-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #99659 üzenetére
Te jó ég mennyi cucc van ebben
Hát nem szívesen szerelném -
zolnagy
őstag
válasz vicces1 #99838 üzenetére
Vagy maga verti kéne itthonra, aki elkészíti a kávét.
Tegnap kíváncsiságból elővettem a flairt és készítettem vele egy adag starfisht. Tök jó lett, a lefolyás, a kinézet, az íz. Az örlő a commandante volt.
Ma ismét ugyanez a kávé, tizedgrammra ua mennyiségű kávé, örlő is ua, előáztatást is addig hagytam, majd felnyomtam 9 barra, de csak csöpögött, majd 15 s után indult nagyon lassan meg. Szar is lett. Kinézetre, ízre. Nem értem. Nekem a flair rejtély marad. A pogácsa mindkét esetben hibátlan volt, de a másodiknál látszott, hogy kicsit égett volt az alja a lassú kivonatolás miatt. -
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #99842 üzenetére
Én is ezt gondolnám, de GC-nél rendszeresen használom a commandantét, és ott sose volt ilyen különbség a lefolyásokban.
Persze lehet, hogy velem van a baj és nem való nekem manual gép.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz verti1 #99845 üzenetére
A nyomásgörbét/időt próbáltam tartani ugyanúgy, de persze lehet, hogy nem tudtam úgy, ahogy kellet volna, ebben nem vagyok jó. Gáztűzhelyen forralt vízzel melegítettem elő ill. azzal is öntöttem fel csapolás előtt. Persze az időket itt megint nem figyeltem másodperc pontosan, csak kb.
De az meglep, hogy a lefolyást a hőmérséklet befolyásolja. Persze neked elhiszem, hiszen tudom, hogy Te napi szinten használod és rendkívül precíznek ismerlek, csak a miértjét nem értem. Józan paraszti eszemmel azt gondolnám, hogy annak nem szabadna a lefolyást befolyásolni.Mindenesetre holnap egy újabb teszt ugyanezekkel a beállításokkal és figyelni fogok mindenre is.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz home.barista #99858 üzenetére
Nézd, erre senki nem fog egzakt választ adni. A legtöbb embernek itt bejött, nekem nem annyira, de én vagyok a kisebbség.
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #99869 üzenetére
-
zolnagy
őstag
válasz Krajcsi #99888 üzenetére
Köszi, de ez a praktika már megvan. Én alapból így csináltam az elejétől. Ma egyébként egy red clix klikkel durvábbra vettem az őrleményt és így jó lett ismét.
Más.
Ma végre meg tudtam mérni a mazzer késtartó pontosságát. Egy század körüli, tehát örülök. Bele is applikáltam az új f64 evo késeket. Eddig az összeéréstől 9-13 ricni tartomány volt használatban. Most az új késekjel beállítottam 11-re, befulladt, 13-nál detto, 16-nál lassan de megindult. Lehet, hogy az új kések miatt van, de örülök, hogy van benne tartalék. -
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #99923 üzenetére
Valami nagyobb Compak örlővel. A pontos típusát sajna nem tudom. Ha legközelebb megyek, megkérdem, de most még jövő hétig karanténban vagyok én is a zasszony miatt.
@adp,
a vízkőtlenítésnél ugye leszedted a felsőszűrőt és a vízterítőt?
Állt hosszab ideig a gép?
A pumpának egészséges a hangja, mikori?
A 9 bar nyomást eléri? Próbáltad vakszűrővel?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Csak azért kérdem, mert ha fent van a vízterítő, szűrő a vízkőoldásnál, akkor ugye nincs szabad útja annak a vízkődarabnak, ami adott esetben kijönne. Így lehet, hogy kijön, de ott marad a vízterítőn, ami egy csapolás végén visszajuthat a háromjáratúhoz, és ott problémát okozhat. Bár ekkor valószínű nem állna fel a nyomás, és csapolás alatt jönne víz a lefúvató csőnél is.
Van a gépben szűkítő? Ha van, hova van beépítve?
Én egyébként szétkapnám a gépet, ha ez többször előfordul, csak akkor látod, hogy mi lehet a gond. -
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #99936 üzenetére
Igen régen egy Ditting volt, meg volt akkor is egy Compak. Most 2 ugyanolyan Compakot láttam, mert 2 féle kávét lehet egyszerre kóstolni. Meg valószínű a Mina is hozzátesz a jó végeredményhez. Mindenesetre én most örülök a mazzeremnek. Majdnem elhajoltam én is egy NZ irányba, de nem.
Nálunk még csak feleségem covidos, de szerencsére enyhe lefolyásúnak tűnik. Szerdán kezdte elveszíteni az íz, szag érzékelést. Hétvégén már az ízek kezdtek visszajönni, ma meg már a szaglás is. Láz, nehézlégzés nem volt. A héten én is itthonról dolgozom (most már csak 10 nap karantén van a tünetek megjelenésétől számítva). És persze tudok inni jó kávét napközben.@adp, akkor szinte biztos, hogy az. Én most kísérletezem a GC-vel. Majdnem csapvízzel etetem. A csapvíz átmegy egy 10 mikron, aztán egy aktív szén, majd egy 1 mikron szűrőn. Kíváncsi vagyok mikor dugul el. Ez a víz egyébként ízben jó kávékat produkál, de ugye a gép nem biztos, hogy szereti. Már 1 hónapja használom. Tegnap vízkőtlenítettem én is, de nem jött ki semmi. Most lesz egy hosszabb távú teszt.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz adampofaa #100032 üzenetére
Expolygonban van többféle. Nem kell feltétlen a típusnak megfelelő. Én is brasilia lady fűtőszálat vettem a QM Silvanoba anno. Az eredeti 600W, ez meg 1200, de legalább gyorsabb lett Nem is volt vele gond, a pid értékeivel kellett kicsit játszani.
Nem is a W a lényeg, hanem a geometria és a tömítőfelület kiképzése. Ha az passzol, akkor ok.
Nyilván a legjobb ezt személyesen megnézni, de én pl tudtam, hogy jó lesz a ladyé, mert volt olyan gépem is. -
zolnagy
őstag
válasz WarLock07222 #100036 üzenetére
Nincs semmi gond az 1200 W-al. Már két Silvanoban is kicseréltem. Jelenleg egyik sem az enyém már. A gépben normál 1,5-es szilikon vezetékek vannak, amik simán elbírják azt a ~3A-t. Egyébként más hasonló felépítésű gépben ekkora fűtőszál az alap.
A kérdező szempontjából ez meg egyébként sem releváns, mert neki egy tök más gépe van. Én a példát kizárólag azért hoztam, hogy ha nincs konkrétan a géptípusnak megfelelő fűtőszál, akkor még nem lehetetlen találni hozzá, csak geometriailag passzoljon.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #100059 üzenetére
Szedd ki a szilikoncsövet a víztartályból és “üresen” járasd, amíg jön víz a fejből és a pumpának nem lesz egészségtelen kerregő hangja. Ez elvileg vízteleníti a tágulásit is.
De nekem még az nem világos, hogy a normál folyamattól mennyiben tér el a mostani a manométeren kívül.
Azaz hallod-e hogy a nyomás felépülésével halkul a pumpa?
Ugyanaz a kávé ugyanolyan őrlést kíván és a lefolyás ua, mint korábban?
Csak hogy kizárjuk, hogy tényleg a manométernek van baja, nem másnak.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #100073 üzenetére
Örülök, hogy segített, én Fragolától hallottam a módszert.
@adampofaa,
jó lehet ránézésre, de ott vannak méretek az oldalon. Ha az alapján is OK, akkor nagy baj nem lehet. -
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #100134 üzenetére
Nem járattam be, alapból jobb volt.
Lehet ezt a kést nem is kell bejáratni. Majd meglátom pár hónap múlva lesz-e változás.
Mindenesetre nekem pozitívak a tapasztalatok vele.Na ne már, tényleg áttolod a 10 kg-t.
És mi lesz azzal a kávéval? És milyen kávé?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #100145 üzenetére
Amindenit!
Ha az én rézbojleres GCm az űrgaggia, akkor ez mi? Csillagromboló?
Tudnál többet írni róla?
Mi volt a cél az új fejjel?
Miben más technikailag, mint az eredeti? Ez a rotos gépben lesz?
Azt látom, hogy eléggé eltér az eredetitől. A bojler oldalán az a vízbevezető cső?
Jól látom, hogy a szélén 4db hosszú fűtőpatron van, ami a fejet is fűti, és középen egy rövidebb? Mekkora bojler űrtartalma?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #100164 üzenetére
Nagyon komoly! Gratula hozzá. Nem kevés munka volt ez mind tervezés, mind kivitelezés terén. Egy teljesen más megközelítés. Kíváncsi vagyok hogy működik majd a gyakorlatban.
Én a GC-n már max azt tervezem, hogy csináltatok hozzá egy Jolti féle vízterítőt, mert nálam eddig az volt a legjobb. De mivel a GC vízterítése sem rossz alapból, ezért nehezen veszem rá magam.
Neked viszont big respect a kitartásért. -
zolnagy
őstag
válasz home.barista #100474 üzenetére
A Flair durvább őrleményt kíván, mint a Gaggia. Gondolom nem red clixel írod a 8 klikket a Commandantén. Milyen kávéról van szó. Szerintem nem jó a kevesebb kávé bele, de a túl sok se. 15-16,5 g-al használtam kávéfajtától függően (ugyebár a térfogat egységessége a fontos).
A Commandantén ez legalább 10 klikk kb (nekem is az van). Próbáld meg több kávéval és durvább őrleménnyel. A 70 fokot furcsállom, bár én nem mértem. Forrásban levő vízzel melegíted elő? Hány percig? Itt már többször leírták Vertiék, hogy az utolsó felöntés után ne legyen fél percnél nagyon több az idő, mert utána csak hűl. Tehát az első melegítés 1,5-2 perc. A második 1 perc, a harmadik fél perc. Ennek így működnie kellene. De a HC Flairesek majd kijavítanak, ha nem így van. -
zolnagy
őstag
válasz gyuri860213 #100544 üzenetére
Teljesen más az a mérés, mint amit te csináltál. Nem lehet összehasonlítani. Úgy kéne megmérni, ahogy Sz. Zs. írta.
-
zolnagy
őstag
válasz home.barista #100620 üzenetére
Metroban álltalában van Vera.
-
zolnagy
őstag
Ma nekem is megjött a TDS mérőm.
Csapvíz: ~280 (Győr)
Tisztított csapvíz: ~280. Érdekes, hogy nem változott, mert ízre ez határozottan jobb, mint a sima csapvíz (nincs klóros íze). 3 szűrő van ilyen sorrendben: 10 mikron, aktív szén, 1 mikron
A DM deszt vízre 2-3 TDS-t mutatott.
A gépbe nagyjából felesben kevert (fele DM víz, fele tisztított csapvíz) vízre: 138 -
zolnagy
őstag
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #100981 üzenetére
Szerintem az adagonként porciózásnál nem az idővel van a baj, hanem, hogy van-e helyed a fagyasztóban. Igaz a porciózás időt vesz el, amit viszont megnyersz a kávékészítésnél apránként, mert nem kell méricskélned. Én nem fagyasztok, csak kis mézesüvegekben adagonként elteszem a spájzba. Reggel, ha felkelek, csak előveszek egy üveggel, beleöntöm az örlőbe és kész. Nekem ennyit megér így is, mert amíg elfogy egy zacskó (1/4 kg, kb 10 nap), addig ugyanolyanok a kávék. Zacskóból adagolva a vége felé mindig már rosszabb volt.
-
zolnagy
őstag
válasz pbalint #101075 üzenetére
Ha már örlő. Én is úgy érzem, hogy megérkeztem a mini e F64 evo párossal így 1 hónapos távlatban is.
Ma is egy tök jó etiop gujit ittam.Ez is tök gyors. 7 s kb egy dupla és
nem tudom ezért-e, de jobb, mint az SJ kés, ami ennél lassabb volt. Viszont ez is adagonként őrlésre való. A babtartályos adagolás érzésem szerint megakasztaná, ahogy sz.zs is írja a 151C késekkel a majornál.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Warloo93 #101245 üzenetére
Mondjuk ez én vagyok. Nekem sose akart igazán összejönni, amikor próbáltam, Parci meg simán gőzöl vele pl. Tehát próbáld ki. A hiba lehet, hogy bennem van
De tejhabhoz jó egy frenchpress is, csak több a mosogatnivaló. Ha minden nap kell, nem biztos, hogy a FP az ideális.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Nicaragua la Benedicion H1 a Kapuczinertől. Édes gyümölcsös ízvilág, a háttérben egy kis kakaós ízjeggyel és visszafogott savakkal. Az jut eszembe, hogy lágy, gyümölcsös kávé, ami itatja magát. A rézbojleres GC 92 fokra állítva (2 fok offset van nálam beállítva). Kb 10 s előáztatással, 8 bar, majd onnan vissza 6 barig készítettem.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #101608 üzenetére
18,5 g volt a 12/18g IMS szűrőben. Ilyenben: [link]
-
zolnagy
őstag
válasz Ketchup2020 #102303 üzenetére
folyjon
Bocs, de a fojjon nagyon szúrta a szemem.. -
zolnagy
őstag
Basszus, a hülye macska elvitte a hozzászólásom (már nem először)! : [kép]
Szóval akkor röviden. Ünnepek előtt betáraztam pár Kapucziner kávét. A napokban bontottam a Kenya AA Top Baragwi Guama-t, amin már először is éreztem valami ismerős ízt. Most jöttem rá, hogy aszús szőlőszem (vagy bor). Nagyon adja.
Ja az arányok: 18,5 g kávéból 39g ital IMS 12-18g (24,5 mm magas) szűrőben. 10-15s előáztatás 1-2 baron, majd 6-7 barra lassan fel.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #102369 üzenetére
Hidd el, én is így voltam sokszor. (még a gépeimet is el akartam adni)
És csatlakozva Toobee posztjához, az évek alatt én is arra jutottam, hogy a jó alapanyag (kávé) után az őrlő a legfontosabb. Jó nyilván egy jó gép sem árt, de egy bizonyos szint elérésekor nem az tesz hozzá sokat a végeredményhez.
Ha mindez megvan, akkor lehet kísérletezni az előáztatással nyomással, hőmérséklettel. Régebben nem használtam sokat (klasszik kávénál inkább csak rosszabb volt), de a gyümisebb vonalon nálam is bejött a hosszú előáztatás, kisebb (6 bar körüli) nyomás az ezzel járó picivel finomabb őrléssel. Most jelenleg olyan kávéim vannak, hogy ilyen módon készítem mindet a szünetben.
Amúgy én sem tudom megmondani a kávék 99%-nál, hogy milyen gyümölcsöt, ízt érzek benne, csak azt, hogy jó, nem jó, @va jó.
De ez a mostani annyira adta az aszús ízt, hogy még én is beazonosítottam.
Ilyen egyértelmű ízt régebben éreztem Paljoy apricot illusion-jánál (sárgabarack), meg valamelyik yrga-nál az epres ízt.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #102383 üzenetére
Bár nekem nem volt, de az itteni vélemények alapján a Kinu Phoenix is jó örlő pedig. Milyen kávéid vannak most?
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #102400 üzenetére
GC rézbojleres, omron pid, 90 fokon a beállítás, de van 2 fok offsetem, tehát, 92 fok pid alap beállításokkal. 2 napja még 92 fokon volt a pidem, de így határozottan jobb lett. Néha a túl magas hőmérséklet okozza a hibát ezeknél a gyümis kávéknál. Azt gondolnád, hogy savanyú, ezért feljebb veszed a hőmérsékletet, ott meg keserű. Igazából meg lejjebb kéne venni. Így jártam már többször.
-
zolnagy
őstag
Eladom a Flair Classicomat: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen