- Újabb államok perelik az Apple-t, mert sok pénzt szed ki a vevőkből
- Windows 11
- SUSE Linux
- Meggyőző arcjátékkal reagál a kínai humanoid robot
- Milyen routert?
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Max
- Béta iOS-t használók topikja
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
válasz PeterAgos #109503 üzenetére
Esetemben a bugyborekolas megelozte a hutokori kozeg forrasat: a gyanu az, hogy a bojlerben a nyomas novekedesenek kezdeti szakaszaban visszafogott mertekben tudott szokni egy kicsit a rosz tomci mellett (ez jelentkezett bugyborekolassal) mig az intenziv forras soran (mely utan amugy a kave szokokut megindulna) mar nagyobb mennyisegu vizet tolt el mellette es kikopte a kemenyen.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
válasz PeterAgos #111997 üzenetére
most nem azért, de a gene-ben látni aztán tényleg elég jól lehet... (hallani nehezebb, de pár elvetemült zöldet leszámítva már telibe hallom mindet)
a behmor primitív, nem látszik olyan jól, csak éppen jobbak a pörik és akár 350 grammal is elboldogul
a hottopot nem ismerem, de anno, amikor ezek divatban voltak a fórumban, nem volt túl kedvelt...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz PeterAgos #112036 üzenetére
a gene-nél nehéz hallani a reccset a sok kiegészítő zaj miatt, de némi rutinnal azért bőven hallható. én is úgy csinálom, hogy recsegés kezdete +1,3 perc kb., aztán korábbi tapasztalatok alapján pár tizedperc +/- az adott kávénál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
lszlfrng
csendes tag
válasz PeterAgos #112036 üzenetére
Köszi az értékes infókat.
Szemezgetek a Behmor-al. Az ára a legjobb a Gene és Hottop hármasból. Talán még tuningolni is lehet (mint a GC-t) és programból vezérelni. A gázos (pl Kaldi) pörkölőkről nem olvastam a fórumon, mintha mindenki csak elektromosban gondolkodna, pedig nem lehet olyan ördögtől való.
Azt olvastam, hogy a Behmor programja csak közepes pörkölésig tud. Neked sikerült ezt felülírni pl. manuális módszerrel és beállításokkal?
-
Kulbi
aktív tag
válasz PeterAgos #112342 üzenetére
A szerelés viszonylag egyszerű. Még nem tudok tapasztalatokat, mert csak három kávét főztem. Meg kell szokni az új munkafolyamatot, az idő és gramm mellett most játszadozni kell a kis gombbal, szóval még egy dolog amire figyelni kell.
Amire viszont én is kíváncsi lennék az mások tapasztalatára, hasonló eszközökkel: pl. a coffee-sensor, Profitec vagy gyári Lelit flow controllerek e61 fejen. Úgy tudom pl. van itt több Bianca is. Esetleg van-e mérésetek vagy alkalmazott profilotok?
Az első az enyém, a második egy youtuber kolléga.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Kulbi
aktív tag
válasz PeterAgos #112449 üzenetére
Jó összefoglaló, bár ezek engem nem riasztanak el. Ha be lehet szerezni jó áron… pl. Eureka Specialita szinten akkor azért a 64 mm érdekes lehet.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
qvik27
tag
válasz PeterAgos #112690 üzenetére
...majd egyszer megmutatod, ha lesz alkalom, hogy a kommentemnek melyik része szól érzelemről szerinted.
Ha jól csal az emlékezetem, azt írtam, hogy én kerülném az AVX cuccokat - ez volt a hangsúlyos. A többi adalék, amire meg jött mindenféle fura reakció ki-ki gondolkodjon el maga azon, amit reagált...10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
-
icm
tag
válasz PeterAgos #115550 üzenetére
Azért ez nem eloxálás - mielőtt valaki így szeretne eloxálgatni
Az aluminium esetén az oxidréteg vastagság növelése, amitől keményebb lesz a felület és korróziós szempontok alapján (mivel az oxidréteget növeltük) ellenállóbb. Az esztétikum pedig másodlagos, de ahogy lenni szokott ez fontosabb szempont"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz PeterAgos #115542 üzenetére
Kicsit unatkoztamnem hagyott nyugodni a dolog. Kipróbáltam.
a recept az ismételhetőség kedvéért: első körben 10mp-ig tartottam a láng fölött, de igazából amikor elkezd füstölni már lehet is forgatni, elvenni. Én pár helyen [többet hagytam] a gáz felett. Ez simán elkerülhető ha füstölés után forgat is az ember rajta vagy le is veszi. [Hátulról] is megmelegítettem, itt már nem volt akkora füstölés, hiszen a nagy része kiégett már. Itt pusztán csak az 5-6mp láng felett tartás volt. Az [eredmény] pedig jól látható.
Hőkezelés után szabad levegőn hagyva elég hamar lehűlt. Vízzel átöblítettem, de tök felesleges. Köszi a tippet, gyors, egyszerű, nagyszerű. Hőlégfúvót majd legközelebb kipróbálom. Bár van bevált recept…"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
roBEEsz
csendes tag
válasz PeterAgos #115988 üzenetére
Beszéltem annak idején az értékesítővel, azt a választ kaptam, hogy soha ilyet még másnál nem produkált és nem is értik..
Bizonyára én vagyok a hülye..
Egyébként feltártam a mérleget és valszin valami kontakt hiba, szóval nem egy nagy dolog, de kicsit többet vártam tőle (főleg közel egy 20-asert) A jövőben nagyon tervezem ezt a Black Mirrort..
@zolnagy szerintem ha nem sajnálsz rá 6000-7000 ft-ot, akkor nyomtatass egy slim drip trayt, nagyon hasznos kiegeszto lehet, mert igy szinte barmi ala megy..(enyemnel is ezt lathattad)
Ha barki ilyenbe gondolkodik, akkor itt vannak a szukseges linkek. (Talca + hosszított lefuvató cső)
-
őstag
válasz PeterAgos #116291 üzenetére
Köszi!
Itt nem is feltétlen a tekerésre gondolok, hanem a kávéfőző lehűtésére pl - erről olvastam itt korábban. Nem lehet gondolom gyorsan egymás után lefőzni a 4 adagot, kivárosabb az esszencia, de vélemények alapján megéri
Nézegettem a Flair masinákat is, de azért az odafigyelősebb, szemben a 9Baristával ami igazából csak teszi a dolgát magától -
qvik27
tag
válasz PeterAgos #116291 üzenetére
Nekem nincs 9B-m, de értésem szerint nem sorozatlövő, és ez a jellegzetessége magában a technológiában gyökeredzik. Ha túl magas az eszköz hőmérséklete, amikor indul a folyamat, a vízhőmérséklet és a nyomásviszonyok nem fognak jól alakulni.
Aki többünknek ilyennel készített eszpresszót, két shot között hűtötte a cuccost.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz PeterAgos #117792 üzenetére
Így hogy egy hete nálam már a C40 némi tapasztalat Mondanám, hogy előzetes, de őszintén nehezen tudom elképzelni, hogy érdemben változzon.
Először is a Gagné-s app-ról:
Sajnos nagyon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. A legnagyobb probléma amire nem sikerült megoldást találnom, hogy az őrlemény nagyon kis részét lehet csak felhasználni egy kép elkészítéséhez. Annyira kis részét, hogy még ha csak egy babot őrlök le (ami önmagában problémás lehet, mert könnyen el tudom képzelni, hogy máshogy viselkedik az őrlő ha 1 szem babot őröl, mint ha jelentősebb mennyiséget), akkor se tudom az egészet lefotózni, mert nem lesz elég részletes a kép (pixel / mm túl alacsony) és túl sok szemcsét nem detektál.
Viszont ha az őrlemény csak egy részét használom fel, akkor a legnagyobb igyekezettel is inkonzisztens lesz a végeredmény. Például a következő képen látható két grafikon ugyanazon őrlő (C40) ugyanazon őrléséből származik (56 Red Clix klikk), csak két külön "terítés":
Ha ugyanazon őrlő, ugyanazon őrlése között ennyi különbség lehet, akkor nincs sok értelme két hasonló őrlőt összehasonlítani vele, mert képtelenség lesz megmondani, hogy a különbséget az őrlő okozta, vagy az inkonzisztens mérés (főleg hogy ott még a "valós" szemcseméretet se túl egyszerű egyformára beállítani).Elvileg megoldás lehetne, hogy több képet csinálni és a végeredményt kiátlagolni, viszont az app semmilyen megoldást nem nyújt erre, Excel bűvészkedésre meg nem érzek késztetést.
Szóval emiatt valószínűleg app-os összehasonlítást nem fogok posztolni, mert nem gondolom, hogy bármi valós konklúziót le lehetne szűrni belőle. Sajnos.Ha valakinek van esetleg ötlete vagy módszere, hogy hogy lehetne ezt konzisztensen csinálni, azt szívesen veszem
Na de térjünk rá magukra az örlőkre, tehát 1ZPresso K-Plus vs. Comandante C40:
Egy hét használat után azt gondolom, hogy a K-Plus minden téren jobb, mint a C40... kivéve az őrleményt magát és így az elkészült kávé ízvilágát. Ugyanis utóbbi téren egyértelműen, gyakorlatilag kivétel nélkül rendre a C40 nyert. Legyen az bármilyen kávé, bármilyen módszer, vakteszt vagy direkt összehasonlítás. Egyetlen kivétel volt, amikor a főzést elrontottam, valószínűleg túl finomra őröltem mindkettőn az adott kávéhoz és a rossz és picit kevésbé rossz közül a K-Plus jött ki nyertesen. De ezt nem tekinteném reprezentatívnak
Legelső főzésem a C40-el cupping volt, 3 különböző kávéval, vakteszttel (tudtuk melyik kávé melyik, de azt nem hogy melyik C40, melyik K-Plus). Itt probléma nélkül belőttem mind a háromnál melyik a C40: amelyik "hibátlanabb" volt (lásd lentebb). Feleségemnek 3-ból 2-nél jobban ízlett a K-Plus. Viszont utána többször is csináltam vele vaktesztet lefőzött kávéval, és rendre a C40 ízlett neki jobban. Ezek nekem nem vaktesztek voltak (majd azért tervezek még olyat), de ugyancsak ezzel az eredménnyel.Mekkora ez a különbség a kettő között? Nem mondanám hatalmasnak, nem egy Skerton vs. K-Plus közti különbség. Síktárcsás őrlőkkel eddig csak kávézókban volt tapasztalatom így direkt összehasonlításom nincs, de az alapján azt gondolom, hogy egy K-Plus / C40 vs. SSP síktárcás között drasztikusan nagyobb a különbség, mint a K-Plus és a C40 között. De lehet van annyi különbség a K-Plus és a C40 között, mint a Timemore C2 és a K-Plus között volt (bár ez inkább a C2 dícsérete).
Tegyük hozzá, hogy mindez pancsolt vízzel (SCA arányok). Nem vagyok biztos benne, hogy kancsós szűrt vízzel ki lehetne érezni a különbséget (majd csinálok még ilyen tesztet), illetve abban biztos vagyok, hogy sima csapvízzel nem tudnék különbséget tenni a kettő között.Inkább azt mondanám, hogy a K-Plus-ban mindig ott van egy picit bántó mellékíz, ami a C40-ben egyszerűen nincs ott.
Igazából sejtem is, hogy mi okozza ezt. Sajnos ahogy bevezetőben írtam objektíven (eddig) nem tudtam ezt kimutatni*, de amennyire én látom a két őrlő őrlemény szemcseméret egységességében nincs drasztikus különbség. C40-nek talán picit egységesebbek a szemcséi, különösen nagyobb szemcseméret esetén (50+ red clix-en, szóval elvileg 25+ sima klikk), de ez nem jelentős.
Ami viszont drasztikus különbség, az a "micro fines"-ok mennyisége. K-Plus őrleményében szemmel láthatóan több van. Annyira, hogy amikor feleségem (meglepően jó) szemmértékét próbáltam igénybe venni, hogy két őrlemény mennyire lett azonos méretű, anélkül hogy bármiről is tudott volna, az első reakciója az volt, hogy nehéz megmondani, mert az egyikben (nem tudta melyik, de a K-Plus volt az), sokkal több "az a nagyon apró".
Ez már csak találgatás, de vagy a kés vagy az őrlő merevsége (esetleg kés élessége?) okozhatja a különbséget. Egyértelműen más érzés a két őrlőt tekerni: a K-Plus esetén picit mintha "kenődnének" a szemek, míg a C40 esetén egy sokkal hirtelenebb "roppanás"-szerű érzet van. Nehéz leírni, de érzetre nagyon más. C40 valahogy merevebbnek érződik őrlés közben.* és valószínűleg nem is fogom tudni, még ha sikerül is konzisztens eredményt elérnem az app-al, ugyanis a micro fine-t sose detektálja. Valószínűleg valami jelentősen jobb felbontású fényképező kéne hozzá, vagy ez egyszerűen a módszer korlátja.
Hogy amúgy miért írom, hogy a K-Plus minden másban jobb?
1. Állíthatóság terén C40 nagyon a múltban ragadt. Az alul tekergetés, főleg úgy, hogy nem látni hogy hol áll pontosan az állító, nagyon körülményes a K-Plushoz képest. Nyilván ez kevésbé probléma, hogy ha az ember mindig ugyanazt a kávét főzi mindig ugyanannyi mennyiséggel és mindig ugyanazzal a módszerrel. De ha váltogat ezek között, akkor azért kellemetlenség.
A Red clix valamivel (de nem sokkal) finomabb állítást enged, mint a K-Plus, de a K-Plus utódja a K-Max (ami ugyancsak C40 árban van) még jobb ilyen téren, szóval itt is lemarad a C40.
2. Szerintem K-Plus "prémiumabb" érzetet nyújt. Pont az ellenkezőjére számítottam, de a teljesen fém test, a fogása az őrlőnek, a fogantyú ahogy ráilleszkedik mind jobb érzetet nyújt a K-Plus esetén. Főleg utóbbi nagyon fura számomra a C40 esetén ahogy "lötyög" és még így is nehézkes fel-letenni, miközben elvileg pont az az indoklás a Comandante részéről, hogy így könnyebb az ráillesztése. Ezzel ellentétben a K-Plus fogantyúját sokkal könnyebb feltenni, és tökéletesen rásimul. Persze tekerés közben ez már teljesen mindegy.
3. K-Plus gyorsabb. Nem a legfontosabb számomra, főleg filter esetén, de C40-et nem szeretném minden nap többször kotyogósra vagy főleg nem espressora használni.
4. K-Plusnak kényelmesebb a fogása és praktikusabb a kar kialakítása. Bár ez szubjektív és kézméret kérdése is, de elég átlag méret kezem van, és a C40 rövidebb fogantyúját volt hogy hozzáütöttem a kezemhez ha ott fogtam ahol pont érzés lett volna fogni (azóta lentebb fogom, így nincs vele gond). K-Plus-nál a kar hosszabb, így ez nem fordulhat elő, még nagyobb kéz esetén se. Mondjuk pont nem rég jött ki C40-hez hosszabb kar, az nyilván változtat ezen, de plusz költség. Illetve jobb is a vékonyabb testet fogni, bár ez én kézméretemnél nem okozott érdemi különbséget (kisebb kézzel amennyire hallom nem szeretik a C40 vastag testét).
5. Az üveg őrleménytartó számomra picit fura. Elég masszív üvegnek tűnik, így töréstől nem férek, de valahogy a K-Plus fémjét szívesebben használom. Mágneses csatlakozást mondjuk nem érzem annyira nagy előnynek, bár tény hogy kényelmesebb, mint tekergetni.Szóval összeségében K-Plust sokkal jobb használni. Viszont a C40 egyértelműen jobb ízű kávét produkál.
Mit jelent ez számomra? Jó kérdés Szeretek kísérletezni, így a könnyű állíthatóság eléggé hasznos nekem... de végeredményben az érdekel, hogy az elkészült kávé minél finomabb legyen.
Azt nem érzem, hogy most rögtön el akarnám adni a K-Plust és venni helyette egy C40-et, de valószínűleg ha utóbbit beakciózzák és/vagy el tudom adni a K-Plust jó áron, akkor meglépek egy cserét.Ha valaki újonnan vesz őrlőt, az nehéz kérdés. Ha mindennél fontosabb az ízvilág és filterre akarja napi szinten használni, akkor gondolkodás nélkül C40. Ha fontos a könnyű állíthatóság és/vagy espresso a fő felhasználási terület, akkor viszont egyértelműen K-Max.
De ha nem gondolkozunk ennyire végletekben, akkor meg talán amelyik szimpatikusabb Mert abban egyetértek a meglévő (kevés) összehasonlító teszttel, hogy bár jobb a C40 ízvilága, de azért nagyságrendi különbség nincs a két őrlő által produkált ízvilág között. -
brumi1024
veterán
válasz PeterAgos #118500 üzenetére
Sehol nem írtam, hogy ne lenne jó. Csak presszóra viszont nem jön ki a C40 előnye. A Kinu fokozatmentesen állítható, presszó finomságnál gyorsabb vele letekerni 18 grammot és egyszerűbb állítani (nem kell mindig visszatekerni nulláig és onnan klikkeket számolni). A C40 alapvetően egy filter őrlő, arra jobb, mint a Kinu, de csak presszónál előnyösebb az utóbbi.
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz PeterAgos #119660 üzenetére
Bocs, de a H szerintem vastag. Bőven elég az E1. Az is karcol ha túl mélyre mész vele de H az már nagyon vastag. Próbáltam mindkettőt.
(Egyébként utóbbi időben teljesen leszoktam róla. A trükkje az volt, hogy nem külön edénybe őrlök, sőt még oda se koccantom a kart. Őrlés lehetőleg egy kupacba, majd OCD, tamper - kész.) A C-s Major irtózatos sebessége miatt ügyesnek kell lenni, hogy jó legyen a kupac, de az a meghatározó. Utána tök mindegy volt, hogy használtam-e WDT-t vagy sem.) -
Kávé Kálmán
tag
válasz PeterAgos #121820 üzenetére
"Bassus, nekem ennél kevesebb kávé jön fel - de úgy tudom, a Te 9B-d "bottomless"-é lett alakítva? Ennek köszönhető? Előre is köszönöm a választ."
Ez talán inkább "topless". De hosszabb italhoz igazából semmi köze. Bár kicsit tovább töltöttem a jelölésnél, de messze nem lett Dobogókőn kimaxolva. 43-45g-os italok is kihozhatók 9belőle. Ha jól emlékszem, a jelölésnél 120g víz van benne, de összecsavarható 140-nel is, mégpedig Tubánszky Dávid Hack (TDH) by @tobee alkalmazásával. A TDH abból áll, hogy a középrészt/hűtőkört ferdén ereszted a bojlerbe, így egy kicsit több víz marad alul. SOXERENCSÉT! Köszönet Dávidnak!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Projektor topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vicces képek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Call of Duty: Mobile
- Motorolaj és szűrő topik
- További aktív témák...