyar webshopban egyedül coop rostery-nél találtam, de ára is szerintem relatív magas, meg még majdnem 2k szállítási költség is rájönne... (nem Bp, szóval személyes átvétel nem játszana covid nélkül sem).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #106808 üzenetére
Szerintem jó lenne Nestle Vera-t elfelejteni. Elég kemény víz folyik itt a csapból ( [kép] ), de egy sima alap Brita-tól nem vízkövesedik a vízforraló (fél év alatt 0 jele vízkőnek), míg Vera-val egy hét alatt elkezdett vízkövesedni. Miután vaktesztes cupping-on is a Brita-t hoztuk ki jobbnak, abba is hagytam a Verázást Félreértés ne essék nyilván pancsolt víz jobb lenne, de a macera / kíváncsiság arány még nem érte el az ingerküszöbömet
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #106881 üzenetére
Nem is tiltott. Egy félreértés miatt terjedt el az, hogy tiltott lenne az EU-ban, itt a hivatalos állásfoglalás: [link]. A lényeg, hogy a zöld kávé direkt fogyasztásra árusítása tiltott (tehát pörkölés nélkül készíteni belőle valamit), ezt értelmezték félre úgy, hogy a cascara-ra is vonatkozik.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz hogyaza #106952 üzenetére
Ha csak presszó a lényeg, akkor a K-Plus nem igazán jó választás, 22 micron állítási lehetőség legtöbbször túl nagy presszó szemcseméretben. Akkor már inkább a JX-Pro-t nézd, sokkal finomabb állítási lehetőséget enged, és még olcsóbb is. K vonal akkor jó ha csak filterezel, vagy ha filter a fő vonal, de néha presszóznál is.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz b.kov #107012 üzenetére
Én Hario Skerton Pro-ról váltottam Timemore C2-re. Összehasonlíthatatlan az élmény. Nem csak őrlemény minőségre, hanem használatra is. C2-vel 30-40g leőrlése 50-60 sec, és szinte minimális erőt kell kifejteni. Skerton-hoz képest szinte azt mondanám, hogy "nem kell tekerni" Szóval én nem vetném el azt a kézi cserét, Timemore C2-re szinte minimális összegből tudnál váltani, és ég és föld lenne használhatóságban. Ráadásul kotyogósnál nem éreztem soha, hogy a C2 szűk keresztmetszet lenne (na jó, egy-két nagyon világos filter pörkölésű kávénél volt, hogy azt éreztem, hogy kéne pont egy beosztás kettő közé, hogy ideális kávé jöjjön le, de ez volt a kivétel).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Gery0505 #107678 üzenetére
Nagyon röviden kúpos = valamivel több fine, síktárcsás = egyformább szemcseméret. Filter esetén egyértelműen az utóbbi az ideális, espresso már érdekesebb kérdéskör. Ugyanis a több fine nem csak az ízvilágot befolyásolja, hanem a textúrát is. Nélküle az espresso "tisztább", "filteresebb" lesz, ami sokaknak zavaró egy espresso esetén ahol várnak egyfajta krémes, sűrűbb testet. Ízvilágra is elviszi kicsit "filter" vonal felé az espressot a síktárcsás őrlő.
Persze mindez abszolút high-end kúpos és síktárcsás őrlők esetén érvényes, alacsonyabb kategóriában túl sok egyéb paraméter befolyásolja a végeredményt ahhoz, hogy egyértelműen össze lehessen vetni a kettőt (értsd, pl.: egy magasabb kategóriás kúpos őrlő jobb lehet filterre, mint egy alacsonyabb kategóriás síktárcsás).És akkor csak ízvilágról beszéltünk, olyanról nem, hogy pl. síktárcsásnál mindig több lesz a pangó Ami aztán vagy probléma, vagy nem...
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #107670 üzenetére
Nem jártam még a helyen, de azért egy OneEleven etiópból illett volna valami jót kihozni, szóval nem vagyok benne biztos, hogy ez nem az ő hibája Persze az is lehet, hogy a kávé már régi, ahogy beszélgettem utóbbi időszakban kávézósokkal így covid alatt erősen lecsökkent a kereslet a filteres vonalra (ahogy írtam is korábban a topicban, nem egy helyen le is álltak vele amíg meg nem történt az újranyitás).
Legalábbis eddig nekem OneElevennel csak jó tapasztalatom volt, főleg a felsőbb kategóriáikkal.Sajnos az a tapasztalatom, hogy elég sok helyen nem jól készítik a filtert (értsd: iható a végeredmény, de a kávéból többet is ki lehetne hozni), én kezdek rászokni arra, hogy ha van batch brew, akkor inkább azt kérek, ott nagyobb eséllyel csak a kávén múlik a végeredmény.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bencefica13 #107745 üzenetére
Talán a legjobb esélyed úgy lenne, haszerzel valahogy egy espresso képes kézi darálót (Kinu, 1Zpresso JX-Pro, stb.), és keresel egy kávézót akinek van síktárcsás őrlője (eddig könnyű lesz), árulja is ugyanazt a kávét amiből főzi (ez se lesz nehéz), és hajlandó arra, hogy ha megveszel tőlük egy zacsival, akkor rögtön le is őrölhesd a kéziddel és lefőzzenek neked belőle egy espressot Nyilván mindezt holtidőre időzítve, amikor üres a kávézó (amire mondjuk így covid mellett még esély is van). Szerintem kisebb családiasabb kávézók simán belemennek ebbe, akár ők is kíváncsiak lehetnek a különbségre. De lehet ehhez végig kell járni párat és/vagy visszamenni egy megbeszélt időre (amikor tudják hogy nincs forgalmuk).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #107749 üzenetére
Igazából a célközönséget nem értem. Nincs otthon áram, de espressot akar főzni? Mert ha van áram, akkor minek kínlódni a patronnal, ha nem vagyok otthon, akkor meg főleg nem akarok egy patront magammal cipelni. Oké, állításuk szerint 1 patronnal "8 cup" espresso lejön, szóval nem kell 2 kilót magaddal vinni, de akkor se hangzik túlzottan "kempingbarátnak".
Árral próbálnak még érvelni, de ugyanennyiért ott van a Flair ClassicEttől még szerintem nagyon ötletes a dolog (patront használni nyomás előállításra), csak nem igazán látom át mikor lenne ez igazán hasznos.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz ribarszki #107865 üzenetére
Meg jól értem, hogy ez lényegében csak egy vezérlő a pumpához? Tehát valójában ez nem rendes karos gép? Legalábbis a következő mondat nekem erre utal:
"with manual control of pressure through the lever for pre and post ramping of pump pressure"
Plusz nem is érteném honnan jön az erőkar a nyomáshoz egyébként. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Superkee #108012 üzenetére
Szerintem az első lépés egy jobb őrlő, tizedpontos mérleg és jó minőségű kávé. Kotyogóssal jó alapanyagból meglepően jó kávét lehet főzni ha jól csinálod. Ezekkel már önmagában drasztikusan fel tudod javítani a kávézási élményedet még mielőtt beleesel az "espresso" nevű mélységes pénznyelőbe
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #108016 üzenetére
Az őrlő részéhez nem tudok hozzászólni, de ha filter finomságot el tudsz érni, és a Hoffmann-féle french press receptet használod, akkor az jó lesz french presshez is (lassan kéne már valami pénzt kérnem tőle amennyit linkelem ). Ettől függetlenül mindegy milyen őrlőd van meg milyenre őrlöd a kávét, french pressben akkor is benne lesz a kávé, szóval ne várj filteres tisztaságot.
Kávé neve alapján én French press-el is relatív alacsony hőfokon kísérleteznék, kezdésnek azért inkább 92-94 körül, de lehet annál is lentebb kell menni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz thomasrc #108046 üzenetére
Önmagában áztatásos főzéssel nagyon nehéz túlkivonatolni bármit is, szóval nem az a fő probléma. A gond inkább ott van, hogy ha túl pici a szemcseméret, akkor túl sok fine át fog menni a fémszűrőn és nem lesz egy élmény inni a végeredményt. Cleverrel (ugyancsak áztatás, de papírfilter) ugye nincs ilyen gond, és van is aki úgy tolja, hogy nagyon finom őrleményt használ, csak akkor van hogy 10-15 percet várni kell, hogy lefollyon, mert a sok fine eltömíti a papírfiltert
Szerintem french presshez bármilyen kávé jó, csokis espressoval is jó lesz, meg világos filterrel is. Attól függ mit szeretnél
-
Cathfaern
nagyúr
Comandante C40 még mindig a non-plus ultra*. 1ZPresso K-Plus/Pro valószínűleg ugyanazt hozza, de nem nagyon van összehasonlító teszt a kettő között. 1ZPresso JX (Pro) a középkategória. A nagyon minimum a Timemore C2 (szerintem). Meg van most pár relatív új amikről nincs még elég teszt, hogy el lehessen dönteni pontosan mit hoznak (pl. Timemore X).
*Nyilván az OE Apex, illetve a HG-1/2, de azt gondolom azok már erősen feszegetik a "kézi őrlő" fogalom határait Na meg a pénztárcáét is...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #108084 üzenetére
Espresso gépekhez továbbra se értek, de alumínium kotyogósnál kimérték, hogy mi történik elmosáskor, illetve egymás utáni használatkor:
(forrás)De ugye nyilván ez nem zárt rendszer, tehát máshogy viselkedik, ennek ellenére nekem úgy tűnik, hogy maga a víz is csinál valamit az alumíniummal, ha egyre több használat után egyre kevesebb oldódik ki.
Másik oldalról ugyanitt azt is írják, hogy:
"preparing coffee in an aluminum moka pot results in a maximum of 4% to TWI (total weekly intake), if an average of 3.17 L coffee is consumed per week, even if the pots are washed in the dishwasher, against the explicit instructions of the manufacturer."
És ugye itt minden használat után elmosásról van szó, plusz egy espresso-ba messze kevesebb víz megy bele, mint amiről itt beszélnek. Szóval esélyes, hogy elég elhanyagolható mennyiség... -
Cathfaern
nagyúr
Ha valaki eddig lusta volt rákeresni, hogy pontosan honnan jön a "fellinizni" (fellini shot), itt van vágott / benagyított formában [link] (amúgy Flair 58 review videó, de sok újat nem mond szerintem)
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Petyuska111 #108117 üzenetére
Az AVX saját őrlői ránézésre és árra kb. a Timemore C2-vel vannak egy szinten. Ha ez tényleg így van, akkor bár képes lemenni espresso finomságra, de normálisan beállítani nem fogod tudni, mert túl nagyok a lépésközök.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #108165 üzenetére
Jól értem, hogy az eredeti kések vannak benne, nem az SSP? Espresso-ra az szerintem esélytelen lesz kávétól függetlenül, mert filterre is az a kritika az Oda-val kapcsolatban, hogy nem tud elég finomra őrölni bizonyos technikákhoz / kávéhoz...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #108034 üzenetére
Blind shaker-re gondolsz? Én próbáltam, az alapján semmi jelentősége nincs filterre, és még körülményesebb is használni, mint ha csak beleöntöm az őrleményt a helyére.
-
Cathfaern
nagyúr
Ha esetleg valaki mostanában tervez kézi őrlőt vásárolni, érkezett egy C40 vs. 1zPresso JX/JX-Pro összehasonlító videó: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
Milyen magyar kávépörkölők vannak, akik foglalkoznak kifejezetten filteres pörköléssel? Nyilván elég sok világos - közepes pörkölésű kávé jó filterre, de tapasztalatom szerint vegyes tud lenni a felhozatal.
Nyitom a sort azokkal akiket ismerek:
- Casino Mocca: szerintem a legjobb pörkölő azok közül akiket ismerek filterre, nem volt még csalódás egy kávéjuk se.
- Roastopus: borzasztóan tetszik a designjuk De a kávéikkal én nem vagyok 100%-ban megelégedve. Topicban alapvetően pozitív a kép, szóval lehet velem van csak a hiba. És hozzáteszem, így is a jobbak közé tartoznak, és stabil a minőség.
- One Eleven: Nem említik külön, hogy filteres pörkölés, de a "Fancy" kategóriás kávéikban még nem csalódtam. Viszont szerintem Casino Mocca finomabb náluk, és olcsóbb is. "Special" kategória szerintem erősen kétesélyes, van ami jó filternek, van ami nem annyira (és ez nem igazán derül ki a leírásokból).
- Blue Bird Roastery: Eddig csak egy kávéjukhoz volt szerencsém, de az egyértelműen a jobbak között volt
- AVX: Csak az első körös direkt filteres pörkölésüket ittam, de az nem igazán volt jó, más pörkölőtől a nem filteres pörkölések is jobbak. De azokról ők is elismerték később, hogy nem sikerültek jól, és elvileg azóta sikeresen javítottak rajta (de azokból még nem ittam).
- Lucky Cap: Változó szerintem, hogy mennyire jók filterre. Ittam tőlük már nagyon jó kávét is (pl. legutóbb egy Kenyait), de voltak kifejezetten felejthető kávéik is.Akikről tudom, hogy van filter pörkölésük, de még sose ittam, vagy csak 1-1 kávét kávézóban:
- Black Sheep
- 42 Coffee
- Green Plantation (földrajzilag nem magyar, de na )
- Coffeein (lásd előző komment. Illetve a legelső v60-as próbálkozásaimnál ittam tőlük, amikor azt se tudtam eszik-e vagy isszák a filtert, szóval reális véleményt nem tudok mondani)
- Kapucziner (előzőhöz hasonlóan nagyon rég ittam tőlük utoljára) -
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #108562 üzenetére
Oh, ez valahogy nem esett le nekem, hogy van helyi képviselet
Kicsit nehezen tudom megfogalmazni pontosan a problémát. Casino Mocca vagy pl. April Coffeetól rendelt kávék esetén valahogy tisztább ízjegyek jönnek ki, illetve azoknál azért kell küzdenem, hogy mindent ki tudjak hozni a kávéból, nem kell "visszafogni" semmit, hogy ne legyenek zavaró ízek a kávéban. Ha túl is tolom, akkor sincsenek bántó ízek, csak egyszerűen már "sok" az íz, és emiatt lesz kellemetlen.
Roastopus-os kávékból is nagyon finom eredmény születik, de általában kicsit zavarosabbak az ízjegyek, és kell némi kísérletezés, variálás hőmérséklettel, öntési technikával, hogy biztos ne kerüljön olyan a pohárba ami nem tetszik. Nem érzek pörkölési hibára vagy túlpörkölésre utaló ízvilágot, tehát nincs égett vagy hamus íz, csak elkezdenek kijönni olyan keserű ízek, amik a fent említetteknél nem.
És nyilván ezek csak tendenciák, zacskónként lehet eltérés, pl. volt egy zacskó Casino Mocca aminél küzdenem kellett, hogy ne legyen keserű, mint ahogy volt egy Seahorse aminél az volt a kihívás, hogy amit csak lehet kisajtoljak belőle. Ugyancsak hasonlóan jól sikerült a Squid (abból egy zacskót ittam még csak, másik fagyasztóban várakozik).
Had tegyem hozzá, hogy a Squid nagyon ízlett, kifejezetten szokatlan és érdekes ízvilág volt, remélem lesz máskor is hasonlóŐrlő jelenleg 1ZPresso K-Pro, eszköz meg váltogatva v60 (műanyag), April Brewer (kerámia), Clever Brewer, Aeropress.
SoundON:
Nem gondoltam, hogy teljes lenne a lista, azért sok pörkölővel nem vagyok képben De majd topic ajánlásokból csinálok egy összefoglaló listát majd.WarLock07222:
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JackFeryll #108626 üzenetére
Ha semmi okosság nem kell, akkor meg ott az AVX féle kínai verzió. Picit lehetne gyorsabb, de ugyanúgy tölthető, gyorsan bekapcsol, nem kell hozzá telefon semmihez, és mér tömeget 0.1 pontossággal, meg időt. És 4 számjegybe kerül